Widzior Opublikowano 18 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2025 W dniu 2.05.2025 o 15:56, wislak00 napisał(a): chciałbym zastosować te dokładniejsze czyszczenie Wg mnie spokojnie możesz zaznaczyć "Folder instalacyjny", bo wyrzuca z Windows/Installer tylko te tymczasowe pliki SourceHash{xxxxxxxxx}, a pakiety instalacyjne .msi zostawia. "Pamięć TEMP instalatorów" (Windows\Installer\$PatchCache$\Managed) jak wyczyścisz, to możesz dostać error, że nie znaleziono plików źródłowych, jak będziesz chciał odinstalować jakąś poprawkę/aktualizację na ogół od NET Framework albo VC++ Redist. System od tego nie padnie oczywiście. srom-otnik i wislak00 lubią to Cytuj
profilm34 Opublikowano 18 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2025 Sromotniku Mistzu możesz wysłać i wstawić skrina z zakładki procesy? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
profilm34 Opublikowano 18 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2025 3 godziny temu, profilm34 napisał(a): Sromotniku Mistzu możesz wysłać i wstawić skrina z zakładki procesy? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To dla nas używających Twoje najlepsze w europie perełki..... to dla wielu z nas było sporą podpowiedzią realną by mieć re magiczne 33 procesy już ze sterownikami nvidia,płyty głównej i procka intel czy amd. Proszę jak byś mógł....... kto się dołańcza z forumowiczów ? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 18 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2025 7 godzin temu, profilm34 napisał(a): To dla nas używających Twoje najlepsze w europie perełki..... to dla wielu z nas było sporą podpowiedzią realną by mieć re magiczne 33 procesy już ze sterownikami nvidia,płyty głównej i procka intel czy amd. Proszę jak byś mógł....... kto się dołańcza z forumowiczów ? Na blaszaku mozna wyciągnąć 32 procesy jeśli w Optymalizatorze jest wszystko na NIE. Drukarka włączona- już masz 33, szklane bajery okienek to kolejny proces na liczniku. Ja od zawsze odhaczam checkboxy w Autoruns pochodzące od sterowników grafiki oraz każde inne w zakladce Services. Na laptopie niestety już tak kolorowo nie jest, tam trzeba pozostawić wszystkie wpisy sterowników od np klawiszy funkcyjnych, touchpada itp. Ale to chyba zrozumiałe. starcraft2fan i swiniarobert69 lubią to Cytuj
krikus Opublikowano 19 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2025 Witam, mam problem z mikserem dźwięku. Mikser nie pamięta ustawień suwaków np. ustawie vlc na 50%, jest okej dopóki go nie zamknę, wtedy mikser ustawia vlc suwak znowu na 100% i tak jest z każdą aplikacją. Cytuj
greenmordant Opublikowano 22 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2025 Witajcie, mam laickie pytanie dotyczące laptopa 2w1 z dotykowym ekranem i wersje systemu extreme, z której jest wycięty "tablet". Podejrzewam, że tablet jest potrzebny do obsługi ekranu dotykowego, więc czy dla mnie jedyną opcją jest lite? Czy można dodać sam tablet do wersji extreme? I w sumie od razu druga sprawa - jaką wersję byście polecili do lapka dell 7306 2w1 z i5 11gen i tylko 8gb ramu (lutowany - nie dołożę), teraz jest fabryczna 10 z możliwością upgrade do 11. Ten Win10 na pulpicie 5gb ramu bierze Dzięki Cytuj
srom-otnik Opublikowano 22 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2025 5 godzin temu, greenmordant napisał(a): Witajcie, mam laickie pytanie dotyczące laptopa 2w1 z dotykowym ekranem i wersje systemu extreme, z której jest wycięty "tablet". Podejrzewam, że tablet jest potrzebny do obsługi ekranu dotykowego, więc czy dla mnie jedyną opcją jest lite? Czy można dodać sam tablet do wersji extreme? I w sumie od razu druga sprawa - jaką wersję byście polecili do lapka dell 7306 2w1 z i5 11gen i tylko 8gb ramu (lutowany - nie dołożę), teraz jest fabryczna 10 z możliwością upgrade do 11. Ten Win10 na pulpicie 5gb ramu bierze Dzięki Obawiam się, że wersja Extreme jest bez sensu na ten model, głównie przez wycięty moduł obsługi tabletu. Osobiście wgrałbym Lite, chociażby po to, by pociągnąć jakieś dziwne sterowniki z WU, których możesz nie dopasować z innych źródeł, chyba że masz ich komplet. Ostatecznie polecam Lite. Dziś postawiłem na lapku Asusa z i3 i 12GB ramu właśnie Lite w miejsce wcześniej używanej moich jedynastek: W11 23H2 Lite, a później W11 LTSC IoT Lite - wrażenie pozostało jedno => LTSC z tego wątku jest zauważalnie bardziej żwawe. greenmordant i swiniarobert69 lubią to Cytuj
greenmordant Opublikowano 22 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2025 (edytowane) Dzięki, tak próbuję, ale mam nowy problem. Podczas instalacji nie wykrywa dysku. Dysk to Intel optane h10 32gb+512gb, ściągnąłem sterownik irst ze strony della, wypakowałem na USB, ale instalator Windows nie widzi sterownika. Utknąłem. W biosie jest ustawiony na RAID on. Ma ktoś pomysł co można z tym zrobić? Ps service tag to F231B63 EDIT Eureka, w końcu po ponad godzinie i chyba z 40 próbach i różnych sterownikach trafiłem właściwy. Działa, instaluje się [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 22 Maja 2025 przez greenmordant Rozwiązanie problemu srom-otnik lubi to Cytuj
greenmordant Opublikowano 23 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2025 Sromotniku dziękuję za Twoje mody, są niesamowite. Instalowałem JG10 LTSC oraz 22h2 Final i chyba trochę szybciej działa LTSC, ale chyba wybiorę 22h2, bo licencja na W10 Home sama się ładuje, a to lapek żony głównie do office, neta, teams itp, a w porównaniu do stocka, który po uruchomieniu na pulpicie żarł 5,1gb ramu to oba są rakietami Czy może lepiej LTSC z tego wątku + witaminka? I tak oba w wersji lite, bo ten komp to wynalazek 2w1 srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 23 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2025 19 minut temu, greenmordant napisał(a): Sromotniku dziękuję za Twoje mody, są niesamowite. Instalowałem JG10 LTSC oraz 22h2 Final i chyba trochę szybciej działa LTSC, ale chyba wybiorę 22h2, bo licencja na W10 Home sama się ładuje, a to lapek żony głównie do office, neta, teams itp, a w porównaniu do stocka, który po uruchomieniu na pulpicie żarł 5,1gb ramu to oba są rakietami Czy może lepiej LTSC z tego wątku + witaminka? I tak oba w wersji lite, bo ten komp to wynalazek 2w1 Zdecydowanie ltsc + aktywacja licencją cyfrową do 2032r! boniek, greenmordant i swiniarobert69 lubią to Cytuj
greenmordant Opublikowano 24 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2025 A jak zrobić aktywację licencją cyfrową? Jedyne jak dotąd znane mi sposoby to wpisanie klucza lub kms. Klucz mam na wersję home i nie pasuje. Cytuj
wislak00 Opublikowano 24 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2025 Godzinę temu, greenmordant napisał(a): A jak zrobić aktywację licencją cyfrową? Jedyne jak dotąd znane mi sposoby to wpisanie klucza lub kms. Klucz mam na wersję home i nie pasuje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] greenmordant lubi to Cytuj
greenmordant Opublikowano 24 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2025 Dziękuję, wszystko działa. Działa jak wściekłe. Lapek na pulpicie bierze 1.8gb ramu, a stockowy system brał 5.1 Dany1337, wislak00, swiniarobert69 i 1 inny lubią to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 30 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2025 Postawiłem OS na dość nieoczywistym urządzeniu - Lenovo Legion Go, czyli przenośny handheald ala Steam Deck. Porównując stockowy W11 24h2 zainstalowany przez producenta, a tym cudenkiem, nie ma różnicy - jest kolosalna przepaść. Fps, responsywnosc interfejsu, bateria, start i zamykanie, brak reklam, nadpisywanych starszych sterowników zaciąganych przez WU - wszystko śmiga nieporównywalnie lepiej. Z technicznych rzeczy - sterowniki oraz oprogramowanie do zarządzania deckiem i jego launcher oczywiście zainstalowały się bez problemu. Testowane na wersji lite P.S. Czy jest możliwość, byś w swoich modach dodawał pełny tryb ciemny jako custom styl jak ma to miejsce z Aero Glass? Tylko tego mi brakuje do ideału, jeśli chodzi o Twoje wstawki. Mając więcej czasu ostatnio, potestowałem sporo modyfikacji na kilku komputerach i laptopach, ale Twoje nie są tylko najlepsze w Polsce, ale powiedziałbym że jedne z najbardziej dopieszczonych w Europie czy na świecie Pzdr i dzięki! swiniarobert69 i Dany1337 lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 30 Maja 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2025 26 minut temu, starcraft2fan napisał(a): Postawiłem OS na dość nieoczywistym urządzeniu - Lenovo Legion Go, czyli przenośny handheald ala Steam Deck. Porównując stockowy W11 24h2 zainstalowany przez producenta, a tym cudenkiem, nie ma różnicy - jest kolosalna przepaść. Fps, responsywnosc interfejsu, bateria, start i zamykanie, brak reklam, nadpisywanych starszych sterowników zaciąganych przez WU - wszystko śmiga nieporównywalnie lepiej. Z technicznych rzeczy - sterowniki oraz oprogramowanie do zarządzania deckiem i jego launcher oczywiście zainstalowały się bez problemu. Testowane na wersji lite P.S. Czy jest możliwość, byś w swoich modach dodawał pełny tryb ciemny jako custom styl jak ma to miejsce z Aero Glass? Tylko tego mi brakuje do ideału, jeśli chodzi o Twoje wstawki. Mając więcej czasu ostatnio, potestowałem sporo modyfikacji na kilku komputerach i laptopach, ale Twoje nie są tylko najlepsze w Polsce, ale powiedziałbym że jedne z najbardziej dopieszczonych w Europie czy na świecie Pzdr i dzięki! Wow, dzięki - cieszę się bardzooooo! Pzdr! starcraft2fan i swiniarobert69 lubią to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 30 Maja 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2025 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Wow, dzięki - cieszę się bardzooooo! Pzdr! to ja dziękuję za moda. jeśli chodzi o ciemne style do w10/w11 dobre są od rectify11. swiniarobert69 lubi to Cytuj
trututus Opublikowano 7 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2025 Chciałem zainstalować, ale podczas instalacji żąda sterowników... każe mi szukać ich na dysku... ? Zrobiłem bootowalny pendrive prawidłowo Jakieś rozwiązanie ? Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 8 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2025 W dniu 7.06.2025 o 06:35, trututus napisał(a): Chciałem zainstalować, ale podczas instalacji żąda sterowników... każe mi szukać ich na dysku... ? Zrobiłem bootowalny pendrive prawidłowo Jakieś rozwiązanie ? Pokaż screenshot i sprzęt, na jakim to stawiasz. Sterowniki to przecież rzecz zależna od sprzętu, nie podawanie go to proszenie nas o wróżenie ze szklanej kuli swiniarobert69 lubi to Cytuj
potrzebuje Opublikowano 13 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2025 W dniu 30.05.2025 o 13:17, starcraft2fan napisał(a): Postawiłem OS na dość nieoczywistym urządzeniu - Lenovo Legion Go, czyli przenośny handheald ala Steam Deck. Porównując stockowy W11 24h2 zainstalowany przez producenta, a tym cudenkiem, nie ma różnicy - jest kolosalna przepaść. Fps, responsywnosc interfejsu, bateria, start i zamykanie, brak reklam, nadpisywanych starszych sterowników zaciąganych przez WU - wszystko śmiga nieporównywalnie lepiej. Z technicznych rzeczy - sterowniki oraz oprogramowanie do zarządzania deckiem i jego launcher oczywiście zainstalowały się bez problemu. Testowane na wersji lite P.S. Czy jest możliwość, byś w swoich modach dodawał pełny tryb ciemny jako custom styl jak ma to miejsce z Aero Glass? Tylko tego mi brakuje do ideału, jeśli chodzi o Twoje wstawki. Mając więcej czasu ostatnio, potestowałem sporo modyfikacji na kilku komputerach i laptopach, ale Twoje nie są tylko najlepsze w Polsce, ale powiedziałbym że jedne z najbardziej dopieszczonych w Europie czy na świecie Pzdr i dzięki! To by zepsuło zamysł moda sromotnika, musi być jak najmniej zaśmiecony, szybki bez zbędnych ulepszeń. Taki ciemny styl podejrzewam, że ma wpływ na wydajność, jeśli marginalny, to i tak w zamyśle miał być to najszybszy mod z serii win10 w "portoflio" Sromotnika ^^ srom-otnik lubi to Cytuj
wislak00 Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 Pytanie z kategorii kosmetyka: Jak wyłącza się system, pokazuje się na 2 sekundy niebieskie tło, da się to jakoś zamienić na czarną grafikę? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2025 6 godzin temu, wislak00 napisał(a): Pytanie z kategorii kosmetyka: Jak wyłącza się system, pokazuje się na 2 sekundy niebieskie tło, da się to jakoś zamienić na czarną grafikę? Oczywiście, klikasz np na pulpicie Personalizuj, a następne po lewej Kolory, wybierasz najciemniejszy: Ciemnoszary lub Burza Niestety przez poprawność rasową - czarnego w10 nie obsługuje wislak00, swiniarobert69 i starcraft2fan lubią to Cytuj
swiniarobert69 Opublikowano 17 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2025 da się, wystarczy że zrobi kolor niestandardowy i wpisze wartości ręcznie wislak00 i srom-otnik lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 22 Czerwca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2025 Wrzucam nowe iso z kosmetycznymi pojedynczymi poprawkami: - wersja Extreme na świeżo po instalacji zajmuje teraz 3,32 GB, a po przeczyszczeniu Dismem i skryptem 2,89GB; - na pulpicie wyciągnąłem w bardzo widoczny sposób info o zastosowaniu odbloku ekranu logowania, dla tych użytkowników, którym jego brak daje się we znaki lub zwyczajnie za nim tęsknią... Więcej zmian nie przewiduję na dłuższy czas. System osiągnął dla mnie stan w pełni zadowalający. PZDR! swiniarobert69, boniek, LaptopIpc i 8 innych lubią to Cytuj
lukaszolej1 Opublikowano 23 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2025 wszystko działa jak należy, pozdrawiam srom-otnik lubi to Cytuj
albatros88 Opublikowano 25 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2025 Postawiłem najnowszą wersję na Intel NUC J3455. Dla tych co nie kojarzą to taki mały komputerek wielkości kostki rubika. Na pokładzie Celeron 4-rdzeniowy i 4-wątkowy o imponującym taktowaniu 1,5 GHz z boostem do 2,3 GHz (TDP 10W). Zainstalowany Office, Photoshop i kilka pierdół do pracy z PDFami. Chodzi jak żyleta, błędów nie zauważyłem. Wersja Lite. Następny w kolejce do testów czeka Steam Deck. swiniarobert69 i srom-otnik lubią to Cytuj
magg Opublikowano 26 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2025 W dniu 25.06.2025 o 07:55, albatros88 napisał(a): Postawiłem najnowszą wersję na Intel NUC J3455. Dla tych co nie kojarzą to taki mały komputerek wielkości kostki rubika. Na pokładzie Celeron 4-rdzeniowy i 4-wątkowy o imponującym taktowaniu 1,5 GHz z boostem do 2,3 GHz (TDP 10W). Zainstalowany Office, Photoshop i kilka pierdół do pracy z PDFami. Chodzi jak żyleta, błędów nie zauważyłem. Wersja Lite. Następny w kolejce do testów czeka Steam Deck. Po co Ci na SD windows? swiniarobert69 lubi to Cytuj
albatros88 Opublikowano 1 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2025 W dniu 26.06.2025 o 22:42, magg napisał(a): Po co Ci na SD windows? Do oglądania SkyShowtime i odpalania gier z Game Passa. I tylko do tego. Do reszty rzeczy używam SteamOs - korzystam z Dual Boot. Dany1337 lubi to Cytuj
devhost977 Opublikowano 6 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2025 Czy ktoś rozwiązał problem z brakiem dostępnych sterowników który blokuje uruchomienie instalatora? Niestety u mnie nie da się przełączyć dysku nVMe w tryb AHCI lub IDE. Cytuj
Widzior Opublikowano 6 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2025 4 minuty temu, devhost977 napisał(a): Niestety u mnie nie da się przełączyć dysku nVMe w tryb AHCI lub IDE. Cytuj
devhost977 Opublikowano 6 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2025 Nie wiem co w tym śmiesznego. W innym laptopie który używam jako zapas - dysk nVMe ma opcje AHCI/RAID/IDE(z wykorzystaniem zewnętrznego kontrolera). A w sumie to wiem - ChatGPT ci zablokowali i pewnie pomóc nie umiesz bez niego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi