LAGUNA Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 57 minut temu, pawelek1980 napisał(a): Nie ma żadnego linku. a przypadkiem w temacie pobieranie nie jest to samo? Quote
srom-otnik Posted April 20, 2025 Author Report Posted April 20, 2025 Godzinę temu, pawelek1980 napisał(a): Nie ma żadnego linku. Jak wrócę do domu to poprawię Quote
wislak00 Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 Taka drobnostka: W oknie "jak chcesz otworzyć ten plik" ikona Notepad2 jest jakaś skaszaniona jak w windowsie 95 W folderach i na pasku zadań jest ok - poprzednia wersja moda z 14.04.2025 Extreme Quote
sudione Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 Godzinę temu, wislak00 napisał(a): ikona Notepad2 ...a propos Notepad'a 2: 1. Ja miałem taki sam problem, bo ikonka była z WordPada'a czy czegoś podobnego i za cholerę nie można było tego zmienić. 2. @srom-otnik Czy nie lepiej podstawić systemowego Notepad'a "trójką" -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]? Z "dwójką" mam dwa podstawowe problemy: - nie umiem włączyć otwieralnych linków htttp(s) oraz... - pisząc tekst bezpośrednio w Notatniku z emotkami włączanymi przez skrót [Win+.] one się nie wyświetlają (chyba, że jest jakiś sposób na te dwa podpunkty)? 3. Kolejna rzecz: przeglądarka WWW. Wiem, że w katalogu TUNING\INSTALKI można wybrać sobie przeglądarkę z wybranych, ale ja jestem zwolennikiem dodania jakiejś najprostszej mikro-małej przeglądarki w wersji portable (tylko pytanie jaka, a może skrypt to ściągania rzeczy z folderu INSTALKI?) żeby można było sobie ściągnąć na szybko coś aktualnego. Ja np. chcę Vivaldi i muszę instalować jakąś "kobyłę" żeby ściągnąć w/w przeglądarkę. Bez sensu. Quote
wislak00 Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 10 minut temu, sudione napisał(a): ...a propos Notepad'a 2: 1. Ja miałem taki sam problem, bo ikonka była z WordPada'a czy czegoś podobnego i za cholerę nie można było tego zmienić. 2. @srom-otnik Czy nie lepiej podstawić systemowego Notepad'a "trójką" -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]? Z "dwójką" mam dwa podstawowe problemy: - nie umiem włączyć otwieralnych linków htttp(s) oraz... - pisząc tekst bezpośrednio w Notatniku z emotkami włączanymi przez Win+. one się nie wyświetlają (chyba, że jest jakiś sposób na te dwa podpunkty)? 3. Kolejna rzecz: przeglądarka WWW. Wiem, że w katalogu TUNING\INSTALKI można wybrać sobie przeglądarkę z wybranych, ale ja jestem zwolennikiem dodania jakiejś najprostszej mikro-małej przeglądarki w wersji portable (tylko pytanie jaka, a może skrypt to ściągania rzeczy z folderu INSTALKI?) żeby można było sobie ściągnąć na szybko coś aktualnego. Ja np. chcę Vivaldi i muszę instalować jakąś "kobyłę" żeby ściągnąć w/w przeglądarkę. Bez sensu. W folderze Tuning/Instalki/Notatnik klasyczny - możesz przywrócić oryginalny notatnik. Quote
srom-otnik Posted April 20, 2025 Author Report Posted April 20, 2025 Linki już naprawione Groszek1962 and sudione like this Quote
sudione Posted April 20, 2025 Report Posted April 20, 2025 37 minut temu, wislak00 napisał(a): W folderze Tuning/Instalki/Notatnik klasyczny - możesz przywrócić oryginalny notatnik. Wiem, ale nie chcę tego robić. Quote
pawelek1980 Posted April 21, 2025 Report Posted April 21, 2025 podczas instalacji jest tylko do wyboru wersja lite, czemu nie ma wersji extreme? Przepraszam ale chyba miałem nie ten obraz iso co trzeba. Quote
srom-otnik Posted April 22, 2025 Author Report Posted April 22, 2025 Skończyłem polerować świeżo wgrane Extreme, tak prezentuje się z piękną powłoką AeroGlass starcraft2fan, Groszek1962 and Icogoo like this Quote
Icogoo Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 pytanko na szybkie z innej beczki idzie na extreme przywrócić instalacje sterowników z automatu? Quote
dimson Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 czy ktoś spotkał się z problemem, że po restarcie (uruchom ponownie) komputera zostaje tylko czarne tło i wskaźnikiem myszki ? niczego innego nie widać / nic się nie pojawia się, pomaga tylko "restart z palca" i wtedy normalnie uruchamia się do pulpitu testowane na laptopie Lenovo Legion Quote
wislak00 Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 5 minut temu, dimson napisał(a): czy ktoś spotkał się z problemem, że po restarcie (uruchom ponownie) komputera zostaje tylko czarne tło i wskaźnikiem myszki ? niczego innego nie widać / nic się nie pojawia się, pomaga tylko "restart z palca" i wtedy normalnie uruchamia się do pulpitu testowane na laptopie Lenovo Legion [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted April 22, 2025 Author Report Posted April 22, 2025 37 minut temu, dimson napisał(a): czy ktoś spotkał się z problemem, że po restarcie (uruchom ponownie) komputera zostaje tylko czarne tło i wskaźnikiem myszki ? niczego innego nie widać / nic się nie pojawia się, pomaga tylko "restart z palca" i wtedy normalnie uruchamia się do pulpitu testowane na laptopie Lenovo Legion Przeczytaj instrukcję, użyj skryptu z folderu Ekran logowania starcraft2fan likes this Quote
dimson Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 dzięki, jakoś przeoczyłem informacje o tym problemie wcześniej przy okazji zapytam - wersja Extreme ma wycięty Sklep ale czy są jakieś przeciwskazania żeby go doinstalować ? Quote
pawelek1980 Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 3 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Skończyłem polerować świeżo wgrane Extreme, prezentuje się tak z piękną powłoką AeroGlass [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak uzyskać taki efekt? Włączyłem aero glass a okna nadal takie jakie były czyli zero przezroczystości jak u ciebie na zdjęciu, mam ltsc lite Quote
srom-otnik Posted April 22, 2025 Author Report Posted April 22, 2025 36 minut temu, pawelek1980 napisał(a): Jak uzyskać taki efekt? Włączyłem aero glass a okna nadal takie jakie były czyli zero przezroczystości jak u ciebie na zdjęciu, mam ltsc lite Nie robię NIC innego niż w instrukcji tej w TUNING=>AeroGlass Najpierw aktualizujesz w zakładce Symbol Gdy pojawi się zielony komunikat Valid, przechodzisz do zakładki General i klikasz Install, a na koniec Save Aby uzyskać duże przyciski sterujące oknami eksploratora klikasz jeszcze w zakładce General => Restore Win7 style title bar baton size i ponownie zatwierdzasz Save starcraft2fan and Grzegorz83 like this Quote
srom-otnik Posted April 22, 2025 Author Report Posted April 22, 2025 2 godziny temu, dimson napisał(a): dzięki, jakoś przeoczyłem informacje o tym problemie wcześniej przy okazji zapytam - wersja Extreme ma wycięty Sklep ale czy są jakieś przeciwskazania żeby go doinstalować ? LTSC - ta wersja systemu FABRYCZNIE nie posiada Sklepu, ale zajrzyj do TUNING => Instalki starcraft2fan, swiniarobert69 and Groszek1962 like this Quote
dimson Posted April 22, 2025 Report Posted April 22, 2025 Tak, wiem że LTSC nie ma fabrycznego Sklepu. Bardziej chodziło mi o to czy nie ma, przeciwwskazań żeby doinstalować go do wersji Extreme ? Czy przez to coś się nie wysypie .. swiniarobert69 likes this Quote
srom-otnik Posted April 23, 2025 Author Report Posted April 23, 2025 10 godzin temu, dimson napisał(a): Tak, wiem że LTSC nie ma fabrycznego Sklepu. Bardziej chodziło mi o to czy nie ma, przeciwwskazań żeby doinstalować go do wersji Extreme ? Czy przez to coś się nie wysypie .. Śmiało instaluj! Zero ryzyka. Nie dodałbym instalki Sklepu, gdybym tego dziesiątki razy nie sprawdził dimson, Groszek1962 and starcraft2fan like this Quote
Dany1337 Posted April 23, 2025 Report Posted April 23, 2025 W dniu 22.04.2025 o 13:03, srom-otnik napisał(a): Skończyłem polerować świeżo wgrane Extreme, tak prezentuje się z piękną powłoką AeroGlass [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ta Kompozycja jest wgrana do moda ? Quote
srom-otnik Posted April 23, 2025 Author Report Posted April 23, 2025 50 minut temu, Dany1337 napisał(a): Ta Kompozycja jest wgrana do moda ? Są 2 kompozycje obce: Glassic oraz Aero10. Glassic nie współgra z powłoką AeroGlass, bo tak celowo została stworzona, Aero10 i każda inna po włączeniu AeroGlass daje taki efekt, jak na załączonym obrazku. Groszek1962, Dany1337 and starcraft2fan like this Quote
srom-otnik Posted April 23, 2025 Author Report Posted April 23, 2025 W dniu 22.04.2025 o 16:44, pawelek1980 napisał(a): Jak uzyskać taki efekt? Włączyłem aero glass a okna nadal takie jakie były czyli zero przezroczystości jak u ciebie na zdjęciu, mam ltsc lite Jeszcze jedna uwaga, o której zapomniałem - efekt szkła nie będzie działał na kompozycji Glassic (choć nazwa sugeruje coś innego) ponieważ jest ona nie przystosowana przez autora do wyświetlania tego typu efektów. Chyba każda inna skórka (w tym systemowa)współgra z apką AeroGlass dając mniej lub bardziej piękne obramowania okien. starcraft2fan, pawelek1980, Dany1337 and 1 other like this Quote
RayZee Posted April 28, 2025 Report Posted April 28, 2025 Witam. Od wczoraj walczyłem z kilkoma problemami podczas instalacji i po zainstalowaniu ale w końcu sobie poradziłem. Pierwszy problem był taki, że wysypał mi się oryginalny windows 10 i za cholerę nie szło naprawić więc do stworzenia obrazu użyłem ventoy na linuxie mint. W żaden sposób nie udało mi się zbootować instalki. Później Balena Etcher na macbooku, tutaj już lepiej, ale każdorazowo instalator wołał sterowniki usb i cd/dvd bo inaczej nie chciał odpalić dalej. Wgrywałem rozmaite stery na drugim pendrive (nawet takie które kiedyś mnie uratowały w takiej sytuacji) - żadnych rezultatów. Zrezygnowany zainstalowałem org windowsa 10 bo już nie miałem siły na to (chyba z 5 godzin walczyłem przed instalką org). No i zainstalowałem to fabryczne gówno i pomyślałem czy może jeszcze nie spróbować utworzyć pena przy pomocy Rufusa. O to chodziło! Teraz instalator nie wołał żadnych dodatkowych sterów. Wszystko ruszyło, pięknie się zainstalowało. Poustawiałem co ważniejsze by resztę dokończyć później. Po kilku godz włączam pc a tu czarny ekran i na nim tylko kursor. Pomagał tylko dwukrotny restart i dopiero za 3 razem uruchamiał się normalnie. Przeczytałem w instrukcji co trzeba zrobić i teraz póki co hula świetnie. Peceta nie mam jakiegoś beznadziejnego (2 letni) ale różnica w prędkości działania WSZYSTKIEGO jest zauważalna gołym okiem względem oryginału z serwerów MS. Jeszcze tylko kilka rzeczy które potrzebuję na tym pc do zainstalowania i wykonam kopię całego dysku by mieć "w razie czego" na przyszłość. Kawał dobrej roboty kolego Srom-otnik ! Poniżej dorzucam wykorzystanie zasobów przy włączonych dwóch przeglądarkach (w jednej 16 kart youtube, w drugiej 5 kart różnych). Podzespoły pc to 13700KF, RX6950XT, 64gb ram ddr4, 2x nvme i 4 ssd. Pozdro ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] srom-otnik likes this Quote
Kalafiorek X Posted April 28, 2025 Report Posted April 28, 2025 W dniu 18.04.2025 o 09:55, srom-otnik napisał(a): W pełni się z Tobą zgadzam i jak na razie nie spieszy mi się z instalacją swojego W11 IoT LTSC, który faktycznie jest cholernie szybki, ale jakoś mimo tego on mnie nie kupuje. Najnowsze wydanie W10 LTSC jest na moim kompie piekielnie szybkie i na razie z nim zostaje. Waham się tylko, czy Extreme, czy Lite... Raczej będzie ten pierwszy + Kaspersy Free (wiem, wiem, nie znoszę go i mam wyrzuty sumienia, ale nic innego w moim odczuciu go nie zastępuje. Szybkość, zasobożerność, ilość uruchomionych procesów, konfigurowalność itp, itd.) Na Extreme z nim mam 36 procesów - w tym działająca drukarka i włączone AeroGlass. Piękny wynik. Kaspersy Free jest taki dobry czy to po prostu z przyzwyczajenie ? a on ne jest przzypadkim od Rus? swiniarobert69 likes this Quote
Widzior Posted April 28, 2025 Report Posted April 28, 2025 25 minut temu, Kalafiorek X napisał(a): on ne jest przzypadkim od Rus? Jest i dlatego jest taki dobry, bo najlepsi programiści (i hakerzy) są u ruskich swiniarobert69 and srom-otnik like this Quote
grzesiu Posted April 29, 2025 Report Posted April 29, 2025 17 godzin temu, Widzior napisał(a): Jest i dlatego jest taki dobry, bo najlepsi programiści (i hakerzy) są u ruskich Najlepszy to był Windows XP Black Edition. Tego nawet wirusy się nie chwytały! Co do Windowsa, to służby mogą sobie wejść do każdego. USA jak i inne lub polskie... Ktoś kto chce mieć prywatność, to się korzysta z Linux Mint. Quote
wislak00 Posted May 2, 2025 Report Posted May 2, 2025 Mógłby ktoś podrzucić plik z nową instrukcją z folderu Tuning, w której uwzględniony jest tryb eksperta Dism++. Używam poprzedniej wersji moda z 14.04.2025 i chciałbym zastosować te dokładniejsze czyszczenie. Ewentualnie @srom-otnik podpowiedz jak możesz, co mogę bezpiecznie zaznaczyć z tych nowych pozycji? (Tzn. domyślam się, ale wolę się upewnić) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
srom-otnik Posted May 2, 2025 Author Report Posted May 2, 2025 35 minut temu, wislak00 napisał(a): Mógłby ktoś podrzucić plik z nową instrukcją z folderu Tuning, w której uwzględniony jest tryb eksperta Dism++. Używam poprzedniej wersji moda z 14.04.2025 i chciałbym zastosować te dokładniejsze czyszczenie. Ewentualnie @srom-otnik podpowiedz jak możesz, co mogę bezpiecznie zaznaczyć z tych nowych pozycji? (Tzn. domyślam się, ale wolę się upewnić) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Z pomarańczowych pozycji bezpieczne w 100% są TYLKO dwie: - nieaktualne sterowniki. - CompactOS. Reszty nie zaznaczaj! Z bialych pozycji zaznacz wszystko. wislak00 and sudione like this Quote
Kalafiorek X Posted May 5, 2025 Report Posted May 5, 2025 W dniu 2.05.2025 o 16:19, srom-otnik napisał(a): Z pomarańczowych pozycji bezpieczne w 100% są TYLKO dwie: - nieaktualne sterowniki. - CompactOS. Reszty nie zaznaczaj! Z bialych pozycji zaznacz wszystko. czemu akurat te dwie ? to dotyczy tylko twojego moda ? czy ogólnie ? Quote
jurekosp Posted May 8, 2025 Report Posted May 8, 2025 wszystko pieknie a jak zrobic zeby bluetooth dzialal bo zadnego urzadzenia nie wyszukuje Quote
Recommended Posts