Skocz do zawartości

[Luźna Rozmowa] Co nowego w 10 wersji okienek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To już jest szczyt nadużycia ze strony MS: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kto im dał zgodę? Gdzie jest okno wyboru z zaaprobowaniem zgody lub nie? Co na to prawo krajów gdzie jest rozpowszechniany Win 10? Nawet w ustawie inwigilacyjnej zabrania się czytania maili i jest to jedna z nielicznych poprawek coś w ogóle zabraniających.

Opublikowano

Włączyć/wyłączyć, angielski/polski - jakie to ma znaczenie? - suwaki w Win 10 są dla ozdoby, a czytać i tak będą wszystkie maile.

to może zacznij pisać tradycyjne listy ?

Opublikowano

A widzisz coś złego w tradycyjnym liście czy może proces odmózgowienia spowodowany używaniem Win 10 uwstecznił cię i nie umiesz już pisać?

P.S. Zapomniałem, jako absolwent gimbusiarni nigdy się nie nauczyłeś nic poza "Kali jeść słoń".

Opublikowano

Tradycyjne listy są właśnie spoko, szczególnie dla  takich ludzi jak Ty, listu pisanego M$ raczej Ci nie przeczyta  :lol:

P.S. mistrzu ja nie wiem co to gimbaza .... kończyłem starą podstawówkę z językiem rosyjskim jako obowiązkowy. Więc takie teksty to do kolegów ze shouta Winclub, tam ich uświadamiaj jak to cały świat szpieguje i dlaczego win7 który też szpieguje jest najlepszych system.

Opublikowano

W takim razie kiepsko przykładałeś się do nauki i nie rozwinęli w Tobie zdolności logicznego myślenia. Zawsze możesz pozwać szkołę lub MEN. ;)

P.S. Masz rację - nikt, a w szczególności korporacyjni kretyni o syndromie nieomylności, nie będą mi czytać moich prywatnych wiadomości. Pilnuj aktualizacji od MS - może już w następnej zajrzą ci do konta, a kalendarz przypomni ci kiedy masz iść się wysr.ć. Oczywiście uznasz to za cudowny szczyt rozwoju techniki, ułatwiający ci egzystencję w tym bezmózgowym świecie.

Edit: Nowość - Znana i nieznana prawda o Win 10: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Puenta: "Obecna sytuacja wręcz prosi się o masowy protest. Tego jednak nie słychać, podobnie jak nie słychać go w sytuacjach, gdy w tym, czy innym kraju rząd forsuje działania uderzające w prywatność użytkowników. Jesteśmy niczym żaby wrzucone do garnka. Nad nami stoi jakiś pan z Microsoftu i stopniowo zwiększa temperaturę wody. Jeszcze o tym nie wiemy, ale właśnie zaczęliśmy się gotować."

Wszystko w temacie - pozamiatane. Ale świadomi użytkownicy robią i zrobią tak MS: :finger :nono:

Opublikowano

Nowość - Znana i nieznana prawda o Win 10: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ale zamiast zaaktualizować ludzie siedzą nadal na 7, nie dziwię się akcji promocyjnej skoro 10 jest zdecydowanie polepszona... a telemetrię wyłączyć można?

Opublikowano

Telemetrie którą znasz, a tej której nie znasz ? Pisałem już kilkakrotnie: Asimov telemetry

Jedna z zalecanych do blokowania poprawek: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]"Ta aktualizacja dodaje punkty danych telemetrii do pracy folderów dla potoku telemetrii Asimov w dodatku Service Pack 1 (SP1) dla systemu Windows 7."

Siedzę dopóki się da na 7 i 8.1.

Potem ? Potem się zobaczy co dalej

Opublikowano

Puenta: "Obecna sytuacja wręcz prosi się o masowy protest. Tego jednak nie słychać, podobnie jak nie słychać go w sytuacjach, gdy w tym, czy innym kraju rząd forsuje działania uderzające w prywatność użytkowników. Jesteśmy niczym żaby wrzucone do garnka. Nad nami stoi jakiś pan z Microsoftu i stopniowo zwiększa temperaturę wody. Jeszcze o tym nie wiemy, ale właśnie zaczęliśmy się gotować."

To powiedź czemu nie ma protestów z powodu:

- aktualizacji OSX 10.10 do 10.11

- aktualizacji Androida 4.4 KitKat do 5.0/1 Lollipop

- aktualizacji iOS 8 do iOS 9?

Daliście się naciągnąć na opłacony hejt i nakręcacie jego dalszą spiralę.

Jako Power Userzy możecie robić co chcecie i nikt was nie pozbawia żadnych praw.

Ale zwykły Kowalki nie ma pojęcia o Windows Update, jak mu się automatycznie nie zaznaczy aktualizacji to nigdy tego nie zrobi, mimo że pewnie chciałby mieć nowy system. Jakoś nie wierzę, że statyczny użytkownik Windowsa jest inny od użytkownika Linuksa, OSXa, Androida i świadomie siedzi na starym sofcie. A ten promil ludzi, którzy naprawdę nie chce W10 jakoś sobie poradzi. Są ludzie, którzy świadomie siedzą np. na iOS 8.4 bo mają starsze telefony i wiedzą, że ich smartfon może zwolnić, to po prostu nie instalują aktualizacji i tyle, a nie ciągle hejcą, że iTunes ciągle naparza w nich komunikatem o aktualizacji.

Pierwsze koty za płoty, następnym razem ludzie nauczą się, że Windows to usługa ciągła i nie będzie problemów z aktualizacjami.

Takie oburzenie, że Cortana ma czytać emaile. Wyłączcie sobie Adblocka i sami zobaczycie jaka jest treść reklam na gmailu.

Opublikowano

Ale dlaczego mamy wyłączać Adblocka? - po to został stworzony.

Dlaczego mamy używać Gmaila? - są inne, lepsze opcje.

Dlaczego mamy instalować poprawki telemetryczne w Win 7 czy 8.1? - po to mamy wybór, aby nie dać się zrobić w bambuko.

Dlaczego mamy nie stosować ustawień i tricków możliwie najbardziej całkowicie wyłączających szpiegowanie w Win 7 i 8.1? - myślimy, dlatego to robimy.

Dlaczego mamy zakładać konta na Google czy YouTube? - nie róbmy tego, a jeśli musimy to na całkowicie fikcyjnych danych ze skrzynki mailowej przeznaczonej do głupot i zmiennego IP.

Opłacony hejt? - przez kogo? - nie było nigdy wcześniej za to bardziej brutalnej, droższej i nachalnej reklamy ze strony MS.

Dlaczego w Win 10 wbudowano tak telemetrię, keyloggera klawiatury czy już wkrótce czytanie maili(można tylko obstawiać co dalej), że użytkownik nie może tego wyłączyć, ani nawet zaakceptować? - tylko bezwzględna i nieodwracalna kastracja systemu pozwala pozbyć się błogosławieństwa MS.

Dlaczego MS bezwzględnie łamie polskie i europejskie prawo? - mam nadzieję, że reakcja wkrótce jednak nastąpi i urzędasy ruszą swoje tłuste tyłki i przestaną całować w pupę czarnego papę.

Kolejna sprawa - aktualizacje. Do wszystkich systemów z wyjątkiem Win 10 sa oficjalnie dostepne do ręcznego pobrania, opisane przez MS i nawet wyszczególnione składniki(zawsze można dla sprawdzenia przed instalacją rozpakować i zajrzeć). Poprawek do Win 10 w oficjalnym kanale brak, opisu co zawierają i co wprowadzają brak, nie można zablokować ich instalacji(przynajmniej oficjalnie). Czyli co kupujemy kota w worku i testujemy? Co w przypadku awarii systemu po zastosowaniu poprawki? - to co zawsze: MS nie ponosi odpowiedzialności. Co tam, że klient korporacyjny mógł stracić parę baniek zielonych, co tam, że student/uczeń nie przygotował sobie na czas pracy - ważne że MS napycha sobie kieszenie.

Ja już wybrałem, inni użytkownicy też wybrali lub wybiorą w jedną czy drugą stronę, ale dlaczego wg miłośników Win 10 nie mamy krytykować i informować o zagrożeniach?

Inne systemy szpiegują? - pewnie też, ale nie w tym stopniu i nie z takim pogwałceniem zasad i praw.

Przeglądarka szpieguje? - tak, zwłaszcza Chrome - jednak mamy alternatywy oraz wiele narzędzi do chociażby częściowej obrony.

Ja bym sobie poradził z szpiegowaniem maili w najprostszy sposób - pisząc offline w txt lub doc(x) następnie archiwizując i hasłując, ale zwykły nieświadomy użytkownik?

Co z tajemnicą korespondencji, która obowiązuje chyba na całym świecie?

Co z tajemnicą zawodową czy służbową we firmach?

Nie mam złudzeń - z każdą kolejną aktualizacją MS ze swoim Win 10 coraz bardziej będzie zaglądać do naszej prywatności, a raczej kieszeni. Pomoc czy powiadamiania oferowane w zamian są moim zdaniem co najmniej śmieszne i sprowadzają ludzkość do bezwolnej masy bezmyślnych istot nie mających zbyt wiele wspólnego z człowieczeństwem i rozumowaniem. Praca u podstaw trwa w najlepsze - zero wymagające i nic nie uczące szkoły, wyzysk przez wszędobylskie i panujące korporacje(i to nie tylko wyzysk fiskalny, ale też umysłowy), media karmiące papką, pożal się boże politycy pilnujący tylko własnego interesu bez względu na przynależność partyjną.  ;)

Kolejna nowość: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"Podkreślamy jednak raz jeszcze – choć cały proces aktualizacyjny domyślnie odbywa się teraz „z automatu”, to wciąż ostatnie słowo należy do was." - dodajmy, że nawet to MS skrzętnie ukrył - trzeba kliknąć tą niepozorną strzałkę w prawo, aby mieć wybór rezygnacji.

Opublikowano

Ach te bóle du*y na temat aktualizacji i na temat win10 i mobile polecam szpiegowanie? każdy windows oprócz linuxa tak robi :* a niech czyta maile i niech jeszcze z automatu na nie odpisuje i będzie super w sumie jest juz taka opcja :C

comment_qswWZNPWM0mH6j4uAqlh40yBeIBnFHEK

Opublikowano

a jak ja zaorali ? :) niech powie co chce mieć na tym lapku 

Może i tak być. Jeżeli sprzedający ingeruje we właściwości sprzętu to dla mnie oznacza, że to jest sprzęt z ekspozycji. Zatem powinien poinformować kupującego o tym fakcie. Ja osobiście nie kupuję takiego sprzętu no chyba, że wiem jak sobie z nim poradzić i jeśli cena jest atrakcyjna.

Opublikowano

Praca u podstaw trwa w najlepsze - zero wymagające i nic nie uczące szkoły, wyzysk przez wszędobylskie i panujące korporacje(i to nie tylko wyzysk fiskalny, ale też umysłowy), media karmiące papką, pożal się boże politycy pilnujący tylko własnego interesu bez względu na przynależność partyjną.

To co Wiktorynek ? Jakieś barykady w centrach wielkich miast  :)  ?

Opublikowano

Działania MS bezpośrednio związane z telemetrią, ingerencją i czytaniem korespondencji są naruszeniem:

- Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka art.12  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- Prawa Europejskiego

- Polskiej Konstytucji oraz szeregu innych aktów prawnych.

Wszelkie organa państwowe i międzynarodowe zamiast wziąć się do pracy i zadbać o interes społeczny, w naszym kraju przybrały odwrotny obrót sprawy - zaserwowano nam ustawę "inwigilacyjną", która narusza w bliźniaczy sposób powyższe akty prawne.

Co dalej?

Opublikowano

Wszelkie organa państwowe i międzynarodowe zamiast wziąć się do pracy i zadbać o interes społeczny, w naszym kraju przybrały odwrotny obrót sprawy - zaserwowano nam ustawę "inwigilacyjną", która narusza w bliźniaczy sposób powyższe akty prawne.

Co dalej?

Na barykady kolego wiktorynek...

Gość Devhost97
Opublikowano (edytowane)

Zainstalował ktoś z was nowy bulid na 14267 ? Bo u mnie nie znajduje aktualzacji :(

Edytowane przez Devhost97
Opublikowano

Sam znalazł aktualizację i ją zainstalował, to co mi się rzuciło w oczy to przycisk do zmiany folderu pobieranych plików w Edgu, u mnie chodzi tak samo stabilnie jak poprzednia wersja. Wtyczek w Edgu wciąż brak.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie