Jump to content

Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 I NVMe + wufuc - nowa wersja

Recommended Posts

Posted
4 godziny temu, Draus napisał:

1. polecicice jakieś prg do rozpakowania paczki, bo mój winrar robi błąd sumy.

Jeśli suma kontrolna jest błędna tzn. że źle pobrało się. WinRaR nie ma tu raczej nic do rzeczy. Nad czym myśleć w kwestii wyboru programu? - darmowy i najlepszy: 7-zip

2. Ddodaję sterownik usb ręcznie z instalatora win7.  Czy w ten sam sposób można dodać sterownik dysku nvme ?

Tak.

czy w tej nowej paczce jest ten najnowszy sterownik po 980pro ?

Wg tego co napisał @canonkong, to tak. Wystarczy rozpakować i sprawdzić w pliku inf:

Przechwytywanie.jpg

Tak, jest dodany Elpis.

Posted
6 godzin temu, Draus napisał:

Nie mam najmniejszych problemów z B450 od MSI na win7.

Fakt, źle się wyraziłem, na B450 nie ma problemów z Win7, na B550 już jest z brakiem sterowników USB z chipsetu. Trzeba używać modowanych.

6 godzin temu, Draus napisał:

polecicice jakieś prg do rozpakowania paczki, bo mój winrar robi błąd sumy.

7zip, może być portable

7 godzin temu, Draus napisał:

Ddodaję sterownik usb ręcznie z instalatora win7.  Czy w ten sam sposób można dodać sterownik dysku nvme ?

Można, o ile sterownik ma certyfikat. Bez podpisu cyfrowego nie da rady.

7 godzin temu, Draus napisał:

czy w tej nowej paczce jest ten najnowszy sterownik po 980pro ?

O ile się nie mylę, w modzie wikiego nie ma. Masz w nowej paczce na Win-Raid, link podałem wyżej.

Adiwin&& likes this
Posted

@wiktorynek mam pytanie, jako ze wufuc praktycznie poznikal z internetu chcialem go wziac z twojego iso, wzialem przerobilem dismem swm do wima, zamontowalem w ntlite ale nie widze plikow tego, moglbys podpowiedziec skad wyciagnac? mam iso tej full wypas na dysku gdzie wrzuciles na pulpit folder z tymi rzeczami

teoretycznie moglbym postawic na vm i wyciagnac ale to za proste :lol:

Posted

uprzejmie informuję, że zamontowałem sobie dwie nowe maszyny  B550  z dyskami samsung980 na pci v4.0
W B450 mam dwie 970tki: drugi nvme na przejściówce z PCI, on ma szybkość 1500MB/s (w obie strony ograniczony przejsciówką)
pierwszy na płycie ma około 3400MB/s read

A 980tka na B550 ma około 6800MB/s read i można dwa takie dyski mieć
Instalacje dziecinnie prosta, mysz PS2, tylko trzeba wiedzieć że sterownik do NVME w trakcie instalacji z pena musi siedziec na dysku sata i trzeba go wgrac podobnie jak ster od USB.

Szybkie pytanie: Ktoś wie jak naprawić to, że system nie widzi NVME w biosie:  prawdopodobnie nie jest bootowalny, bo podczas instalacji miałem wpięty SSD z drugim systemem ?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

@Draus jak już się chwalisz, to może być podał konkrety dla potomnych, czyli jakie sterowniki użyłeś, bo ani do B550 nie ma oficjalnych USB, ani do Samsunga 980/980 Pro nie ma oficjalnych NVMe. Z modowanymi podczas instalacji windowsa jest lipa, jeśli nie mają podpisu cyfrowego, a nawet jeśli mają, to bez wcześniejszego dodania odpowiedniego certyfikatu do systemu, podczas instalacji nie idzie ich załadować, bo ich wydawca nie ma statusu "Trusted" (nie jest zaufany).

Ze screena wydaje mi się, że użyłeś modowanych USB  w wersji 1.0.0.0013 (USB z procesora) i 1.0.5.3 (USB z chipsetu). Swoją drogą są dostępne uniwersalne stery MS USB 3.0/3.1 z UASP wyciągnięte z Win8.1 i zaadaptowane pod Win7 (ver. 6.2.9200.22453). Testowałem je u siebie na B350 i działają, UASP też, ale niestety transfery są sporo niższe niż na oryginalnych driverach od producenta. O ile mój pendrive Samsung Bar Plus ma odczyt ponad 400MB/s na oryginałach, to na tych MS ma ok. 250MB/s.

Posted

Windzior powiedz mi jak naprawić dysk żeby był bootowalny, bo bym cchiał wyjąc tego ssd do innego kompa, a bez niego nie startuje

Oczywiście sterowniki to jest klucz: Znalazłem sterowniki na zagranicznych forach, które tutaj polecaliście.
Miałem zapisane 2 mies temu i poszło bez problemu, więc załączam.
Dysk 980 pro 512GB podaje jeśli ktoś nie chce ryzykować z innym.

Najważniejszy sterownik od dysku: ten działą bez problemu.
Wszystkie sterowniki instalowałem klikając w managerze "aktualizuj sterownik" i sam je znajdował w podkatalogach.
przy czym niektóre zadziałały nie za pierwszym razem, za co obwniniam klejnośc instalowania.
Dopóki nie wstały usb2.0, które ostatnie wstały , używałem myszy ps2 i klawiatury na ekranie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
17 godzin temu, Draus napisał(a):

Windzior powiedz mi jak naprawić dysk żeby był bootowalny, bo bym cchiał wyjąc tego ssd do innego kompa, a bez niego nie startuje

Tak to jest jak się instaluje system, mając podpięte więcej dysków. Pewnie na SSD wylądowały pliki rozruchowe i tyle. Ostatnio był tu taki temat z identycznym problemem. Ja ci nie pomogę, bo trzymam się zasad poprawnej instalacji, więc nigdy nie porąbałem sobie bootowania i tematu nie zgłębiałem. Poza tym ty używasz chyba GPT, a ja tylko MBR, i nie znam się na tym badziewiu :E

Co do sterowników, to znam je i mam nawet na dysku. Ale ta paczka "AMD_AM4_X399_TRX40_Drivers_B9_Win7_8.1_SHA256" została przez autora zamieniony na nowszą, w której nie ma już tych sterowników, które ty zainstalowałeś, tylko są te uniwersalne od MS, o których pisałem wyżej. Polecałbym je sprawdzić, czy nie działają lepiej. Tu ten temat na WinRaid - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
Godzinę temu, grzebyk napisał(a):

Poproszę o zaktualizowanie linków

Autor wydał już dwie kolejne wersje 2021 i teraz 2023 pożegnalną, więc polecam lepiej szukać.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information