dante82 Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego Panowie próbuje uruchomić starszą wersję programu windows media player i mam problem. Postępuje wg tych wytycznych: Cytat Windows 11: Start > Ustawienia > System > Funkcje opcjonalne > Wyświetl funkcje > wyszukaj „Starszy program Windows Media Player” i zainstaluj System pokazuje, że jest , jak zaznaczam ptaszka to mogę go tylko usunąć. Wychodzi na to, że jest zainstalowany ale nie jestem w stanie go znaleźć w stemie. Cytuj
zen888 Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 11 minut temu, dante82 napisał(a): Panowie próbuje uruchomić starszą wersję programu windows media player i mam problem. Postępuje wg tych wytycznych: Cytat Windows 11: Start > Ustawienia > System > Funkcje opcjonalne > Wyświetl funkcje > wyszukaj „Starszy program Windows Media Player” i zainstaluj System pokazuje, że jest , jak zaznaczam ptaszka to mogę go tylko usunąć. Wychodzi na to, że jest zainstalowany ale nie jestem w stanie go znaleźć w stemie. Powinien być w: C:\Windows\Program Files\Windows Media Player C:\Windows\Program Files (x86)\Windows Media Player Cytuj
dante82 Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 8 minut temu, zen888 napisał(a): Powinien być w: C:\Windows\Program Files\Windows Media Player C:\Windows\Program Files (x86)\Windows Media Player No nie ma w systemie mi tak pokazuje: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zen888 Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 44 minuty temu, dante82 napisał(a): No nie ma w systemie mi tak pokazuje: Jeśli jest to wersja EXTREME od @srom-otnik to tam nie ma WMP (chociaż może być na liście w Windowsie tak jak Windows Defender). Ta wersja jest do grania aby wycisnąć wszystkie soki z kompa. Jak potrzebujesz coś więcej to zainstaluj sobie normalną wersję. Poza tym jest mnóstwo darmowych playerów z wbudowanymi kodekami bijącymi WMP na głowę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] dante82 i wislak00 lubią to Cytuj
dante82 Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego Cytat Poza tym jest mnóstwo darmowych playerów z wbudowanymi kodekami bijącymi WMP na głowę. Tak wiem ale mam sentyment do tego programu Dzięki za pomoc i wyjaśnienie problemu. Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 24 Lutego Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 22 godziny temu, ewenemencik napisał(a): Cześć @srom-otnik Szukam lekkiego rozwiązania pod dual-boot z Bazzite na Lenovo Legion GO. Czy ten obraz będzie odpowiedni? Tak na dobrą sprawę to na Windows będę grał tylko w starą grę MU Online, reszta będzie przez Bazzite. Pozdrawiam. Mam go zainstalowany na lego 1 i działa super. Aczkolwiek testowałem gierki z goga, epica i "kopie zapasowe". Działa super zarówno jako handheld, jak i w docku. Więcej fps i dużo lepszy experience przez brak blotware i skrypty Pana Grzyba, niż na stockowym w11. Jedyne co mogę polecić, to włączyć defaultowy pasek z w11 u ustawieniach startallback, bo lepiej się go obsługuje dotykiem. srom-otnik lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 24 Lutego Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lutego Godzinę temu, starcraft2fan napisał(a): Mam go zainstalowany na lego 1 i działa super. Aczkolwiek testowałem gierki z goga, epica i "kopie zapasowe". Działa super zarówno jako handheld, jak i w docku. Więcej fps i dużo lepszy experience przez brak blotware i skrypty Pana Grzyba, niż na stockowym w11. Jedyne co mogę polecić, to włączyć defaultowy pasek z w11 u ustawieniach startallback, bo lepiej się go obsługuje dotykiem. Czyli mam rozumieć, że ostatni mod jest raczej oki i niewiele trzeba w nim zmieniać. A juz zacząłem grzebać prawie od zera, ale po Waszych ostatnich opiniach - chyba skończę na kosmetyce. Pzdr starcraft2fan, stens i Miodek lubią to Cytuj
Miodek Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Opublikowano 25 Lutego W dniu 22.02.2026 o 15:00, Kocurek napisał(a): To Ci wyszło. Czyli : Very Impotent Persona Kocurek lubi to Cytuj
moszter Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 17 godzin temu, dante82 napisał(a): Tak wiem ale mam sentyment do tego programu Dzięki za pomoc i wyjaśnienie problemu. To możesz sobie doinstalować z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], tylko po co? Jak i tak nawet najgorszy program do oglądania filmów jest lepszy (rozwijany) niż WMP. Polecam MPV, najlepszy kombajn srom-otnik i starcraft2fan lubią to Cytuj
starcraft2fan Opublikowano 25 Lutego Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 15 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Czyli mam rozumieć, że ostatni mod jest raczej oki i niewiele trzeba w nim zmieniać. A juz zacząłem grzebać prawie od zera, ale po Waszych ostatnich opiniach - chyba skończę na kosmetyce. Pzdr Zainstalowałem to na lapku, main pc i komputerach rodzinki. Żadnych problemów, wydajność zbliżona do w10, co przy obecnym stanie w11 jest super wynikiem. Nie testowałem wszystkiego, na przykład czy windows update działa, bo raz że sterowniki instalują się przestarzałe, a dwa na ltsc jedyne co pobieram ze sklepu to winget do zarządzania pakietami. Nie wiem, czy wszystkie łatki bezpieczeństwa się instalują. Jedyne co zauważyłem, to że ten ciemny custom styl w7 w niektórych miejscach wyświetla się tak: (no ale to pierdoła, bo można to czymś własnym zastąpić) srom-otnik lubi to Cytuj
olo320i Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Panie Grzybku, fajnie ten mod działa. Mam takie pytanie. W systemie użyłeś takiego moda StartAllBack. Z tego co widzę jest to 100 dniowy trial. I teraz moje pytania. Co sie stanie po tych 100 dniach? program sie wyłączy a system będzie dalej działał? Patrzyłem ile kosztuje licencja i nie jest to koszt urywający du**ę. Skłonny byłbym kupić na dwa "kąkutery" ale nie wiem czy to co jest w systemie nie jest jakoś juz zhakowane czy coś. Czy można normalnie zrobić update tego programu? czy to może jest jakaś specjalna wersja i lepiej nie tykać tego? Cytuj
Kosiara Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 12 minut temu, olo320i napisał(a): Panie Grzybku, fajnie ten mod działa. Mam takie pytanie. W systemie użyłeś takiego moda StartAllBack. Z tego co widzę jest to 100 dniowy trial. I teraz moje pytania. Co sie stanie po tych 100 dniach? program sie wyłączy a system będzie dalej działał? Patrzyłem ile kosztuje licencja i nie jest to koszt urywający du**ę. Skłonny byłbym kupić na dwa "kąkutery" ale nie wiem czy to co jest w systemie nie jest jakoś juz zhakowane czy coś. Czy można normalnie zrobić update tego programu? czy to może jest jakaś specjalna wersja i lepiej nie tykać tego? Z tego co wiem, to po prostu start będzie smutny. Cytuj
wislak00 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 35 minut temu, olo320i napisał(a): ... i lepiej nie tykać tego? Tykaj... tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Misiowy13 lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 1 godzinę temu, olo320i napisał(a): Panie Grzybku, fajnie ten mod działa. Mam takie pytanie. W systemie użyłeś takiego moda StartAllBack. Z tego co widzę jest to 100 dniowy trial. I teraz moje pytania. Co sie stanie po tych 100 dniach? program sie wyłączy a system będzie dalej działał? Patrzyłem ile kosztuje licencja i nie jest to koszt urywający du**ę. Skłonny byłbym kupić na dwa "kąkutery" ale nie wiem czy to co jest w systemie nie jest jakoś juz zhakowane czy coś. Czy można normalnie zrobić update tego programu? czy to może jest jakaś specjalna wersja i lepiej nie tykać tego? Mod jest super ale pierwsze co robię po instalacji to usuwam StartAllBack i instaluję OpenShell - 100% free i równie dobry. srom-otnik lubi to Cytuj
stentsk Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 18 godzin temu, zen888 napisał(a): Mod jest super ale pierwsze co robię po instalacji to usuwam StartAllBack i instaluję OpenShell - 100% free i równie dobry. Również używam OpenShell + ExplorerPatcher, ale na kompie stacjonarnym i szybszych laptopach. Pytanie jak ten duet sprawowałby się na starszych laptopach z i5 2-3 gen, może ktoś testował co bardziej responsywne StartAllBack czy OpenShell? W jakimś celu Srom-otnik integruje właśnie ten program. Mam Dell na i5-3320M, ale tam zostawiłem StartAllBack na razie, bo jest przypinanie w stylu win7, a czego brakuje mi w OpenShell (chyba, że można to jakoś zrobić?), wygodne to jest zwłaszcza jak używam excela i mam przypiętych sporo plików, a chciałbym zmienić kolejność, w win11 nie przesunę, a tutaj tak, co im przeszkadzało zostawić tą funkcjonalność, ech ... Testował ktoś może responsywność na starszym laptopie OpenShell vs StartAllBack? Cytuj
KurczaK321 Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca Witam Chciałem poruszyć temat aktualizacji windowsa a mianowicie, chodzi o problem z łatkami zabezpieczeń w modowanych windowsach. W wielu modach które testowałem powtarza się problem gdzie windows update próbuje zainstalować aktualizacje zabezpieczeń lecz wyrzuca błąd w przypadku iso od srmotnika jest to błąd związany z magazynem zasobów, i czy może ktoś nakierować jak sobie z tym poradzić. Dodam że nie działa opcja czyszczenie ani resetowania windows update ani skrypt zawarty w iso ani narzędzie od Chrisa Winutil. SFC, dism nie znalazły problemu z systemem a aktualizacja zabezpieczeń ze stycznia zainstalowała się prawidłowo plus w dniu dzisiejszym wyskoczył komunikat o naprawie systemu przez samego windowsa. System na maszynie wirtualnej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Oldman. Opublikowano 1 Marca Zgłoś Opublikowano 1 Marca Panowie moze banalne pytanie, ale nie wiem: jak zmienić w tym systemie kolorystyke okienk na jasną (w tej chwili wszystko jest ciemne) Cytuj
Miodek Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca 7 godzin temu, Oldman. napisał(a): Panowie moze banalne pytanie, ale nie wiem: jak zmienić w tym systemie kolorystyke okienk na jasną (w tej chwili wszystko jest ciemne) Start/ustawienia/personalizacja/kolory................... Cytuj
zen888 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca 17 godzin temu, KurczaK321 napisał(a): Witam Chciałem poruszyć temat aktualizacji windowsa a mianowicie, chodzi o problem z łatkami zabezpieczeń w modowanych windowsach. W wielu modach które testowałem powtarza się problem gdzie windows update próbuje zainstalować aktualizacje zabezpieczeń lecz wyrzuca błąd w przypadku iso od srmotnika jest to błąd związany z magazynem zasobów, i czy może ktoś nakierować jak sobie z tym poradzić. Dodam że nie działa opcja czyszczenie ani resetowania windows update ani skrypt zawarty w iso ani narzędzie od Chrisa Winutil. SFC, dism nie znalazły problemu z systemem a aktualizacja zabezpieczeń ze stycznia zainstalowała się prawidłowo plus w dniu dzisiejszym wyskoczył komunikat o naprawie systemu przez samego windowsa. System na maszynie wirtualnej. A dokładnie to której wersji używasz - nawet z którego dnia ma znaczenie (kiedy pobierałeś)? Cytuj
KurczaK321 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2 godziny temu, zen888 napisał(a): A dokładnie to której wersji używasz - nawet z którego dnia ma znaczenie (kiedy pobierałeś)? 27.01 windows pro Cytuj
zen888 Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca 24 minuty temu, KurczaK321 napisał(a): 27.01 windows pro Mody przygotowane przez @srom-otnik przygotowane są do pracy na słabszych komputerach w dwóch wersjach: LITE i EXTREME. Mają powycinane różne rzeczy aby maksymalnie wykorzystać sprzęt. A jakie rzeczy wycięto to dokładnie jest opisane na pierwszej stronie danego modu. Wersja EXTREME nadaje się w zasadzie tylko do grania i prostych programów i nie można jej aktualizować - wycięto Windows Update. Wersja LITE też ma wycięte parę rzeczy np. Sklep ale widzę na screenie, że go przywróciłeś z powrotem. Działa? Próbujesz aktualizować system jakąś wersją Preview - to są wersje do testów a nie do grania i pracy. Jak chcesz mieć normalny system to pobierz instalkę Windowsa 11 stąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
krzon Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca Witam. Mam dosyć mocny komputer ryzen 7 5800x i rx 7800xt. Czy ten zmodyfikowany system nadaje się by go używać głównie do gier plus mutimedia? Zależy mi też na bezpieczeństwie i aktualizacjach widziałem można pozostawić . Chcę się pozbyć telemetrii i zbędnych śmieci ale bez utraty łatek bezpieczeństwa itp. I to: Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS? - Warto to kompresować? KurczaK321 lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 3 Marca Zgłoś Opublikowano 3 Marca 6 godzin temu, krzon napisał(a): Witam. Mam dosyć mocny komputer ryzen 7 5800x i rx 7800xt. Czy ten zmodyfikowany system nadaje się by go używać głównie do gier plus mutimedia? Zależy mi też na bezpieczeństwie i aktualizacjach widziałem można pozostawić . Chcę się pozbyć telemetrii i zbędnych śmieci ale bez utraty łatek bezpieczeństwa itp. I to: Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS? - Warto to kompresować? Ad.1 Nadaje. Ad2. Nie warto. Raz w miesiącu po comiesięcznych aktualizacjach przeczyść system za pomocą narzędzia: Cleanmgr.exe a następnie wykonaj dwie komendy z konsoli administratora Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup JanKo66 lubi to Cytuj
krzon Opublikowano 3 Marca Zgłoś Opublikowano 3 Marca 1 godzinę temu, zen888 napisał(a): Ad.1 Nadaje. Ad2. Nie warto. Raz w miesiącu po comiesięcznych aktualizacjach przeczyść system za pomocą narzędzia: Cleanmgr.exe a następnie wykonaj dwie komendy z konsoli administratora Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup Dziękuję :). To biorę się za instalację Cytuj
OmarKalid Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca Ma ktoś może jeszcze taki problem poza mną? Chodzi a angielskie nazwy folderu "Akcesoria" i skrótów systemowych jak widoczny tutaj "Print Management" na przykład. Edytowałem plik desktop.ini i nic to nie dało. Jak to naprawić? Dodam, że w Menu Start dla wszystkich użytkowników (w ProgramData), nazwa Akcesoriów jest przetłumaczona normalnie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
tymol Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca W dniu 23.02.2026 o 22:54, srom-otnik napisał(a): Super, bardzo Ci dziękuję za solidny konkret! P.S. sprawdzałeś może również dzialanie boostera procka w panelu Performance (pierwszy checkbox w Ustawieniach wydajności)? Sory, że dopiero teraz, ale robota zmiotła mnie z planszy. Sprawdziałem, tak to wygląda przy włączonej opcji wyłączenia ograniczenia wydajności procesora: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] znowu widoczny jest przyrost wydajności dla CPU. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 4 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 4 Marca 3 godziny temu, tymol napisał(a): Sory, że dopiero teraz, ale robota zmiotła mnie z planszy. Sprawdziałem, tak to wygląda przy włączonej opcji wyłączenia ograniczenia wydajności procesora: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] znowu widoczny jest przyrost wydajności dla CPU. Super, ale gdzie to widać, bo ja się tu jakoś nie odnajduję. Które liczby pokazują wynik z oznaczonym checboxem, a Które z zaznaczonym? Cytuj
MadeMaxe Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca (edytowane) Nie da się zainstalować webwiew2 do edge niestety nie ma nawet opcij optymalizator, tylko performance [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EDIT: nie było tematu, działa jak petarda Edytowane 5 Marca przez MadeMaxe srom-otnik lubi to Cytuj
krzon Opublikowano 5 Marca Zgłoś Opublikowano 5 Marca (edytowane) Mam ciągle ten błąd co na zdjęciu. Nowy pc ryzen 7 5800x. Wcześniejszego windowsa już skasowałem i obecnie nie mam nic. Ten nie chce się zainstalować. Pen zrobiony na gpt jak zawsze robiłem. Proszę o pomoc Rozwiązałem: Wystarczyło fizycznie odłączyć inny dysk na którym mam zainstalowany Linuks. I Windows się zainstalował. A drugie pytanie bo mam eseta nod32 kupionego oryginalnego. Ale klucz nie chce się aktywować na tym windowsie wyskakuje błąd. Ktoś wie dlaczego? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 5 Marca przez krzon Rozwiazanie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi