Nieobecny Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 Wobec dziesiątek i setek powtarzających się tematów i postów o problemach z instalacją Win 7 na nowych sprzętach postanowiłem dać Wam gotowca - system + zbiór sterowników i porad. Od teraz wszelkie tematy z problemami z instalacją Win 7 na nowych sprzętach powinny być banowane, kasowane lub blokowane. Przedstawiam Wam w pełni zaktualizowany do 11.08.2020 obraz systemu Windows 7 Pro x64. Adresowany przede wszystkim dla posiadaczy nowych sprzętów, którzy chcą nadal korzystać z Win 7. Wersja standardowa: Wersja na instalatorze z Win 10: hasło: winclub2020 W nazwie zawarta suma kontrolna MD5 obrazu ISO. Reup starej wersji od @razor1995: System oprócz wszystkich aktualizacji posiada dodane: - aktualizacje ESU do sierpnia 2020 - DX9.0c - biblioteki VC++ 2005-2019 - NET 4.8 - wufuc - obsługa nowych procesorów AMD i Intel - sterowniki USB 3.0/3.1 i NVMe - wszystkie jakie tylko istnieją i można zintegrować Wszystkie aktualizacje i dodatki są zainstalowane. Nic nie instaluje się z addonów, ani skryptów setupcomplete. Nic nie pobiera się z WU. System jest od razu gotowy do użycia. W systemie nie ma: - aktualizacji telemetrycznych (na obecną chwilę wyskoczy 9 szt. z WU w 3 kolejnych przebiegach - patrz screeny poniżej - po uruchomieniu MU, może wyskoczyć jeszcze jakaś telemetryczna) - pakietu językowego do NET 4.8 - całkowicie zbędny. - flash activex dla IE11 - jeśli ktoś używa, to może sobie zainstalować - Silverlight - praktycznie zbędne w dzisiejszych czasach - Edge dla Win 7 - kto chce może pobrać i zainstalować: instalator msu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] instalator msi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie integrowałem Bypass v7 z dwóch powodów: - daję swobodę i wybór użytkownikowi z jakiej metody dalszej aktualizacji chce korzystać (Bypass v7 w dowolnej opcji lub skrypt W7ESUI + osobny bypass dla NET 4.x) - można nadal ręcznie pobierać i instalować dzięki KB4528069-lite - bypass dla NET 4.x może powodować problem z niektórymi instalatorami msiexec - w to miejsce zalecam korzystać z instalatora NET 4.x: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tu wszystko znajdziecie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Powyższe nie oznacza, że system jest pozbawiony całkowicie telemetrii. To należy już do Was. Diagtrack oraz EOS Notify zintegrowane są w aktualizacjach zbiorczych - można wyłączyć, usunąć, zablokować. System jest czysty bez modyfikacji czy zmiany ustawień. Oczyszczony w stopniu podstawowym. Dodatkowo usunąłem przykładowe obrazy, muzykę, wideo oraz zbędne rzeczy z instalatora. Nie ma to żadnego wpływu na fabryczną funkcjonalność. System nie jest aktywowany. To należy do Was. Oryginalny klucz lub Loader by Daz (dla systemów zainstalowanych na MBR). Dla systemów zainstalowanych na GPT zostaje oryginalny klucz lub metoda KMS. Od razu uprzedzam, że nie ma problemu z wypaleniem powyższego obrazu wg schematu FAT32 (jeśli jest konieczny), ponieważ nie ma żadnego pliku o rozmiarze większym niż 4GB. Zdecydowanie zalecam instalację Win 7 w trybie biosu Legacy lub UEFI-CSM. UEFI + GPT to ostateczność. Jeśli już uda nam się zainstalować Win 7, to staniemy przed problemem ze znalezieniem i zainstalowaniem sterowników. Zanim zaczniecie zabawę, radzę zapoznać się z tym tematem (całym, ponieważ wszystko jest istotne i aktualizowane sukcesywnie): Poniżej podaję Wam gdzie znaleźć najważniejsze podstawowe sterowniki systemowe: Post ze zbiorem wszytskich sterowników NVMe i USB 3.x dla Win 7: Nieśmiertelny temat o tworzeniu bootowalnego pendrive, ponieważ ta prosta czynność kładzie wielu domorosłych "informatyków": Zbiory sterowników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uwaga: Powyższe nie jest dla laików i niecierpliwych. Nie pisać z byle bzdurą albo, że coś nie działa. Z mojej strony wszystko działa i udostępniam Wam, co tylko możliwe, dostępne i pomocne. Nie będzie innej edycji niż obecna Pro x64. Nie przewiduję aktualizacji tematu czy zasobów, chyba, że nagle pojawi się coś istotnego z punktu widzenia Win 7. Nowe sterowniki do Win 7 już prawie nie wychodzą, a nawet jeśli, to jest to aktualizacja istniejących, więc obecne też zadziałają. System aktualizujemy z WU lub ręcznie. Pobieramy tylko co miesiąc aktualizację zbiorczą + ewentualnie aktualizację NET, a następnie po restarcie w drugim przebiegu najnowszy service stack (umożliwiający instalację aktualizacji zbiorczej w następnym miesiącu). Najbliższa aktualizacja będzie 08.09.2020 po godz. 19:00, a następnie w każdy drugi wtorek miesiąca. Jeśli przerwa w aktualizacji trwa dłużej niż miesiąc, wymagany jest najnowszy service stack lub z miesiąca poprzedzającego daną aktualizację. Należy się upewnić, że WU najpierw pobierze stosowny service stack lub zainstalować go ręcznie, ponieważ w przeciwnym razie, zainstalowana aktualizacja zbiorcza zostanie wycofana po restarcie. P.S. Jak ktoś chce sobie wykonać swój system, to polecam te tematy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie mam nic przeciwko powielaniu mojego obrazu, sterowników czy naśladowaniu. Róbta co chceta. Jeśli pomimo wszystko ktoś ma z czymś problem, to proszę o rzeczowe i dokładne opisanie problemu w zrozumiałym języku (pisowni z interpunkcją), najlepiej podparte zrzutami ekranu lub zdjęciami oraz podanie nazwy i identyfikatora sprzętu danego urządzenia. Proszę mi wybaczyć, ale bez tego nie odpowiadam. buba564, JanKo6, Bananoffy1337 and 34 others like this
Widzior Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 Że ci się chciało, szok. Az sobie ten temat wrzucę do ulubionych, żeby wszystkim przyszłym leniwym maruderom go zapodawać i niech czytają, aż się nauczą, nie ma lekko
Guest Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Bo to LUDZKI LUDŹ i bardzo dobrze wszystko w jednym miejscu ( szwagier w kasie ) brawo wiktorynek .
C9S Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 o ktoś w końcu zrobił to porządnie a nie jacyś pseudomoderzy co im się nie chce integrować update i przerabiają obraz nikka
Nieobecny Posted May 3, 2020 Author Report Posted May 3, 2020 6 minut temu, C9S napisał: a nie jacyś pseudomoderzy Nie wybrzydzaj na innych, bo przestaną wydawać i nie będzie w ogóle. To jest naprawdę sporo pracy - zrobić, przetestować, umieścić na hostingu, założyć temat. Ja bym już dawno zrobił coś takiego, ale nigdy nie było czasu i chęci, a poza tym w przypadku Win 7 musiałem być pewien jednej podstawowej kwestii - pełne zaktualizowanie systemu bez żadnych addonów, setupcomplete i pobierania z WU, bo to komplikuje później wiele kwestii m.in. wykorzystanie instalatora od Win 10 oraz zainstalowanie aktualizacji w trybie cichej instalacji na nowych niewspieranych sprzętach. avix213 and moszter like this
GT500s Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 Teraz, wiktorynek napisał: Nie wybrzydzaj na innych, bo przestaną wydawać i nie będzie w ogóle. No właśnie avix213 likes this
razor1995 Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 Reupload na megaup.net: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nieobecny, moszter, Kosiara and 1 other like this
Nieobecny Posted May 3, 2020 Author Report Posted May 3, 2020 Dzięki, dodałem ten link w pierwszym poście.
C9S Posted May 3, 2020 Report Posted May 3, 2020 1 godzinę temu, wiktorynek napisał: Nie wybrzydzaj na innych, bo przestaną wydawać i nie będzie w ogóle. To jest naprawdę sporo pracy - zrobić, przetestować, umieścić na hostingu, założyć temat. Ja bym już dawno zrobił coś takiego, ale nigdy nie było czasu i chęci, a poza tym w przypadku Win 7 musiałem być pewien jednej podstawowej kwestii - pełne zaktualizowanie systemu bez żadnych addonów, setupcomplete i pobierania z WU, bo to komplikuje później wiele kwestii m.in. wykorzystanie instalatora od Win 10 oraz zainstalowanie aktualizacji w trybie cichej instalacji na nowych niewspieranych sprzętach. ino na twoim modzie widać napracowanie i taki system można komuś ze spokojem polecić albo zainstalować u siebie
Nieobecny Posted May 3, 2020 Author Report Posted May 3, 2020 Hehehe... daleko mi w tworzeniu do naszych czołowych moderów.
C9S Posted May 5, 2020 Report Posted May 5, 2020 1 godzinę temu, tom-asz napisał: A co z wersją HP ? Na win7 dość popularne moim zdaniem bardzo dobrze że niema obsługuje mniej ramu do 16 gb pro jest chyba najbardziej optymalna do instalacji na na nowym sprzęcie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Nieobecny Posted May 5, 2020 Author Report Posted May 5, 2020 2 godziny temu, tom-asz napisał: A co z wersją HP Może kiedyś w przypływie chęci i czasu... Dlaczego tylko Pro x64? O wersji x86 na nowych sprzętach w ogóle nie dyskutujemy. Wersja Pro jest najlepsza, najszybsza i wbrew pozorom, lżejsza nawet od Home Premium, ale to są i tak mało istotne powody. Przypominam, że system dedykowany jest na nowe sprzęty czyli minimum Intel 6 gen wzwyż oraz AMD Ryzen i Threadripper. Najważniejsze powody: - obsługa RAM powyżej 16GB - na nowych sprzętach bardzo istotne (HP ma ograniczenie do 16GB) - możliwość aktywacji kluczem, loaderem i KMS (HP i Ult nie pozwala na aktywację za pomocą KMS, co uniemożliwia instalację na partycjach GPT, ponieważ loader nie aktywuje na GPT) - dostęp do zasad lokalnych gpedit.msc (HP nie posiada) - biorąc pod uwagę, że nikt nie kupił nowego sprzętu z jakąkolwiek licencją Win 7, to w związku z powyższym szukając oryginalnej licencji najlepiej wybrać Pro, tym bardziej, że obecnie kosztuje praktycznie tyle samo co HP moszter, C9S and marcin23imk like this
razor1995 Posted May 5, 2020 Report Posted May 5, 2020 @wiktorynek masz gdzieś całą paczkę sterowników USB 3.0 i NVME które tutaj zintegrowałeś? Robię ISO Enterprise na podobną modłę (potrzebne mi do laptopów firmowych z ESU + ma BitLockera) Zrobię AiO, dorzucę Bypass i wrzucę na forum może i HP jak się będzie chciało. JanKo6 and marcin23imk like this
Nieobecny Posted May 5, 2020 Author Report Posted May 5, 2020 Jest tutaj: W boot i install jest ta sama zawartość. W drugim linku są dodatkowe sterowniki, które są w systemie na pulpicie. Jak chcesz się pobawić w testowanie i masz stosowny sprzęt do testów, to coś Tobie podpowiem. Niejaki @Fernando z forum Win-RAID odkrył, że sterowniki NVMe są niejako uniwersalne. Najpierw przetestował sterowniki Open Fabrics czyli m.in. dla dysków Plextor/Lite-On Jednak ze względu na wydajność, postanowił przetestować sterowniki od Samsunga. Znajdziesz tam folder ze sterownikami "All non Samsung" - są to zmodyfikowane najnowsze sterowniki NVMe Samsunga przygotowane do obsługi wszelkich dysków NVMe. Są wydajniejsze od wbudowanych w Win 10. Można instalować na dyskach, których producenci nie wypuszczają żadnych sterowników NVMe. Opis w sekcji Samsung: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak masz chęci, czas, to się baw i testuj. marcin23imk and razor1995 like this
Nieobecny Posted May 5, 2020 Author Report Posted May 5, 2020 Na samym dole pierwszego posta znajdziecie extra wstawkę.
Widzior Posted May 5, 2020 Report Posted May 5, 2020 Wiki, masz może ty albo Mr.T jeszcze gdzieś install.wim tego systemu w wersji przed dodaniem sterowników USB, NVMe, wufuc i tych wszystkich VC Redist? Chodzi mi o install.wim jedynie w pełni zaktualizowany ze zintegrowanym już NET Framework + pewnie Bypass ESU, bo to niezbędne do integracji nowych łatek. Taka nowa wersja Win7 x64 Finał 2017 A-Team. Chciałbym sobie sam dodać tylko sterowniki dla mnie niezbędne, co zresztą zawsze robiłem z modami Mr.T bez żadnych problemów. Takich kombajnów ze wszystkim z zasady unikam, ale oczywiście też sobie go ściągnę, pewnie dla jakiegoś "klienta" się przyda.
laboon565 Posted May 5, 2020 Report Posted May 5, 2020 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Na samym dole pierwszego posta znajdziecie extra wstawkę. Dzięki, za kilka minut będę testował
Nieobecny Posted May 6, 2020 Author Report Posted May 6, 2020 8 godzin temu, Widzior napisał: install.wim tego systemu w wersji przed dodaniem sterowników USB, NVMe, wufuc i tych wszystkich VC Redist? Mam install.wim bez sterowników. Reszta jest zainstalowana.
Ades12 Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 Ktoś pomoże? EDIT: Okej, pobrałem ISO Windowsa 7 z MSDN i dodałem sterowniki używając Asus EZ Installer, i wszystko śmiga jak powinno [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Guest Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 Przykro ale szklana kula się potłukła !. Kolego a jaki sprzęt masz ? Jakie iso instalujesz ? itd a skąd mamy to wiedzieć ? Ten problem występuje z powodu błędu synchronizacji w powierzchnię projektu programu Visual Studio 2010 z dodatkiem SP1 a przyczyn może być trochę różnych !? a nie kręciłeś procesora ? masz dobre iso ? dobrze je nagrałeś ? pamięci sprawdzone ? itd , itd musisz podać konkrety wówczas możemy gdybać co w trawie piszczy. P.S [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
razor1995 Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 13 minut temu, woj_ani217 napisał: Ten problem występuje z powodu błędu synchronizacji w powierzchnię projektu programu Visual Studio 2010 z dodatkiem SP1 Z tym, że on nie odpala Visual Studio Najprawdopodobniej źle pobrane ISO, @Ades12 sprawdzałeś sumy kontrolne? Skąd wybór akurat wersji na instalatorze Windows 10?
Guest Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 3 minuty temu, razor1995 napisał: Z tym, że on nie odpala Visual Studio Najprawdopodobniej źle pobrane ISO, @Ades12 sprawdzałeś sumy kontrolne? Skąd wybór akurat wersji na instalatorze Windows 10? No i co z tego ? że nie odpala ! , ale taki komunikat może dostawać ja złe iso np 64 a nie 86 , jak kręcił procesor itd, itd to ja tu mam pisać poezję co jest co ? czy on ma podać konkrety jak chce mieć jasność co jest nie tak.
Widzior Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 Problem z obrazem ISO po nagraniu go na pendrive. Często takie numery miałem, ISO dobre, pendrive zdrowy, a przed wgraniem nowego ISO musiałem mu robić za każdym razem pełne formatowanie, bo wywalał takie błędy. Problem rozwiązałem - kupiłem DVD-ROMa i instaluję z płyt Serio. I problemy się skończyły.
GT500s Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 1 godzinę temu, Widzior napisał: Problem z obrazem ISO po nagraniu go na pendrive. Często takie numery miałem, ISO dobre, pendrive zdrowy, a przed wgraniem nowego ISO musiałem mu robić za każdym razem pełne formatowanie, bo wywalał takie błędy. Problem rozwiązałem - kupiłem DVD-ROMa i instaluję z płyt Serio. I problemy się skończyły. Ja bym jednak polecił 3 różne programy do "wypalenia" obrazu na pendrive.
Nieobecny Posted May 6, 2020 Author Report Posted May 6, 2020 Potwierdzam - pendrive czasem wymaga pełnego formatowania lub zerowania. Polecam jedną praktykę, aby nigdy nie mieć problemów i nie tracić czasu i nerwów. Każdy pendrive przed wypaleniem obrazu traktuję LLFT opcja szybkie zerowanie. Usuwa to tablice partycji i system plików (wydaje się to najczęstszym problemem, ponieważ od tego czasu nigdy nie stwierdziłem żadnego problemu z dowolnym pendrive). Po tym zabiegu szybkie formatowanie. Jedna i druga czynność zajmuje kilkanaście sekund.
Guest Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 Tak tylko wersja darmowa prędkość jest ograniczona do 180 GB na godzinę, czyli 50 MB / s akurat do paluszka może być. Ja od lat używam : Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit i jeszcze nie miałem nigdy żadnych problemów z paluszkami i dyskami. wiktorynek weź wklej te linijki do Twojego info i po problemie będą mniej doświadczeni mieli jeden problem z głowy.
Nieobecny Posted May 6, 2020 Author Report Posted May 6, 2020 Oczywiście diskpart również zeruje i formatuje w opcji szybkiej i pełnej. Wklejać nie będę, ponieważ nie jestem w stanie umieścić tam wszystkich poradników, a zaraz musiałbym napisać, że można tak zrobić z dyskiem podczas instalacji (oczywiście bez podania prawidłowej linijki dla dysku by się nie obyło). Dałem system, narzędzie, poradniki, linki, więcej znajdą na forum m.in. o diskpart i jeszcze nikomu nie wyłączyli wujka Google. Jakbym miał każdego bez wyjątku prowadzić za rączkę, to lepiej niech przysyłają do mnie laptopy/komputery - sam zainstaluję, będzie szybciej i bez problemów. gregor2302 likes this
Guest Posted May 6, 2020 Report Posted May 6, 2020 Przed chwilą zrobiłem test formatowania 4 GB paluszka i : wersja darmowa 8 min wersja z kluczem comercial 8 min więc po co ten klucz ? ale jak ktoś potrzebuje to : HDDLowLevelFormatPortable_4.4 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Home Version YCLY-6XLH-MHT8-3Q2J Z2VG-D399-9KS3-T5CF Commerical version ZAXL-DPVZ-PD49-ATQ5 J6AA-QULA-9NMF-WYV6
Nieobecny Posted May 6, 2020 Author Report Posted May 6, 2020 7 minut temu, woj_ani217 napisał: więc po co ten klucz ? Jak robisz pełne zerowanie dysku. Daje max prędkość.
Recommended Posts