Skocz do zawartości

Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 I NVMe + wufuc - nowa wersja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Adiwin&& napisał:

pewno driverów usb nie widzi, bo moze potrzebujesz zmodowane jak znajomy ostatnio z b365

Akurat na chipsecie B365 działa Win 7 bez problemów.

5 godzin temu, Darius9331 napisał:

obejrzałem kilka filmików (niestety bez konkretów), ale jest na nich widoczne instalowanie starszych systemów operacyjnych na płycie głównej z socket LGA1200, np. 

To jest sztuka dla sztuki. Gość który to robił poświęcił dużo czasu i wylał sporo potu zanim mu sie udało, albo zmontował film fejkowy. Nigdy nie znalazłem w sieci zmodyfikowanych sterowników USB 3.0 Intela pod XP i Vistę. Natomiast jak ktoś dołączył zewnętrzny kontroler PCI-E x1 na innym chipsecie np NEC/Renesas, to może mieć USB 3.0 na XP i Viście.

Windows 8.1 działa

5 godzin temu, Adiwin&& napisał:

skoro win8.1 smiga to win7 tez powinnien

Nie sądzę. Jedyne 2 przewagi Win 8.1 nad Win 7 to wbudowane sterowniki USB 3.0 (ale nie dla chipsetów Z390 i powyżej) oraz obsługa niektórych dysków NVMe.

ewentualnie pożycze albo kupie napęd dvd i może tak pójdzie

Nie - od 7 gen wzwyż wycięta jest obsługa EHCI. To akurat jest zbędne, bo są zintegrowane sterowniki USB 3.0 i 3.1 Nawet tam gdzie jest port USB 2.0 w nowym sprzęcie, to jest on na dodatkowym kontrolerze, do którego nie ma sterowników pod Win 7 i 8.1

Cała pomoc zebrana jest w całość w 1 poście. Nawet @canonkong usunął swoje modowane sterowniki USB 3.0 dla chipsetów 14nm: https://www.win-raid.com/t4883f52-Solution-Win-drivers-for-USB-Controllers-of-new-Intel-chipset-systems.html

Przyczyn porażki może być wiele:

- chipset 14nm dla którego nie ma sterowników USB 3.0 - tu pewnie jakiś maniak sobie dopracował sterownik (to się na pewno da i próby były)

- brak sterownika pod dysk NVMe, dlatego zalecam wszelkie próby na dysku SATA lub na dysku NVMe posiadającym na 100% sterowniki NVMe dla Win 7

- bios/UEFI - producent mógł całkowicie zablokować instalację straszych systemów i kończy się błędem - takie sytuacje można już znaleźć w niektórych laptopach 7 gen

- nieprawidłowo przygotowana instalka pod UEFI/GPT jeśli bios nie posiada funkcji Legacy albo UEFI with CSM

- niekompatybilna karta graficzna - problemy występują już na RTX2xxx - 100% kompatybilne z Win 7 są GTX10xx - oczywiście o integrze można zapomnieć

Chcesz to próbuj i się męcz, ale jak potrzebujesz koniecznie Win 7, to spraw sobie sprzęt kompatybilny. Ostatni na 100% działający poprawnie w pełnej rozciągłości:

- płyta z chipsetem 22nm czyli Z370, B365, H310C R2.0

- procesor max 9 gen

- karta graficzna GTX10xx

- dysk NVMe posiadający sterowniki do Win 7 lub dysk SATA

- instalka Win 7 ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0 i NVMe

W laptopach zabawa kończy się na 7 gen.

Wszystko nowsze nawet jak się uda, to nie osiągnie pełnej sprawności. Z Win 8.1 w kwestii sterowników jest gorzej niż z Win 7.

Opublikowano
51 minut temu, wiktorynek napisał:

Akurat na chipsecie B365 działa Win 7 bez problemów.

To jest sztuka dla sztuki. Gość który to robił poświęcił dużo czasu i wylał sporo potu zanim mu sie udało, albo zmontował film fejkowy. Nigdy nie znalazłem w sieci zmodyfikowanych sterowników USB 3.0 Intela pod XP i Vistę. Natomiast jak ktoś dołączył zewnętrzny kontroler PCI-E x1 na innym chipsecie np NEC/Renesas, to może mieć USB 3.0 na XP i Viście.

Nie sądzę. Jedyne 2 przewagi Win 8.1 nad Win 7 to wbudowane sterowniki USB 3.0 (ale nie dla chipsetów Z390 i powyżej) oraz obsługa niektórych dysków NVMe.

Nie - od 7 gen wzwyż wycięta jest obsługa EHCI. To akurat jest zbędne, bo są zintegrowane sterowniki USB 3.0 i 3.1 Nawet tam gdzie jest port USB 2.0 w nowym sprzęcie, to jest on na dodatkowym kontrolerze, do którego nie ma sterowników pod Win 7 i 8.1

Cała pomoc zebrana jest w całość w 1 poście. Nawet @canonkong usunął swoje modowane sterowniki USB 3.0 dla chipsetów 14nm: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przyczyn porażki może być wiele:

- chipset 14nm dla którego nie ma sterowników USB 3.0 - tu pewnie jakiś maniak sobie dopracował sterownik (to się na pewno da i próby były)

- brak sterownika pod dysk NVMe, dlatego zalecam wszelkie próby na dysku SATA lub na dysku NVMe posiadającym na 100% sterowniki NVMe dla Win 7

- bios/UEFI - producent mógł całkowicie zablokować instalację straszych systemów i kończy się błędem - takie sytuacje można już znaleźć w niektórych laptopach 7 gen

- nieprawidłowo przygotowana instalka pod UEFI/GPT jeśli bios nie posiada funkcji Legacy albo UEFI with CSM

- niekompatybilna karta graficzna - problemy występują już na RTX2xxx - 100% kompatybilne z Win 7 są GTX10xx - oczywiście o integrze można zapomnieć

Chcesz to próbuj i się męcz, ale jak potrzebujesz koniecznie Win 7, to spraw sobie sprzęt kompatybilny. Ostatni na 100% działający poprawnie w pełnej rozciągłości:

- płyta z chipsetem 22nm czyli Z370, B365, H310C R2.0

- procesor max 9 gen

- karta graficzna GTX10xx

- dysk NVMe posiadający sterowniki do Win 7 lub dysk SATA

- instalka Win 7 ze zintegrowanymi sterownikami USB 3.0 i NVMe

W laptopach zabawa kończy się na 7 gen.

Wszystko nowsze nawet jak się uda, to nie osiągnie pełnej sprawności. Z Win 8.1 w kwestii sterowników jest gorzej niż z Win 7.

Jak już wcześniej wspominałem, nie jest to dla mnie sprawa życia i śmierci :) Nie będę oddawał obecnego komputera "Bo Windows 7 nie chce działać" komputer jest fabrycznie z Win 10 Home  :) idzie się przyzwyczaić do 10 tak samo jak do 8.1 również się da. także sprzętu nie będę zmieniał :P w Moim przypadku problem leży na bank w sterownikach USB3.x tak jak pisałeś, ponieważ mimo ustawiania wszystkiego rufusem przy próbie uruchomienia pojawia się "starting windows" i gaśnie klawiatura, myszka oraz lampka w pendraku a ekran zwyczajnie się zawiesza (nie zdąży się pokazać logo windows).  Przy próbie instalacji z poziomu windows wyskakuje już przy samej instalacji (po rozpakowywaniu plików) okno z informacją o przerwanej instalacji ze względu na brak ważnego sterownika. Jak gdzieś dostane przejściówke z M2 na SATA to spróbuje się pobawić , chyba że nie będzie mi się chciało co jest prawdopodobne :D a 7 mam na Dellu z i7 4500U więc jak "zatęsknie" to sobie go uruchomie :lol:

Opublikowano
W dniu 3.05.2020 o 17:33, wiktorynek napisał:

https://megaup.net/1wwqu/w7x64pro_mod_drivers_03.05.2020_CC1AFE98F79E94F6A4AC8AAFD66C1DC0.7z

Hej, witam wszystkich. Jestem nowy. Mam problem z pobraniem w.w. linku i ESET blokuje mi i wyskakuje info że

Zagrożenie: HTML/ScrInject.B koń trojański

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
8 minut temu, MADMAX napisał:

Hej, witam wszystkich. Jestem nowy. Mam problem z pobraniem w.w. linku i ESET blokuje mi i wyskakuje info że

Zagrożenie: HTML/ScrInject.B koń trojański

dodaj do wyjątków - powinno zadziałać

Opublikowano

Chyba do firmy Eset dotarło, jakie wiktorynek ma zdanie o ich antywirusie, więc w podzięce zablokowali mu moda Win7 :22 A tak serio to choćby na tym przykładzie widać, ile jest on warty.

Opublikowano

Wiktorynek, poszedłem troche Twoimi radami i kupiłem z aledrogo płytke "adapter z M2 na SATA III" podpiąłem dysk, musiałem najpierw zainstalować win10, później dopiero mogłem zmienić w bios z intel premium coś tam na AHCI i zanstalowałem 8.1 które śmiga bez zająknięcia, znalazłem sterowniki do RTXa 2060 teraz została tylko karta wi-fi 6 ax201... widzi ją, ale nie może jej poprawnie zainstalować (kod 39) nie zagłębiałem się jeszcze dokładniej w temat sterownika którego może nie być, ale LAN działa. Napęd optyczny podłączony pod SATA faktycznie nie pomógł z win 7 (cztery kropki nie zdążyły się złączyć w logo windows i zdechło podświetlenie klawy i myszki) z tego co się jeszcze dowiedziałem do instalacji visty czy 7 trzeba użyć Windows 8 PE, ale może to być nie warte zachodu, nie znalazłem jakiejś konkretnej instrukcji krok po kroku jak to zrobić. Raczej odpuszczam, chyba nie chce mi się w to bawić :lol:

Opublikowano

Wiktorynku, czy może zrobiłbyś wersję 32-bit?

Wiele osób ma stare laptopy i uciekają w dziadoskie linuksy.

Obecnie używam Thina od Mr.T, ale chętnie bym sprawdził jak działa domowy Windows 7.

Na pewno nie ja jeden mam procesor Core Duo T2400, bez obsługi 64-bit. i podobne ;)

W dniu 16.02.2021 o 21:39, wiktorynek napisał:

A jest jakiś powód aby pobierać starą wersję z reupu?

Opublikowano
W dniu 22.02.2021 o 05:47, werwaok napisał:

Wiele osób ma stare laptopy i uciekają w dziadoskie linuksy.

:LSam jesteś dziad, gdyż nawet NIE WIESZ,

że korzystasz z LINUX'a na co dzień

> używając np. telefonu !... :finger:OP 

Opublikowano

Hej!

Czy załączone sterowniki będą działały też na nowych płytach pod ryzeny z B550? Czy w ostatnim czasie nie wyszły nowe sterowniki NVMe ??

Pozdrawiam i dziekuję.

Opublikowano
29 minut temu, NikosTD napisał:

Czy załączone sterowniki będą działały też na nowych płytach pod ryzeny z B550?

Jak chcesz kupić ryzena serii 3000 albo nawet 5000, to płyty B450 je obsługują. Trzeba tylko sprawdzić, czy producent wydał odpowiedni BIOS, ale większość już tak zrobiła. I wtedy płyta ma wszystkie sterowniki do Win7. Jedynie do USB 3.0 wychodzących z procesora (są na tylnym panelu) trzeba użyć modowanych albo je po prostu olać, jak niepotrzebne. Czarne 2.0 pod myszkę i klawę działają.

Opublikowano

Dzięki za info!

Coś mnie podkusiło i kupiłem Płytę Gigabyta B550M Aorus Pro pod ryzena 5600 i teraz za cholerę nie mogę zainstalować Win7. Wydaje mi się że problemem jest właśnie sterownik NVMe ale nie udało mi się dołożyć sterownika do ISO dedykowanym narzędziem Gigabyte'a bo wywala że obraz Nikka jest nieprawidłowy.

Dlatego chciałem sprawdzić obraz od Wiktorynka ale z tego co pisze nic się nie da zrobić i chyba będe musiał mieć Win10..

pozdo

Opublikowano

To dedykowane narzędzie nie dokłada sterowników, tylko poprawki microsoftu, które są niezbędne, żeby NVMe w ogóle działało na Win7. Sterowniki to inna bajka. Dwa - narzędzie Gigashita to ...szit, wielu ludziom nie działa na Win7, ale na Win10 już tak. Nie ważne, że masz płytę Gigashita, możesz użyć MSI Smart Tool, aczkolwiek jakbyś nadal chciał walczyć, to użyj tego obrazu, a nie Nikki. Trzy - oprócz NVMe będziesz miał problem z USB, bo do B550 nawet do chipsetu trzeba modowanych sterów, nie ma oficjalnych. Sprzęt mocny, więc chyba najlepiej będzie zainstalować niestety Winzgrozę 10 :E

Opublikowano

Sterowniki NVMe do wszystkich dysków SSD opartych na kontrolerze Phison:

W dniu 22.02.2021 o 05:47, werwaok napisał:

Na pewno nie ja jeden mam procesor Core Duo T2400, bez obsługi 64-bit.

Jaki masz chipset w tym laptopie? - może istnieje szansa na wymianę tego procesora na lepszy i z obsługą 64-bit.

Opublikowano
24 minutes ago, TheNightPanter said:

Jest jakaś inna możliwość zainstalowania tego?
Bo MEGA mi coś średnio działa. 

Mi normalnie idzie, moglbym zrobic reuploada na google drive, ale przy moim uploadzie 50mb/s chwile to zajmie na pewno

Opublikowano
1 minute ago, TheNightPanter said:

Błagam cię o to!

proooszę!

to poczekaj, ale wersji z instalatorem z win10 nie mam na dysku..

Opublikowano
27 minutes ago, TheNightPanter said:

Ma ktoś może na wszelki wypadek wersje z instalatorem od win 10?

z instalatorem od win7 o ile nie masz dysku nvme co ma dziwne drivery wgrasz bez problemu czy to na intelu do 9gen czy ryzenie(choc jak masz płyte np b550 i x570 zapewne bedzie trudniej)

Opublikowano
6 godzin temu, TheNightPanter napisał:

Ma ktoś może na wszelki wypadek wersje z instalatorem od win 10?

A co za problem sobie samemu zrobić? Podmieniasz install.wim z Win7 w obrazie Win10 i tyle.

Opublikowano

Co w ogóle daje wersja win7 z instalatorem od win10? Jakie zalety jakie wady względem domyślnej wersji instalatora win7 z instalatorem win7? Chodzi o dodatkowe nowe sterowniki, których instalator win7 nie umie obsłużyć i ich nie zainstaluje, czy zupełnie o coś innego? Kiedy danych wersji używać? Instalator win10 dla najnowszych sprzętów? Bo wersja z domyślnym instalatorem od win7 nie rusza?

Opublikowano
15 minut temu, casio napisał:

Co w ogóle daje wersja win7 z instalatorem od win10? Jakie zalety jakie wady względem domyślnej wersji instalatora win7 z instalatorem win7? Chodzi o dodatkowe nowe sterowniki, których instalator win7 nie umie obsłużyć i ich nie zainstaluje, czy zupełnie o coś innego? Kiedy danych wersji używać? Instalator win10 dla najnowszych sprzętów? Bo wersja z domyślnym instalatorem od win7 nie rusza?

być może dlatego, że instalator z win 10 obsługuje format ESD.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie