Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, adrian54 napisał:

nie wiem czemu ale na każdym modzie mam problem z kopiowaniem plików.transfer w granicach 20mb/s.z dysku na dysk nie na partycje w ramach tego samego dysku.instaluje system np BGT lub KONUSSA prędkość na tym samym sprzęcie i tych samych plikach pow 100mb/s.i taki stan rzeczy zauważyłem już od czasu modów windows 7 Sromotnika.

Hmm, tzn że masz coś skopane sprzętowo. Nie wypuściłbym bym takiego badziewia spod swojej ręki. 

Mój system wyciąga ze sprzętu wydajność na granicy jego fizycznych możliwości - dowód screeny na pierwszych stronach. 

Testowałem system na różnych platformach sprzetowych, na blaszakach i laptopach, zwykłych dyskach HDD, szybkich HDD - Velociraptorach 10000rpm w raidzie0, SSDekach, dyskach przenośnych, pendriwach, NVMe itp itd - nigdy niczegi podobnego nie stwierdziłem, tylko wręcz odwrotnie. 

Opublikowano
Godzinę temu, srom-otnik napisał:

Hmm, tzn że masz coś skopane sprzętowo. Nie wypuściłbym bym takiego badziewia spod swojej ręki. 

Mój system wyciąga ze sprzętu wydajność na granicy jego fizycznych możliwości - dowód screeny na pierwszych stronach. 

Testowałem system na różnych platformach sprzetowych, na blaszakach i laptopach, zwykłych dyskach HDD, szybkich HDD - Velociraptorach 10000rpm w raidzie0, SSDekach, dyskach przenośnych, pendriwach, NVMe itp itd - nigdy niczegi podobnego nie stwierdziłem, tylko wręcz odwrotnie. 

wiem ze dopracowujesz swoje systemy.śmigają super.ale to kopiowanie mam problem tylko na twoich modach i na wielu rożnych sprzętach na przestrzeni lat.instaluje inny system nawet nie mod(pomijam szybkość pracy)i w ramach tego samego sprzętu i nawet pliku kopiowanego jest prędkość ponad 100mb/s.dlatego przestałem używać twoje mody choć są świetne pod każdym innym względem.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Zaraz sprawdzę ten mod, ale mam jedno pytanie. Czy użycie O&O ShutUp10 też jest  niewskazane? Przy okazji, Zrobiłem własny mod, ale sie wysypuje przy konfiguracji. Przyczyną tego może być usunięcie, a nie wyłączenie tylko poniższych usług?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Właśnie się przesiadłem. Działa świetnie, odczuwalnie szybciej od JG10 Pro.

Ze swojej strony mogę polecić HUD Machine Blue Icon Pack: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Do utrzymywania kondycji: W10.Manager.3.3.4.Portable a właściwie jego 1-ClickCleanerPortable - który kilka razy podniósł system, używany jako uzupełnienie CCleaner. Manager od Cleanera lepiej czyści rejestr.
Do firewalla przytdatny jest skrypt który dodaje .exe oraz .dll z folderu w którym się znajduje do listy firewalla [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Windows Defender i Aktualizacje nieużywane od niepamiętnych czasów.

Opublikowano
W dniu 10.05.2021 o 14:19, srom-otnik napisał:

Właśnie nad tym pracuję:P

Hej @srom-otnik czy wykonasz/wykonałeś już tą wersje 4w1 ? Dziękuje za odp i Pozdrawiam. 

Win JG10 x64 20H2  
Po zbootowaniu nośnika, do wyboru są 4 wersje:
- Pro,
- Pro (DEFENDER OFF),
- Pro LITE, 
- Pro EXTREME. 

Opublikowano

Na zwykłym dysku HDD ta modyfikacja będzie działać w miarę szybko (czyt. znośnie)? Laptop z i3-6006U, 4GB.

Osobiście celowałbym raczej w 8.1 czy też 7, ale może coś się zmieniło i HDD nie będzie aż tak męczony przez 10-tkę...

Opublikowano

Srom-otnik, dzięki za kawał dobrej, pro-społecznej roboty. System działa świetnie. Zainstalowałem teraz wersje „extreme”, wcześniej przetestowałem chyba większość Twoich modów. Systemy są lekkie i działają wzorowo.

Spotkałem się jednak z paroma problemami. Może będziesz wiedział, czy da radę coś z tym zrobić.

1. - jaką wersję bym nie zainstalował, to zawsze jest aktywny Windows Defender. Nawet gdy ma go w ogóle nie być w systemie. A usługa zapory jest cały czas włączona. Nie da się jakos całkowicie pozbyć tego elementu?

2. W wielu grach cały czas przy włączaniu wyskakuje poniższe okno, a gra jest minimalizowana do okna (podczas gdy wcześniej był ustawiona w opcjach na pełny ekran).

Dodam, że system instaluje zawsze przy odłączonej sieci i w/w problemy występują już przed połączeniem z siecią oraz przed jak i po konfiguracji systemu w/g Twojego poradnika z pullpitu..

Opublikowano

@Sid007 - zapora Windows Defender to nie to samo co program antywirusowy Windows Defender (poza nazwą)

Komunikat o błędzie przy uruchamianiu gier dotyczy braku aplikacji XBOX (przeczytaj pierwszy post co zostało usunięte) i zainstaluj sobie wersję, w której XBOX nie został wycięty, poza tym użyj na przyszłość opcji "Szukaj" - ten problem był już poruszany na forum

Opublikowano
Teraz, Franc napisał:

@Sid007 - zapora Windows Defender to nie to samo co program antywirusowy Windows Defender (poza nazwą)

Komunikat o błędzie przy uruchamianiu gier dotyczy braku aplikacji XBOX (przeczytaj pierwszy post co zostało usunięte) i zainstaluj sobie wersję, w której XBOX nie został wycięty, poza tym użyj na przyszłość opcji "Szukaj" - ten problem był już poruszany na forum

Dzięki, ale:

1 -WD był włączony po instalacji i wyłapywał uruchamiane aplikacje.

2 - wiem, że został wycięty i pytam sie, czy tym oknom da się jakoś zapobiec.

Poza usluga WD Security Center jeszcze jakas usluga odpowiada za WD?

Opublikowano

Poużywałem system kilka dni. Działa szybko, bezproblemowo. Dzięki Srom-otnik i pozdrawiam ciebie serdecznie!!!

Do kontroli firewalla używam simplewall od henry++. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Dziś rano zablokował połączenie programu sihclient.exe. Na pytanie do wujka Google: "sihclient.exe co to jest" dostaję odpowiedź: "To zadanie rozruchu uruchamia klienta SIH w celu zakończenia wykonywania akcji naprawy składników systemu, które są niezbędne do automatycznego aktualizowania systemu Windows i oprogramowania firmy Microsoft zainstalowanego na maszynie.". Co o tym myślicie? Czy MODyfikowany system próbował się sam naprawić?

Edytowane: Zauważyłem, że pomimo ustawienia w optymalizatorze usług swoich ustawień, to aktualizacje windows były nadal włączone. Użyłem programu, który nie zawodzi od lat i po sprawie. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

ps. O henry++ używam jeszcze Mem Reduct i naprawdę pomaga. Używam od dawna i u mnie działa bezproblemowo. Może komuś się przyda :).

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Przesiadka z znanego SwitchOS mam nadzieję że będzie mniej problematyczny niż switch.  Czytałem że tamten temat już zamknięty ale korzystałem z switch OS od początku roku i jeśli to kogokolwiek zainteresuje to switch os był dla mnie tragicznym systemem. Fakt jest że gry chodziły szybciej ale prawda też taka że co 3 dni ciągle się coś psuło.

Przykładowo przy każdym włączeniu kompa musiałem manualnie odpalać rgb do klawy, msi afterburnera do kontroli wiatraków  na grafie  i  adrenaline od amd, ale to było coś do czego się przyzwyczaiłem natomiast to do czego nie mogę i czara goryczy się przelała to takie kwiatki jak:

- po odpaleniu przykładowo discorda i zamknięcia go na prawym pasku z aplikacjami on dalej działał w tle i trzeba menagerem zadań go zamykać zresztą kilka podobnych aplikacji też

- ikonka od dysku się zepsuła i przestała działać  ale nowy skrót od "Ten Komputer" i po problemie aczkolwiek to nie jedyny przykład że jakiś skrót przestawał działać

-  skrót do kontroli głóśności jest nie dokładny w cholerę plus jeśli klikłeś za wysoko to automatycznie przeskakiwało pomiędzy wszystkimi urządzeniami do otwarzania nie mówiąc co jest wybrane a jak masz karte dźwiękową to tych opcji było trochę więc cyk normalny windows zmiana i potem znowu na ten gamer shell

- dużo innych błędów  które da się rozwiązać ale denerwuję cie że co chwile coś się sypie no i wisienka na torcie guzik do wyłączania, resetowania i przechodzenia w normalny windows przestał działać. Dosłownie od ostatnich 2 tygodni wyłączam komputer na przycisku w obudowie. 

Sorry za ten offtop narazie system śmiga i wielkie dzięki srom-otnik za kawał dobrej roboty. 

Opublikowano
W dniu 8.06.2021 o 10:07, Marecki napisał:

Poużywałem system kilka dni. Działa szybko, bezproblemowo. Dzięki Srom-otnik i pozdrawiam ciebie serdecznie!!!

Do kontroli firewalla używam simplewall od henry++. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Dziś rano zablokował połączenie programu sihclient.exe. Na pytanie do wujka Google: "sihclient.exe co to jest" dostaję odpowiedź: "To zadanie rozruchu uruchamia klienta SIH w celu zakończenia wykonywania akcji naprawy składników systemu, które są niezbędne do automatycznego aktualizowania systemu Windows i oprogramowania firmy Microsoft zainstalowanego na maszynie.". Co o tym myślicie? Czy MODyfikowany system próbował się sam naprawić?

Edytowane: Zauważyłem, że pomimo ustawienia w optymalizatorze usług swoich ustawień, to aktualizacje windows były nadal włączone. Użyłem programu, który nie zawodzi od lat i po sprawie. Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

ps. O henry++ używam jeszcze Mem Reduct i naprawdę pomaga. Używam od dawna i u mnie działa bezproblemowo. Może komuś się przyda :).

Simplewall, to bardzo słaby firewall. Program nie działa jako usługa i nie posiada sterownika pod kartę sieciową gdzie mógłby priorytetowo przejąc kontrole nad ruchem sieciowym. Zresztą sam proces dziła z niskim priorytenm i byle program do czyszczenia jest w stanie zamknąc proces simplewala, który dodatkowo też nie posiada żadnej opcji kontroli procesów. Tam się chyba nawet nie da kontrolować portu dla poszczególnych aplikacji w regułach. Do tego ubogie opcje konfiguracji zabezpieczeńi bugi. Dodałem do reguł jakiś program, potem usunąłem tą regułę i ponownie jakiś czas później dodałem z blokowaniem. I co? okazało się, że reguła blokowania, czy w ogóle kontroli dla tej aplikacji nie działa. Jeżeli komuś bardzo zalezy na bezpieczeństwie, to nie polecam, a wręcz odradzam Simplewall.

Z aktualizacjami WU też miałem ten problem.

Opublikowano

@srom-otnikmam problem. Wszystkie sterowniki mam zainstalowane ale system strasznie laguje. Kiedy no klikam komputer to zanim pokaże mi okno to mija około 5 sek... czy ktoś zgłaszał ten problem? We wcześniejszej wersji tego systemu nie miałem takiego problemu a dzisiaj zainstalowałem ta z 9 maja i tu niespodzianka...

Opublikowano
W dniu 11.06.2021 o 19:53, SilverShai napisał:

M$ na jednym z komputerów zapytał o update 21H1 więc chyba jest już dostatecznie stabilny. Pytanie w temacie najnowszej wersji czy planowane jest w najbliższym czasie wydanie takowej?

Tak, oczywiście, gdy ukończę Sevena.

Dziś skończyłem wersję pełną JG7x64 i pracuję nad Lite. Wymaga to dużo uwagi, bo przerabiam/sprawdzam niemal każdy skrypt, dlatego tyle musicie czekać (ja też... wrrrr!)

37 minut temu, szymibtw napisał:

@srom-otnikmam problem. Wszystkie sterowniki mam zainstalowane ale system strasznie laguje. Kiedy no klikam komputer to zanim pokaże mi okno to mija około 5 sek... czy ktoś zgłaszał ten problem? We wcześniejszej wersji tego systemu nie miałem takiego problemu a dzisiaj zainstalowałem ta z 9 maja i tu niespodzianka...

Widocznie system jest zbyt mocno podkręcony i/lub ma wycięte zbyt wiele, że daje takie efekty. 
Jeśli na ustawieniach domyślnych również laguje tzn, że u Ciebie ustawienia wyższej wydajności nie mają z tym, żadnego związku. Winy należy szukać może w sterach.

Nie wiem, nie jestem jasnowidzem niestety :(

Opublikowano
4 godziny temu, srom-otnik napisał:

Tak, oczywiście, gdy ukończę Sevena.

Dziś skończyłem wersję pełną JG7x64 i pracuję nad Lite. Wymaga to dużo uwagi, bo przerabiam/sprawdzam niemal każdy skrypt, dlatego tyle musicie czekać (ja też... wrrrr!)

Widocznie system jest zbyt mocno podkręcony i/lub ma wycięte zbyt wiele, że daje takie efekty. 
Jeśli na ustawieniach domyślnych również laguje tzn, że u Ciebie ustawienia wyższej wydajności nie mają z tym, żadnego związku. Winy należy szukać może w sterach.

Nie wiem, nie jestem jasnowidzem niestety :(

Szkoda, że wcześniej na poprzedniej wersji nic się nie działo tylko teraz jakieś problemy... Ile mniej więcej czasu trzeba czekać na 21h1 lub może nawet 21h2 od Ciebie?

LLysyn lubi to
Opublikowano

@srom-otnikproblem występuję na dwóch komputerach. Zainstalowana wersja pro defender off. Włączone optymalizacje. Problem polega na tym że zostawiam komputer z "torrentem" po czym ten po około godzinie czy dwóch nie reaguje. Kontrolka od dysku twardego w ogóle nie miga. Komputer tak jakby zapadł w głęboki sen, ale wentylatory pracują. W zarządzaniu zasilaniem wyłączenie dysku ustawiłem na "nigdy". Problem występuje nadal.

Opublikowano
W dniu 14.06.2021 o 23:30, userned napisał:

@srom-otnikproblem występuję na dwóch komputerach. Zainstalowana wersja pro defender off. Włączone optymalizacje. Problem polega na tym że zostawiam komputer z "torrentem" po czym ten po około godzinie czy dwóch nie reaguje. Kontrolka od dysku twardego w ogóle nie miga. Komputer tak jakby zapadł w głęboki sen, ale wentylatory pracują. W zarządzaniu zasilaniem wyłączenie dysku ustawiłem na "nigdy". Problem występuje nadal.

Buuu, nie mam pomysłu :(

Opublikowano
W dniu 13.06.2021 o 18:26, szymibtw napisał:

Ile mniej więcej czasu trzeba czekać na 21h1 lub może nawet 21h2 od Ciebie?

a tutaj zaraz ,,może" Sromotnik wyda win11 i cyk 10 poszła! :D

a tak wgl, ciekawa jak na tej 11 będzie się pracowało (stabilność) i czy lepiej będą działały gierki tzn więcej fps będzie niż na 10 itd...

Opublikowano

Dzięki Sromotniku! System używam od miesiąca było by idealnie gdyby nie atakujące i sciągające się aktualizacje windows bo bardzo zależy mi na 0 użyciu sieci przez sam  system, nie wiem jak się włączyły ale instalowałem tylko sterowniki i qbittorrent i chrome. jak to zablokować?
 Z wizualnych kwestii to nie mogę znaleźć ustawień regulacji przeźroczystości paska zadań, usunięcie opcji w rejestrze nie pomogło

W dniu 8.06.2021 o 10:07, Marecki napisał:

Kilka liczących się antywirusów go markuje jako trojan i meta analizy też nie wyglądają za dobrze :/ 

Opublikowano
W dniu 13.06.2021 o 12:46, szymibtw napisał:

Taki przypadek spotkałem dwukrotnie, nie mam pojęcia co jest jego źródłem.

Na starym laptopie z A6-5200 i HD8400 miał miejsce po zainstalowaniu sterowników karty graficzne (laptop sprawny, bo na 8.1 takich cyrków nie miał). Na Y540 trafiłem przy instalacji jednej z wersji W10 od Ghosta, prawdopodobnie któraś z aktualizacji miała na to wpływ. W obydwóch przypadkach były to świeże instalacje + sterowniki. Nie wykluczam usterki samego obrazu przy instalacji choć pierwszy laptop na dwóch różnych obrazach tak miał więc dziwne.