rafalmar1981 Opublikowano 9 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2025 Wszystko jest już oki, dziękuję wszystkim - muliło mi wszystko mecze to klatkami chodziły, no i procesor prawie non stop pod 100% oczywiście podczas meczu gram tylko na 2D pięć lig wydajność trzy gwiazdki. A problem był w tym , że sterowniki pokazywały że najnowsze, spisałem sobie wszystko z tego mulącego win10 co mi wszystko zainstalował ile się dało i teraz jestem na ssd z win10 extrem od mistrza "[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]" wgrałem tylko Panel sterowniczy grafiki HD Intel® . Nic więcej nie ruszałem tylko zainstalowałem winrar. Nie instalowałem directa, visuala tylko ten spisany sterownik pobrałem i zainstalowałem. Chodzi jak burza.....bardzo wam dziękuję za poświęcony czas i cierpliwość. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik, wislak00, LAGUNA i 1 inny lubią to Cytuj
Kalafiorek X Opublikowano 10 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 do skasowanie Paint Pulpit zdalny wycinanie szajs w wersji extreme nie potrzebny Cytuj
grzegorz1652 Opublikowano 10 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2025 ma ktoś na innym serwerze bo na mega.nz przekroczyło mi transfer Cytuj
Icogoo Opublikowano 11 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 No fajne te procesy aż oczy kują uwagę :D, extreme miodzio lecimy dalej [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tolu lubi to Cytuj
pywel3 Opublikowano 11 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 On 3/10/2025 at 9:35 PM, srom-otnik said: To efekt wyczyszczonego magazynu WinSxS z kopii poprawek i dodatkowego lekkiego odchudzenia. Od czasu do czasu pojawia się taka latka, która instaluje się tylko na czystym iso. Może marcowa wejdzie... Tak, czy inacze j - zrobię nowe iso kiedyśtam Jeżeli ktoś utknął z instalacja poprawek zabezpieczeń to znalazłem na to rozwiązanie. W services.msc należy usługę "APP Readiness" przełączyć z stanu disabled na manual. U mnie pomogło z instalacją poprawek zabezpieczeń które wywalały błąd i cofały instalacje przy logowaniu. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 11 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 33 minuty temu, pywel3 napisał(a): Jeżeli ktoś utknął z instalacja poprawek zabezpieczeń to znalazłem na to rozwiązanie. W services.msc należy usługę "APP Readiness" przełączyć z stanu disabled na manual. U mnie pomogło z instalacją poprawek zabezpieczeń które wywalały błąd i cofały instalacje przy logowaniu. Żadnych problemów na najnowszym wydaniu nie uświadczyłem przy instalowaniu jakichkolwiek poprawek WU, ani jeden raz. Mowisz chyba o starszym iso Cytuj
pywel3 Opublikowano 11 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2025 On 3/13/2025 at 5:22 PM, Stapler said: W marcu z WU zainstalowały mi się dwie poprawki, kb5042320 i kb5050411, zbiorcza kb5053606 nie. Ręcznie pobrana też nie dała rady się zainstalować. To jest rozwiązanie odnośnie wersji systemu z lutego/marca na problem powyżej. Na nowszych prawdopodobnie nie ma tego problemu ale nie mogłem pozwolić sobie na format. Cytuj
lateralus Opublikowano 13 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2025 Cześć. Testuję od początku roku tę wersję - po poprawkach z Win UPD wszystko jest OK! Na razie nie zauważyłem problemów (build z 22.06.2025). Mam tylko małą nieścisłość z opisem - Windows Update (aktualizacje miesięczne) robimy tylko w trybie serwisowym?? (czyli tylko po włączeniu opcji "Optymalizator usług"?) Pytam gdyż uruchomiłem dziś Win Update w normalnym trybie czyli włączyłem normalnie lapka i nie włączałem "optymalizatora usł" (nie restartowałem go w "tryb serwisowy") i aktualizację z tego miesiąca zainstalowało bez problemu. P.S. Byłoby fajnie jakbyś w pierwszym poście dodawał "changelog'a" z info co zmieniłeś w buildzie jeśli wydajesz nowy - taka drobna sugestia Zdrowia Mistrzu! Pozdrawiam. srom-otnik lubi to Cytuj
lateralus Opublikowano 15 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2025 P.S.2 - Zainstalowałem ostatni build z 10 lipca. Na pierwszy rzut oka większy gabarytowo niż poprzednik. Wygląda to tak jak poniżej. Build z 22.06.25 świeżo po zainstalowaniu i tylko wyłączeniu pliku hibernacji waży/zajmuje: 5,29GB Build z 10.07.25 świeżo po zainstalowaniu i tylko wyłączeniu pliku hibernacji waży/zajmuje: 7,88GB Jak znajdziesz chwilkę - wyjaśnij mi to z tymi poprawkami co pytałem wyżej o Win Upd w trybie/bez trybu serwisowego. Z góry dzięki! Pozdr Cytuj
srom-otnik Opublikowano 17 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 W dniu 15.07.2025 o 21:28, lateralus napisał(a): P.S.2 - Zainstalowałem ostatni build z 10 lipca. Na pierwszy rzut oka większy gabarytowo niż poprzednik. Wygląda to tak jak poniżej. Build z 22.06.25 świeżo po zainstalowaniu i tylko wyłączeniu pliku hibernacji waży/zajmuje: 5,29GB Build z 10.07.25 świeżo po zainstalowaniu i tylko wyłączeniu pliku hibernacji waży/zajmuje: 7,88GB Jak znajdziesz chwilkę - wyjaśnij mi to z tymi poprawkami co pytałem wyżej o Win Upd w trybie/bez trybu serwisowego. Z góry dzięki! Pozdr Pierwszy z wymienionych był automatycznie kompresowany, najnowszy ma opcje kompresji (którą widać przeoczyłeś). Nie będę już w żadnym modzie wpychał nikomu na siłę kompresji, która NIC nie daje pozytywnego oprócz mniejszego rozmiaru systemu po instalacji. Kosztem jest zauważalny spadek responsywności po użyciu nawet najdelikatnieszego algorytmu kompresji. starcraft2fan lubi to Cytuj
lateralus Opublikowano 17 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2025 2 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Pierwszy z wymienionych był automatycznie kompresowany, najnowszy ma opcje kompresji (którą widać przeoczyłeś). Nie będę już w żadnym modzie wpychał nikomu na siłę kompresji, która NIC nie daje pozytywnego oprócz mniejszego rozmiaru systemu po instalacji. Kosztem jest zauważalny spadek responsywności po użyciu nawet najdelikatnieszego algorytmu kompresji. Dzięki za odp. @ Pierwszy z wymienionych był automatycznie kompresowany, O tym nie wiedziałem że ten build z czerwca był z automatu przez Ciebie skompresowany. Było i przeoczyłem to info? - changelog w pierwszym poście byłby mile widziany @ najnowszy ma opcje kompresji (którą widać przeoczyłeś). Nie przeoczyłem Celowo nie kompresowałem - nie jestem zwolennikiem kompresji w dobie gdzie mamy dyski SSD 500gb można rzec "za grosze". @ Nie będę już w żadnym modzie wpychał nikomu na siłę kompresji, I prawidłowo @ która NIC nie daje pozytywnego oprócz mniejszego rozmiaru systemu po instalacji. Kosztem jest zauważalny spadek responsywności po użyciu nawet najdelikatnieszego algorytmu kompresji. True, Bro, true.. A jak z tymi "updejtami" w trybie zwykłym a serwisowym? Pozdr srom-otnik lubi to Cytuj
lateralus Opublikowano 19 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2025 Nie wiem.., nie jestem pewien czy to tylko tak u mnie - ale chyba znalazłem bug'a. Mianowicie: po zainstalowaniu obrazu i po pierwszym komunikacie czyli potwierdzeniu (lub nie) zainstalowania systemu na dysku ssd (lub hdd) nie zmienia to nic w rejestrze w dwóch wpisach. Poprzednie obrazy miały w folderze tuning w skryptach skrypt odn prefetcher który dodawał wpis "start" oraz zmieniał wartość wpisu "EnablePrefetcher".. Teraz czy potwierdzę czy nie instalacje na ssd, obie te wartości się nie zmieniają.. czyli są cały czas ustawione jak na instalacje na dysku SSD. (mam nadzieję że jasno to wytłumaczyłem). Oraz Srom-otnik'u - ponawiam pytanie odn "updejtów" (ciekawski ze mnie typ). Pytałem już trzy razy o to Chyba że to jakaś tajemnica to napisz.. Pozdr Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2025 15 godzin temu, lateralus napisał(a): Nie wiem.., nie jestem pewien czy to tylko tak u mnie - ale chyba znalazłem bug'a. Mianowicie: po zainstalowaniu obrazu i po pierwszym komunikacie czyli potwierdzeniu (lub nie) zainstalowania systemu na dysku ssd (lub hdd) nie zmienia to nic w rejestrze w dwóch wpisach. Poprzednie obrazy miały w folderze tuning w skryptach skrypt odn prefetcher który dodawał wpis "start" oraz zmieniał wartość wpisu "EnablePrefetcher".. Teraz czy potwierdzę czy nie instalacje na ssd, obie te wartości się nie zmieniają.. czyli są cały czas ustawione jak na instalacje na dysku SSD. (mam nadzieję że jasno to wytłumaczyłem). Oraz Srom-otnik'u - ponawiam pytanie odn "updejtów" (ciekawski ze mnie typ). Pytałem już trzy razy o to Chyba że to jakaś tajemnica to napisz.. Pozdr Dziękuję - faktycznie jeden plik nie działa w instalatorze jak tego chciałem. W moich W11 działa, tu widzę już dlaczego nie. Będzie stosowna poprawka. Odnośnie pytania o pobieranie poprawek - na moim blaszaku nie pobieram ich w ogóle, bo używam Extreme. Córka ma na lapku Lite i co kilka miesięcy robię na nim update. Włączam Optymalizator Usług, pierwsza opcja na TAK (wybieram tryb serwisowy tj. z uruchomionym pełnym zestawem usług), druga na NIE, następuje restart, wchodzę w Ustawienia -> Windows Update, pobiera się co się ma pobrać, restart, wchodzę ponownie i pobieram co tam jeszcze wyskoczy, restart. Jeśli WU nic już nie znajdzie. Koniec Włączam Optymalizator, pierwsza opcja już na NIE, a dalej tylko WiFi na TAK. Dalej czyszczenie DISM++, po tym skryptem spod ppm i to wszystko. starcraft2fan, swiniarobert69, lateralus i 1 inny lubią to Cytuj
Tolu Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 Z ciekawości podniosłem wersję systemu na 22h2, cały proces zajmował może 3 minuty i to z uruchomieniem systemu. I tu mam pytanie do mistrza Srom-otnik czy ta poprawka ingeruje w twoje tweaki? Get the KB5015684 update from here: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Extract it with winrar ot 7z, find the Windows10.0-KB5015684-x64_PSFX.cab inside and extract it too. Run this command with powershell admin in the folder you just extracted the contents: Dism /online /add-package /packagepath:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799.mum swiniarobert69 lubi to Cytuj
Mr. Fantastic Opublikowano 27 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 Skąd można pobrać plik sromotnik win 10 Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 Godzinę temu, Tolu napisał(a): Z ciekawości podniosłem wersję systemu na 22h2, cały proces zajmował może 3 minuty i to z uruchomieniem systemu. I tu mam pytanie do mistrza Srom-otnik czy ta poprawka ingeruje w twoje tweaki? Get the KB5015684 update from here: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Extract it with winrar ot 7z, find the Windows10.0-KB5015684-x64_PSFX.cab inside and extract it too. Run this command with powershell admin in the folder you just extracted the contents: Dism /online /add-package /packagepath:microsoft-windows-22h2enablement-package~31bf3856ad364e35~amd64~~10.0.19041.1799.mum W ogóle się temu na razie bliżej nie przyglądałem, więc NIE WIEM Cytuj
srom-otnik Opublikowano 27 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2025 Zintegrowałem tą łatkę w AuditMode i może pobawię się z nowym iso - jak powstanie, to będzie replika dostępnej wersji 21H2, tylko na "nowej podstawie". - ale czy jest sens tworzyć klona obecnego JG10 21H2 LTSC? Raczej mi się nie chce swiniarobert69 i Tolu lubią to Cytuj
mooner Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 Czy w wersji extreme powinno być przewracanie systemu i tylko u mnie nie ma czy w opisie jest błąd? Bo w opisie widzę że przewracanie działa. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 30 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 9 minut temu, mooner napisał(a): Czy w wersji extreme powinno być przewracanie systemu i tylko u mnie nie ma czy w opisie jest błąd? Bo w opisie widzę że przewracanie działa. Nie, nie ma tego modułu. Dzięki za zwrócenie uwagi. Już poprawiam... JanKo66 i mooner lubią to Cytuj
mooner Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 @srom-otnik z tego co mi się wydaje to korzystasz z wersji extreme swoich systemow wiec tez nie masz windowsowego przywracania systemu. Czy zatem korzystasz z jakiegos przywracania systemu? Czy jest jakis zewnetrzny niewindowsowy program ktory to robi, jesli tak to jaki? Czy Dism++ ma taką funkcje? Pozdrawiam PS Tak się teraz interesuje tym przywracaniem systemu, bo dzisiaj zainstalowalem twoj ltsc extreme i po aktualizacji sterownikow przez driver booster windows sie nie uruchomil (nie pojawilo sie koleczko kręcace i tak stalo na logo mojego laptopa). Ponowna instalacja rozwiazala problem i driver booster juz normalnie zainstalowal stery i komputer sie uruchomil, wiec nie wiem co sie stalo, ale wolalbym miec na przyszlosc to przywracanie systemu w jakiejs formie skoro takie rzeczy mogą się stać. Cytuj
stens Opublikowano 30 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 13 minut temu, mooner napisał(a): Czy jest jakis zewnetrzny niewindowsowy program ktory to robi, jesli tak to jaki? AOMEI Backupper. mooner lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 30 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2025 Godzinę temu, mooner napisał(a): @srom-otnik z tego co mi się wydaje to korzystasz z wersji extreme swoich systemow wiec tez nie masz windowsowego przywracania systemu. Czy zatem korzystasz z jakiegos przywracania systemu? Czy jest jakis zewnetrzny niewindowsowy program ktory to robi, jesli tak to jaki? Czy Dism++ ma taką funkcje? Pozdrawiam PS Tak się teraz interesuje tym przywracaniem systemu, bo dzisiaj zainstalowalem twoj ltsc extreme i po aktualizacji sterownikow przez driver booster windows sie nie uruchomil (nie pojawilo sie koleczko kręcace i tak stalo na logo mojego laptopa). Ponowna instalacja rozwiazala problem i driver booster juz normalnie zainstalowal stery i komputer sie uruchomil, wiec nie wiem co sie stalo, ale wolalbym miec na przyszlosc to przywracanie systemu w jakiejs formie skoro takie rzeczy mogą się stać. Korzystam z narzedzia, które wykonuje obraz całej partycji w formie monolitycznego pliku. Zaleznie od sprzętu proces tworzenia trwa okolo kilku minut, a przywracania - zauważalnie krócej. Na moim blaszaku z średniej klasy podrobami to 15 sekund. Tych programów jest kilka godnych polecenia, a ja od 20 lat używam Acronisa w wersji bootowalnej. mooner lubi to Cytuj
lateralus Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 Cześć, A u mnie po instalacji build'u z 22.07.25 przy pytaniu o instalacje systemu na SSD/HDD czy kliknę Tak bądź Nie - nie zmienia w rejestrze wartości: -"HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\services\SysMain" > Start (cały czas 2) -"HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters" > EnablePrefetcher (cały czas 3) Pozdr Cytuj
srom-otnik Opublikowano 31 Lipca 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 I tak ma pozostać. Wyłączenie prefetchingu zmniejsza responsywność systemu, zwalnia odpalanie okien eksploratora i każdej jednej aplikacji. Natomiast wprowadzane są inne wpisy odpowiednie dla dysków SSD/NVMe Cytuj
lateralus Opublikowano 31 Lipca 2025 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2025 Dzięki, przyjąłem. A podasz co to za wpisy? Czy to raczej Twój autorski mod i nie chcesz go rozpowszechniać.. Cytuj
mooner Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 W dniu 18.05.2025 o 14:19, Widzior napisał(a): Wg mnie spokojnie możesz zaznaczyć "Folder instalacyjny", bo wyrzuca z Windows/Installer tylko te tymczasowe pliki SourceHash{xxxxxxxxx}, a pakiety instalacyjne .msi zostawia. @srom-otnik potwierdzisz a propos dism++? czyli rozumiem ze w dism++ z pomaranczowych zaznaczac tylko nieaktualne sterowniki i compactOS (i byc moze folder instalacyjny jesli potwierdzisz)? czy aby uzyc dism++ i czyszczenia PPM nalezy ustawic optymalizator uslug na domyslny? czy po uzyciu dism++ (opcje ktore zalecasz) nalezy ponownie uruchomic komputer zanim uzyje sie czyszczenia PPM? i moze glupie pytanie ale to istotne aby najpierw w dism++ zaznaczyc skanuj a pozniej czysc czy mozna od razu czysc? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 23 minuty temu, mooner napisał(a): @srom-otnik potwierdzisz a propos dism++? czyli rozumiem ze w dism++ z pomaranczowych zaznaczac tylko nieaktualne sterowniki i compactOS (i byc moze folder instalacyjny jesli potwierdzisz)? czy aby uzyc dism++ i czyszczenia PPM nalezy ustawic optymalizator uslug na domyslny? czy po uzyciu dism++ (opcje ktore zalecasz) nalezy ponownie uruchomic komputer zanim uzyje sie czyszczenia PPM? i moze glupie pytanie ale to istotne aby najpierw w dism++ zaznaczyc skanuj a pozniej czysc czy mozna od razu czysc? Ad.1. Noe zaznaczaj folderu instalacyjnego, tylko to co w instrukcji pulpicie. Ad.2. Nie ma to żadnego znaczenia. Ad.3. Jak wyżej, bez znaczenia. Ad.4. Tak, najpierw Skanuj, później Czyść mooner lubi to Cytuj
mooner Opublikowano 2 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2025 @srom-otnik dziękuję za odpowiedź Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Ad.1. Noe zaznaczaj folderu instalacyjnego, tylko to co w instrukcji pulpicie. W instrukcji na pulpicie screen z dism++ przedstawia chyba starą wersję dlatego pytalem, bo bylem niepewny Godzinę temu, srom-otnik napisał(a): Ad.4. Tak, najpierw Skanuj, później Czyść Do tej pory zawsze od razu robilem czysc, dlaczego nalezy najpierw skanuj pozniej czysc? co sie dzieje jesli od razu klika sie czysc? Cytuj
Bradley9 Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2025 Siema chciałbym się dowiedzieć, czy ltsc i ltsb to wersje na bazie enterprise? Czy istnieja takie wersje np na pro. Czy to osobne wersje? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi