Stapler Posted February 27, 2025 Report Posted February 27, 2025 Godzinę temu, lateralus napisał(a): Wczoraj na testy zainstalowałem LTSC z oficjalnego obrazu iso pobranego z M$. Wszystkie poprawki zainstalowały się pomyślnie na obrazie oficjalnym. Czyli wychodzi na to że czegoś chyba nam brakuje..(za dużo wycięte w obrazie?). Dla testów zainstalowałem LTSC od Mr.T, ta sama sytuacja. Ponowna instalacja LTSC z tego tematu, zmiana ikon na czarne, nic więcej nieruszane. Styczniowa aktualizacja zainstalowana, z lutego zarówno aktualizacja zabezpieczeń jak i aktualizacja Net Framework z WU problem. Pobrałem ręcznie Net Framework, zainstalowała się bez problemu, zabezpieczeń nie. Quote
epiotr Posted March 1, 2025 Report Posted March 1, 2025 A nie macie problemu z Bluetooth ??? Na 2 różnych adapterach niby Bluetooth jest a nie znajduje żadnego urządzenia. Może coś gdzieś przestawić trzeba? Udało mi się uruchomić Quote
synek2000 Posted March 2, 2025 Report Posted March 2, 2025 Po zainstalowaniu tego systemu straciłem możliwość zainstalowania oryginalnego systemu z partycji recovery, dodatkowo w biosie nie mam już możliwości bootowania z pendrive. Możliwe że to program Rufus zaingerował mi w biosa i partycje recovery a boć może ten windows JG10 Quote
lateralus Posted March 4, 2025 Report Posted March 4, 2025 W dniu 2.03.2025 o 23:17, synek2000 napisał(a): Po zainstalowaniu tego systemu straciłem możliwość zainstalowania oryginalnego systemu z partycji recovery, dodatkowo w biosie nie mam już możliwości bootowania z pendrive. Możliwe że to program Rufus zaingerował mi w biosa i partycje recovery a boć może ten windows JG10 @ Po zainstalowaniu tego systemu straciłem możliwość zainstalowania oryginalnego systemu z partycji recovery No tak, prawdopodobnie nowa instalka nadpisała tamtą (starą) partycję recovery. @ dodatkowo w biosie nie mam już możliwości bootowania z pendrive. Musi być, jeśli pendrive zrobiony jako GPT/uefi(non-csm) - musi być wykrywany w trybie uefi w biosie, jeśli zrobiłeś go jako mbr (uefi-csm) - musi być wykrywany w trybie kompatybilności. Niektóre płyty główne maja tak że w trybie uefi widzą bootowalne obie opcje. @Możliwe że to program Rufus zaingerował mi w biosa i partycje recovery a boć może ten windows JG10 JG10 - podczas instalacji. Rufus sam z siebie nie zaingeruje w biosa i partycje na dysku. Quote
srom-otnik Posted March 10, 2025 Author Report Posted March 10, 2025 W dniu 27.02.2025 o 09:56, Stapler napisał(a): Pobrałem ręcznie Net Framework, zainstalowała się bez problemu, zabezpieczeń nie. To efekt wyczyszczonego magazynu WinSxS z kopii poprawek i dodatkowego lekkiego odchudzenia. Od czasu do czasu pojawia się taka latka, która instaluje się tylko na czystym iso. Może marcowa wejdzie... Tak, czy inacze j - zrobię nowe iso kiedyśtam sudione and Stapler like this Quote
Stapler Posted March 13, 2025 Report Posted March 13, 2025 W dniu 10.03.2025 o 21:35, srom-otnik napisał(a): To efekt wyczyszczonego magazynu WinSxS z kopii poprawek i dodatkowego lekkiego odchudzenia. Od czasu do czasu pojawia się taka latka, która instaluje się tylko na czystym iso. Może marcowa wejdzie... Tak, czy inacze j - zrobię nowe iso kiedyśtam W marcu z WU zainstalowały mi się dwie poprawki, kb5042320 i kb5050411, zbiorcza kb5053606 nie. Ręcznie pobrana też nie dała rady się zainstalować. Leszek123 likes this Quote
srom-otnik Posted March 13, 2025 Author Report Posted March 13, 2025 8 godzin temu, Stapler napisał(a): W marcu z WU zainstalowały mi się dwie poprawki, kb5042320 i kb5050411, zbiorcza kb5053606 nie. Ręcznie pobrana też nie dała rady się zainstalować. Wiem, sprawdzilem trzeba będzie zrobic nowe iso, co też uczynię kiedyś tam Quote
nimsu Posted March 17, 2025 Report Posted March 17, 2025 Po użyciu Optymalizatora Usług nie działa narzędzie do wycinania ekranu. Działa poprawnie kiedy wszystkie usługi są włączone. Czy ktoś może podpowiedzieć co należy zrobić/jaką usługę włączyć, aby po optymalizacji usług mieć możliwość uruchomienia tego narzędzia? Quote
stens Posted March 17, 2025 Report Posted March 17, 2025 Zainstaluj sklep [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uaktualnij "wycinanie i szkicowanie" Potem możesz sklep odinstalować, jak Tobie nie potrzebny. Quote
nimsu Posted March 17, 2025 Report Posted March 17, 2025 @stens Niestety po uaktualnieniu narzędzia "wycinanie i szkicowanie" dalej nie działa, kiedy usługi są zoptymalizowane. Jeżeli włączony jest tryb serwisowy z pełnym zestawem usług to działa bez problemu. Nie wiem które usługi są odpowiedzialne za poprawne działanie tego narzędzia. Quote
stens Posted March 17, 2025 Report Posted March 17, 2025 U mnie działa, ale ja mam Win JG11 23H2 Czyli to wina LTSC. Quote
srom-otnik Posted March 17, 2025 Author Report Posted March 17, 2025 Szkoda, że nikt tego nie zgłosił jak pracowałem tyle czasu nad tym wydaniem... W nowym iso bedzie stosowna poprawka, tylko przypomnijcie mi o tym! nimsu, kwasior500, magg and 1 other like this Quote
stens Posted March 17, 2025 Report Posted March 17, 2025 4 godziny temu, nimsu napisał(a): dalej nie działa, kiedy usługi są zoptymalizowane. No ale działa skrót "win + PrtSc" i zapisuje w "E:\Moje obrazy\Screenshots\Zrzut ekranu (21).png" Quote
srom-otnik Posted March 17, 2025 Author Report Posted March 17, 2025 Z tą łatkę jest powszechny problem Na 22H2 również [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wlasnie w pracy na 10 Pro Lite mam ten sam oroblem co na LTSC. Muszę sprawdzić zalecane metody. To nie wina modów, na szczęście... sudione likes this Quote
abraham2ooo Posted March 22, 2025 Report Posted March 22, 2025 Kurde, co robię źle?? Zainstalowałem LTSC na starszym Vaio, testowo włożyłem SSD i wszystko hulało włącznie z Windows Update, ale oryginalnie w tym kompie ma być zwykłe HDD, więc zainstalowałem na nowo i nie mogę włączyć Windows Update, a na SSD włączyłem, hmm... Podpowiedzcie proszę, bo jakieś zaćmienie dostałem, albo przypadkiem włączyłem za pierwszym razem. Teraz w "Aktualizacja i zabezpieczenia" mam tylko aktywację Win, jak zaktywuję, to nic więcej się nie pojawia... Quote
wislak00 Posted March 22, 2025 Report Posted March 22, 2025 12 minut temu, abraham2ooo napisał(a): Kurde, co robię źle?? Zainstalowałem LTSC na starszym Vaio, testowo włożyłem SSD i wszystko hulało włącznie z Windows Update, ale oryginalnie w tym kompie ma być zwykłe HDD, więc zainstalowałem na nowo i nie mogę włączyć Windows Update, a na SSD włączyłem, hmm... Podpowiedzcie proszę, bo jakieś zaćmienie dostałem, albo przypadkiem włączyłem za pierwszym razem. Teraz w "Aktualizacja i zabezpieczenia" mam tylko aktywację Win, jak zaktywuję, to nic więcej się nie pojawia... Włącz pełny pakiet usług w optymalizatorze: PPM na pulpicie > Narzędzia > Optymalizator > TAK srom-otnik likes this Quote
abraham2ooo Posted March 23, 2025 Report Posted March 23, 2025 W dniu 22.03.2025 o 09:10, wislak00 napisał(a): Włącz pełny pakiet usług w optymalizatorze: PPM na pulpicie > Narzędzia > Optymalizator > TAK No niestety nie działa.. Wybieram Optymalizator, wybieram "Tak", następuje restart i nic się nie zmienia, WU nadal niedostępny Quote
Widzior Posted March 23, 2025 Report Posted March 23, 2025 Zrób klona z SSD na HDD. W sumie od razu mogłeś tak zrobić, ile roboty mniej abraham2ooo likes this Quote
abraham2ooo Posted March 23, 2025 Report Posted March 23, 2025 Niby dobre rozwiązanie, już o tym myślałem, ale jak będę chciał zainstalować na innym komputerze LTSC to znów będę miał taki problem, więc próbują dojść do odpowiednich ustawień, żeby je zapisać i wiedzieć. EDIT No i co z optymalizacją SSD jak przeniosę obraz na HDD? Quote
abraham2ooo Posted March 23, 2025 Report Posted March 23, 2025 Odpowiem sam sobie: - co robię źle? - nie umiesz czytać ze zrozumieniem... ("System można i należy aktualizować (tylko wersję Lite)") Na dysku SSD zainstalowałem Lite, a później na HDD Extreme, ten drugi ma całkowicie wycięty WU. Dziękuję za kawał dobrej roboty. Quote
Widzior Posted March 23, 2025 Report Posted March 23, 2025 7 minut temu, abraham2ooo napisał(a): Na dysku SSD zainstalowałem Lite, a później na HDD Extreme A miałem właśnie o to zapytać i widzę bym trafił w 10tkę. Brawo ty Quote
profilm34 Posted March 24, 2025 Report Posted March 24, 2025 Mistrzu coś planujesz z 10 ltsc extreme teraz na dniach wydać ? Quote
srom-otnik Posted March 24, 2025 Author Report Posted March 24, 2025 Nie, w lecie. Teraz mam inne sprawy na głowie - wczoraj malowałem korytarz, a na dniach - kuchnię. Quote
sudione Posted March 24, 2025 Report Posted March 24, 2025 4 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Nie, w lecie. Teraz mam inne sprawy na głowie - wczoraj malowałem korytarz, a na dniach - kuchnię. Tak w skrócie: jaki masz plan na tego moda oprócz dodanie nowych poprawek bezpieczeństwa? Z góry dziękuję za odpowiedź. P.S. Powodzenie w remoncie. Quote
srom-otnik Posted March 24, 2025 Author Report Posted March 24, 2025 1 godzinę temu, sudione napisał(a): Tak w skrócie: jaki masz plan na tego moda oprócz dodanie nowych poprawek bezpieczeństwa? Z góry dziękuję za odpowiedź. P.S. Powodzenie w remoncie. Poprawki WU + mniejszy, bardziej wycięty Extreme, tak samo jak rownorzedna wersja oparta na LTSB, która jest obecnie najbardziej wycięta z moich produktów. Mam ją jako jedyny system na blaszaku. Zrezygnowałem z W11, bo nie ma startu do LTSB. Chcę wlaśbie coś podobnego wyskrobać z LTSC, noże się uda... Dodatkowo przetestujemy 3 nowe rozwiazania, ale o tym w swoim czasie. Lite - również te same 3 wspomniane rozwiazania do zbadania. P.S. W sobotę zrobiłem niemal gotowe iso - bo dopadł mnie zajob modowania. Na chwilę przegrałem z nałogiem. Jak uświadomiłem sobie, że obiecałem sobie półroczny odwyk, natychmiast iso i cala reszta poszła w kosz. Nie, nie poddam się swoim i Waszym zachciankom. Pół roku, minimum... sudione, Leszek123, say and 4 others like this Quote
keri38 Posted March 24, 2025 Report Posted March 24, 2025 a myszka bys szybciej nie pomalowal srom-otnik and Leszek123 like this Quote
jack7328 Posted March 26, 2025 Report Posted March 26, 2025 Pytanko jak włączyć żeby pasek zadań pokazywał się cały czas nie tylko kiedy mam otwarte okno, oczywiście gogle sprawdzone, chodzi mi o jego przezroczystość Quote
wislak00 Posted March 26, 2025 Report Posted March 26, 2025 32 minuty temu, jack7328 napisał(a): Pytanko jak włączyć żeby pasek zadań pokazywał się cały czas nie tylko kiedy mam otwarte okno, oczywiście gogle sprawdzone, chodzi mi o jego przezroczystość W ustawieniach StartIsBack: PPM na Start na pasku zadań > Właściwości > Wygląd > Dopasuj przezroczystość paska zadań > suwakiem z prawej strony zmieniasz Quote
jack7328 Posted March 26, 2025 Report Posted March 26, 2025 29 minut temu, wislak00 napisał(a): W ustawieniach StartIsBack: PPM na Start na pasku zadań > Właściwości > Wygląd > Dopasuj przezroczystość paska zadań > suwakiem z prawej strony zmieniasz Dzięki pomogło wislak00 likes this Quote
pirotaro Posted April 5, 2025 Report Posted April 5, 2025 Którym aktywować tego ltsc i office 10 (smutne buźki i napis) puki jeszcze nie kupiłem klucza do dziesiątki. kms_vl_all wystarczy? Quote
Recommended Posts