Jump to content

Recommended Posts

Posted
6 minut temu, srom-otnik napisał(a):

ja jak kliknę tą kombinację to pojawia się w ;prawym dolnym rogu ekranu dymek z miniaturą:
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a gdy go kliknę, to natychmiast przenosi mnie do okna aplikacji, w której mogę obrazek obrobić i/lub zapisać

- chyba tak ma to działać, tak mi się wydaje. Tak też działa na wszystkich ustawieniach Optymalizatora.

Jeśli nie kliknie się w dymek, to obrazek po pewnym czasie zniknie, ale nadal będzie dostępny pod białym dymkiem za zegarem, w centrum akcji.

Dobra, wszystko jasne. Ja cąły czas myślałem, że wystarczy ta aplikacja narzędzie wycinania. A to trzeba ze sklepu doinstalować aplikacje wycinanie i szkicowanie, wtedy działa tak jak piszesz.

srom-otnik likes this
Posted
2 godziny temu, sudione napisał(a):

Dokładnie na takiej drodze jestem. Złożyłem kompa na Intel'u (i5-12500) i "za chwilę" będę kupował prawdopodobnie używanego RTX'a 2060. Choć LTSB Extreme sprawował się cudownie🔥 😍 to jednak wybrałem LTSC Extreme z jedną poprawką: nie udało się włączyć windows'owego schowka przy "Optymalizatorze usług" włączonym na NIE. Dwa pytania dla potomnych:

1. Czy możesz zdradzić które sterowniki nVidii zainstalowałeś do LTSC żeby to sprawnie działało? 
2. Czy da się do starej wersji z grudnia "wgrać" ten trick przyśpieszający boot'owanie, czy muszę instalować nową wersję Extreme którą wydasz?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.🤗

Ad1. Jeszcze nie postawiłem nowego systemu na blaszaku i używam pożegnalnie LGBT Extreme. Nie skończyłem LTSC Extreme- ostatnie szlify...

Ad2. Niestety nie, trzeba będzie wgrać nowy system 😬

Może inaczej - jeden trick można zastosować, ale jest jeszcze drugi, zasadniczy, który jest zaszyty w nowym iso.

Posted

Przetestowałem, na moim dellu 5420 biometria działa, a zamykanie i restart powoli zbliża się do 8.1 extreme, super sprawa.

Pytanie z innej beczki - w windowsie 11 w nowych ustawieniach jest sekcja home (strona główna). Nie robi to za nic innego prócz reklam onedrive, o365 i konta MS, wiem że atlas os to wyłącza. Defacto robi się to za pomocą tej polisy:

image.png.db012b5195b4a26ccd6ebc9f1c547356.png

Czy rozważasz implementację tego w swoich systemach? Pozdro

wislak00 and srom-otnik like this
Posted
2 godziny temu, starcraft2fan napisał(a):

Przetestowałem, na moim dellu 5420 biometria działa, a zamykanie i restart powoli zbliża się do 8.1 extreme, super sprawa.

Pytanie z innej beczki - w windowsie 11 w nowych ustawieniach jest sekcja home (strona główna). Nie robi to za nic innego prócz reklam onedrive, o365 i konta MS, wiem że atlas os to wyłącza. Defacto robi się to za pomocą tej polisy:

Czy rozważasz implementację tego w swoich systemach? Pozdro

Jak nie zapomne to zbadam temat. 

Przypomnijcie mi w swoim czasie...

Powinno zadziałać w AuditMode lub jakimś tweakiem

starcraft2fan likes this
Posted
W dniu 13.04.2025 o 18:06, srom-otnik napisał(a):

Wycięte napisy startowe i końcowe to będzie od tej pory mój złoty standard we wszystkich przyszłych modach. Jest szybciej i to najważniejsze. A te infantylne komunikaty na powitanie i pożegnanie niech sobie M$ schowa, tzn, ja je schowałem, hihi

A nie mozna to to w formie skryptu? Ja tam lubie napisy...

Posted
W dniu 13.04.2025 o 13:47, srom-otnik napisał(a):

Sprawdzę, być może wrzuciłem przypadkiem wersję aktywowaną - dzięki za info, na pewno przywrócę trial....

Wyciąłem te głupie zaprosiny i jest szybciej!

A czemu nie wrzucasz już wersji aktywowanej ? Jedyna aktywowana wersja Startisback u Ciebie jest w wersji 21H1

Posted
8 godzin temu, kouek napisał(a):

A czemu nie wrzucasz już wersji aktywowanej ? Jedyna aktywowana od Ciebie jest w wersji 21H1 i często jej używam na starych kompach

Nie mogę rozpowszechniać oprogramowania płatnego aktywowanego!

Gotowe iso z Lite i Extreme do Waszych testów.

Zmniejszyłem boot.wim i mam nadzieję, że nie poskutkuje to problemami przy instalacji systemu.

Zredukowałem również rozmiar wersji Lite o ponad 800 MB (po zainstalowaniu systemu) w stosunku do wersji pierwotniej sprzed 2 dni - nadal instaluje wszystkie łatki WU.

Gdyby zaplątała się Wam śmieciowa apka DevHome - to wywalcie ją Dism++ tak samo jak sugeruję to gdy chcecie się pozbyć zainstalowanego "jednorazowo" Sklepu (są stosowne fotki w TUNING -> INSTALKI -> SKLEP)
PZDR!

boniek, Icogoo, sudione and 2 others like this
Posted
10 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Nie mogę rozpowszechniać oprogramowania płatnego aktywowanego!

Gotowe iso z Lite i Extreme do Waszych testów.

Zmniejszyłem boot.wim i mam nadzieję, że nie poskutkuje to problemami przy instalacji systemu.

Zredukowałem również rozmiar wersji Lite o ponad 800 MB (po zainstalowaniu systemu) w stosunku do wersji pierwotniej sprzed 2 dni - nadal instaluje wszystkie łatki WU.

Gdyby zaplątała się Wam śmieciowa apka DevHome - to wywalcie ją Dism++ tak samo jak sugeruję to gdy chcecie się pozbyć zainstalowanego "jednorazowo" Sklepu (są stosowne fotki w TUNING -> INSTALKI -> SKLEP)
PZDR!

Zainstalowałem extreme. Świetnie chodzi. Jednak czy nie ma możliwości przywrócić aplikację klawiatura ekranowa? Często używam na PC jak klawiaturę mam wyłączoną. Poza tym super.

Posted
18 minut temu, Kosiara napisał(a):

Zainstalowałem extreme. Świetnie chodzi. Jednak czy nie ma możliwości przywrócić aplikację klawiatura ekranowa? Często używam na PC jak klawiaturę mam wyłączoną. Poza tym super.

Nie da się, ponieważ wyciąłem cały ociężały moduł TABLET, a to pociaga za sobą utratę klawiatury ekranowej. Dodatkowo poleciały wszystkie ulatwienia dla użytkowników, czyli lupa, asystent glosowy, moduł obsługi mowy. 

Extreme wyciąłem jak za dawnych lat, czyli konkretnie (choć nie totalnie, ale to by popsuło podstawowe funkcjonalności). Tak samo wycięte jest ostatnie wydanie LGBT Extreme i tak też będę kroił każde kolejne swoje mody.

A w Sklepie nie ma jakiejś klawiatury ekranowej?  Zainstaluj jednorazowo apkę sklepu, wrzucić ewentualną klawiaturę i wywal sklep jak w instrukcji w TUNING 

Kosiara likes this
Posted

Extreme z 14.04 2025 i Win JG10 LTSC Extreme 3 Czy tak ma być chodzi o Granie.?

Posted
28 minut temu, janek917 napisał(a):

Extreme z 14.04 2025 i Win JG10 LTSC Extreme 3 Czy tak ma być chodzi o Granie.?

A nie da się grać? 

Posted
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Nie da się, ponieważ wyciąłem cały ociężały moduł TABLET, a to pociaga za sobą utratę klawiatury ekranowej. Dodatkowo poleciały wszystkie ulatwienia dla użytkowników, czyli lupa, asystent glosowy, moduł obsługi mowy. 

Extreme wyciąłem jak za dawnych lat, czyli konkretnie (choć nie totalnie, ale to by popsuło podstawowe funkcjonalności). Tak samo wycięte jest ostatnie wydanie LGBT Extreme i tak też będę kroił każde kolejne swoje mody.

A w Sklepie nie ma jakiejś klawiatury ekranowej?  Zainstaluj jednorazowo apkę sklepu, wrzucić ewentualną klawiaturę i wywal sklep jak w instrukcji w TUNING 

Rozumiem. Myślałem, że to jest tylko jedna aplikacja :D Ale to M$ oni zawsze coś pokręcą. Dziękuje za wyczerpująca odpowiedź. Mam akurat extreme na VM i spróbuję coś wymyśleć, jak się nie uda to pozostaje mi jak zwykle wersja Lite.

Posted
Godzinę temu, Kosiara napisał(a):

Rozumiem. Myślałem, że to jest tylko jedna aplikacja :D Ale to M$ oni zawsze coś pokręcą. Dziękuje za wyczerpująca odpowiedź. Mam akurat extreme na VM i spróbuję coś wymyśleć, jak się nie uda to pozostaje mi jak zwykle wersja Lite.

np. ta ze Sklepu - ma tylko 2,4 MB, działa super
Nl3tHtA.jpeg

Kosiara likes this
Posted
2 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

np. ta ze Sklepu - ma tylko 2,4 MB, działa super

Wiem widziałem. To bym już miał zamiennik, ale jeszcze jakieś sensownej lupy szukam, bo też używam :D

srom-otnik likes this
Posted
Godzinę temu, Kosiara napisał(a):

Wiem widziałem. To bym już miał zamiennik, ale jeszcze jakieś sensownej lupy szukam, bo też używam :D

Edit: @srom-otnik Zainstalowałem najnowszą wersje Lite i niestety mam problemy. Używam 2 monitorów. Jeden 24 calowy Full HD i 49 calowy TV 4k. Tym głównym jest TV. Przy prawie każdym włączeniu komputera ukazuje się pulpit bez tapety, ikon jest po prostu czarny i widać tylko pasek na dole. Po ruszeniu myszką za jakąś sekunde, dwie czasem tapeta się pojawia i wszystko działa, a czasem jest tak jak na tym filmie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jednak, to nie wszystko. Zrobiłem ten trik co jest opisany w instrukcji i rzeczywiście nie widać tego kółka startowego i loga. Chciałem teraz wejść na próbę przywrócić te logo itp, jednak winaerotweaker się zawiesza gdy chce wejść w zakładkę boot options (jak na złość na filmie udało się wejść w tą zakładkę :D)

Posted
22 minuty temu, Kosiara napisał(a):

Edit: @srom-otnik Zainstalowałem najnowszą wersje Lite i niestety mam problemy. Używam 2 monitorów. Jeden 24 calowy Full HD i 49 calowy TV 4k. Tym głównym jest TV. Przy prawie każdym włączeniu komputera ukazuje się pulpit bez tapety, ikon jest po prostu czarny i widać tylko pasek na dole. Po ruszeniu myszką za jakąś sekunde, dwie czasem tapeta się pojawia i wszystko działa, a czasem jest tak jak na tym filmie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jednak, to nie wszystko. Zrobiłem ten trik co jest opisany w instrukcji i rzeczywiście nie widać tego kółka startowego i loga. Chciałem teraz wejść na próbę przywrócić te logo itp, jednak winaerotweaker się zawiesza gdy chce wejść w zakładkę boot options (jak na złość na filmie udało się wejść w tą zakładkę :D)

Hmm, a na wersji sprzed 2 dni był ten problem?

Posted
7 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Hmm, a na wersji sprzed 2 dni był ten problem?

Niestety nie jestem w stanie tego potwierdzić, bo tylko testowałem na VM. Tą najnowszą zainstalowałem na żywym sprzęcie. Więc ciężko stwierdzić. Na VM nie zauważyłem tego na wersji sprzed 2 dni. Jednak VM zachowuję się nieco inaczej niż prawdziwa jednostka.

srom-otnik likes this
Posted
11 minut temu, Kosiara napisał(a):

Niestety nie jestem w stanie tego potwierdzić, bo tylko testowałem na VM. Tą najnowszą zainstalowałem na żywym sprzęcie. Więc ciężko stwierdzić. Na VM nie zauważyłem tego na wersji sprzed 2 dni. Jednak VM zachowuję się nieco inaczej niż prawdziwa jednostka.

Sprobuj umorzyć w trybie serwisowym jakiekolwiek konto nowego użytkownika, najlepiej z poziomem administratora.

Czy restartując się z NIEGO też masz ów problem?

Posted
28 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Sprobuj umorzyć w trybie serwisowym jakiekolwiek konto nowego użytkownika, najlepiej z poziomem administratora.

Czy restartując się z NIEGO też masz ów problem?

Jak utworzyłem konto dodatkowe, to już w ogóle jajca się zrobiły. Na koncie głównym i tym testowym  ekran powitania wrócił, jednak bez zapraszamy. Myślę, że ten efekt z filmu ma związek z dwoma ekranami. Teraz jak odpiąłem ten duży TV, to za każdym razem startuje normalnie. Ale na innych twoich modach lub stocku nigdy tak nie miałem. Sterowniki od wielu miesięcy te same, więc chyba coś z tym usuwaniem powitania jest nie tak. Być może się te ekrany przełączają w tym czasie i głupieje, bo jak mam podpięty ten duży TV, to tylko na nim mam obraz jako główny, a ten drugi mniejszy jest odpala tylko przy starcie, do momentu właśnie tego ekranu powitalnego, bo wtedy przejmuje wszystko TV.

EDIT: @srom-otnik Jednak nie koniecznie musi to być wina przełączania na TV. Teraz za którymś razem z tylko 1 podłączonym monitorem uzyskałem znowu czarny pulpit.

Posted
6 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

LGBT :D

srom-otnik likes this
Posted
3 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Ale pytam Was już drugi raz, czy jest jakiś problem z grami/graniem na Extreme?

Gościowi pewnie chodzi, że w ustawieniach jest zakładka granie, a nie powinno jej być.

Posted
43 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Nie ma żadnego problemu, Super że jest taka opcja!

Posted
45 minut temu, srom-otnik napisał(a):

Na ltsb Extreme problemów nie ma póki co (tak wiem, nie ten temat)

Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Rano zainstalowałem Extreme na pierwszym kompie.

1 - Kika gier na szybko uruchomiłem działają normalnie, tyle że u mnie w ustawieniach jest aplet "Granie"

2 - Po uruchomieniu gier, pojawia się proces: GraphicsPerfSvc, na modzie z grudnia go nie zauważyłem, raczej go nie było. Można go wyłączyć?

3 - Zauważyłem, że po instalacji systemu miałem włączoną usługę Windows Update (w optymalizatorze wszystko na NIE, oprócz wifi). Wyłączyłem.

4 - Czasami pojawia się proces o nazwie Start, prowadzi do StartMenuExperienceHost w SystemApps, mogę to wywalić? (np przez zmianę nazwy folderu)

5 - Usługa użytkownika platformy podłączonych urządzeń - też chyba wcześniej nie było. Potrzebne?

6 - Na początku zdarzało się, że czasami przy przenoszeniu plików jakby na ułamek sekundy przycinało, ale po kilku restartach problem zniknął.

7 - Jak zaraz po instalacji systemu podłączyłem 2 kolejne dyski to pierwszy SSD normalnie wykrył, ale drugi HDD dopiero po instalacji sterowników.

8 - U mnie nie ma problemu, który był zgłaszany wyżej, że po starcie nie było tapety itd.

Fajnie i szybko system się uruchamia, nie ma wreszcie tego kretyńskiego ekranu z powitaniem :) 

Jak coś mi się rzuci w oczy to dam znać, póki co wszystko co używałem działa ok.