djttt Posted September 6, 2025 Report Posted September 6, 2025 Witam. Nie znalazłem w tym wątku odpowiedzi, więc: Jak zainstalować ten system jako IOT LTSC, czyli najlżejszy z najdłuższym wsparciem? Jest wybór w instalatorze systemu, czy w aktywatorze należy wybrać tego typu aktywację? Dziękuję Quote
stens Posted September 6, 2025 Report Posted September 6, 2025 2 godziny temu, djttt napisał(a): Jak zainstalować ten system jako IOT LTSC Aktywujesz go, a on zamieni się na IoT Quote
wislak00 Posted September 7, 2025 Report Posted September 7, 2025 @srom-otnik Będziesz coś jeszcze dłubał przy swoich dziesiątkach? Jakie plany... Quote
srom-otnik Posted September 7, 2025 Author Report Posted September 7, 2025 1 godzinę temu, wislak00 napisał(a): @srom-otnik Będziesz coś jeszcze dłubał przy swoich dziesiątkach? Jakie plany... Oczywiście, chcę wprowadzić w ostatniej fazie instalacji Lite możliwość usunięcia Defendera (tak jak udało mi się to w ostatnich jedenastkach). Ponadto będą drobne udoskonalenia. Niestety mam obecnie dużo pracy w pracy, a w domu to już nawet szkoda gadać (remont) starcraft2fan, wislak00 and swiniarobert69 like this Quote
rafalmar1981 Posted September 15, 2025 Report Posted September 15, 2025 Witam forum, czy jest, a jeśli tak to jak można ją włączyć klawiaturę ekranową na PC(za odpowiedź Panu "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" - ojcu google Dziękuję), często piszę nocami(by nie zapalać swiatła"księzniczce to przeszkadza" czy podłaczaś jakiś świetlików do usb) i to jest jakieś ułatwienie. Piszę bo nie znalazłem rozwiązania, gdy włączam klawiaturę dotykową i pojawia się na pasku zadań nie reaguje po kliknięciu w nią, menu start niema jej a powinna być chyba w akcesoria systemu. Ustawienia-personalizacja-pasek zadań ten sam efekt pojawia się ale nie reaguje, kombinacje skrótów które znalazłem w zasobach "wujka Widzior-a" nie działają, start-ustawienia-ułatwienia-dostępu-?(nie ma), po wpisaniu w pasku wyszukiwania "klawiatura ekranowa" przenosi tylko na strone główną ustawień, znalazłem jedynie, że jest to plik "osk.exe" ale nie ma go wimdows-system32. Znalazłem takie rozwiązanie, a mianowicie pobrałem plik ze strony "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" o takich "parametrach": Windows 10 MD5 25ebaec6b533d4fcf6e5198e7cb1f33d SHA1 dcb96fc631f8f203ddea47db0111ba91988b0f9f SHA256 58e70276206304fea1604816d3be04f8a4af9af6988aaa07b874cd9df4235e0e CRC32 bf41d3e6 Przykładowa lokalizacja pliku C:\Windows\System32\ i teraz nie wiem czy go wrzucić do tego folderu by, mi mi nic nie zamieszał w systemie po restarcie systemu, są tam jakieś programy zalecane "gdzień tam dłubią w rejestrach", ale sensej "srom-otnik" dobrze pisał by nie urzywać takich "kombajnów". Więc czekam na jakąś podpowiedź/poradę. Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź/odpowiedzi. Quote
Icogoo Posted September 15, 2025 Report Posted September 15, 2025 jesli liczycie na odpowiedz od modera glownego niestety nie odpowie ma swoje zycie i dziecko napisal poprzednim poscie ze narazie nic nie bedzie. Quote
wislak00 Posted September 16, 2025 Report Posted September 16, 2025 11 godzin temu, rafalmar1981 napisał(a): Witam forum, czy jest, a jeśli tak to jak można ją włączyć klawiaturę ekranową na PC(za odpowiedź Panu "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" - ojcu google Dziękuję), często piszę nocami(by nie zapalać swiatła"księzniczce to przeszkadza" czy podłaczaś jakiś świetlików do usb) i to jest jakieś ułatwienie. Piszę bo nie znalazłem rozwiązania, gdy włączam klawiaturę dotykową i pojawia się na pasku zadań nie reaguje po kliknięciu w nią, menu start niema jej a powinna być chyba w akcesoria systemu. Ustawienia-personalizacja-pasek zadań ten sam efekt pojawia się ale nie reaguje, kombinacje skrótów które znalazłem w zasobach "wujka Widzior-a" nie działają, start-ustawienia-ułatwienia-dostępu-?(nie ma), po wpisaniu w pasku wyszukiwania "klawiatura ekranowa" przenosi tylko na strone główną ustawień, znalazłem jedynie, że jest to plik "osk.exe" ale nie ma go wimdows-system32. Znalazłem takie rozwiązanie, a mianowicie pobrałem plik ze strony "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" o takich "parametrach": Windows 10 MD5 25ebaec6b533d4fcf6e5198e7cb1f33d SHA1 dcb96fc631f8f203ddea47db0111ba91988b0f9f SHA256 58e70276206304fea1604816d3be04f8a4af9af6988aaa07b874cd9df4235e0e CRC32 bf41d3e6 Przykładowa lokalizacja pliku C:\Windows\System32\ i teraz nie wiem czy go wrzucić do tego folderu by, mi mi nic nie zamieszał w systemie po restarcie systemu, są tam jakieś programy zalecane "gdzień tam dłubią w rejestrach", ale sensej "srom-otnik" dobrze pisał by nie urzywać takich "kombajnów". Więc czekam na jakąś podpowiedź/poradę. Pozdrawiam, z góry dziękuję za odpowiedź/odpowiedzi. W wersji Extreme klawiatura ekranowa jest usunięta. Można ją doinstalować, ale najpierw trzeba by zainstalować sklep, którego instalkę masz w folderze tuning. Szybciej będzie po prostu olać ten sklep i zainstalować jakąś inną, np. tą: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] rafalmar1981 likes this Quote
rafalmar1981 Posted September 16, 2025 Report Posted September 16, 2025 4 godziny temu, wislak00 napisał(a): W wersji Extreme klawiatura ekranowa jest usunięta. Można ją doinstalować, ale najpierw trzeba by zainstalować sklep, którego instalkę masz w folderze tuning. Szybciej będzie po prostu olać ten sklep i zainstalować jakąś inną, np. tą: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To jest konkretna odpowiedż na temat z wyjaśnieniemi i szybko, nie jakieś "wujkowanie". Bardzo dziękuję wiesiak za pomoc(staram się tan system swoją drogą jak wszystkie od srom-otnik są zaje-iste ale każdy coś tam pod swoje jakieś preferencje/wyglądy itp. pewnie chce sobie dopasować pod swoim kontem). Jeszcze raz dziękuję(mam jescze jedną sprawę ale odczekam trochę czasu, by nie wyjść na "pedanta").Pozdrawiam Quote
swiniarobert69 Posted September 23, 2025 Report Posted September 23, 2025 mam pytanie do Was czy jak podniose to 21h2 lite do 22h2 przez dism, czy będę dostawał updaty jako ltsc po paź 2025, bo boje sie tego że ms takiego ltsc potraktuje sobie jak jakieś tam 22h2, mowa oczywiście o wersji IoT Quote
telemach Posted October 1, 2025 Report Posted October 1, 2025 laptop Surface Book 2 - nie idzie zainstalować sterowników bo wywala BSOD Thread Exception; postawiłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poszło elegancko wszystko swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted October 1, 2025 Author Report Posted October 1, 2025 W dniu 1.10.2025 o 10:35, telemach napisał(a): laptop Surface Book 2 - nie idzie zainstalować sterowników bo wywala BSOD Thread Exception; postawiłem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i poszło elegancko wszystko Czyli trzeba będzie zrobić wersję 22H2 LTSC W dniu 1.10.2025 o 10:45, srom-otnik napisał(a): Czyli trzeba będzie zrobić wersję 22H2 LTSC Już zacząłem, baza wykonana, wersja Lite niemal gotowa, teraz zacząłem wycinać Extreme. PZDR! starcraft2fan, swiniarobert69, boniek and 7 others like this Quote
albatros88 Posted October 8, 2025 Report Posted October 8, 2025 Trzymam kciuki za 22H2 LTSC, na pewno przetestuję! Co prawda 21H2 chodzi bez zarzutów, ale aplikacja Xbox nie spełnia wymagań i trochę grymasi - raz działa, raz nie. Quote
swiniarobert69 Posted October 8, 2025 Report Posted October 8, 2025 W dniu 1.10.2025 o 10:45, srom-otnik napisał(a): Czyli trzeba będzie zrobić wersję 22H2 LTSC Już zacząłem, baza wykonana, wersja Lite niemal gotowa, teraz zacząłem wycinać Extreme. PZDR! no spoko a nikt mi nie odpowiedzial powyżej, więc ty może wiesz jak to sie zachowa w dłuższym czasie, jak już 22h2 nie będzie miał updatów a tu będziemy mieli 22h2, ja się tego łaśnie obawiam.... Quote
stens Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 13 godzin temu, swiniarobert69 napisał(a): a tu będziemy mieli 22h2, ja się tego właśnie obawiam.... Ludzie siedzą na XP-ku, 7-mce i 8-ce i się nie obawiają. Przynajmniej nikt Ci nie rozwali systemu przez UW. ganobi, wbak1102, LAGUNA and 1 other like this Quote
LAGUNA Posted October 9, 2025 Report Posted October 9, 2025 Po 15 października 2025 roku system Windows 10 LTSC, w tym wersje Enterprise i IoT, nie będzie otrzymywał aktualizacji funkcji i wsparcia technicznego, ale system operacyjny pozostanie funkcjonalny, choć pozbawiony nowych łatek bezpieczeństwa. Istnieje wyjątek: Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 będzie otrzymywać aktualizacje do 13 stycznia 2032 roku. Dalsze korzystanie z Windows 10 po tej dacie wiąże się z ryzykiem dla bezpieczeństwa danych i utratą ochrony przed nowymi zagrożeniami. srom-otnik and swiniarobert69 like this Quote
vic3roj Posted October 10, 2025 Report Posted October 10, 2025 13 godzin temu, LAGUNA napisał(a): Po 15 października 2025 roku system Windows 10 LTSC, w tym wersje Enterprise i IoT, nie będzie otrzymywał aktualizacji funkcji i wsparcia technicznego, ale system operacyjny pozostanie funkcjonalny, choć pozbawiony nowych łatek bezpieczeństwa. Istnieje wyjątek: Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 będzie otrzymywać aktualizacje do 13 stycznia 2032 roku. Dalsze korzystanie z Windows 10 po tej dacie wiąże się z ryzykiem dla bezpieczeństwa danych i utratą ochrony przed nowymi zagrożeniami. masz jakieś nieaktualne informacje z strony MS [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
wislak00 Posted October 10, 2025 Report Posted October 10, 2025 1 godzinę temu, vic3roj napisał(a): masz jakieś nieaktualne informacje z strony MS [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten tu aktywuje się jako IoT LTSC a nie sam LTSC, więc jest do 2032. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] swiniarobert69 likes this Quote
mateuszk_2006 Posted October 10, 2025 Report Posted October 10, 2025 2 godziny temu, vic3roj napisał(a): masz jakieś nieaktualne informacje z strony MS [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ten typ się naczyta wypocin w internetowych artykułach, a potem sieje propagandę. Jak zobaczyłem jego profil i to nabijanie postów kilka razy dziennie nowinkami, to od razu wiedziałem, co to za koleś i jak bardzo jest odklejony. BTW, Sromotniku – mój nowy kąkuter czeka z niecierpliwością na nowe wydanie, bo przesiadłem się z Intela na AMD. Nie robiłem formata, ino usunąłem stare sterowniki ręcznie. Aktualnie 11 IoT, ale jak tylko wydasz kolejną odsłonę, to sprawdzam na vBoxie, a potem leci na pena. #2 Miłego weekendu, Panowie, a dla ciebie, Sromotniku — dużo zdrówka i wielkie podziękowania za twoją pracę oraz cierpliwość. Nasz naród jest jednym z trudniejszych do zadowolenia, więc myślę, że co najmniej order od prezydenta powinieneś dostać za to, że znosisz te naciski i narzekania XD swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
srom-otnik Posted October 10, 2025 Author Report Posted October 10, 2025 Lite już gotowa, przeglądnę jeszcze ostatni raz i pewnie dziś jutro dostaniecie do testów 22H2 swiniarobert69, stens, keri38 and 5 others like this Quote
xtumaky Posted October 10, 2025 Report Posted October 10, 2025 Wie ktoś jak w wersji extreme zainstalować drukarkę wifi Brothera? W lite normalnie idzie a w extreme jej nie znajduje Quote
stens Posted October 11, 2025 Report Posted October 11, 2025 W dniu 10.10.2025 o 11:02, srom-otnik napisał(a): Lite już gotowa, przeglądnę jeszcze ostatni raz i pewnie dziś jutro dostaniecie do testów 22H2 4 godz. nadziei keri38 likes this Quote
Stapler Posted October 15, 2025 Report Posted October 15, 2025 Ma ktoś problem z zainstalowaniem październikowej KB5066791, kod błędu 0x8007000d? Po niepowodzeniu aktualizacji chciałem użyć dism i czyszczania systemu, ale coś zaszwankowały, dism przeskanował, ale nie chciał czyścić, a czyszczenie zatrzymało się na pierwszych linijkach. Był również problem z restartem systemu, musiałem użyć przycisku na obudowie. Po restarcie dism i czyszczenie zaczęły działać. Październikowe KB5066746 i KB5068164 zainstalowały się bezproblemowo, tylko pojawił się problem. Przy próbie użycia ikonki z paska zadań Sieć Dostęp do internetu i próbie wejścia Ustawienia systemu windows --> sieć i internet, pojawia się komunikat o przekroczeniu bufora opartego na stosie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
fa47896 Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 Potrzebuje usunąć defendera bo jak się okazuje po zainstalowaniu extreme nadal moge w niego wejść i go włączyć i odwrotnie Quote
Widzior Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 20 minut temu, fa47896 napisał(a): Potrzebuje usunąć defendera bo jak się okazuje po zainstalowaniu extreme nadal moge w niego wejść i go włączyć i odwrotnie Codziennie to samo, tak trudno poszukać? Ale takie rzeczy to się robi zaraz po instalacji systemu bez dostępu do sieci, bo widziałem, że po zaktualizowaniu się Defendera były z tym problemy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Kick9599 Posted October 16, 2025 Report Posted October 16, 2025 (edited) Cześć wszystkim! Mam pytanie, zainstalowałem dziś aktualizację KB5066791 i ku mojemu zdziwieniu po wejściu w Windows Update pojawił się komunikat o zakończeniu wsparcia systemu. Wie ktoś, jak to w końcu jest z tym wsparciem? To jakiś błąd po stronie Microsoftu? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dobra, widzę że to wina MS - podejrzewam że trzeba poczekać na łatkę. Edited October 16, 2025 by Kick9599 Dodanie adnotacji Quote
balusiek Posted October 17, 2025 Report Posted October 17, 2025 Taki komunikat jest na każdej 10-tce po tej aktualizacji. Czas pokaże czy kolejne pójdą na LTSC. Quote
Chris58 Posted October 18, 2025 Report Posted October 18, 2025 Nie wiem czy w dobrym temacie wklejam ten film, ale warto posłuchać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
balusiek Posted October 18, 2025 Report Posted October 18, 2025 21 godzin temu, balusiek napisał(a): Taki komunikat jest na każdej 10-tce po tej aktualizacji. Czas pokaże czy kolejne pójdą na LTSC. Dzisiaj komunikatu o braku wsparcia już nie ma . Wersja 22H2. Quote
pawelek1980 Posted November 7, 2025 Report Posted November 7, 2025 Witam, czy jest możliwość w tym systemie zmiana tapety na ekran blokady? W chwili obecnej brak takiej opcji gdyż wszystko jest w tych ustawieniach zaszarzone i jest napis że tym ustawieniem zarządza twoja Organizacja czy coś takiego. Nieaktualne,już sobie poradziłem. swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
Recommended Posts