Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.  Nie znalazłem w tym wątku odpowiedzi, więc:

Jak zainstalować ten system jako IOT LTSC, czyli najlżejszy z najdłuższym wsparciem? Jest wybór w instalatorze systemu, czy w aktywatorze należy wybrać tego typu aktywację?

Dziękuję

Posted
1 godzinę temu, wislak00 napisał(a):

@srom-otnik Będziesz coś jeszcze dłubał przy swoich dziesiątkach? Jakie plany...

Oczywiście, chcę wprowadzić w ostatniej fazie instalacji Lite możliwość usunięcia Defendera (tak jak udało mi się to w ostatnich jedenastkach). 

Ponadto będą drobne udoskonalenia.

Niestety mam obecnie dużo pracy w pracy, a w domu to już nawet szkoda gadać (remont) 😬

Posted

Witam forum, czy jest, a jeśli tak to jak można ją włączyć klawiaturę ekranową na PC(za odpowiedź Panu "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" - ojcu google Dziękuję), często piszę nocami(by nie zapalać swiatła"księzniczce to przeszkadza" czy podłaczaś jakiś świetlików do usb) i to jest jakieś ułatwienie. Piszę bo nie znalazłem rozwiązania, gdy włączam klawiaturę dotykową i pojawia się na pasku zadań nie reaguje po kliknięciu w nią, menu start niema jej a powinna być chyba w akcesoria systemu. Ustawienia-personalizacja-pasek zadań ten sam efekt pojawia się ale nie reaguje, kombinacje skrótów które znalazłem w zasobach "wujka Widzior-a" nie działają, start-ustawienia-ułatwienia-dostępu-?(nie ma), po wpisaniu w pasku wyszukiwania "klawiatura ekranowa" przenosi tylko na strone główną ustawień, znalazłem jedynie, że jest to plik "osk.exe" ale nie ma go wimdows-system32. Znalazłem takie rozwiązanie, a mianowicie pobrałem plik ze strony "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" o takich "parametrach":

Windows 10
MD5    25ebaec6b533d4fcf6e5198e7cb1f33d
SHA1    dcb96fc631f8f203ddea47db0111ba91988b0f9f
SHA256    58e70276206304fea1604816d3be04f8a4af9af6988aaa07b874cd9df4235e0e
CRC32    bf41d3e6
Przykładowa lokalizacja pliku    C:\Windows\System32\ i teraz nie wiem czy go wrzucić do tego folderu by, mi mi nic nie zamieszał w systemie po restarcie systemu, są tam jakieś programy zalecane "gdzień tam dłubią w rejestrach", ale sensej "srom-otnik" dobrze pisał by nie urzywać takich "kombajnów". Więc czekam na jakąś podpowiedź/poradę. Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź/odpowiedzi.

Posted
11 godzin temu, rafalmar1981 napisał(a):

Witam forum, czy jest, a jeśli tak to jak można ją włączyć klawiaturę ekranową na PC(za odpowiedź Panu "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" - ojcu google Dziękuję), często piszę nocami(by nie zapalać swiatła"księzniczce to przeszkadza" czy podłaczaś jakiś świetlików do usb) i to jest jakieś ułatwienie. Piszę bo nie znalazłem rozwiązania, gdy włączam klawiaturę dotykową i pojawia się na pasku zadań nie reaguje po kliknięciu w nią, menu start niema jej a powinna być chyba w akcesoria systemu. Ustawienia-personalizacja-pasek zadań ten sam efekt pojawia się ale nie reaguje, kombinacje skrótów które znalazłem w zasobach "wujka Widzior-a" nie działają, start-ustawienia-ułatwienia-dostępu-?(nie ma), po wpisaniu w pasku wyszukiwania "klawiatura ekranowa" przenosi tylko na strone główną ustawień, znalazłem jedynie, że jest to plik "osk.exe" ale nie ma go wimdows-system32. Znalazłem takie rozwiązanie, a mianowicie pobrałem plik ze strony "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" o takich "parametrach":

Windows 10
MD5    25ebaec6b533d4fcf6e5198e7cb1f33d
SHA1    dcb96fc631f8f203ddea47db0111ba91988b0f9f
SHA256    58e70276206304fea1604816d3be04f8a4af9af6988aaa07b874cd9df4235e0e
CRC32    bf41d3e6
Przykładowa lokalizacja pliku    C:\Windows\System32\ i teraz nie wiem czy go wrzucić do tego folderu by, mi mi nic nie zamieszał w systemie po restarcie systemu, są tam jakieś programy zalecane "gdzień tam dłubią w rejestrach", ale sensej "srom-otnik" dobrze pisał by nie urzywać takich "kombajnów". Więc czekam na jakąś podpowiedź/poradę. Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź/odpowiedzi.

W wersji Extreme klawiatura ekranowa jest usunięta. Można ją doinstalować, ale najpierw trzeba by zainstalować sklep, którego instalkę masz w folderze tuning. Szybciej będzie po prostu olać ten sklep i zainstalować jakąś inną, np. tą: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

rafalmar1981 likes this
Posted
4 godziny temu, wislak00 napisał(a):

W wersji Extreme klawiatura ekranowa jest usunięta. Można ją doinstalować, ale najpierw trzeba by zainstalować sklep, którego instalkę masz w folderze tuning. Szybciej będzie po prostu olać ten sklep i zainstalować jakąś inną, np. tą: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To jest konkretna odpowiedż na temat z wyjaśnieniemi i szybko, nie jakieś "wujkowanie". Bardzo dziękuję wiesiak za pomoc(staram się tan system swoją drogą jak wszystkie od srom-otnik są zaje-iste ale każdy coś tam pod swoje jakieś preferencje/wyglądy itp. pewnie chce sobie dopasować pod swoim kontem). Jeszcze raz dziękuję(mam jescze jedną sprawę ale odczekam trochę czasu, by nie wyjść na "pedanta"😉).Pozdrawiam

Posted

mam pytanie do Was czy jak podniose to 21h2 lite do 22h2 przez dism, czy będę dostawał updaty jako ltsc po paź 2025,   bo boje sie tego że ms takiego ltsc potraktuje sobie jak jakieś tam 22h2, mowa oczywiście o wersji  IoT

Posted
W dniu 1.10.2025 o 10:35, telemach napisał(a):

laptop Surface Book 2 - nie idzie zainstalować sterowników bo wywala BSOD Thread Exception; postawiłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poszło elegancko wszystko

Czyli trzeba będzie zrobić wersję 22H2 LTSC 🙂

W dniu 1.10.2025 o 10:45, srom-otnik napisał(a):

Już zacząłem, baza wykonana, wersja Lite niemal gotowa, teraz zacząłem wycinać Extreme. 
PZDR!

Posted
W dniu 1.10.2025 o 10:45, srom-otnik napisał(a):

Już zacząłem, baza wykonana, wersja Lite niemal gotowa, teraz zacząłem wycinać Extreme. 
PZDR!

no spoko a nikt mi nie odpowiedzial powyżej, więc ty może wiesz jak to sie zachowa w dłuższym czasie, jak już 22h2 nie będzie miał updatów a tu będziemy mieli 22h2, ja się tego łaśnie obawiam....

Posted

Po 15 października 2025 roku system Windows 10 LTSC, w tym wersje Enterprise i IoT, nie będzie otrzymywał aktualizacji funkcji i wsparcia technicznego, ale system operacyjny pozostanie funkcjonalny, choć pozbawiony nowych łatek bezpieczeństwa. Istnieje wyjątek: Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 będzie otrzymywać aktualizacje do 13 stycznia 2032 roku. Dalsze korzystanie z Windows 10 po tej dacie wiąże się z ryzykiem dla bezpieczeństwa danych i utratą ochrony przed nowymi zagrożeniami. 

Posted
13 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Po 15 października 2025 roku system Windows 10 LTSC, w tym wersje Enterprise i IoT, nie będzie otrzymywał aktualizacji funkcji i wsparcia technicznego, ale system operacyjny pozostanie funkcjonalny, choć pozbawiony nowych łatek bezpieczeństwa. Istnieje wyjątek: Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 będzie otrzymywać aktualizacje do 13 stycznia 2032 roku. Dalsze korzystanie z Windows 10 po tej dacie wiąże się z ryzykiem dla bezpieczeństwa danych i utratą ochrony przed nowymi zagrożeniami. 

masz jakieś nieaktualne informacje :)

z strony MS 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
1 godzinę temu, vic3roj napisał(a):

z strony MS 

Ten tu aktywuje się jako IoT LTSC a nie sam LTSC, więc jest do 2032.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]image.png.2417ecbac6e18e08b75a3656ec1885e8.png

swiniarobert69 likes this
Posted
2 godziny temu, vic3roj napisał(a):

z strony MS 

Ten typ się naczyta wypocin w internetowych artykułach, a potem sieje propagandę. Jak zobaczyłem jego profil i to nabijanie postów kilka razy dziennie nowinkami, to od razu wiedziałem, co to za koleś i jak bardzo jest odklejony.

BTW, Sromotniku – mój nowy kąkuter czeka z niecierpliwością na nowe wydanie, bo przesiadłem się z Intela na AMD. Nie robiłem formata, ino usunąłem stare sterowniki ręcznie. Aktualnie 11 IoT, ale jak tylko wydasz kolejną odsłonę, to sprawdzam na vBoxie, a potem leci na pena.

#2 Miłego weekendu, Panowie, a dla ciebie, Sromotniku — dużo zdrówka i wielkie podziękowania za twoją pracę oraz cierpliwość. Nasz naród jest jednym z trudniejszych do zadowolenia, więc myślę, że co najmniej order od prezydenta powinieneś dostać za to, że znosisz te naciski i narzekania XD

Posted

Ma ktoś problem z zainstalowaniem październikowej KB5066791, kod błędu 0x8007000d? Po niepowodzeniu aktualizacji chciałem użyć dism i czyszczania systemu, ale coś zaszwankowały, dism przeskanował, ale nie chciał czyścić, a czyszczenie zatrzymało się na pierwszych linijkach. Był również problem z restartem systemu, musiałem użyć przycisku na obudowie. Po restarcie dism i czyszczenie zaczęły działać. 

Październikowe KB5066746 i KB5068164 zainstalowały się bezproblemowo, tylko pojawił się problem. Przy próbie użycia ikonki z paska zadań Sieć Dostęp do internetu i próbie wejścia Ustawienia systemu windows --> sieć i internet, pojawia się komunikat o przekroczeniu bufora opartego na stosie.  

Posted
20 minut temu, fa47896 napisał(a):

Potrzebuje usunąć defendera  bo jak się okazuje po zainstalowaniu extreme nadal moge w niego wejść i go włączyć  i odwrotnie

Codziennie to samo, tak trudno poszukać? Ale takie rzeczy to się robi zaraz po instalacji systemu bez dostępu do sieci, bo widziałem, że po zaktualizowaniu się Defendera były z tym problemy.

Posted (edited)

Cześć wszystkim!
Mam pytanie, zainstalowałem dziś aktualizację KB5066791 i ku mojemu zdziwieniu po wejściu w Windows Update pojawił się komunikat o zakończeniu wsparcia systemu.
Wie ktoś, jak to w końcu jest z tym wsparciem? To jakiś błąd po stronie Microsoftu?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź :)

Dobra, widzę że to wina MS - podejrzewam że trzeba poczekać na łatkę.

Edited by Kick9599
Dodanie adnotacji
Posted
21 godzin temu, balusiek napisał(a):

Taki komunikat jest na każdej 10-tce po tej aktualizacji. Czas pokaże czy kolejne pójdą na LTSC.

Dzisiaj komunikatu o braku wsparcia już nie ma 🙂. Wersja 22H2.