srom-otnik Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 16 minut temu, adrian54 napisał: nie wiem czemu ale na każdym modzie mam problem z kopiowaniem plików.transfer w granicach 20mb/s.z dysku na dysk nie na partycje w ramach tego samego dysku.instaluje system np BGT lub KONUSSA prędkość na tym samym sprzęcie i tych samych plikach pow 100mb/s.i taki stan rzeczy zauważyłem już od czasu modów windows 7 Sromotnika. Hmm, tzn że masz coś skopane sprzętowo. Nie wypuściłbym bym takiego badziewia spod swojej ręki. Mój system wyciąga ze sprzętu wydajność na granicy jego fizycznych możliwości - dowód screeny na pierwszych stronach. Testowałem system na różnych platformach sprzetowych, na blaszakach i laptopach, zwykłych dyskach HDD, szybkich HDD - Velociraptorach 10000rpm w raidzie0, SSDekach, dyskach przenośnych, pendriwach, NVMe itp itd - nigdy niczegi podobnego nie stwierdziłem, tylko wręcz odwrotnie. Cytuj
adrian54 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2021 Godzinę temu, srom-otnik napisał: Hmm, tzn że masz coś skopane sprzętowo. Nie wypuściłbym bym takiego badziewia spod swojej ręki. Mój system wyciąga ze sprzętu wydajność na granicy jego fizycznych możliwości - dowód screeny na pierwszych stronach. Testowałem system na różnych platformach sprzetowych, na blaszakach i laptopach, zwykłych dyskach HDD, szybkich HDD - Velociraptorach 10000rpm w raidzie0, SSDekach, dyskach przenośnych, pendriwach, NVMe itp itd - nigdy niczegi podobnego nie stwierdziłem, tylko wręcz odwrotnie. wiem ze dopracowujesz swoje systemy.śmigają super.ale to kopiowanie mam problem tylko na twoich modach i na wielu rożnych sprzętach na przestrzeni lat.instaluje inny system nawet nie mod(pomijam szybkość pracy)i w ramach tego samego sprzętu i nawet pliku kopiowanego jest prędkość ponad 100mb/s.dlatego przestałem używać twoje mody choć są świetne pod każdym innym względem. srom-otnik lubi to Cytuj
Sid007 Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2021 Zaraz sprawdzę ten mod, ale mam jedno pytanie. Czy użycie O&O ShutUp10 też jest niewskazane? Przy okazji, Zrobiłem własny mod, ale sie wysypuje przy konfiguracji. Przyczyną tego może być usunięcie, a nie wyłączenie tylko poniższych usług? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
User997 Opublikowano 27 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2021 Właśnie się przesiadłem. Działa świetnie, odczuwalnie szybciej od JG10 Pro. Ze swojej strony mogę polecić HUD Machine Blue Icon Pack: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Do utrzymywania kondycji: W10.Manager.3.3.4.Portable a właściwie jego 1-ClickCleanerPortable - który kilka razy podniósł system, używany jako uzupełnienie CCleaner. Manager od Cleanera lepiej czyści rejestr. Do firewalla przytdatny jest skrypt który dodaje .exe oraz .dll z folderu w którym się znajduje do listy firewalla [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Defender i Aktualizacje nieużywane od niepamiętnych czasów. JanKo6 i NiedzielnyMacio lubią to Cytuj
User997 Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2021 Możliwe że WSUS sobie poradzi. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
damian5142 Opublikowano 29 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 W dniu 10.05.2021 o 14:19, srom-otnik napisał: Właśnie nad tym pracuję Hej @srom-otnik czy wykonasz/wykonałeś już tą wersje 4w1 ? Dziękuje za odp i Pozdrawiam. Win JG10 x64 20H2 Po zbootowaniu nośnika, do wyboru są 4 wersje: - Pro, - Pro (DEFENDER OFF), - Pro LITE, - Pro EXTREME. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 29 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2021 42 minuty temu, damian5142 napisał: Hej @srom-otnik czy wykonasz/wykonałeś już tą wersje 4w1 ? Dziękuje za odp i Pozdrawiam. Win JG10 x64 20H2 Po zbootowaniu nośnika, do wyboru są 4 wersje: - Pro, - Pro (DEFENDER OFF), - Pro LITE, - Pro EXTREME. Już dawno... damian5142 lubi to Cytuj
bocianwroc Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 Witam. Mam problem z aktywacja Nortona. Nie moze nawiazac polaczenia z serwerem. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 4 minuty temu, bocianwroc napisał: Witam. Mam problem z aktywacja Nortona. Nie moze nawiazac polaczenia z serwerem. A dałeś usługi domyślne w optymalizatorze? Cytuj
bocianwroc Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2021 1 minutę temu, srom-otnik napisał: A dałeś usługi domyślne w optymalizatorze? tak Cytuj
kimono001 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2021 Czy w systemie pozostał moduł WSL ( Windows Subsystem for Linux ) ? Cytuj
karamba Opublikowano 1 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2021 Na zwykłym dysku HDD ta modyfikacja będzie działać w miarę szybko (czyt. znośnie)? Laptop z i3-6006U, 4GB. Osobiście celowałbym raczej w 8.1 czy też 7, ale może coś się zmieniło i HDD nie będzie aż tak męczony przez 10-tkę... Cytuj
Sid007 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 Srom-otnik, dzięki za kawał dobrej, pro-społecznej roboty. System działa świetnie. Zainstalowałem teraz wersje „extreme”, wcześniej przetestowałem chyba większość Twoich modów. Systemy są lekkie i działają wzorowo. Spotkałem się jednak z paroma problemami. Może będziesz wiedział, czy da radę coś z tym zrobić. 1. - jaką wersję bym nie zainstalował, to zawsze jest aktywny Windows Defender. Nawet gdy ma go w ogóle nie być w systemie. A usługa zapory jest cały czas włączona. Nie da się jakos całkowicie pozbyć tego elementu? 2. W wielu grach cały czas przy włączaniu wyskakuje poniższe okno, a gra jest minimalizowana do okna (podczas gdy wcześniej był ustawiona w opcjach na pełny ekran). Dodam, że system instaluje zawsze przy odłączonej sieci i w/w problemy występują już przed połączeniem z siecią oraz przed jak i po konfiguracji systemu w/g Twojego poradnika z pullpitu.. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Franc Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 @Sid007 - zapora Windows Defender to nie to samo co program antywirusowy Windows Defender (poza nazwą) Komunikat o błędzie przy uruchamianiu gier dotyczy braku aplikacji XBOX (przeczytaj pierwszy post co zostało usunięte) i zainstaluj sobie wersję, w której XBOX nie został wycięty, poza tym użyj na przyszłość opcji "Szukaj" - ten problem był już poruszany na forum Cytuj
Sid007 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 Teraz, Franc napisał: @Sid007 - zapora Windows Defender to nie to samo co program antywirusowy Windows Defender (poza nazwą) Komunikat o błędzie przy uruchamianiu gier dotyczy braku aplikacji XBOX (przeczytaj pierwszy post co zostało usunięte) i zainstaluj sobie wersję, w której XBOX nie został wycięty, poza tym użyj na przyszłość opcji "Szukaj" - ten problem był już poruszany na forum Dzięki, ale: 1 -WD był włączony po instalacji i wyłapywał uruchamiane aplikacje. 2 - wiem, że został wycięty i pytam sie, czy tym oknom da się jakoś zapobiec. Poza usluga WD Security Center jeszcze jakas usluga odpowiada za WD? Cytuj
krakowiak001 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2021 Jak wyłączyć kontrolowanie myszki przy pomocy klawiszy na klawiaturze numerycznej oraz strzałek na tym systemie? Cytuj
Marecki Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2021 Poużywałem system kilka dni. Działa szybko, bezproblemowo. Dzięki Srom-otnik i pozdrawiam ciebie serdecznie!!! Do kontroli firewalla używam simplewall od henry++. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Dziś rano zablokował połączenie programu sihclient.exe. Na pytanie do wujka Google: "sihclient.exe co to jest" dostaję odpowiedź: "To zadanie rozruchu uruchamia klienta SIH w celu zakończenia wykonywania akcji naprawy składników systemu, które są niezbędne do automatycznego aktualizowania systemu Windows i oprogramowania firmy Microsoft zainstalowanego na maszynie.". Co o tym myślicie? Czy MODyfikowany system próbował się sam naprawić? Edytowane: Zauważyłem, że pomimo ustawienia w optymalizatorze usług swoich ustawień, to aktualizacje windows były nadal włączone. Użyłem programu, który nie zawodzi od lat i po sprawie. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. ps. O henry++ używam jeszcze Mem Reduct i naprawdę pomaga. Używam od dawna i u mnie działa bezproblemowo. Może komuś się przyda . srom-otnik lubi to Cytuj
pR8 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2021 Przesiadka z znanego SwitchOS mam nadzieję że będzie mniej problematyczny niż switch. Czytałem że tamten temat już zamknięty ale korzystałem z switch OS od początku roku i jeśli to kogokolwiek zainteresuje to switch os był dla mnie tragicznym systemem. Fakt jest że gry chodziły szybciej ale prawda też taka że co 3 dni ciągle się coś psuło. Przykładowo przy każdym włączeniu kompa musiałem manualnie odpalać rgb do klawy, msi afterburnera do kontroli wiatraków na grafie i adrenaline od amd, ale to było coś do czego się przyzwyczaiłem natomiast to do czego nie mogę i czara goryczy się przelała to takie kwiatki jak: - po odpaleniu przykładowo discorda i zamknięcia go na prawym pasku z aplikacjami on dalej działał w tle i trzeba menagerem zadań go zamykać zresztą kilka podobnych aplikacji też - ikonka od dysku się zepsuła i przestała działać ale nowy skrót od "Ten Komputer" i po problemie aczkolwiek to nie jedyny przykład że jakiś skrót przestawał działać - skrót do kontroli głóśności jest nie dokładny w cholerę plus jeśli klikłeś za wysoko to automatycznie przeskakiwało pomiędzy wszystkimi urządzeniami do otwarzania nie mówiąc co jest wybrane a jak masz karte dźwiękową to tych opcji było trochę więc cyk normalny windows zmiana i potem znowu na ten gamer shell - dużo innych błędów które da się rozwiązać ale denerwuję cie że co chwile coś się sypie no i wisienka na torcie guzik do wyłączania, resetowania i przechodzenia w normalny windows przestał działać. Dosłownie od ostatnich 2 tygodni wyłączam komputer na przycisku w obudowie. Sorry za ten offtop narazie system śmiga i wielkie dzięki srom-otnik za kawał dobrej roboty. srom-otnik i Вишенечка lubią to Cytuj
Sid007 Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2021 W dniu 8.06.2021 o 10:07, Marecki napisał: Poużywałem system kilka dni. Działa szybko, bezproblemowo. Dzięki Srom-otnik i pozdrawiam ciebie serdecznie!!! Do kontroli firewalla używam simplewall od henry++. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Dziś rano zablokował połączenie programu sihclient.exe. Na pytanie do wujka Google: "sihclient.exe co to jest" dostaję odpowiedź: "To zadanie rozruchu uruchamia klienta SIH w celu zakończenia wykonywania akcji naprawy składników systemu, które są niezbędne do automatycznego aktualizowania systemu Windows i oprogramowania firmy Microsoft zainstalowanego na maszynie.". Co o tym myślicie? Czy MODyfikowany system próbował się sam naprawić? Edytowane: Zauważyłem, że pomimo ustawienia w optymalizatorze usług swoich ustawień, to aktualizacje windows były nadal włączone. Użyłem programu, który nie zawodzi od lat i po sprawie. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. ps. O henry++ używam jeszcze Mem Reduct i naprawdę pomaga. Używam od dawna i u mnie działa bezproblemowo. Może komuś się przyda . Simplewall, to bardzo słaby firewall. Program nie działa jako usługa i nie posiada sterownika pod kartę sieciową gdzie mógłby priorytetowo przejąc kontrole nad ruchem sieciowym. Zresztą sam proces dziła z niskim priorytenm i byle program do czyszczenia jest w stanie zamknąc proces simplewala, który dodatkowo też nie posiada żadnej opcji kontroli procesów. Tam się chyba nawet nie da kontrolować portu dla poszczególnych aplikacji w regułach. Do tego ubogie opcje konfiguracji zabezpieczeńi bugi. Dodałem do reguł jakiś program, potem usunąłem tą regułę i ponownie jakiś czas później dodałem z blokowaniem. I co? okazało się, że reguła blokowania, czy w ogóle kontroli dla tej aplikacji nie działa. Jeżeli komuś bardzo zalezy na bezpieczeństwie, to nie polecam, a wręcz odradzam Simplewall. Z aktualizacjami WU też miałem ten problem. Cytuj
SilverShai Opublikowano 11 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2021 M$ na jednym z komputerów zapytał o update 21H1 więc chyba jest już dostatecznie stabilny. Pytanie w temacie najnowszej wersji czy planowane jest w najbliższym czasie wydanie takowej? LLysyn i Вишенечка lubią to Cytuj
szymibtw Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 @srom-otnikmam problem. Wszystkie sterowniki mam zainstalowane ale system strasznie laguje. Kiedy no klikam komputer to zanim pokaże mi okno to mija około 5 sek... czy ktoś zgłaszał ten problem? We wcześniejszej wersji tego systemu nie miałem takiego problemu a dzisiaj zainstalowałem ta z 9 maja i tu niespodzianka... Cytuj
srom-otnik Opublikowano 13 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 W dniu 11.06.2021 o 19:53, SilverShai napisał: M$ na jednym z komputerów zapytał o update 21H1 więc chyba jest już dostatecznie stabilny. Pytanie w temacie najnowszej wersji czy planowane jest w najbliższym czasie wydanie takowej? Tak, oczywiście, gdy ukończę Sevena. Dziś skończyłem wersję pełną JG7x64 i pracuję nad Lite. Wymaga to dużo uwagi, bo przerabiam/sprawdzam niemal każdy skrypt, dlatego tyle musicie czekać (ja też... wrrrr!) 37 minut temu, szymibtw napisał: @srom-otnikmam problem. Wszystkie sterowniki mam zainstalowane ale system strasznie laguje. Kiedy no klikam komputer to zanim pokaże mi okno to mija około 5 sek... czy ktoś zgłaszał ten problem? We wcześniejszej wersji tego systemu nie miałem takiego problemu a dzisiaj zainstalowałem ta z 9 maja i tu niespodzianka... Widocznie system jest zbyt mocno podkręcony i/lub ma wycięte zbyt wiele, że daje takie efekty. Jeśli na ustawieniach domyślnych również laguje tzn, że u Ciebie ustawienia wyższej wydajności nie mają z tym, żadnego związku. Winy należy szukać może w sterach. Nie wiem, nie jestem jasnowidzem niestety jarexpol, Rozzelinni i Вишенечка lubią to Cytuj
szymibtw Opublikowano 13 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2021 4 godziny temu, srom-otnik napisał: Tak, oczywiście, gdy ukończę Sevena. Dziś skończyłem wersję pełną JG7x64 i pracuję nad Lite. Wymaga to dużo uwagi, bo przerabiam/sprawdzam niemal każdy skrypt, dlatego tyle musicie czekać (ja też... wrrrr!) Widocznie system jest zbyt mocno podkręcony i/lub ma wycięte zbyt wiele, że daje takie efekty. Jeśli na ustawieniach domyślnych również laguje tzn, że u Ciebie ustawienia wyższej wydajności nie mają z tym, żadnego związku. Winy należy szukać może w sterach. Nie wiem, nie jestem jasnowidzem niestety Szkoda, że wcześniej na poprzedniej wersji nic się nie działo tylko teraz jakieś problemy... Ile mniej więcej czasu trzeba czekać na 21h1 lub może nawet 21h2 od Ciebie? LLysyn lubi to Cytuj
userned Opublikowano 14 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2021 @srom-otnikproblem występuję na dwóch komputerach. Zainstalowana wersja pro defender off. Włączone optymalizacje. Problem polega na tym że zostawiam komputer z "torrentem" po czym ten po około godzinie czy dwóch nie reaguje. Kontrolka od dysku twardego w ogóle nie miga. Komputer tak jakby zapadł w głęboki sen, ale wentylatory pracują. W zarządzaniu zasilaniem wyłączenie dysku ustawiłem na "nigdy". Problem występuje nadal. Cytuj
DamianXIX Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 dzieki ci za twoj trud wlozony i czas poswiecony na nowe lepsze windowsy ; ) srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 W dniu 14.06.2021 o 23:30, userned napisał: @srom-otnikproblem występuję na dwóch komputerach. Zainstalowana wersja pro defender off. Włączone optymalizacje. Problem polega na tym że zostawiam komputer z "torrentem" po czym ten po około godzinie czy dwóch nie reaguje. Kontrolka od dysku twardego w ogóle nie miga. Komputer tak jakby zapadł w głęboki sen, ale wentylatory pracują. W zarządzaniu zasilaniem wyłączenie dysku ustawiłem na "nigdy". Problem występuje nadal. Buuu, nie mam pomysłu Cytuj
damian5142 Opublikowano 16 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2021 W dniu 13.06.2021 o 18:26, szymibtw napisał: Ile mniej więcej czasu trzeba czekać na 21h1 lub może nawet 21h2 od Ciebie? a tutaj zaraz ,,może" Sromotnik wyda win11 i cyk 10 poszła! a tak wgl, ciekawa jak na tej 11 będzie się pracowało (stabilność) i czy lepiej będą działały gierki tzn więcej fps będzie niż na 10 itd... Cytuj
avix213 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2021 Dzięki Sromotniku! System używam od miesiąca było by idealnie gdyby nie atakujące i sciągające się aktualizacje windows bo bardzo zależy mi na 0 użyciu sieci przez sam system, nie wiem jak się włączyły ale instalowałem tylko sterowniki i qbittorrent i chrome. jak to zablokować? Z wizualnych kwestii to nie mogę znaleźć ustawień regulacji przeźroczystości paska zadań, usunięcie opcji w rejestrze nie pomogło W dniu 8.06.2021 o 10:07, Marecki napisał: Edytowane: Zauważyłem, że pomimo ustawienia w optymalizatorze usług swoich ustawień, to aktualizacje windows były nadal włączone. Użyłem programu, który nie zawodzi od lat i po sprawie. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Kilka liczących się antywirusów go markuje jako trojan i meta analizy też nie wyglądają za dobrze :/ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 @avix213 wszelkie regulację paska zadań masz w opcjach programu "StartIsBack" klikasz PPM na menu start > właściwości i masz ustawienia tutaj zapodaje dodatkowo screena [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] avix213 lubi to Cytuj
SilverShai Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2021 W dniu 13.06.2021 o 12:46, szymibtw napisał: @srom-otnikmam problem. Wszystkie sterowniki mam zainstalowane ale system strasznie laguje. Kiedy no klikam komputer to zanim pokaże mi okno to mija około 5 sek... czy ktoś zgłaszał ten problem? We wcześniejszej wersji tego systemu nie miałem takiego problemu a dzisiaj zainstalowałem ta z 9 maja i tu niespodzianka... Taki przypadek spotkałem dwukrotnie, nie mam pojęcia co jest jego źródłem. Na starym laptopie z A6-5200 i HD8400 miał miejsce po zainstalowaniu sterowników karty graficzne (laptop sprawny, bo na 8.1 takich cyrków nie miał). Na Y540 trafiłem przy instalacji jednej z wersji W10 od Ghosta, prawdopodobnie któraś z aktualizacji miała na to wpływ. W obydwóch przypadkach były to świeże instalacje + sterowniki. Nie wykluczam usterki samego obrazu przy instalacji choć pierwszy laptop na dwóch różnych obrazach tak miał więc dziwne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi