Widzior Posted October 29, 2020 Report Posted October 29, 2020 30 minut temu, Petr napisał: Acera A515-44 Mobilny AMD Ryzen serii 4000 i Win7 No żartów to ty sobie nie rób, bo u ciebie to nie tylko sam BIOS jest niekompatybilny.
Petr Posted October 29, 2020 Report Posted October 29, 2020 9 minut temu, Widzior napisał: Mobilny AMD Ryzen serii 4000 i Win7 No żartów to ty sobie nie rób, bo u ciebie to nie tylko sam BIOS jest niekompatybilny. Ryzen 5 4500 U, pozostaje mi instalacja Win 10.
McHush Posted October 29, 2020 Report Posted October 29, 2020 Nawet nie zliczę, ile razy przerabiałem już temat instalacji Windowsa 7 na nowym sprzęcie. Wniosek jest zawsze ten sam - szkoda czasu. Albo jest problem z samą instalacją, albo ze sterownikami, albo z jednym i drugim. Teraz nawet już niektórych nowych aplikacji nie można normalnie odpalić na starszych systemach. Windows 10, albo kombinowanie w nieskończoność. Gra niewarta świeczki. Windows 10 + MSMG Toolkit i da się tego ścierwa używać. "Czysty" Windows 10 jest moim zdaniem nieużywalny, ale pocięty daje radę. Ze swojego Windowsa 10 Pro 1909 skasowałem 91 komponentów/aplikacji i nie napotkałem ani jednego problemu przez ponad rok użytkowania. Ze względu na wspomniane zabiegi (część skasowanych śmieci wraca po pierwszej zbiorczej aktualizacji) i problem ze sterownikami, musiałem całkowicie wyłączyć Windows Update. System działa od instalacji praktycznie tak samo, nic nie mieli w tle, nie odpalają się jakieś dzikie procesy, nie sypie błędami, nie wiesza się, ale jest nieaktualny. Coś za coś. Jakby ktoś był zainteresowany zrobieniem takiego odchudzonego ISO, to mogę co nieco podpowiedzieć. artel#22 likes this
pikusp Posted November 8, 2020 Report Posted November 8, 2020 W dniu 3.05.2020 o 17:33, wiktorynek napisał: Wersja standardowa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wrzuciłby to ktoś na jakiś inny hosting? Z mega nie idzie pobrać, co chwila, że przekroczono limit pobierania
zdzisiek24 Posted November 8, 2020 Report Posted November 8, 2020 @pikusp [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Guest DRAGO Posted November 9, 2020 Report Posted November 9, 2020 W dniu 8.11.2020 o 14:37, pikusp napisał: Wrzuciłby to ktoś na jakiś inny hosting? Z mega nie idzie pobrać, co chwila, że przekroczono limit pobierania Ja pobieram z mega pliki takim programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
barmatura Posted November 10, 2020 Report Posted November 10, 2020 Pojawił się taki oto problem, może ktoś pomoże...lub nakieruje Po jakiś dwóch tygodniach od instalacji wersji Win 7 Pro z tego tematu na laptopie Lenovo ThinkPad 20GJ 13 i udanej aktywacji oryginalnym kluczem z tegoż laptopa - również Win 7 Pro ściągniętym poprzez użycie Advanced Tokens Manager pojawiła się informacja "Ta kopia produktu Windows nie jest oryginalna" . Oryginalny klucz aplikowany poprzednio już nie pasuje. Konieczność zastosowania innego systemu wynika w pewnym sensie z braku recovery Lenovo (po ścierwie ransomware oryginalny system został uszkodzony, zakodowane zostały również pliki partycji Recovery więc powrót do oryginału niemożliwy) Error code: 0xc004f063 Można tą aktywację/instalację jakoś uratować? Bo system pracował o wiele bardziej responsywnie niż oryginał Lenovo.
Widzior Posted November 10, 2020 Report Posted November 10, 2020 11 minut temu, barmatura napisał: Można tą aktywację/instalację jakoś uratować? Tak, nasr**ć na M$ i użyć Loader DAZ, o ile dysk ma partycje MBR.
Nieobecny Posted November 10, 2020 Author Report Posted November 10, 2020 Przecież Win 7 ma klucz na naklejce i można aktywować online, telefonicznie lub w ostateczności przez infolinię MS. Jeśli nie przechodzi online z automatu, to wybierz telefoniczną i na 99,9% przejdzie.
barmatura Posted November 10, 2020 Report Posted November 10, 2020 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Przecież Win 7 ma klucz na naklejce i można aktywować online, telefonicznie lub w ostateczności przez infolinię MS. Jeśli nie przechodzi online z automatu, to wybierz telefoniczną i na 99,9% przejdzie. No właśnie nie ma nr na naklejce. Jest tylko mała naklejka WindowsPro na spodzie (laptop kupiony z oryginalnym Win 7Pro, serial jak sądzę zaszyty w BIOS\UEFI ) Serial wyciągnięty przez Advanced Tokens Manager z oryginalnie zainstalowanego systemu na tym lapku . Aktywowany bez problemu po instalacji Twojego systemu i po którymś użyciu (laptop mało używany) po ok. 2 tygodniach po zainstalowaniu tego systemu (swoją drogą Dzięki, fajny, lekki system) wywalił komunikat "Ta kopia produktu Windows nie jest oryginalna" Sądzę, że dzwonienie do MS niewiele da, bo serial jest zaszyty w bios i nowy serial (nawet jeśli otrzymam) będzie się z nim "gryzł". Aktualny serial wszedł za pierwszym razem, a teraz Windows nie przyjmuje go. Jutro poszukam kopii zapasowej (zazwyczaj robię bo aktywacji - tu nie mam pewności i spróbuje go przywrócić)
Nieobecny Posted November 10, 2020 Author Report Posted November 10, 2020 Windows 7 nie ma klucza w biosie. Dopiero od Win 8 stosowano ta metodę. W związku z powyższym nie zachodzi obawa o: 46 minut temu, barmatura napisał: nowy serial (nawet jeśli otrzymam) będzie się z nim "gryzł" 47 minut temu, barmatura napisał: dzwonienie do MS niewiele da Dzwoniąc do MS nie otrzymasz nowego klucza tylko aktywują na Twoim lub powiedzą, że coś z nim jest nie tak czyli trafił na czarną listę. To z resztą ostatnia opcja. Próbowałeś aktywacji telefonicznej?
Guest DRAGO Posted November 11, 2020 Report Posted November 11, 2020 9 godzin temu, barmatura napisał: No właśnie nie ma nr na naklejce. Jest tylko mała naklejka WindowsPro na spodzie (laptop kupiony z oryginalnym Win 7Pro, serial jak sądzę zaszyty w BIOS\UEFI ) Serial wyciągnięty przez Advanced Tokens Manager z oryginalnie zainstalowanego systemu na tym lapku . Aktywowany bez problemu po instalacji Twojego systemu i po którymś użyciu (laptop mało używany) po ok. 2 tygodniach po zainstalowaniu tego systemu (swoją drogą Dzięki, fajny, lekki system) wywalił komunikat "Ta kopia produktu Windows nie jest oryginalna" Sądzę, że dzwonienie do MS niewiele da, bo serial jest zaszyty w bios i nowy serial (nawet jeśli otrzymam) będzie się z nim "gryzł". Aktualny serial wszedł za pierwszym razem, a teraz Windows nie przyjmuje go. Jutro poszukam kopii zapasowej (zazwyczaj robię bo aktywacji - tu nie mam pewności i spróbuje go przywrócić) A ty przypadkiem nie mialeś recovery partycji.? Bo ja tak miałem z kupionym laptopem lenovo. Tez z windows 7 pro x64.
barmatura Posted November 11, 2020 Report Posted November 11, 2020 58 minut temu, DRAGO napisał: A ty przypadkiem nie mialeś recovery partycji.? Bo ja tak miałem z kupionym laptopem lenovo. Tez z windows 7 pro x64. Oczywiście miałem, ale ransomware uszkodził/zaszyfrował ją w taki sposób, że przywrócenie systemu przez part. recovery nawet ustawiając ją jako aktywną nie było możliwe.
Guest DRAGO Posted November 11, 2020 Report Posted November 11, 2020 5 minut temu, barmatura napisał: Oczywiście miałem, ale ransomware uszkodził/zaszyfrował ją w taki sposób, że przywrócenie systemu przez part. recovery nawet ustawiając ją jako aktywną nie było możliwe. No to du**ia z tym, chyba ze masz 100% kopie org. z dysku to wtedy masz na ok.
Nieobecny Posted November 11, 2020 Author Report Posted November 11, 2020 Przyznam, że nie widziałem jeszcze naklejki od Win 7 bez klucza. Pokaż tą naklejkę, czy to nie jest przypadkiem naklejka od Win 8 Pro, gdzie już nie było klucza na naklejce, bo był w biosie. Win 8 Pro upoważniał swego czasu do downgrade i sprzedawcy robili to, aby uatrakcyjnić ofertę. Niestety tego klucza już nie wydobędziesz skoro nie da się odzyskać danych z dysku. Jeśli moje podejrzenia się sprawdzą, to masz za to w biosie klucz od Win 8, a co za tym idzie możesz zainstalować legalny Win 8.1 Pro albo Win 10 Pro.
barmatura Posted November 12, 2020 Report Posted November 12, 2020 16 godzin temu, wiktorynek napisał: Przyznam, że nie widziałem jeszcze naklejki od Win 7 bez klucza. Pokaż tą naklejkę, czy to nie jest przypadkiem naklejka od Win 8 Pro, gdzie już nie było klucza na naklejce, bo był w biosie. Win 8 Pro upoważniał swego czasu do downgrade i sprzedawcy robili to, aby uatrakcyjnić ofertę. Niestety tego klucza już nie wydobędziesz skoro nie da się odzyskać danych z dysku. Jeśli moje podejrzenia się sprawdzą, to masz za to w biosie klucz od Win 8, a co za tym idzie możesz zainstalować legalny Win 8.1 Pro albo Win 10 Pro. Masz rację kolego, laptop faktycznie chyba był z Win8 lub 10, ale że w specyfikacji miał być z Win7 to widocznie został zrobiony downgrade przez firmę sprzedającą. Mam pełną kopię zapasową dysku po ransomware (łącznie z uszkodzonym Recovery) oraz kopię partycji po instalacji i aktywacji Twojego systemu serialem wyciągniętym z tego systemu. Zastanawiam się nad opcjami które mi pozostały: - DAZ nie zadziałał od "strzała" - chciałem pójść na łatwiznę, może trzeba spróbować raz jeszcze. - jutro skontaktuje się ze sprzedawcą laptopa - może coś wymyślą - oryginalny system W7po ataku ransomware działa ale problemowo (mam w razie czego kopię) w każdym razie z niego wyciągnąłem klucz, ale zastanawiam się czy to jest ten klucz z biosu (może został podmieniony). - może jest już narzędzie do odkodowania tego ransomware "PETIA" o ile dobrze pamiętam, - ciekawi mnie czy gdybym dorwał RECOVERY z tego samego modelu i wrzucił na mój laptop co stałoby się a serialem i aktywacją. - jakieś inne opcje? Naklejka wygląda tak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Guest DRAGO Posted November 15, 2020 Report Posted November 15, 2020 W dniu 12.11.2020 o 16:21, barmatura napisał: Masz rację kolego, laptop faktycznie chyba był z Win8 lub 10, ale że w specyfikacji miał być z Win7 to widocznie został zrobiony downgrade przez firmę sprzedającą. Mam pełną kopię zapasową dysku po ransomware (łącznie z uszkodzonym Recovery) oraz kopię partycji po instalacji i aktywacji Twojego systemu serialem wyciągniętym z tego systemu. Zastanawiam się nad opcjami które mi pozostały: - DAZ nie zadziałał od "strzała" - chciałem pójść na łatwiznę, może trzeba spróbować raz jeszcze. - jutro skontaktuje się ze sprzedawcą laptopa - może coś wymyślą - oryginalny system W7po ataku ransomware działa ale problemowo (mam w razie czego kopię) w każdym razie z niego wyciągnąłem klucz, ale zastanawiam się czy to jest ten klucz z biosu (może został podmieniony). - może jest już narzędzie do odkodowania tego ransomware "PETIA" o ile dobrze pamiętam, - ciekawi mnie czy gdybym dorwał RECOVERY z tego samego modelu i wrzucił na mój laptop co stałoby się a serialem i aktywacją. - jakieś inne opcje? Naklejka wygląda tak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam to samo i zainstalowałem 10 pro 32bit ale zmieniłem na 8.1 32 bit bo 10 nie jako działała.
Nieobecny Posted November 15, 2020 Author Report Posted November 15, 2020 4 godziny temu, DRAGO napisał: DAZ nie zadziałał od "strzała" - chciałem pójść na łatwiznę, może trzeba spróbować raz jeszcze Loader by DAZ zadziała z Win 7 bez problemu, tylko system musi być na partycjach MBR. 4 godziny temu, DRAGO napisał: oryginalny system W7po ataku ransomware działa ale problemowo Tylko format. 4 godziny temu, DRAGO napisał: ciekawi mnie czy gdybym dorwał RECOVERY z tego samego modelu i wrzucił na mój laptop co stałoby się a serialem i aktywacją Nic, tam nie ma klucza do Win 7. 4 godziny temu, DRAGO napisał: jakieś inne opcje? Opcje masz 3: - instalacja Win 8.1 i aktywacja kluczem z biosu - jeśli nigdy nie był system uaktualniony z Win 8 do Win 8.1, to samoczynnie nie aktywuje się kluczem z biosu - klucz podajesz po zainstalowaniu systemu, podczas próby aktywacji - instalacja Win 10 i aktywacja kluczem z biosu - procedura jak wyżej - instalacja Win 7 - kupno klucza lub loader (przypominam o partycjach MBR) - na GPT możesz aktywować tylko przez KMS jedynie wersje Pro i Ent.
misiek444 Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 Witam, mam takie pytanie, czy też będę miał takie kłopoty z instalacją dysku Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe, na moim raczej starym sprzęcie : - płyta AsRock B250M PRO4 - pemtium G4600 - ram ADATA 2133Mhz DDR4 8Gb - obecnie HDD WD 1Tb - system win7 HP 64bit Płyta ma złącze pod dysk M.2 M-key 32Gb/s i wspiera windowsa 7, system raczej bym postawił nowy, ten z pierwszego postu.
Widzior Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 47 minut temu, misiek444 napisał: czy też będę miał takie kłopoty z instalacją dysku Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe A czy pan producent dostarcza do tego dysku sterowniki NVMe pod Win7? Nie, więc zapewne będzie problem. A swoją drogą, to nie rozumiem tego wariactwa na NVMe do użytku domowego. Dobry SATA3, czyli nie syfiasta ADATA, w zupełności wystarcza.
misiek444 Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 Czemu zaraz wariactwa, dysk dostałem od syna , wiem że ADATA nie ma sterowników do NVMe , ale jak zaintaluję te od INTELa to też nie pójdzie? Tak tylko spytałem , nie kupuję dysku, a na moim HDD windows 7 ładuje się tak, że można zrobić sobie kawę.
Widzior Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 Jak już go masz, to możesz się bawić, są sterowniki modyfikowane na bazie tych Samsungowych pasujące do większości dysków NVMe, ale to trzeba dobrze ogarniać temat. Na początek możesz spróbować ten obraz na instalatorze Win10, może któryś ze zintegrowanych przez wikiego driverów zaskoczy. Inna opcja - podpiąć teraz ten dysk NVMe, ale uruchomić system normalnie z HDD. Zainstalować pasujące, modowane stery do NVMe, o ile takie się znajdą. Potem zrobić klona tego systemu na dysk NVMe i spróbować odpalić z niego system. Ale uwaga - aktualny system musi posiadać dwa łaty KBxxxxxx, które dodają wsparcie NVMe do Win7, nie pamiętam teraz ich numerów.
Nieobecny Posted November 23, 2020 Author Report Posted November 23, 2020 2 godziny temu, misiek444 napisał: Dysk SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Nie posiada sterowników, więc będą problemy. 2 godziny temu, misiek444 napisał: płyta AsRock B250M PRO4 Sprzęt wspiera Win 7, ale dla 100% bezproblemowego działania potrzeba zewnętrznej karty graficznej. Są co prawda modowane sterowniki (sam je udostępniam w innym temacie), ale nie ma 100% pewności poprawnego działania i system wymaga zainstalowania wufuc, ponieważ inaczej nie przyjmie aktualizacji. Musisz rozważyć wszystkie opcje. Dla 100% bezproblemowego działania wymień dysk i zamontuj kartę graficzną ze wsparciem w sterowniki do Win 7.
misiek444 Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 " Wymień dysk" masz namyśli , sprzedać ten i kupić inny? Przeczytałem wszystkie posty tutaj i nikt nie wspominał, że musi być karta grafiki zewnętrzna? Czyli ma procesorze starym G4600 jest gorzej podłączyć dysk NVMe niż na Ryzenie? Mam już sterowniki " All non Samsung NVNe mod" to nie wystarczy? Na tej płycie mam już USB 3.0 i porty działają bez problemu. Czy tą kartę zewnętrzną tylko na czas instalacji, czy na stałe? Mam kartę grafiki ale słabą ta zintegrowana intel HD630 chodzi o wiele lepiej.
Widzior Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 20 minut temu, misiek444 napisał: nikt nie wspominał, że musi być karta grafiki zewnętrzna? Ostatnie oficjalne sterowniki do iGPU intela pod Win7 były do Skylake. G4600 to już Kaby Lake i bez modowanych się nie obejdzie, o ile korzystasz z integry. 20 minut temu, misiek444 napisał: Czyli ma procesorze starym G4600 jest gorzej podłączyć dysk NVMe niż na Ryzenie? Procesor nie ma tu nic do rzeczy, tylko system. Od win 8.1 problemów z NVMe byś nie miał, więc może ten system postaw. 20 minut temu, misiek444 napisał: Na tej płycie mam już USB 3.0 i porty działają bez problemu. A czemu miałyby nie działać, skoro mają oficjalne sterowniki pod Win7?
Nieobecny Posted November 23, 2020 Author Report Posted November 23, 2020 19 minut temu, misiek444 napisał: " Wymień dysk" masz namyśli , sprzedać ten i kupić inny? Tak lub inne działania do tego zmierzające. To Twoja decyzja. 19 minut temu, misiek444 napisał: Przeczytałem wszystkie posty tutaj i nikt nie wspominał, że musi być karta grafiki zewnętrzna? To słabo czytałeś. Masz procesor 7 gen Kaby Lake czyli potrzebujesz modyfikowanych sterowników grafiki - są takie, udostępniam je w innym temacie, ale mogą wystąpić problemy - nie znam Twoich umiejętności w tym zakresie. 21 minut temu, misiek444 napisał: Czyli ma procesorze starym G4600 jest gorzej podłączyć dysk NVMe niż na Ryzenie? Procesory nie mają nic do rzeczy. 22 minuty temu, misiek444 napisał: Mam już sterowniki " All non Samsung NVNe mod" to nie wystarczy? Może nie wystarczyć, ale możesz spróbować. 22 minuty temu, misiek444 napisał: Na tej płycie mam już USB 3.0 i porty działają bez problemu. Tak, odpowiednie sterowniki są zintegrowane w tym systemie i są ogólnie dostępne do zainstalowania. 23 minuty temu, misiek444 napisał: Czy tą kartę zewnętrzną tylko na czas instalacji, czy na stałe? Na stałe. Do instalacji nie jest potrzebna akurat. Jeśli nie grasz wystarczy dowolna na PCI-E ze wsparciem w sterowniki do Win 7.
misiek444 Posted November 23, 2020 Report Posted November 23, 2020 Pobrałem te zmodyfikowane do Ciebie (22-12-2018), jutro zrobię obraz Acronisem i potestuję je. Mam w tej chwili zainstalowane 21.20.16.4565 z 10-12-2016r.
Nieobecny Posted November 23, 2020 Author Report Posted November 23, 2020 Nie ma żadnej groźby instalacji ich. Zawsze można odinstalować. Są już nowsze, które można zmodyfikować, ale jeszcze nie znalazłem weny.
misiek444 Posted November 24, 2020 Report Posted November 24, 2020 Dodam jeszcze tylko, że windowsa mam zaistalowanego z winclubu ( Windows 7 Sp1 (x86.x64) 2017 winclub PL Finał ) prawie 3 lata temu (10.01.2018) i chodzi bez zastrzeżeń, poza wolnym ładowaniem i zamykaniem, ale to raczej wina słabego sprzetu, bo tak było od początku. Nie mogę się przesiąść na win7pro , bo klucz mam tylko do HP.
Recommended Posts