Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Pytanie do twórcy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

posiadm starszą versje JG1124 IoT LTSC z 2025r gdzie w "NARZĘDZIA - Czyszczenie" po skończeniu restartuje komputer 

moje pytanie jest takie że nie chciałbym by się restartował tak jak jest w twojej najnowszej versji czy jest na to jakaś witaminka

Testuje na laptopie twój najnowszy produkt i jestem nadal mile zaskoczony dobra robotą

Opublikowano
11 minut temu, PR74 napisał(a):

Witam 

Pytanie do twórcy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

posiadm starszą versje JG1124 IoT LTSC z 2025r gdzie w "NARZĘDZIA - Czyszczenie" po skończeniu restartuje komputer 

moje pytanie jest takie że nie chciałbym by się restartował tak jak jest w twojej najnowszej versji czy jest na to jakaś witaminka

Testuje na laptopie twój najnowszy produkt i jestem nadal mile zaskoczony dobra robotą

Wchodzisz w C => WINDOWS => System => config (ukryty) i edytujesz plik DEL2.cmd 

Na jego końcu jest gdzieś polecenie shutdown z parametrami - skasuj tą linijkę i zapisz zmiany 

Opublikowano

Witam znalazłem

czy ten cały wiersz mam skasować

shutdown -r -t 02

skasowałem ja i zapisałem zmany ale nadal wyskakuje komunikat że za chwilę będzie restart i sie restartuje

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
20 minut temu, PR74 napisał(a):

Witam znalazłem

czy ten cały wiersz mam skasować

shutdown -r -t 02

skasowałem ja i zapisałem zmany ale nadal wyskakuje komunikat że za chwilę będzie restart i sie restartuje

Moj drogi, włączyłeś UAC, to nie możesz napisać plików systemowych na C.

Wyłącz UAC.

Chyba, że to konto nie- administracyjne, więc też nie nadpiszesz

Kocurek lubi to
Opublikowano

witam UAC mam wyłączone 

konto mam  Konto lokalne Administrator,Standardowe jak zmieniam na Administratora to nie mogę zatwierdzić jak to zrobić

Opublikowano

witam no miałem 1 zmieniłem na 0 ale nadal nie mogę zmienić z konta Standardowego na Administratora, ale teraz po usunięciu wiersza shutdown -r -t 02 i zapisaniu już się nie restartuje wielkie dzięki dla srom-otnika

rób tak dalej a nikt ci nie dorówna nadal twój system jest najlepszy i zamierzam nadal z niego kożystać

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 13.03.2026 o 00:40, Widzior napisał(a):

Ładować 23h2 na totalny złom AMD A4-3300M, który jest słabszy od 20-letnich C2D, to już jest mistrzostwo świata :22 Może legendarny LTSB autora by na tym gruzie jakoś chodził, ale na pewno nie to.

Może na twoim sprzęcie mi działa ta wersja poprawnie na ryzenie 7

jozef.k lubi to
Opublikowano
W dniu 13.03.2026 o 19:39, srom-otnik napisał(a):

Może to normalne zachowanie na ltsc? Np onedrive nie zachowuje się identycznie na  oryginalnym pro/ltsc (drobiazgi, ale jednak nie 1 : 1)

A na pro działa? 

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Coś będzie robione czy temat zawieszony z whatsapp'em?

Opublikowano
5 minut temu, dimsim napisał(a):

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Coś będzie robione czy temat zawieszony z whatsapp'em?

Na razie skasowałem, bo nie znalazłem żadnej sensownej odpowiedzi.

Ale jeszcze będę próbował

Opublikowano
W dniu 2.03.2026 o 06:48, Miodek napisał(a):

Start/ustawienia/personalizacja/kolory................... ;) 

dzieki za odpowiedź....no tak tyle ze system nieaktywowany nie mozna spersonalizować , widze ze klucza do 11 LTSC nie bardzo idzie kupić (moze zle szukałem) to ogarnąłem przez massgrave (potem personalizacja juz działała).

Maciejwin lubi to
Opublikowano
11 minut temu, keri38 napisał(a):

idzie i to dosc tanio 

Dzięki strona może się przydać i ceny rozsądne jak za tego typu klucze

Opublikowano

mam tylko jedną uwagę albo błąd albo nie, kiedy gasi się ekran na dwa monitory po włączeniu ich wraca okno np. przeglądarki na główny monitor a bez modu nie wraca mi okno przeglądarki na główny monitor tak jak by po wygaszeniu ekranu zapomina ustawieni okna.

Opublikowano
49 minut temu, keri38 napisał(a):

idzie i to dosc tanio 

w takim razie mój błąd bo szukałem pod terminem "LTSC 2025"

Opublikowano

@srom-otnik czy jakieś grubsze poprawki bądź zmiany planujesz jeszcze wstawiać ? Przymierzam się do formatu :) głównie korzystam z bazzite,ale do kilku gier które na nim nie działają mogę potrzebować Windowsa i chciałbym skorzystać z Twojego. Ale nie za często zmieniam systemy,dlatego wolałbym użyć czegoś względnie pewnego . 

Opublikowano
10 minut temu, hudy1431 napisał(a):

@srom-otnik czy jakieś grubsze poprawki bądź zmiany planujesz jeszcze wstawiać ? Przymierzam się do formatu :) głównie korzystam z bazzite,ale do kilku gier które na nim nie działają mogę potrzebować Windowsa i chciałbym skorzystać z Twojego. Ale nie za często zmieniam systemy,dlatego wolałbym użyć czegoś względnie pewnego . 

Hej, chcę wprowadzić mikro-udoskonalenie skryptu Czyszczenie - lubi się zawiesić, trzeba wówczas klikać Enter aby wyszedł z tej zawieszki, a nie każdy o tym wie. Jest już zrobione, ale czekam na inne zgłoszenia. Pracuję jeszcze nad bugiem dotyczącym WhatsUppa, więc pewnie jeszcze jedno iso powstanie. 
Zgłoszenia w których wskazujecie, że coś przed aktualizacją działało, a po nie już nie - tych nie biorę pod uwagę. To że na innych modach przed i po aktualizacji jakaś funkcja działa, a u mnie nie - cóż, taka "uroda" moich wyrobów, nie lubią się z poprawkami M$...

JanKo66 lubi to
Opublikowano

@srom-otnik, a zrobisz może to następne iso z 26100.8037? U mnie też po poprawce jest ten błąd menu w StartAllBack przy widoku win7, zaktualizowałem do 3.9.21 i też jest (przy okazji możesz podnieść wersję StartAllBack?), dlatego ciekawe czy w Twoim obrazie 26100.8037 po doinstalowaniu StartAllback też byłby ten bug? W wersji 25H2 Pro integrujesz Microsoft.DesktopAppInstaller czy tutaj byłby taki plan (fajnie, że zainstalowany notatnik i wycinanie samo się aktualizuje mimo odinstalowanego sklepu)? W Pro jest wersja zintegrowana 1.26.509 (tak dism++ pokazuje) czy jest sens uaktualniać ją do najnowszej 2026.306.1850.0 (taką pobrałem przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Opublikowano

8 godzin temu, stentsk napisał(a):

@srom-otnik, a zrobisz może to następne iso z 26100.8037? U mnie też po poprawce jest ten błąd menu w StartAllBack przy widoku win7, zaktualizowałem do 3.9.21 i też jest (przy okazji możesz podnieść wersję StartAllBack?), dlatego ciekawe czy w Twoim obrazie 26100.8037 po doinstalowaniu StartAllback też byłby ten bug? W wersji 25H2 Pro integrujesz Microsoft.DesktopAppInstaller czy tutaj byłby taki plan (fajnie, że zainstalowany notatnik i wycinanie samo się aktualizuje mimo odinstalowanego sklepu)? W Pro jest wersja zintegrowana 1.26.509 (tak dism++ pokazuje) czy jest sens uaktualniać ją do najnowszej 2026.306.1850.0 (taką pobrałem przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Na razie testujemy najnowsze wydania pod kątem wydajności i wszechstronności. Jeśli okaże się, że wydajność w grach i responsywność nie jest mniejsza niż w wersjach z 27.01.26 to wtedy dopiero pomyślę o nowszych buildach.

Obecnie pracuję nad anglojeęzyczną wersją Pro.

Po niej wracam do wydań w10 LTSC i Pro. Taki mam najbliższy plan wydawniczy.

Opublikowano

Panowie, jak włączyć pod prawym przyciskiem funkcję narzędzia?

Na początku, po instalacji, była, a teraz już znikła ta funkcja. 

Opublikowano
22 godziny temu, megon napisał(a):

Panowie, jak włączyć pod prawym przyciskiem funkcję narzędzia?

Na początku, po instalacji, była, a teraz już znikła ta funkcja. 

Być może kliknąłeś ten checkbox? Hmm, dziwne, takich zgłoszeń miałem od początku bycia tu na Winclubie może z Twoim 2-3...

z9pFd2D.png

Opublikowano

Najciekawsze jest to, że ten StartAllBack nie był zainstalowany.

Po zainstalowaniu klasyczne menu nic nie zmienia. 

A jest inna metoda wymuszenia dostępu do tych narzędzi? 

Opublikowano
27 minut temu, megon napisał(a):

Najciekawsze jest to, że ten StartAllBack nie był zainstalowany.

Po zainstalowaniu klasyczne menu nic nie zmienia. 

A jest inna metoda wymuszenia dostępu do tych narzędzi? 

Najprościej - a dla Ciebie najmniej wygodnie - zainstaluj ponownie, pamiętaj aby to była partycja C

Opublikowano
W dniu 19.03.2026 o 09:11, srom-otnik napisał(a):

Hej, chcę wprowadzić mikro-udoskonalenie skryptu Czyszczenie - lubi się zawiesić, trzeba wówczas klikać Enter aby wyszedł z tej zawieszki, a nie każdy o tym wie. Jest już zrobione, ale czekam na inne zgłoszenia. Pracuję jeszcze nad bugiem dotyczącym WhatsUppa, więc pewnie jeszcze jedno iso powstanie. 
Zgłoszenia w których wskazujecie, że coś przed aktualizacją działało, a po nie już nie - tych nie biorę pod uwagę. To że na innych modach przed i po aktualizacji jakaś funkcja działa, a u mnie nie - cóż, taka "uroda" moich wyrobów, nie lubią się z poprawkami M$...

Witam. Jest też problem z aplikacją KDE Connect która pozwala łączyć się z telefonem i otrzymywać powiadomienia bądź wchodzić przez wifi na dany telefon np przeglądać foldery i kopiować pliki. Sama aplikacja widzi telefon:
image.png.2a7a6b37af172f8b849fc50e46eb3649.png

Ale nie można się połączyć brak powiadomienia z okienkiem sparowania i to w obie strony.
Chat GPT pomógł z portami by odblokować bo wcześniej aplikacja nie widziała nawet telefonu:

1. Sprawdź zaporę Windows (kluczowe)

Otwórz:

Panel sterowania → Zapora systemu Windows Defender → Ustawienia zaawansowane

Dodaj reguły przychodzące:

TCP

• Port: 1714–1764
  • Protokół: TCP
  • Akcja: Zezwalaj

UDP

• Port: 1714–1764
  • Protokół: UDP
  • Akcja: Zezwalaj

Aczkolwiek parowania z telefonem nie można uzyskać i tak:
    Gpt podpowiada tak:

Bardzo ważne (częsty bug na LTSC)

KDE Connect GUI może się NIE pokazać, bo:

👉 brakuje komponentów powiadomień Windows

Czyli:

• GUI działa w tle
  • ale nie ma gdzie wyświetlić popupu
    PS C:\Windows\system32> & "C:\Program Files\KDE Connect\bin\kdeconnect-indicator.exe" PS C:\Windows\system32> QEventDispatcherWin32::wakeUp: Failed to post a message (Nieprawid�owe doj�cie okna.) QThreadStorage: entry 2 destroyed before end of thread 0x294ccbaa210 QThreadStorage: entry 1 destroyed before end of thread 0x294ccbaa210

OK — teraz wiemy dokładnie, co się dzieje:

Błędy typu:

QEventDispatcherWin32::wakeUp: Failed to post a message (Nieprawidłowe dojście okna)
    QThreadStorage: entry ... destroyed before end of thread

👉 wskazują problem z powiadomieniami / tray w Windows LTSC.

TL;DR: kdeconnect-indicator.exe próbuje utworzyć GUI / powiadomienie w systemie, który nie obsługuje standardowego Windows Notification API lub tray w LTSC → stąd brak popupu i brak możliwości parowania.

Niestety nie dał rady rozwiązać problemu. Zawsze używałem KDE Connect na linuksie działa od strzała na Windowsie zawsze też działał. Może znajdziesz w wolnej chwili problem z tą aplikacją bo jest świetna. Pozdrawiam

Dodatkowe pytanie: Jeżeli aktualizujesz iso w moim przypadku mam wydanie 25h2 styczniowe. Można jakoś zaktualizować system przez twoje nowe iso nie robiąć od nowa formata? Ponieważ to mój deily windows :") masa treści i programów dograna mam też wersję tylko lite by działało wszystko łącznie z antywirusem i robię updaty windowsa dla zachowania łatek bezpieczeństwa. Dodatkowo posiadam linuksa na drugim dysku w dual boocie więc nie chciałbym by coś się zepsuło. Windows zdążyło mi się wielokrotnie że psuł efi linuksa i padały oba systemy. Więc jak instalowałem twoją wersję windowsa jg musiałem i tak odłączyć fizycznie dyski bo i tak miałem błąd i zastawić tylko ten pod windowsa. Później podłączyłem dyski i odświeżyłem gruba by zobaczył windowsa.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Czy ktoś z Was może instalował win11 lub 10 na dysku Seagate SSHD (Hybryda SSD+HDD) | Szybki Cache 8GB, mam taki 512GB na laptopie Lenovo z i3 3gen i zastanawiam się czy LTSC by dawał radę na nim? Konkretnie mysle o 24H2 LTSC.

Opublikowano
46 minut temu, siwydym napisał(a):

zainstaluj i zobaczysz. max 10 minut

Laptop rodziców i używany cały czas to za bardzo nie chcę eksperymentować dlatego pytam, win7 śmiga na nim pięknie :), ale korci mnie, żeby to sprawdzić ... Poczekam na nowe iso, może ten whatsapp zadziała, bo to akurat może być wykorzystane.

Opublikowano
15 godzin temu, stentsk napisał(a):

Czy ktoś z Was może instalował win11 lub 10 na dysku Seagate SSHD (Hybryda SSD+HDD) | Szybki Cache 8GB, mam taki 512GB na laptopie Lenovo z i3 3gen i zastanawiam się czy LTSC by dawał radę na nim? Konkretnie mysle o 24H2 LTSC.

Na tej maszynie polecam 

Bo od wersji 24h2 system pochłania więcej ramu