Kosiara Posted April 16, 2025 Report Posted April 16, 2025 33 minuty temu, wislak00 napisał(a): 8 - U mnie nie ma problemu, który był zgłaszany wyżej, że po starcie nie było tapety itd. Ja instalowałem wersję Lite, może dlatego. A być może mam jakiś magiczny komputer, bo jak na razie jestem jedyny kto miał taki problem Dwukrotnie system postawiony i dwukrotnie ten sam problem. Ale już razem z sromotnikiem doszliśmy co jest grane w moim przupadku i będzie stosowny fix dodany. wislak00 likes this Quote
srom-otnik Posted April 16, 2025 Author Report Posted April 16, 2025 1 godzinę temu, wislak00 napisał(a): Rano zainstalowałem Extreme na pierwszym kompie. 1 - Kika gier na szybko uruchomiłem działają normalnie, tyle że u mnie w ustawieniach jest aplet "Granie" 2 - Po uruchomieniu gier, pojawia się proces: GraphicsPerfSvc, na modzie z grudnia go nie zauważyłem, raczej go nie było. Można go wyłączyć? 3 - Zauważyłem, że po instalacji systemu miałem włączoną usługę Windows Update (w optymalizatorze wszystko na NIE, oprócz wifi). Wyłączyłem. 4 - Czasami pojawia się proces o nazwie Start, prowadzi do StartMenuExperienceHost w SystemApps, mogę to wywalić? (np przez zmianę nazwy folderu) 5 - Usługa użytkownika platformy podłączonych urządzeń - też chyba wcześniej nie było. Potrzebne? 6 - Na początku zdarzało się, że czasami przy przenoszeniu plików jakby na ułamek sekundy przycinało, ale po kilku restartach problem zniknął. 7 - Jak zaraz po instalacji systemu podłączyłem 2 kolejne dyski to pierwszy SSD normalnie wykrył, ale drugi HDD dopiero po instalacji sterowników. 8 - U mnie nie ma problemu, który był zgłaszany wyżej, że po starcie nie było tapety itd. Fajnie i szybko system się uruchamia, nie ma wreszcie tego kretyńskiego ekranu z powitaniem Jak coś mi się rzuci w oczy to dam znać, póki co wszystko co używałem działa ok. Bardzo dziękuję za garść konkretów! Będzie kolejne iso z mikro zmianami i nową fajną optymalizacją. Pozdrowionka! sudione, Tolu, wislak00 and 2 others like this Quote
srom-otnik Posted April 18, 2025 Author Report Posted April 18, 2025 Hej, skleciłem nowe iso, zobaczcie co to warta, czy jest ok. stens likes this Quote
Kosiara Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 5 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Hej, skleciłem nowe iso, zobaczcie co to warta, czy jest ok. Jakie zmiany zostały dokonane? stens likes this Quote
srom-otnik Posted April 18, 2025 Author Report Posted April 18, 2025 Godzinę temu, Kosiara napisał(a): Jakie zmiany zostały dokonane? Dzięki Tobie i naszym testom prowadzonym "na privie" wyłapaliśmy, że błędy w wyświetlaniu na jednym z dwóch równocześnie podpiętych monitorów wynikały z zastosowanej eksperymentalnie sztuczki. Polega ona na pominięciu wyświetlania ekranu logowania w sekwencji rozruchowej. Efektem jest zauważalne skrócenie czasu tego procesu, ale niestety przy takiej konfiguracji sprzętowej, jaką ma kolega @Kosiara następowały dziwne bugi w wyświetlaniu zawartości jednego z pulpitów. W takiej sytuacji wystarczy wrócić do normalnego porządku rozruchu systemu z wyświetlaniem ekranu logowania i od ręki znika wspomniany problem. Domyślnie pozostawiłem skrócony rozbieg systemu, a osobom którym przydarzy się podobny psikus pulpitowy - przygotowałem w TUNING => SKRYPTY => EKRAN LOGOWANIA stosowne lekarstwo. @Kosiara - jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc w szybkim wyłapaniu źródła problemu. Ponadto wprowadziłem mikro-poprawkę w Optymalizatorze => kolega @wislak00 zauważył, iż przy zastosowaniu dowolnego trybu zoptymalizowanego np. "wszystko na NIE" - i tak włączona jest nadal usługa windows update w trybie ręcznym. To w niczym nie przeszkadzałoby, ale po co tak? Więc jest już wygaszona. Dodatkowo wyciąłem z Lite jeszcze ok. 120 MB zbędnego balastu, który nikomu do szczęścia nie jest potrzebny. System nadal pięknie pobiera i instaluje wszystko z WU. UWAGA! Wahałem się od dawna, czy wprowadzić Wam w DISM++ Tryb Experta i w tym wydaniu zaryzykuję. Jest to opisane w INSTRUKCJI. PROSZĘ!!! przestrzegać tego co opisałem w jej 3 punkcie, bo później radźcie sobie sami... Umiejętnie wykorzystany Tryb Experta daje przede wszystkim możliwość dodatkowego zmniejszenia rozmiaru systemu o kolejne GB. W wersji Lite po pobraniu łatek WU oraz instalacji sterów grafiki można odzyskać ponad 3-4 GB miejsca, więcej niż bez zastosowania Trybu Experta. Niech Was ręka nie zaswędzi zaznaczać więcej checkboxów niż opisałem, zwłaszcza tego umożliwiającego scalanie hardlinków. Ja tak uwaliłem system, ale kapnąłem się o tym po pewnym czasie i nie było odwrotu, musiałem instalować system od zera. Podsumowując, to wydanie wprowadza kilka eksperymentalnych rozwiązań, z których jestem zadowolony. Dają zauważalne dla użytkownika pozytywne efekty. Od tej pory wszystkie kolejne moje mody, czy to nowe, czy też odświeżane - będą miały to w pakiecie. PZDR! LaptopIpc, Kosiara, boniek and 5 others like this Quote
Kosiara Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 1 minutę temu, srom-otnik napisał(a): Dzięki Tobie i naszym testom prowadzonym "na privie" wyłapaliśmy, że błędy w wyświetlaniu na jednym z dwóch równocześnie podpiętych monitorów wynikały z zastosowanej eksperymentalnie sztuczki. Polega ona na pominięciu wyświetlania ekranu logowania w sekwencji rozruchowej. Efektem jest zauważalne skrócenie czasu tego procesu, ale niestety przy takiej konfiguracji sprzętowej, jaką ma kolega @Kosiara następowały dziwne bugi w wyświetlaniu zawartości jednego z pulpitów. W takiej sytuacji wystarczy wrócić do normalnego porządku rozruchu systemu z wyświetlaniem ekranu logowania i od ręki znika wspomniany problem. Domyślnie pozostawiłem skrócony rozbieg systemu, a osobom którym przydarzy się podobny psikus pulpitowy - przygotowałem w TUNING => SKRYPTY => EKRAN LOGOWANIA stosowne lekarstwo. @Kosiara - jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc w szybkim wyłapaniu źródła problemu. Ponadto wprowadziłem mikro-poprawkę w Optymalizatorze => kolega @wislak00 zauważył, iż przy zastosowaniu dowolnego trybu zoptymalizowanego np. "wszystko na NIE" - i tak włączona jest nadal usługa windows update w trybie ręcznym. To w niczym nie przeszkadzałoby, ale po co tak? Więc jest już wygaszona. Dodatkowo wyciąłem z Lite jeszcze ok. 120 MB zbędnego balastu, który nikomu do szczęścia nie jest potrzebny. System nadal pięknie pobiera i instaluje wszystko z WU. UWAGA! Wahałem się od dawna, czy wprowadzić Wam w DISM++ Tryb Experta i w tym wydaniu zaryzykuję. Jest to opisane i INSTRUKCJI. PROSZĘ!!! przestrzegać tego co w opisałem w jej 3 punkcie, bo później radźcie sobie sami... Umiejętnie wykorzystany Tryb Experta daje przede wszystkim możliwość dodatkowego zmniejszenia rozmiaru systemu o kolejne GB. W wersji Lite po pobraniu łatek WU oraz instalacji sterów grafiki można odzyskać ponad 3-4 GB miejsca, więcej niż bez zastosowaniu Trybu Experta. Niech was ręka nie zaswędzi zaznaczać więcej checkboxów niż opisałem, zwłaszcza tego umożliwiającego scalanie hardlinków. Ja tak uwaliłem system, ale kapnąłem się o tym po pewnym czasie i nie było odwrotu, musiałem instalować system od zera. PZDR! Nie ma problemu. Robisz świetną robotę, więc chociaż tak się chciałem odwdzięczyć. W wolnej chwili postaram się też na próbę wrzucić nowe ISO i potestować. W moim odczuciu LTSC 2021 jest najlepszym kompromisem jeżeli ktoś chce po prostu używać komputera i się nie martwić. Win 11 nie jest nadal w moim odczuciu tak bezproblemowy, jak LTSC 2021. wislak00 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted April 18, 2025 Author Report Posted April 18, 2025 2 minuty temu, Kosiara napisał(a): W moim odczuciu LTSC 2021 jest najlepszym kompromisem jeżeli ktoś chce po prostu używać komputera i się nie martwić. Win 11 nie jest nadal w moim odczuciu tak bezproblemowy, jak LTSC 2021. W pełni się z Tobą zgadzam i jak na razie nie spieszy mi się z instalacją swojego W11 IoT LTSC, który faktycznie jest cholernie szybki, ale jakoś mimo tego on mnie nie kupuje. Najnowsze wydanie W10 LTSC jest na moim kompie piekielnie szybkie i na razie z nim zostaje. Waham się tylko, czy Extreme, czy Lite... Raczej będzie ten pierwszy + Kaspersy Free (wiem, wiem, nie znoszę go i mam wyrzuty sumienia, ale nic innego w moim odczuciu go nie zastępuje. Szybkość, zasobożerność, ilość uruchomionych procesów, konfigurowalność itp, itd.) Na Extreme z nim mam 36 procesów - w tym działająca drukarka i włączone AeroGlass. Piękny wynik. Kosiara, starcraft2fan and wislak00 like this Quote
Kosiara Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 14 minut temu, srom-otnik napisał(a): W pełni się z Tobą zgadzam i jak na razie nie spieszy mi się z instalacją swojego W11 IoT LTSC, który faktycznie jest cholernie szybki, ale jakoś mimo tego on mnie nie kupuje. Najnowsze wydanie W10 LTSC jest na moim kompie piekielnie szybkie i na razie z nim zostaje. Waham się tylko, czy Extreme, czy Lite... Raczej będzie ten pierwszy + Kaspersy Free (wiem, wiem, nie znoszę go i mam wyrzuty sumienia, ale nic innego w moim odczuciu go nie zastępuje. Szybkość, zasobożerność, ilość uruchomionych procesów, konfigurowalność itp, itd.) Na Extreme z nim mam 36 procesów - w tym działająca drukarka i włączone AeroGlass. Piękny wynik. Ja np wybieram Lite, bo gram w gry. One czasem wymagają różnych składników i może czegoś brakować w extreme. Poza tym od małego mój tato świętej pamięci mnie uczył, żeby instalować poprawki, bo to ma wpływ na bezpieczeństwo maszyny, a dziś się logujemy na przeróżne strony, banki itp. Więc tak mam do dziś podświadomie, że lubię gdy moje sprzęty są aktualne Dlatego Lite, bo można go aktualizować Co do W11 IoT LTSC, to próbowałem go w zarówno oryginalne, lekko zmodyfikowanej wersji od @Kocurek i oczywiście twojego moda. Jednak nie czuję tam tego ducha jaki siedzi w 10 IoT LTSC stock i twoim modzie. Nigdy nie sądziłem, że to powiem. Jednak Microsoft przeszedł sam siebie i popsuł jeszcze bardziej już przez wielu nie lubiany win 10, tworząc win 11... A czego nie powiem? Po prostu dla mnie win 10 dojrzał i jest to w miarę dobra baza, ale oczywiście jak to z Microsoft bywa, jak dojrzał i można mu ufać, to przestają go aktualizować w październiku tego roku Wiadomo, nadal jest do 2032 roku wspierany 10 IoT LTSC, jednak jak długo będziemy mogli się nim cieszyć? Zwłaszcza tacy ludzie jak ja, czyli gracze. Bo zaraz coś wymyślą, żeby ubić 10. A szkoda. Bo na moim kompie chodzi jak wściekły i będzie żal zmieniać za jakiś czas system. srom-otnik and Kocurek like this Quote
srom-otnik Posted April 18, 2025 Author Report Posted April 18, 2025 7 minut temu, Kosiara napisał(a): Ja np wybieram Lite, bo gram w gry. One czasem wymagają różnych składników i może czegoś brakować w extreme. Poza tym od małego mój tato świętej pamięci mnie uczył, żeby instalować poprawki, bo to ma wpływ na bezpieczeństwo maszyny, a dziś się logujemy na przeróżne strony, banki itp. Więc tak mam do dziś podświadomie, że lubię gdy moje sprzęty są aktualne Dlatego Lite, bo można go aktualizować Co do W11 IoT LTSC, to próbowałem go w zarówno oryginalne, lekko zmodyfikowanej wersji od @Kocurek i oczywiście twojego moda. Jednak nie czuję tam tego ducha jaki siedzi w 10 IoT LTSC stock i twoim modzie. Nigdy nie sądziłem, że to powiem. Jednak Microsoft przeszedł sam siebie i popsuł jeszcze bardziej już przez wielu nie lubiany win 10, tworząc win 11... A czego nie powiem? Po prostu dla mnie win 10 dojrzał i jest to w miarę dobra baza, ale oczywiście jak to z Microsoft bywa, jak dojrzał i można mu ufać, to przestają go aktualizować w październiku tego roku Wiadomo, nadal jest do 2032 roku wspierany 10 IoT LTSC, jednak jak długo będziemy mogli się nim cieszyć? Zwłaszcza tacy ludzie jak ja, czyli gracze. Bo zaraz coś wymyślą, żeby ubić 10. A szkoda. Bo na moim kompie chodzi jak wściekły i będzie żal zmieniać za jakiś czas system. A używasz Lite z Defenderem, czy bez niego + jakiś inny antywir? Quote
Kosiara Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 2 minuty temu, srom-otnik napisał(a): A używasz Lite z Defenderem, czy bez niego + jakiś inny antywir? Robiłem kilka podejść do defendera, jednak on nie lubi jak używasz czegokolwiek z witaminami i się rzuca. Więc odpuściłem. Na twoich modach eksperymentowałem z aplikacją defender remover, niby usuwał. Jednak niektórzy tu na forum twierdzili, że gdzieś to nadal tam siedzi. Rzeczywiście nie sprząta, tak dokładnie jakbyśmy tego chcieli. Np w moim przypadku często system informował mnie powiadomieniami, że centrum zabezpieczeń nie działa i z lekka mnie to wkurzało, bo używam powiadomień i centrum akcji mam włączone, więc dałem sobie spokój z ruszaniem defendera. Zostawiam go w spokoju. Mam licencję na Eset Smart Security premium i to on chroni mój komputer. Myślę, że godny zamiennik Kasperskiego, którego bardzo lubiłem, jednak trochę się boje go używać w tej sytuacji jaka panuje na świecie. Kocurek and srom-otnik like this Quote
stens Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Update, umyślnie wyłączone, bo nie mogę włączyć, ze sterownikami jak i bez. Quote
srom-otnik Posted April 18, 2025 Author Report Posted April 18, 2025 1 minutę temu, stens napisał(a): @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Update, umyślnie wyłączone, bo nie mogę włączyć, ze sterownikami jak i bez. Przepraszam, @stensale nie rozumiem - co działa/nie działa i w jakiej wersji moda? WU działa jak dasz full usługi, jak nie zatrybi, to zrestartuj explorera i pójdzie. Mi zawsze WU działa i pobiera łaty Quote
stens Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 12 minut temu, srom-otnik napisał(a): WU działa jak dasz full usługi, Po prostu daje usługi na full i bląd wyskakuje. Może tylko u mnie, sklep działa a bez reszty się obejdę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted April 18, 2025 Author Report Posted April 18, 2025 10 minut temu, stens napisał(a): Po prostu daje usługi na full i bląd wyskakuje. Może tylko u mnie, sklep działa a bez reszty się obejdę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdzę, chociaż przed wysłaniem to robiłem, ale skoro mówisz... stens likes this Quote
Kosiara Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 45 minut temu, stens napisał(a): @ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows Update, umyślnie wyłączone, bo nie mogę włączyć, ze sterownikami jak i bez. Ja co prawda testuję wersje lite na VM, ale u mnie działa na ustawieniach domyślnych normalnie windows update. Quote
stens Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 18 minut temu, Kosiara napisał(a): Ja co prawda testuję wersje lite No właśnie, na tej wersji takie klocki. Patrzyłem w usługach a tam WU włączone. 35 minut temu, srom-otnik napisał(a): chociaż przed wysłaniem to robiłem, A może ekstreme mi się zainstalował. Quote
Kosiara Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 14 minut temu, stens napisał(a): No właśnie, na tej wersji takie klocki. Patrzyłem w usługach a tam WU włączone. A może ekstreme mi się zainstalował. Extreme w ogóle nie ma zakładki Windows update w ustawieniach, więc musisz mieć lite. Quote
LAGUNA Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 Godzinę temu, stens napisał(a): Patrzyłem w usługach a tam WU włączone. 1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a): a spróbuj odwrotnie tzn. wyłaczać je w usługach. stens likes this Quote
stens Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 24 minuty temu, LAGUNA napisał(a): a spróbuj odwrotnie tzn. wyłaczać je w usługach Wyłączyłem i nic, ale włączyłem ponownie i "zatrybiło" WU - działa. LAGUNA likes this Quote
LAGUNA Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 20 minut temu, stens napisał(a): Wyłączyłem i nic, ale włączyłem ponownie i "zatrybiło" WU - działa. właśnie o to mi chodziło żeby wyłączyć i ponownie włączyć ,czasem zaskoczy jak to u Barei bywało stens likes this Quote
Icogoo Posted April 18, 2025 Report Posted April 18, 2025 No i fajny system mik procesy aż cieszą A system szybki, w końcu szybciej i lepiej! Pozdrawiam mistrza serdecznie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] starcraft2fan and srom-otnik like this Quote
LAGUNA Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 Jak by kto pytał to nowy Rufus 4.7 robi bez błędów, zarówno 10-che jak i 11-nastkę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych stens and Kosiara like this Quote
Tolu Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 Zainstalowałem wersję extreme na moim starym laptopie, jest szybko niczym legendarny 8.1.! Używałem Ventoy-a. Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych srom-otnik and LAGUNA like this Quote
Kosiara Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 Powiem wam, że kusi spróbować wersję extreme jako główny system, jednak cały czas szukam zamiennika aplikacji lupa, żeby był tak samo funkcjonalny jak oryginał od Microsoftu. Bo wszystkie aplikacje które przetestowałem powiększają tylko mały obszar, a aplikacja lupa robi to po prostu na większym obszarze i mi to pasuje. LAGUNA likes this Quote
srom-otnik Posted April 19, 2025 Author Report Posted April 19, 2025 39 minut temu, Tolu napisał(a): Zainstalowałem wersję extreme na moim starym laptopie, jest szybko niczym legendarny 8.1.! Używałem Ventoy-a. Zdrowych Wesołych Świąt Wielkanocnych Ja też już tylko używam Ventoya - wspaniałe narzędzie, pożegnałem Rufusa starcraft2fan, Icogoo, Kocurek and 3 others like this Quote
LAGUNA Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 43 minuty temu, Kosiara napisał(a): cały czas szukam zamiennika aplikacji lupa, może by Ciebie interesował ten Magnifixer 14.0 Magnifixer to lupa za pomocą której powiększymy dowolny obszar na ekranie monitora. W aplikacji możemy ustawić rozmiar lupy oraz ustawić odpowiedni poziom powiększania (zoom). Quote
stens Posted April 19, 2025 Report Posted April 19, 2025 5 godzin temu, LAGUNA napisał(a): nowy Rufus 4.7 robi bez błędów, Nawet 24H2 przechodzi bez e-mail_a i tworzy konto. LAGUNA likes this Quote
srom-otnik Posted April 20, 2025 Author Report Posted April 20, 2025 Dodałem na pierwszej stronie link do hostingu Pixeldrain.com od @zdzisiek24 - THX! Quote
Nerus Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 Hej, mam zrobionego RAIDa na 2x NVMe, przy instalacji dodałem mu driver bo nie widział żadnych dysków. Przy bootowaniu systemu (kontynuacja instalacji) wywala BSODA: INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE. (tak jak by nie miał już tego sterownika) System jest zainstalowany na innym dysku NVME który nie jest w RAID. Płyta główna: asus tuf gaming z790-plus wifi d4 Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
pawelek1980 Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Dodałem na pierwszej stronie link do hostingu Pixeldrain.com od @zdzisiek24 - THX! Nie ma żadnego linku. Quote
Recommended Posts