Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, srom-otnik napisał:

Ok, uslugi domyślne tego nie naprawiaj?

Spróbuję coś wymyślić, któraś usługą mimo zmiany nastawy nie startuje, hmmm

Tak przywrócenie usług domyślnych nie przywraca danych komórkowych. Ale przywraca ikonkę sieci w pasku.

Opublikowano
Godzinę temu, Dabronik napisał:

Tak przywrócenie usług domyślnych nie przywraca danych komórkowych. Ale przywraca ikonkę sieci w pasku.

Jeden bug mniej. Ikona sieci kablowej jest caly czas, jeśli uzywa się kabla, a ikona wifi jest obecna zawsze z wyjatkiem wifi off w optymalizatorze usług. Dziwne, po włączeniu usług domyślnych startuje ich wiecej niż po instalacji - na czysto. Może to śmieszne pytanie, ale czy modem USB np od Play'a wystarczy żebym mógł przetestować łączność przez dane komórkowe, czy potrzebny jest inny sprzęt? Modem mogę pożyczyć i przetestować problem. 

Ingnito lubi to
Opublikowano

Wydaje mi się że możesz pożyczyć i sprawdzić bo ja mam modem wbudowany w laptopie, a tak poza tym to sterowniki do modemu i urządzenie jest widoczne tylko właśnie znika opcja z ustawień komórkowe tak jak na screenach.

Opublikowano
Godzinę temu, Dabronik napisał:

Wydaje mi się że możesz pożyczyć i sprawdzić bo ja mam modem wbudowany w laptopie, a tak poza tym to sterowniki do modemu i urządzenie jest widoczne tylko właśnie znika opcja z ustawień komórkowe tak jak na screenach.

Tak jak pisałeś, modem działa tylki na początku, poźniej uslugi fiksują. Kombinowałem jak tylko się da z usługami, coś innego jest powodem. Byc może stopień okaleczenia systemu. Zmień system na inny i tyle ;)

Mówiłem że to eksperyment i cud, że to w ogóle działa... 

Opublikowano

System instalowałem dzisiaj, działa ładniej, nawet śmiem twierdzić, że szybciej od Twojego moda Win7, dzięki za wkład i pracę. Nie jestem zwolennikiem Win10 ale ten mod pozwala mi delikatnie wejść w jego świat, wcześniejsze podejścia do oryginalnego Win0 kończyły się formatem... Mam kilka pytań:

1. Jak zmienić kolor paska zadań tzn zachować przezroczystość ale bardziej go rozmyć tak jak np tło menu start, słabo widać ikony przy ciemnych tapetach

Pasek-zada-Win10.jpg

W Winaero? Ale jak, gdzie?

2. Może ktoś podlinkować dwie ikony kosza z pliku "czarne ikony JG10", chciałbym zamienić tylko kosz bo nie ukrywam jest to paskudna ikona, w Win95 była ładniejsza a teraz mamy 2021 więc... ale to tylko moja opinia

3. Jest całkowicie wyłączone Windows Update? Jak nie to jak to zrobić?

Opublikowano
2 minuty temu, Franz Maurer napisał:

@srom-otnik jakim cudem zszedłeś do 31 procesów w tle ? u mnie na virtualbox minimum to 75 procesów, skorzystałem z OOSU i AIO, tylko coś nie chce działać tryb PRO w tym AIO wiesz może dlaczego ? wpisuje P klikam enter i nic się nie dzieje.

autor removespy jak dobrze pamiętam jakiś czas temu wyłączył tryb pro on chyba bazował na jakimś serwerze ale już nie pamiętam 

Opublikowano
8 minut temu, Franz Maurer napisał:

@srom-otnik jakim cudem zszedłeś do 31 procesów w tle ? u mnie na virtualbox minimum to 75 procesów, skorzystałem z OOSU i AIO, tylko coś nie chce działać tryb PRO w tym AIO wiesz może dlaczego ? wpisuje P klikam enter i nic się nie dzieje.

Optymalizator usług + Autoruns. W Autoruns wyłączam niepotrzebne wpisy od sterowników. Sama NVIdia daje u mnie 6 zbędnych procesów, na co mi one, jak bez nich komp chodzi jeszcze lepiej??....

Opublikowano
12 godzin temu, srom-otnik napisał:

Tak jak pisałeś, modem działa tylki na początku, poźniej uslugi fiksują. Kombinowałem jak tylko się da z usługami, coś innego jest powodem. Byc może stopień okaleczenia systemu. Zmień system na inny i tyle ;)

Mówiłem że to eksperyment i cud, że to w ogóle działa... 

Na wersji 1909 i 2004 lite jest to samo ale jak nie użyję optymalizatora to sieć komórkowa jak najbardziej działa.

Opublikowano
23 minuty temu, Dabronik napisał:

Na wersji 1909 i 2004 lite jest to samo ale jak nie użyję optymalizatora to sieć komórkowa jak najbardziej działa.

Dzięki! Dorwę modem komórkowy to sprawdzę.

A na LTSC też jest problem - próbowałeś?

Dlaczego N I K T mi wcześniej tego nie zgłosił!
1909 - pobrano 2572 razy

2004 - pobrano 4724 razy

20H2 - pobrano 1856 razy

Razem = 9152 pobrań i pewnie tyle samo instalacji. Czuj się wyróżniony...

Dzięki, że choć Ty zwróciłeś na to uwagę. Będę działał, ale muszę mieć modem, jak nie będę miał, tematu nie ruszę.

Opublikowano
5 minut temu, Wieniowaty napisał:

Czemu tak dużo?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Poniżej masz jeszcze sekcję "Procesy  Systemu Windows"
a na pierwszym screenie w temacie masz całościową ilość 31 

Opublikowano
43 minuty temu, srom-otnik napisał:

Dzięki! Dorwę modem komórkowy to sprawdzę.

A na LTSC też jest problem - próbowałeś?

Dlaczego N I K T mi wcześniej tego nie zgłosił!
1909 - pobrano 2572 razy

2004 - pobrano 4724 razy

20H2 - pobrano 1856 razy

Razem = 9152 pobrań i pewnie tyle samo instalacji. Czuj się wyróżniony...

Dzięki, że choć Ty zwróciłeś na to uwagę. Będę działał, ale muszę mieć modem, jak nie będę miał, tematu nie ruszę.

Sprawdzę i dam znać:)

Opublikowano
Teraz, Dabronik napisał:

Sprawdzę i dam znać:)

Jesli możesz to na wersji full i lite. Jeśli np w Full nie ma problemu, a jest tylko w Lite, to porównując kody optymalizujace wiersz po wierszu znajdę wpis odpowiadajacy za buga. 

Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Ok sprawdzę dzisiaj obie wersje i dam znać, ku lepszym modom. A i dzisiaj chciałem sobie w ustawieniach w opcjach konta ustawić logowanie przez odcisk palca i nie da się wejść w opcje logowania w ustawieniach, po kliknięciu w nie nic się nie dzieje, znaczy raz wejdzie i później już się "zawiesza".

Opublikowano
32 minuty temu, Franz Maurer napisał:

@srom-otnik Pytanko, wiesz może czy na tym systemie można odpalić aero glass ? w Twoim modzie windows 8.1 jest taki programik, który uruchamia nam przezroczystość, a jak sytuacja wygląda na win 10 ?

Nie śledzę tego, bo nie używam tego gównianego systemu W10. 

Zatrzymałem się na 7/8.1

Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jestem po instalacji LTSC wersji full i lite i sytuacja jest taka, że bez optymalizatora sieć komórkowa jest, po zastosowaniu optymalizatora i zrestartowaniu sieci nie ma tak samo przy swoich ustawieniach, ale jeśli zastosujemy ustawienia domyślne bądź własne i komputera nie zrestartujemy to sieć komórkowa wraca do następnego uruchomienia.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
27 minut temu, Dabronik napisał:

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jestem po instalacji LTSC wersji full i lite i sytuacja jest taka, że bez optymalizatora sieć komórkowa jest, po zastosowaniu optymalizatora i zrestartowaniu sieci nie ma tak samo przy swoich ustawieniach, ale jeśli zastosujemy ustawienia domyślne bądź własne i komputera nie zrestartujemy to sieć komórkowa wraca do następnego uruchomienia.

Bardzo DZIĘKUJĘ i będę myślał co tu wykombinować. Ciężko będzie to rozwikłać bez modemu. Postaram się pożyczyć. 

Jeszcze raz dzięki! 

warzywo9 lubi to
Opublikowano

miało być swietnie, a jest za**biście. wersja PROsiak kaszalota zainstalowana fizycznie na stacjonarce. zadnych problemów przy instalce, uzbrojeniu i konfigach. dzięki za twoją ciężką prace.

ktoś pytał się czy ten twór do gier się nadaje. tak nadaje się. na syntetykach wyniki na plus. tom driver (chwilowo tylko Tomb Raider`a SOTTR mam) i  furmark. gdzie na sys JG10 x64 1909, też robionym przez sromotnika miałem 95xx czyli o 500+ punktów mniej. wiec jest ok+, oczywiscie jak na kaszalota..

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik lubi to
Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pytanie mam bo jednak udało mi się dostać do opcji logowania (trzeba dłużej poczekać) ale nie ma tam odcisku palca, rozumiem że ten moduł jest usunięty?

Opublikowano
Teraz, Dabronik napisał:

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pytanie mam bo jednak udało mi się dostać do opcji logowania (trzeba dłużej poczekać) ale nie ma tam odcisku palca, rozumiem że ten moduł jest usunięty?

Odcisk palca o ile się nie mylę to usługa "Usługa biometryczna systemu Windows" może spróbuj ją włączyć w services.msc 

Opublikowano
1 minutę temu, kamiloxf napisał:

Odcisk palca o ile się nie mylę to usługa "Usługa biometryczna systemu Windows" może spróbuj ją włączyć w services.msc 

Niestety nie ma takiej usługi czyli chyba została wycięta.