Jump to content

Recommended Posts

Posted

Będąc podłączonym do Internetu, uruchom Windows PowerShell jako administrator i wklej następującą komendę:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

srom-otnik likes this
Posted

Podziękował serdecznie, dycha po wybraniu 1 aktywna nigdzie już nie krzyczy że czegoś brak. W końcu wyszedłem z trybu serwisowego :) Dopóki nie wklepie klucza wu nie tykam!

Niestety wordy po wybraniu 2 dalej nieaktywowane. Mam off10 pp64 🙄

srom-otnik likes this
Posted

A 3 TSforge / 3 i 4 nie dawało rady 

Dopiero jak wybrałem KMS online - nie pamiętam jaki numerek to poszło, no ale zostawiło ślad 😬

ed, oo wszystko aktywowane a złe buźki w menu zostały 😑

Posted
6 minut temu, pirotaro napisał(a):

A 3 TSforge / 3 i 4 nie dawało rady 

Dopiero jak wybrałem KMS online - nie pamiętam jaki numerek to poszło, no ale zostawiło ślad 😬

ed, oo wszystko aktywowane a złe buźki w menu zostały 😑

Bo złe buźki dotyczą startisback. W standardzie jest wklejone w system wersja trial 30 dniowa. Musisz kupić program lub poszukać jakieś witaminki.

Posted
3 minuty temu, pirotaro napisał(a):

gdzieś coś było 

👍

Znalezienie tematu z witaminami zajęło mi 1,5 minuty.  Nie testowałem, ale sam admin tej strony wrzucił, więc pewnie działa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
19 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Znalezienie tematu z witaminami zajęło mi 1,5 minuty.  Nie testowałem, ale sam admin tej strony wrzucił, więc pewnie działa. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A żeby nie zaśmiecać sobie kompa hackami/crackami, bo niewiadomo co tam naprawdę w nich jest, można pokombinować z resetowaniem okresu testowego przez skasowanie odpowiednich wpisów w rejestrze. Odsyłam do wujka google.

Posted

Dzień dobry. Jak by Pan Srom-otnik za te pół roku wrócił do tematu to chciałbym zgłosić ciekawy błąd; instalując system w wersji Extreme na Hyper-V to pionowe ruchy myszką są odwrócone... lecąc w lewo ku górze myszka leci w lewo na dół, lecąc w prawo na dół na pulpicie leci w prawo do góry... tak dziwnego buga jeszcze nie widziałem a mam taki mindfu*k przez to w głowie że nie jestem w stanie tego systemu korzystać ;d ale na lite jest w porządku

swiniarobert69 likes this
Posted
1 godzinę temu, Ari93 napisał(a):

Dzień dobry. Jak by Pan Srom-otnik za te pół roku wrócił do tematu to chciałbym zgłosić ciekawy błąd; instalując system w wersji Extreme na Hyper-V to pionowe ruchy myszką są odwrócone... lecąc w lewo ku górze myszka leci w lewo na dół, lecąc w prawo na dół na pulpicie leci w prawo do góry... tak dziwnego buga jeszcze nie widziałem a mam taki mindfu*k przez to w głowie że nie jestem w stanie tego systemu korzystać ;d ale na lite jest w porządku

Nie testuję systemów na Hyper-V, kiedyś, kilka lat temu kilka razy bawiłem się na tych maszynach, jednak wolę prostotę VirtualBoxa.

Niestety z braku czasu, nie planuję przyszłościowo testów na Hyper-V.

Pzdr!

plusik likes this
Posted
2 godziny temu, Ari93 napisał(a):

instalując system w wersji Extreme na Hyper-V to pionowe ruchy myszką są odwrócone...

Znany problem, wygoogluj sobie "hyper-v mouse axis xy" albo obejrzyj filmik na YT.

Posted

Moi Drodzy, ostatnio zmieniłem kartę graficzna z gt1030 2GB (która ledwo pozwalała na oglądanie filmów 4k 60fps na kodeku HEVC z mojego telefonu - mocno się cięły) na allegrową używkę MSI GTX 1660 Super 6GB, to minimalny sprzet, który przyzwoicie obsłużytakie filmiki. W związku z tym niestety musiałem się pożegnać z moim ulubionym LTSB Extreme, który nie przyjmuje sterów do tej karty. Wybór nowego systemu bazowego dla mojego blaszaka padł na W10 LTSC. Niestety obecna wersja tego moda ma problem z instalacją najnowszej łatki WU. Musiałem zrobić wyjątek dla mojego przyrzeczenia o nie robieniu modów przez najbliższe pół roku. Wczoraj przy kawce pyknąłem wersję Lite pozbawioną problemu z aktualizacją oraz ostatnio zgłoszonego buga w postaci nie działającego skrótu Win+Shift+S przy ustawieniach zoptymalizowanych. System jeszcze dostał przyspieszenia na rozruchu, dzięki zastosowaniu nowej sztuczki. Instalacja trwa nieco dłużej niż dotychczas, ponieważ w jej trakcie eksperymentalnie wprowadziłem lekką kompresje WinSxS - nie całego systemu, a tylko tego magazynu. Jego kompresja raczej w minimalnym stopniu przekłada się na ewentualne spadki wydajności na starszych kompach, a wydatnie zmniejsza miejsce na dysku.

W najbliższym czasie popełnię wersje Extreme i wracam do obiecanego sobie modowego urlopu.
Niebawem udostępnię wersję Lite do Waszych testów.

PZDR!

Posted
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Można pobierać i testować 😗

Zainstalowałem testowo na virtualboxie. Nawet jak na VM odpala się mega szybko i pracuję też mega szybko. Mam pytanie odnośnie startisback. Zmieniłeś trial na wersje aktywowaną? Bo twierdzi, że moja licencja jest ważna :D

Edit: I czy to wina VM, czy rzeczywiście nie ma napisów typu zapraszmy, lub trwa zamykanie?

Windows update przeszedł pomyślnie.

wislak00 and srom-otnik like this
Posted
Godzinę temu, Kosiara napisał(a):

Zainstalowałem testowo na virtualboxie. Nawet jak na VM odpala się mega szybko i pracuję też mega szybko. Mam pytanie odnośnie startisback. Zmieniłeś trial na wersje aktywowaną? Bo twierdzi, że moja licencja jest ważna :D

Edit: I czy to wina VM, czy rzeczywiście nie ma napisów typu zapraszmy, lub trwa zamykanie?

Windows update przeszedł pomyślnie.

Sprawdzę, być może wrzuciłem przypadkiem wersję aktywowaną - dzięki za info, na pewno przywrócę trial....

Wyciąłem te głupie zaprosiny i jest szybciej!

Posted
3 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Moi Drodzy, ostatnio zmieniłem kartę graficzna z gt1030 2GB (która ledwo pozwalała na oglądanie filmów 4k 60fps na kodeku HEVC z mojego telefonu - mocno się cięły) na allegrową używkę MSI GTX 1660 Super 6GB, to minimalny sprzet, który przyzwoicie obsłużytakie filmiki. W związku z tym niestety musiałem się pożegnać z moim ulubionym LTSB Extreme, który nie przyjmuje sterów do tej karty. Wybór nowego systemu bazowego dla mojego blaszaka padł na W10 LTSC. Niestety obecna wersja tego moda ma problem z instalacją najnowszej łatki WU. Musiałem zrobić wyjątek dla mojego przyrzeczenia o nie robieniu modów przez najbliższe pół roku. Wczoraj przy kawce pyknąłem wersję Lite pozbawioną problemu z aktualizacją oraz ostatnio zgłoszonego buga w postaci nie działającego skrótu Win+Shift+S przy ustawieniach zoptymalizowanych. System jeszcze dostał przyspieszenia na rozruchu, dzięki zastosowaniu nowej sztuczki. Instalacja jest trwa nieco dłużej niż dotychczas, ponieważ w jej trakcie eksperymentalnie wprowadziłem lekką kompresje WinSxS - nie całego systemu, a tylko tego magazynu. Jego kompresja raczej w minimalnym stopniu przekłada się na ewentualne spadki wydajności na starszych kompach, a wydatnie zmniejsza miejsce na dysku.

W najbliższym czasie popełnię wersje Extreme i wracam do obiecanego sobie modowego urlopu.
Niebawem udostępnię wersję Lite do Waszych testów.

PZDR!

No niestety wszystkie obecne stery do GPU wymagają co najmniej Win 10 1809. Też bym siedział dalej na LTSB gdyby nie to. Tak się zastanawiam... pomiędzy 1607 a 21H2 wyszły:

1809, 1903, 1909, 2004 i 20H2, czy, któryś z tych buildów byłby może lepszym budulcem dla moda niż ostatni LTSC? Siadłoby coś zbliżonego lekkością do LTSB ze wsparciem najnowszych sterów.

Posted
3 minuty temu, wislak00 napisał(a):

No niestety wszystkie obecne stery do GPU wymagają co najmniej Win 10 1809. Też bym siedział dalej na LTSB gdyby nie to. Tak się zastanawiam... pomiędzy 1607 a 21H2 wyszły:

1809, 1903, 1909, 2004 i 20H2, czy, któryś z tych buildów byłby może lepszym budulcem dla moda niż ostatni LTSC? Siadłoby coś zbliżonego lekkością do LTSB ze wsparciem najnowszych sterów.

Zrobiłem w międzyczasie LTSC z 2019 roku, czyli build 1809 - 3x podchodziłem do tematu, wykonywałem gotowe do wysłania Wam iso i lądowało zawsze w koszu. Po aktualizacjach od czasu wydania zrobiła się z tego ciężka kolubryna. Więc NIEEEEEEEEEE

Posted
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Sprawdzę, być może wrzuciłem przypadkiem wersję aktywowaną - dzięki za info, na pewno przywrócę trial....

Sprawdzone i jest już trial. Będzie w następnym iso 

P.S. Zajrzyjcie do INSTRUKCJI, fajny bajer na skrócenie czasu bootowania o sekundę. Wiem, to dla maniaków, ale jestem maniakiem, więc się tym dzielę...

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tyle procesów mi się udało osiągnąć. Optymalizator usług wszystko na NIE. Defender usunięty. Zainstalowane dodatki virtualbox, przeglądarka brave. Zastosowany patent z szybszym rozruchem, tak jak w instrukcji. 

Posted
16 minut temu, Kosiara napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tyle procesów mi się udało osiągnąć. Optymalizator usług wszystko na NIE. Defender usunięty. Zainstalowane dodatki virtualbox, przeglądarka brave. Zastosowany patent z szybszym rozruchem, tak jak w instrukcji. 

ja mam 32 procesy ;-))

Ale i tak pięknie!

P.S. Ja w zakładce Services Autoruns mam WSZYSTKIE pola odhaczone, te od instalowanych sterowników również, zawsze...

Posted
17 minut temu, srom-otnik napisał(a):

ja mam 32 procesy ;-))

Ale i tak pięknie!

P.S. Ja w zakładce Services Autoruns mam WSZYSTKIE pola odhaczone, te od instalowanych sterowników również, zawsze...

Dodam, że jakoś mocno się nie starałem żeby osiągnąć te 35 procesów :) A do autoruns w ogóle nie zaglądałem. No i jednak to jest wirtualna maszyna, ciekawe jak na prawdziwej instalacji będzie :) Kiedy to poprawione ISO przewidujesz? Bo jak na razie poza tym aktywowanym startisback(nie żebym narzekał hehe) i dziwnym wrażeniem, że nie ma zapraszamy ani informacji przy zamykaniu, system zasuwa aż miło i to na wirtualce.

swiniarobert69 likes this
Posted
55 minut temu, Kosiara napisał(a):

... poza ... dziwnym wrażeniem, że nie ma zapraszamy ani informacji przy zamykaniu, system zasuwa aż miło i to na wirtualce.

Wycięte napisy startowe i końcowe to będzie od tej pory mój złoty standard we wszystkich przyszłych modach. Jest szybciej i to najważniejsze. A te infantylne komunikaty na powitanie i pożegnanie niech sobie M$ schowa, tzn, ja je schowałem, hihi

Posted

Proszę sprawdzić dzialanie sklepu, aplikacji "wycinek i szkic" ze skrótem klawiaturowym Win+Shift+S przy każdej konfiguracji Optymalizatora Usług  oraz funkcjonowanie innych apek pobieranych ze sklep (u mnie wszystko działa,  ale wolę to potwierdzić)

Sprawdźcie proszę jeszcze logowanie biometryczne za pomocą twarzy - tu nie mam niestety możliwości tego przetestować, bo moja kamerka nie spełnia minimalnych wymogów. 

Chyba potrzebne jest doinstalowanie apki 'aparat', ale mogę się mylić 😋

Pzdr!

starcraft2fan likes this
Posted
W dniu 13.04.2025 o 10:06, srom-otnik napisał(a):

Moi Drodzy, ostatnio zmieniłem kartę graficzna z gt1030 2GB (która ledwo pozwalała na oglądanie filmów 4k 60fps na kodeku HEVC z mojego telefonu - mocno się cięły) na allegrową używkę MSI GTX 1660 Super 6GB, to minimalny sprzęt, który przyzwoicie obsłuży takie filmiki. W związku z tym niestety musiałem się pożegnać z moim ulubionym LTSB Extreme, który nie przyjmuje sterów do tej karty. Wybór nowego systemu bazowego dla mojego blaszaka padł na W10 LTSC.

Dokładnie na takiej drodze jestem. Złożyłem kompa na Intel'u (i5-12500) i "za chwilę" będę kupował prawdopodobnie używanego RTX'a 2060. Choć LTSB Extreme sprawował się cudownie🔥 😍 to jednak wybrałem LTSC Extreme z jedną poprawką: nie udało się włączyć windows'owego schowka przy "Optymalizatorze usług" włączonym na NIE. Dwa pytania dla potomnych:

1. Czy możesz zdradzić które sterowniki nVidii zainstalowałeś do LTSC żeby to sprawnie działało? 
2. Czy da się do starej wersji z grudnia "wgrać" ten trick przyśpieszający boot'owanie, czy muszę instalować nową wersję Extreme którą wydasz?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.🤗

Posted
4 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Proszę sprawdzić dzialanie sklepu, aplikacji "wycinek i szkic" ze skrótem klawiaturowym Win+Shift+S przy każdej konfiguracji Optymalizatora Usług  oraz funkcjonowanie innych apek pobieranych ze sklep (u mnie wszystko działa,  ale wolę to potwierdzić)

Sprawdźcie proszę jeszcze logowanie biometryczne za pomocą twarzy - tu nie mam niestety możliwości tego przetestować, bo moja kamerka nie spełnia minimalnych wymogów. 

Chyba potrzebne jest doinstalowanie apki 'aparat', ale mogę się mylić 😋

Pzdr!

Wykonując kombinacje klawiszy Win+Shift+S i zaznaczeniu fragmentu ekranu, on się powinien gdzieś zapisywać? Np w folderze obrazy? Bo tego nie robi. Próbowałem na optymalizatorze z wszystkim na NIE i na domyślnych ustawieniach. Chciałem potwierdzić, że u mnie instalowanie aplikacji ze sklepu działa dobrze. 

Posted
2 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Wykonując kombinacje klawiszy Win+Shift+S i zaznaczeniu fragmentu ekranu, on się powinien gdzieś zapisywać? Np w folderze obrazy? Bo tego nie robi. Próbowałem na optymalizatorze z wszystkim na NIE i na domyślnych ustawieniach. Chciałem potwierdzić, że u mnie instalowanie aplikacji ze sklepu działa dobrze. 

ja jak kliknę tą kombinację to pojawia się w ;prawym dolnym rogu ekranu dymek z miniaturą:
c6rxMhw.png

a gdy go kliknę, to natychmiast przenosi mnie do okna aplikacji, w której mogę obrazek obrobić i/lub zapisać

f525iSC.png

- chyba tak ma to działać, tak mi się wydaje. Tak też działa na wszystkich ustawieniach Optymalizatora.

Jeśli nie kliknie się w dymek, to obrazek po pewnym czasie zniknie, ale nadal będzie dostępny pod białym dymkiem za zegarem, w centrum akcji.

starcraft2fan likes this