fenir Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Dziękuję Srom-otnik za włożoną pracę w ten system , proszę jednak o naprawę w miarę wolnego czasu 3 błędów, które znalazłem w tym systemie: 1. W Ustawieniach po kliknięciu na przycisk Sieć i Internet pojawia się taki błąd: System wykrył w tej aplikacji przekroczenie buforu opartego na stosie...... (poniżej grafika ilustrująca ten błąd). 2.Drugi błąd z tym samym samym komunikatem pojawia się po kliknięciu we właściwościach ikonki Komputer (prawo klik i wybieramy właściwości i wyskakuje błąd SystemSettings.exe 3. Trzeci błąd to puste okienko we właściwościach Ethernet ( panel sterowania- centrum sieci - Ethernet) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 23 minuty temu, fenir napisał: Dziękuję Srom-otnik za włożoną pracę w ten system , proszę jednak o naprawę w miarę wolnego czasu 3 błędów, które znalazłem w tym systemie: 1. W Ustawieniach po kliknięciu na przycisk Sieć i Internet pojawia się taki błąd: System wykrył w tej aplikacji przekroczenie buforu opartego na stosie...... (poniżej grafika ilustrująca ten błąd). 2.Drugi błąd z tym samym samym komunikatem pojawia się po kliknięciu we właściwościach ikonki Komputer (prawo klik i wybieramy właściwości i wyskakuje błąd SystemSettings.exe 3. Trzeci błąd to puste okienko we właściwościach Ethernet ( panel sterowania- centrum sieci - Ethernet) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Super, dzięki za info! Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 2 minuty temu, srom-otnik napisał: Super, dzięki za info! Ten błąd nie występuje na domyślnych ustawieniach usług. W LTSC Extreme naprawione i nie występuje na żadnych ustawieniach. srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 7 minut temu, Wieniowaty napisał: Ten błąd nie występuje na domyślnych ustawieniach usług. W LTSC Extreme naprawione i nie występuje na żadnych ustawieniach. Wiem, porawilem to w LTSC Extreme i tu będę również musiał, bo system pomimo ogromnego okaleczenia nawet jest funkcjonalny, aż sam się dziwię, że ten eksperyment wypalił Cytuj
Jeffy07 Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 2 godziny temu, fenir napisał: Dziękuję Srom-otnik za włożoną pracę w ten system , proszę jednak o naprawę w miarę wolnego czasu 3 błędów, które znalazłem w tym systemie: 1. W Ustawieniach po kliknięciu na przycisk Sieć i Internet pojawia się taki błąd: System wykrył w tej aplikacji przekroczenie buforu opartego na stosie...... (poniżej grafika ilustrująca ten błąd). 2.Drugi błąd z tym samym samym komunikatem pojawia się po kliknięciu we właściwościach ikonki Komputer (prawo klik i wybieramy właściwości i wyskakuje błąd SystemSettings.exe 3. Trzeci błąd to puste okienko we właściwościach Ethernet ( panel sterowania- centrum sieci - Ethernet) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z tym problemem z wejściem w ustawienia sieciowe "...bufor oparty na stosie...", radzę sobie okrężną drogą klikając na "właściwości" podłączonej sieci i wtedy strzałeczką cofania jestem w tym "głównym" widoku z zakładki "Sieć i internet" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Witaj @srom-otnik , mam do Ciebie pytanko jednak chciałbym przetestować w pełni tego windowsa 10 od Ciebie ale nie wiem, która wersja jest najlżejsza i ma najwięcej wyciętych pierdół od MS. Zastanawiam się nad tymi wersjami, która będzie najlżejsza oraz będzie najbardziej wycięta z niepotrzebnych rzeczy ? Win JG10 X64 H2 Extreme Win JG10 LTSC X64 Win JG10 X64 20H2 Win JG10 Pro X64 Cytuj
srom-otnik Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Franz Maurer napisał: Witaj @srom-otnik Win JG10 X64 H2 Extreme Win JG10 LTSC X64 Win JG10 X64 20H2 Win JG10 Pro X64 Hej! Na chwilę obecną to najbardziej wyciety jest LTSC Extreme i jednocześnie najbardziej dopracowany. Pamiętaj, że to system zombie, tam nic prawie nie pozostało... Wieniowaty i Franz Maurer lubią to Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Godzinę temu, srom-otnik napisał: Na chwilę obecną to najbardziej wyciety jest LTSC Extreme i jednocześnie najbardziej dopracowany. To mod bezproblemowy i piekielnie szybki. Ja zostanę z nim na pewnie na długo. srom-otnik lubi to Cytuj
Franz Maurer Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2021 5 godzin temu, srom-otnik napisał: Hej! Na chwilę obecną to najbardziej wyciety jest LTSC Extreme i jednocześnie najbardziej dopracowany. Pamiętaj, że to system zombie, tam nic prawie nie pozostało... Dziękuję ślicznie za odpowiedź, jutro będę go instalował na pewno będę zadowolony pomimo, że tyle funkcji jest wyciętych (co lubię) korzystam z Twoich modów @srom-otnik od czasów Windows JG XP więc na pewno będzie dobrze :D. Pozdrawiam dużo zdrówka życzę Cytuj
MiloszGames Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 System jest bardzo dobry i szybki jedynie co nie działa to poprawne łączenie z urządzeniami bluetooth ale wystarczy zainstalować oprogramowanie bluetooth view i już za pomocą tego softa można się łączyć z urządzeniami.Resztę problemów naprawia przełączenie usług na domyślne Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 19 minut temu, MiloszGames napisał: System jest bardzo dobry i szybki jedynie co nie działa to poprawne łączenie z urządzeniami bluetooth ale wystarczy zainstalować oprogramowanie bluetooth view i już za pomocą tego softa można się łączyć z urządzeniami.Resztę problemów naprawia przełączenie usług na domyślne To jest nie potrzebne, wystarczy ustawić w optymalizatorze usług włączone łączenie się WiFi - to zestaw usług potrzebnych do działania laptopów i tabletów, a to właśnie głównie tam jest bluetooth, w stacjonarkach ciężko o wbudowany bluetooth. Dlatego przeniosłem wyłączanie tych usług do modułu obsługi WiFi. Sprawdź i napisz, czy u Ciebie bez tego softa możesz obsługiwać bluetooth na włączonym Wifi Cytuj
MiloszGames Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Godzinę temu, srom-otnik napisał: To jest nie potrzebne, wystarczy ustawić w optymalizatorze usług włączone łączenie się WiFi - to zestaw usług potrzebnych do działania laptopów i tabletów, a to właśnie głównie tam jest bluetooth, w stacjonarkach ciężko o wbudowany bluetooth. Dlatego przeniosłem wyłączanie tych usług do modułu obsługi WiFi. Sprawdź i napisz, czy u Ciebie bez tego softa możesz obsługiwać bluetooth na włączonym Wifi Mam to zostawione bo to laptop więc łącze się po wifi.Mogłem obsługiwać bluetooth bez tego softa ale nie można było usuwać urządzeń oraz nie było ich widać w systemie mimo że zostały sparowane ze sobą z poziomu Urządzeń i Drukarek (urządzenie wtedy zaczyna działać) ponieważ w ustawieniach wyskakuje błąd.Aby rozłączyć urządzenie bez kombinowania gdyż w ustawieniach ani w panelu sterowania się nie pojawia się ono (w programie od razu jest wykrywane) najlepiej zrobić to programem.Wiem że ten system jest bardzo okrojony ale działa dobrze więc było by fajnie jakby był naprawiony. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 3 godziny temu, MiloszGames napisał: System jest bardzo dobry i szybki jedynie co nie działa to poprawne łączenie z urządzeniami bluetooth ale wystarczy zainstalować oprogramowanie bluetooth view i już za pomocą tego softa można się łączyć z urządzeniami.Resztę problemów naprawia przełączenie usług na domyślne Ustalmy jedno, bo to b. ważne - czy na usługach domyślnych wszystko o czym piszesz działa, BEZ tego dodatkowego softu? Jeśli tak, to nie będzie problemu - i pogrzebiemy w usługach, jesli na domyślnych nie działa - nic z tym nie zrobię. Proszę wszyscy używający LTSC EXTREME napisać, czy tam również podobny bug występuję. Zależy mi na tym, bo finalizuję w ciągu kilku dni iso z LTSC i nie chciałbym tam pozostawić czegoś podobnego. Cytuj
MiloszGames Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2021 7 godzin temu, srom-otnik napisał: Ustalmy jedno, bo to b. ważne - czy na usługach domyślnych wszystko o czym piszesz działa, BEZ tego dodatkowego softu? Jeśli tak, to nie będzie problemu - i pogrzebiemy w usługach, jesli na domyślnych nie działa - nic z tym nie zrobię. Proszę wszyscy używający LTSC EXTREME napisać, czy tam również podobny bug występuję. Zależy mi na tym, bo finalizuję w ciągu kilku dni iso z LTSC i nie chciałbym tam pozostawić czegoś podobnego. Sorry że póżno ale na domyślnych usługach wszystko działa tak jak powinno [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] PS: Po użyciu optymalizatora usług problem powraca ale mam połowiczne rozwiązanie polegające na zrestartowaniu tej usługi (zatrzymaniu i ponownym jej uruchomieniu) lub zmienieniu na automatyczne opóżnionie uruchomienie wtedy widoczna jest lista sparowanych urządzeń ,można nimi zarządzać ale dodawanie nowych dalej nie działa Cytuj
Longin001 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Mam pytanie czy opłaca się robić partycje GPT? I co trzeba zrobić? Jak nagrywam obraz na USB programem Rufus to muszę zaznaczyć opcje GPT? Czy trzeba coś jeszcze zrobić? Będę miał w przyszłym tygodniu nowego kompa z dyskiem M.2 i czy opcja po instalacji "Czy system został zainstalowany na dyskach SSD?" należy zatwierdzić na TAK? Cytuj
MiloszGames Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Longin001 napisał: Mam pytanie czy opłaca się robić partycje GPT? I co trzeba zrobić? Jak nagrywam obraz na USB programem Rufus to muszę zaznaczyć opcje GPT? Czy trzeba coś jeszcze zrobić? Będę miał w przyszłym tygodniu nowego kompa z dyskiem M.2 i czy opcja po instalacji "Czy system został zainstalowany na dyskach SSD?" należy zatwierdzić na TAK? Jak instalujesz na M2 to i tak musisz wziąć GPT a opcje instalacji na SSD należy dac na tak bo wtedy zostaną zastosowane optymalizacje od autora modyfikacji Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2021 7 minut temu, MiloszGames napisał: Jak instalujesz na M2 to i tak musisz wziąć GPT Ja zawsze wybieram MBR a instaluję na M2. Po wybraniu GPT mogą być problemy z UEFI. Cytuj
szymibtw Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Czemu WU zaczęło działać i samo ściągać aktualizacje? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 5 minut temu, szymibtw napisał: Czemu WU zaczęło działać i samo ściągać aktualizacje? Aktualizację możesz zablokować przez Optymalizator Usług, OOSU i inne cuda. Jeśli Ci się pobierają (bo to pop....ny Win10) mimo ustawienia usług zoptymalizowanych to dziwne, może używałeś jakiś narzędzi/skryptów itp. Pobiorą i zainstalują się przez WU sterowniki - to akurat jest czasem świetne rozwiązanie, pobiorą się też wszystkie inne łatki, ale nie zainstalują się, bo jest okaleczony WinSxS. Użyj jeszcze raz OU i Czyszczenia. PZDR! Cytuj
szymibtw Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Teraz, srom-otnik napisał: Aktualizację możesz zablokować przez Optymalizator Usług, OOSU i inne cuda. Jeśli Ci się pobierają (bo to pop....ny Win10) mimo ustawienia usług zoptymalizowanych to dziwne, może używałeś jakiś narzędzi/skryptów itp. Pobiorą i zainstalują się przez WU sterowniki - to akurat jest czasem świetne rozwiązanie, pobiorą się też wszystkie inne łatki, ale nie zainstalują się, bo jest okaleczony WinSxS. Użyj jeszcze raz OU i Czyszczenia. PZDR! Mistrzu ja zainstalowałem na nowo windowsa potem sterowniki na domyślnych usługach. Później usługi pierwsze okno z VPN pulpitem zdalnym i siecią lokalną dałem na tak bo używam tych rzeczy no i 2 okienko wifi też na tak bo korzystam z laptopa. Dziwna sprawa... Co do instalacji sterowników z WU to ja podziękuję same stare mi instaluję. Wolę robić to sam. Cytuj
Szymszel Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Witam ponownie. Znalazłem jeszcze kilka du*ereli. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu Ethernetówki w zasobniku systemowym ikonka sieci jest stale ze statusem "brak internetu". Oczywiście połączenie działa. I jeszcze jedno... Sypie się odpalanie przeglądarki Chrome po jakimś czasie użytkowania (to samo się działo na LTSC Lite). Dodatkowo po jakimś czasie część programów portablowych przestaje się uruchamiać (nie miałem tak nigdy na na modach JG7). Pozdrawiam. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Nowe iso na pierwszej stronie wątku. Poprawiłem co można było. Zgłaszanego problemu z koszem nie da się usunąć w tym obrazie - musiałbym robić nową podstawę od zera, a nie mam na to czasu ani ochoty. Będę pamiętał o tym w kolejnych wersjach wykonywanych na nowszych bazach. Kończę na dobre pół roku zabawę z Win 10. Już mam odruch wymiotny patrząc na ten system. Kilka dni odpoczynku, nadrobię braki domowe/zawodowe i zabieram się za 8.1, później 7. Proszę nie pytać o przewidywane terminy. Będę sobie dłubał - powoli i przyjemnie. PZDR! JanKo6, Franc, marcin23imk i 4 innych lubią to Cytuj
basiamarcin Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Witam mam pytanko dlaczego po zainstalowaniu systemu po jakims czasie wyskakuje mi komunikat ze sysyem jest ma tryb testy i dane windowsa komunikat dolny prawy rog Cytuj
Orimorfus Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Próbował ktoś na tym WSL? szukałem w postach, ale nic nie znalazłem . edit: Mógłby ktoś sprawdzić u siebie czy w funkcjach systemu jest windows subsystem for linux ? w poprzednim modzie nie było opcji żeby to doinstalować, a bardzo by mi to życie ułatwiło . z góry dzięki . Cytuj
kamiloxf Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2021 3 godziny temu, basiamarcin napisał: Witam mam pytanko dlaczego po zainstalowaniu systemu po jakims czasie wyskakuje mi komunikat ze sysyem jest ma tryb testy i dane windowsa komunikat dolny prawy rog Tryb testu oznacza wyłączony podpis cyfrowy sterowników w folderze Tuning był odpowiedni skrypt który uruchamiał podpis cyfrowy i usuwał ten komunikat Cytuj
cloud2000 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Witam , tylko u mnie takie coś? Trzeci pendrive, drugi laptop... Ten sam błąd... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Radesh Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Problem polega na tym że przy włączaniu gier pokazuje mi się każdorazowo komunikat, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest to aplikacja ze sklepu microsofta do xboxa która uruchamia 'tryb gier'. W zwykłym systemie można to wyłączyć w ustawieniach, natomiast tutaj tego nie ma, a nie chce instalować czegoś co będzie mi zaśmiecało system. Chyba że to jedyna opcja aby pozbyć się wyświetlania tego komunikatu to mogę to zrobić w ostateczności, Oczywiście błąd ten wyskakuje na win pro extreme, jakieś rady? Cytuj
kwawra95 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2021 moja rada ignoruj, taki błąd to nie błąd, jak działa nie ruszam Cytuj
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 6 godzin temu, Radesh napisał: Problem polega na tym że przy włączaniu gier pokazuje mi się każdorazowo komunikat, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jest to aplikacja ze sklepu microsofta do xboxa która uruchamia 'tryb gier'. W zwykłym systemie można to wyłączyć w ustawieniach, natomiast tutaj tego nie ma, a nie chce instalować czegoś co będzie mi zaśmiecało system. Chyba że to jedyna opcja aby pozbyć się wyświetlania tego komunikatu to mogę to zrobić w ostateczności, Oczywiście błąd ten wyskakuje na win pro extreme, jakieś rady? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmień z Włączone na Wyłączone jak na obrazku wyżej. Cytuj
Radesh Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, slipciok napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zmień z Włączone na Wyłączone jak na obrazku wyżej. Slipciok, właśnie że w tej modyfikacji pisałem w poście że nie mam tej opcji. Nawet tej kategorii "granie" nie ma. A klikanie w wyszukiwarce haseł Xboxa nic się nie dzieje. 3 godziny temu, kwawra95 napisał: moja rada ignoruj, taki błąd to nie błąd, jak działa nie ruszam Ten problem za każdym razem powoduje blokadę okna na którym wychodzi błąd, trzeba zminimalizować okno, odkliknac błąd i znowu zmaksymalizować okno, więc jest to uciążliwe. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi