Jump to content

Recommended Posts

Posted

Taka drobnostka:

W oknie "jak chcesz otworzyć ten plik" ikona Notepad2 jest jakaś skaszaniona jak w windowsie 95 :) W folderach i na pasku zadań jest ok - poprzednia wersja moda z 14.04.2025 Extreme

image.png.ff962e717e9acedcfefdfc764e050189.png

Posted
Godzinę temu, wislak00 napisał(a):

ikona Notepad2

...a propos Notepad'a 2:
1. Ja miałem taki sam problem, bo ikonka była z WordPada'a czy czegoś podobnego i za cholerę nie można było tego zmienić.😑
2. @srom-otnik Czy nie lepiej podstawić systemowego Notepad'a "trójką" -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]?🤔 Z "dwójką" mam dwa podstawowe problemy:
- nie umiem włączyć otwieralnych linków htttp(s) oraz...
- pisząc tekst bezpośrednio w Notatniku z emotkami włączanymi przez skrót [Win+.] one się nie wyświetlają (chyba, że jest jakiś sposób na te dwa podpunkty)?🤔
3. Kolejna rzecz: przeglądarka WWW. Wiem, że w katalogu TUNING\INSTALKI można wybrać sobie przeglądarkę z wybranych, ale ja jestem zwolennikiem dodania jakiejś najprostszej mikro-małej przeglądarki w wersji portable (tylko pytanie jaka, a może skrypt to ściągania rzeczy z folderu INSTALKI?🤔) żeby można było sobie ściągnąć na szybko coś aktualnego. Ja np. chcę Vivaldi i muszę instalować jakąś "kobyłę" żeby ściągnąć w/w przeglądarkę. Bez sensu.

Posted
10 minut temu, sudione napisał(a):

...a propos Notepad'a 2:
1. Ja miałem taki sam problem, bo ikonka była z WordPada'a czy czegoś podobnego i za cholerę nie można było tego zmienić.😑
2. @srom-otnik Czy nie lepiej podstawić systemowego Notepad'a "trójką" -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]?🤔 Z "dwójką" mam dwa podstawowe problemy:
- nie umiem włączyć otwieralnych linków htttp(s) oraz...
- pisząc tekst bezpośrednio w Notatniku z emotkami włączanymi przez Win+. one się nie wyświetlają (chyba, że jest jakiś sposób na te dwa podpunkty)?🤔
3. Kolejna rzecz: przeglądarka WWW. Wiem, że w katalogu TUNING\INSTALKI można wybrać sobie przeglądarkę z wybranych, ale ja jestem zwolennikiem dodania jakiejś najprostszej mikro-małej przeglądarki w wersji portable (tylko pytanie jaka, a może skrypt to ściągania rzeczy z folderu INSTALKI?🤔) żeby można było sobie ściągnąć na szybko coś aktualnego. Ja np. chcę Vivaldi i muszę instalować jakąś "kobyłę" żeby ściągnąć w/w przeglądarkę. Bez sensu.

W folderze Tuning/Instalki/Notatnik klasyczny - możesz przywrócić oryginalny notatnik.

Posted

czy ktoś spotkał się z problemem, że po restarcie (uruchom ponownie) komputera zostaje tylko czarne tło i wskaźnikiem myszki ?

niczego innego nie widać / nic się nie pojawia się, pomaga tylko "restart z palca" i wtedy normalnie uruchamia się do pulpitu 

testowane na laptopie Lenovo Legion 

Posted
5 minut temu, dimson napisał(a):

czy ktoś spotkał się z problemem, że po restarcie (uruchom ponownie) komputera zostaje tylko czarne tło i wskaźnikiem myszki ?

niczego innego nie widać / nic się nie pojawia się, pomaga tylko "restart z palca" i wtedy normalnie uruchamia się do pulpitu 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
37 minut temu, dimson napisał(a):

Przeczytaj instrukcję, użyj skryptu z folderu Ekran logowania

starcraft2fan likes this
Posted

dzięki, jakoś przeoczyłem informacje o tym problemie wcześniej

przy okazji zapytam - wersja Extreme ma wycięty Sklep ale czy są jakieś przeciwskazania żeby go doinstalować ?

Posted
3 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Skończyłem polerować świeżo wgrane Extreme, prezentuje się tak z piękną powłoką AeroGlass

Jak uzyskać taki efekt? Włączyłem aero glass a okna nadal takie jakie były czyli zero przezroczystości jak u ciebie na zdjęciu, mam ltsc lite

Posted
36 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

Jak uzyskać taki efekt? Włączyłem aero glass a okna nadal takie jakie były czyli zero przezroczystości jak u ciebie na zdjęciu, mam ltsc lite

Nie robię NIC innego niż w instrukcji tej w TUNING=>AeroGlass

Najpierw aktualizujesz w zakładce Symbol

WhqDsu8.jpeg

Gdy pojawi się zielony komunikat Valid, przechodzisz do zakładki General i klikasz Install, a na koniec Save

py1BGlc.jpeg

Aby uzyskać duże przyciski sterujące oknami eksploratora klikasz jeszcze w zakładce General => Restore Win7 style title bar baton size i ponownie zatwierdzasz Save

Posted
10 godzin temu, dimson napisał(a):

Tak, wiem że LTSC nie ma fabrycznego Sklepu.

Bardziej chodziło mi o to czy nie ma, przeciwwskazań żeby doinstalować go  do wersji Extreme ? Czy przez to coś się nie wysypie ..

Śmiało instaluj! Zero ryzyka. Nie dodałbym instalki Sklepu, gdybym tego dziesiątki razy nie sprawdził 

Posted
W dniu 22.04.2025 o 13:03, srom-otnik napisał(a):

Skończyłem polerować świeżo wgrane Extreme, tak prezentuje się z piękną powłoką AeroGlass

Ta Kompozycja jest wgrana do moda ?

Posted
W dniu 22.04.2025 o 16:44, pawelek1980 napisał(a):

Jeszcze jedna uwaga, o której zapomniałem - efekt szkła nie będzie działał na kompozycji Glassic (choć nazwa sugeruje coś innego) ponieważ jest ona nie przystosowana przez autora do wyświetlania tego typu efektów. Chyba każda inna skórka (w tym systemowa)współgra z apką AeroGlass dając mniej lub bardziej piękne obramowania okien.

Posted

Witam. Od wczoraj walczyłem z kilkoma problemami podczas instalacji i po zainstalowaniu ale w końcu sobie poradziłem. Pierwszy problem był taki, że wysypał mi się oryginalny windows 10 i za cholerę nie szło naprawić więc do stworzenia obrazu użyłem ventoy na linuxie mint. W żaden sposób nie udało mi się zbootować instalki. Później Balena Etcher na macbooku, tutaj już lepiej, ale każdorazowo instalator wołał sterowniki usb i cd/dvd bo inaczej nie chciał odpalić dalej. Wgrywałem rozmaite stery na drugim pendrive (nawet takie które kiedyś mnie uratowały w takiej sytuacji) - żadnych rezultatów. Zrezygnowany zainstalowałem org windowsa 10 bo już nie miałem siły na to (chyba z 5 godzin walczyłem przed instalką org). No i zainstalowałem to fabryczne gówno i pomyślałem czy może jeszcze nie spróbować utworzyć pena przy pomocy Rufusa. O to chodziło! Teraz instalator nie wołał żadnych dodatkowych sterów. Wszystko ruszyło, pięknie się zainstalowało. Poustawiałem co ważniejsze by resztę dokończyć później. Po kilku godz włączam pc a tu czarny ekran i na nim tylko kursor. Pomagał tylko dwukrotny restart i dopiero za 3 razem uruchamiał się normalnie. Przeczytałem w instrukcji co trzeba zrobić i teraz póki co hula świetnie. Peceta nie mam jakiegoś beznadziejnego (2 letni) ale różnica w prędkości działania WSZYSTKIEGO jest zauważalna gołym okiem względem oryginału z serwerów MS. Jeszcze tylko kilka rzeczy które potrzebuję na tym pc do zainstalowania i wykonam kopię całego dysku by mieć "w razie czego" na przyszłość. Kawał dobrej roboty kolego Srom-otnik ! Poniżej dorzucam wykorzystanie zasobów przy włączonych dwóch przeglądarkach (w jednej 16 kart youtube, w drugiej 5 kart różnych). Podzespoły pc to 13700KF, RX6950XT, 64gb ram ddr4, 2x nvme i 4 ssd. Pozdro !

srom-otnik likes this
Posted
W dniu 18.04.2025 o 09:55, srom-otnik napisał(a):

W pełni się z Tobą zgadzam i jak na razie nie spieszy mi się z instalacją swojego W11 IoT LTSC, który faktycznie jest cholernie szybki, ale jakoś mimo tego on mnie nie kupuje. Najnowsze wydanie W10 LTSC jest na moim kompie piekielnie szybkie i na razie z nim zostaje. Waham się tylko, czy Extreme, czy Lite... Raczej będzie ten pierwszy + Kaspersy Free (wiem, wiem, nie znoszę go i mam wyrzuty sumienia, ale nic innego w moim odczuciu go nie zastępuje. Szybkość, zasobożerność, ilość uruchomionych procesów, konfigurowalność itp, itd.) Na Extreme z nim mam 36 procesów - w tym działająca drukarka i włączone AeroGlass. Piękny wynik.

Kaspersy Free jest taki dobry czy to po prostu z przyzwyczajenie ? a on ne jest przzypadkim od Rus?

swiniarobert69 likes this
Posted
17 godzin temu, Widzior napisał(a):

Jest i dlatego jest taki dobry, bo najlepsi programiści (i hakerzy) są u ruskich :22

Najlepszy to był Windows XP Black Edition. Tego nawet wirusy się nie chwytały!  Co do Windowsa, to służby mogą sobie wejść do każdego. USA jak i inne lub polskie... Ktoś kto chce mieć prywatność, to się korzysta z Linux Mint.

Posted

Mógłby ktoś podrzucić plik z nową instrukcją z folderu Tuning, w której uwzględniony jest tryb eksperta Dism++. Używam poprzedniej wersji moda z 14.04.2025 i chciałbym zastosować te dokładniejsze czyszczenie. Ewentualnie @srom-otnik podpowiedz jak możesz, co mogę bezpiecznie zaznaczyć z tych nowych pozycji? (Tzn. domyślam się, ale wolę się upewnić)

Posted
35 minut temu, wislak00 napisał(a):

Mógłby ktoś podrzucić plik z nową instrukcją z folderu Tuning, w której uwzględniony jest tryb eksperta Dism++. Używam poprzedniej wersji moda z 14.04.2025 i chciałbym zastosować te dokładniejsze czyszczenie. Ewentualnie @srom-otnik podpowiedz jak możesz, co mogę bezpiecznie zaznaczyć z tych nowych pozycji? (Tzn. domyślam się, ale wolę się upewnić)

Z pomarańczowych pozycji bezpieczne w 100% są TYLKO dwie:

- nieaktualne sterowniki.

- CompactOS.

Reszty nie zaznaczaj!

Z bialych pozycji zaznacz wszystko.

wislak00 and sudione like this
Posted
W dniu 2.05.2025 o 16:19, srom-otnik napisał(a):

Z pomarańczowych pozycji bezpieczne w 100% są TYLKO dwie:

- nieaktualne sterowniki.

- CompactOS.

Reszty nie zaznaczaj!

Z bialych pozycji zaznacz wszystko.

czemu akurat te dwie ? to dotyczy tylko twojego moda ? czy ogólnie ?