Nieobecny Posted May 24, 2021 Author Report Share Posted May 24, 2021 14 minut temu, Widzior napisał: Nie wiem czy te modowane sterowniki można dodać do ISO, czy mają podpis cyfrowy, ale chińczyk sobie jakoś poradził (gość zaufany, nie ma obaw) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie można dodać ich do ISO, bo nie mają podpisu cyfrowego, dlatego podałem pewną metodę, czyli podłączenie pod kontroler USB 3.1 od AsMedia czy innego dostawcy. Wszelkie dostępne sterowniki USB 3.0/3.1 są zintegrowane w moim obrazie. Ewentualnie porty wyprowadzone z chipsetu, czyli ze śledzia na przedni panel. Jak zainstaluje system, to wtedy sobie moża zainstalować te sterowniki modowane do pozostałych portów, choć nie zawsze jest to bezproblemowe, ale to sobie doczyta w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 @wiktorynek a może jest 3cia opcja, mianowicie - czy po rozpoczęciu instalacji Win7, używając klawy pod PS/2, można załadować modowane sterowniki USB bez certyfikatu?? Serio nie testowałem tego jeszcze. Ja tak zrobiłem podczas mojej pierwszej instalacji Win7 na Ryzenie, ale były to oficjalne stery AMD z podpisem. Nie miałem ich zintegrowanych z ISO, miałem je przygotowane luzem na dysku SSD, i w odpowiednim momencie je załadowałem. Myszka ożyła, a instalacja z pena poszła dalej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 14 minut temu, wiktorynek napisał: czyli podłączenie pod kontroler USB 3.1 od AsMedia czy innego dostawcy No właśnie ja u siebie innego dostawcy nie widzę Widziałem, iż niektórzy kombinowali z dodatkowymi kartami rozszerzeń PCIe/PS 2/USB 2.0, ale takie coś ciężko znaleźć . Dzięki za odpowiedzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4 minuty temu, Widzior napisał: używając klawy pod PS/2 Nie da się podłączyć - musiałbym mieć specjalna kartę rozszerzeń na PCIe, bo na płycie nie ma już takiego złącza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 Co to za płyta, że nie ma już PS/2? Heh no to sobie strzeliłeś w kolano, bo nawet jeśli podczas instalacji Win7 nie da rady załadować modowanych sterów bez podpisu, to jest jeszcze inne wyjście, o ile ma się płytę z PS/2 i DVD-ROM pod SATA- instalujesz Win7 z płyty DVD do końca z samą klawą PS/2 bez myszki, a potem już pod systemem nawigując klawą instalujesz modowane stery. Jest trochę hardcore, ale da się Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 24, 2021 Author Report Share Posted May 24, 2021 13 minut temu, Loloss napisał: Widziałem, iż niektórzy kombinowali z dodatkowymi kartami rozszerzeń PCIe/PS 2/USB 2.0, ale takie coś ciężko znaleźć . Jak ciężko znaleźć? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kontroler NEC/Renesas - zintegrowany w moim Win 7. 13 minut temu, Loloss napisał: No właśnie ja u siebie innego dostawcy nie widzę Widzę 2 kontrolery. Podaj model płyty - sprawdzimy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 (edited) W dniu 25.05.2021 o 00:48, Widzior napisał: Co to za płyta, że nie ma już PS/2? Heh no to sobie strzeliłeś w kolano Na X470 też miałem wszystko podpięte pod USB 3.0. Sądziłem, że jakieś stery się znajdzie po prostu. W dniu 25.05.2021 o 00:48, wiktorynek napisał: Jak ciężko znaleźć? Myślałem o USB 2.0/PCIe , z racji tego, że Win 7 natywnie 3.0 nie obsługuje W dniu 25.05.2021 o 00:48, wiktorynek napisał: Widzę 2 kontrolery. Podaj model płyty - sprawdzimy To ASUS TUF B550. Mała "aktualizacja" do tematu integracji sterowników Jako, iż posiadam również stary komputer, na jego płycie głównej znajduje się zarówno kontroler USB 2.0, jak i USB 3.0. Myszka i klawiatura są obecnie podpięte pod 2.0 a sterowniki do nowszego układu instaluję pod Windows 7. Postanowiłem więc sprawdzić, jaka będzie sytuacja, gdy owe urządzenia podłączę do nowszego portu - oczywiście podczas instalacji nie działają. Zintegrowałem więc - używając NTLite - sterowniki USB 3.0 (te, które instaluje pod systemem, więc na 100% działające) z instalatorem, utworzyłem bootowalnego pendrive'a i nadal nic... Pendrive podpięty pod USB 2.0, instalator się ładuje, a sterowniki USB 3 najwyraźniej nie, bo nadal klawiatura nie działa... Chyba coś robię nie tak z tą integracją sterowników. Ale co? Pomóżcie, bo mi już ręce opadają Edited May 29, 2021 by Loloss Dodatkowe pytanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 31, 2021 Author Report Share Posted May 31, 2021 W dniu 25.05.2021 o 01:58, Loloss napisał: ASUS TUF B550 Zapomnij o Win 7. Nawet jakby udało się zainstalować, to reszta będzie cierpieć. Na płytach 4xx jeszcze szło z małymi ograniczeniami. Niestety płyta nie ma żadnego dodatkowego kontrolera USB czyli jeśli nie kupisz kontrolera PCI-E x1 na USB 3.0, to nie zainstalujesz Win 7. Tak jak napisałem wyżej: W dniu 25.05.2021 o 00:48, wiktorynek napisał: Jak ciężko znaleźć? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kontroler NEC/Renesas - zintegrowany w moim Win 7. Bez tego nawet nie próbuj, bo nie ma sterowników USB 3.x od AMD pod Win 7 do płyt 500 series. Jak już zainstalujesz Win 7 za pomocą zewnętrznego kontrolera, to wtedy możesz próbować z modyfikowanymi sterownikami pod chipset 500: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted June 1, 2021 Report Share Posted June 1, 2021 (edited) 4 godziny temu, wiktorynek napisał: Zapomnij o Win 7. Nawet jakby udało się zainstalować, to reszta będzie cierpieć System już zainstalowany Wiem, że będzie cierpieć, ale od kilku już lat korzystam z dwóch systemów operacyjnych na komputerze - i tak, jak na starym 10-ka jest dodatkiem, tak na nowym 7-ka ma nim być Dodatkowy kontroler okazał się zbędny - użyłem nieoficjalnych sterowników. Przejściówkę/adapter już miałem, ale i tak nie potrafiłem poprawnie zintegrować sterowników z instalatorem (pomijając już kwestię, iż w BIOS?UEFI raz działał, raz nie). Przekonałem się o tym dzięki próbom na starym sprzęcie - płyta posiada kontroler USB 2.0, jak i 3.0, a ja - mając działające sterowniki zdałem sobie sprawę z tego, że coś robię nie tak Poradniki, które czytałem - odnośnie korzystania z nakładek DISM typu NTLite itp - dotyczyły właściwie tylko integracji aktualizacji systemu, więc nie zintegrowałem sterowników USB z obrazem WIM/Boot/Setup i nie były one ładowane na czas pracy instalatora Teraz pozostaje "tylko" kwestia zainstalowania sterowników pod Windowsem... Czy to się uda? Nie wiem W każdym bądź razie potrzebuję systemu, na którym bez problemu będę mógł korzystać z dobrodziejstw napędów wirtualnych (wraz z emulacją zabezpieczeń), aby móc używać oryginalnych płyt CD\DVD Pozostaje więc jeszcze Windows 8 ewentualnie Tak, na X470 nie było większych problemów -ASUS EZ Installer (USB 3/NVMe) i śmigało Choć wszystkich driver'ów nie udało się znaleźć, ale Windows był stabilny Edited June 1, 2021 by Loloss Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 1, 2021 Report Share Posted June 1, 2021 Jak zwykle masa textu, a zero konkretów, nic z tego nie rozumiem. Piszesz 43 minuty temu, Loloss napisał: System już zainstalowany...Dodatkowy kontroler okazał się zbędny - użyłem nieoficjalnych sterowników. a za chwilę 43 minuty temu, Loloss napisał: Teraz pozostaje "tylko" kwestia zainstalowania sterowników pod Windowsem... Czy to się uda? Nie wiem Nie dość, że sam text jest ze sobą sprzeczny, to nawet nie napisałeś, jakich to sterowników nieoficjalnych użyłeś i jak ich użyłeś. Poza tym chyba nie zajrzałeś do mojego tematu o Win7 na Ryzenach 3000, który wiktorynek na poprzedniej stronie podlinkował, bo by ci to wiele wyjaśniło w kwestii USB 3.0/3.1 na platformie AM4. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted June 1, 2021 Report Share Posted June 1, 2021 47 minut temu, Widzior napisał: Nie dość, że sam text jest ze sobą sprzeczny Co tu sprzecznego? Chyba nietrudno się domyślić, iż chodzi o resztę sterowników. Owszem zajrzałem do tematu - napisałem, że źle zintegrowałem stery z ISO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 1, 2021 Report Share Posted June 1, 2021 Pytam po raz kolejny, jakie sterowniki modowane zainstalowałeś do tych USB, bo to się przyda wielu ludziom na forum, a niestety ci co sobie poradzili to już cholernie ciężko takie informacje od nich wyciągnąć. Tych sterów canonkonga było już kilka wersji, i każde miały jakieś większe lub mniejsze mankamenty. W 2018 były stery 2.0.0.0049, w 2019 - 1.0.0.12, w 2020 - 1.0.0.13. Jak chodzą ci stabilnie i będziesz łaskaw zajrzeć do menedżera urządzeń, to podaj ich numer albo wklej screena z zakładki "Sterownik". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted June 1, 2021 Report Share Posted June 1, 2021 (edited) W dniu 1.06.2021 o 18:10, Widzior napisał: Pytam po raz kolejny, jakie sterowniki modowane zainstalowałeś do tych USB Sterowniki w wersji 1.0.0.13 i 1.0.5.3, czyli te, które są obecnie do pobrania z wyżej podlinkowanej strony. Nie potrafię na chwilę obecną powiedzieć, czy działają stabilnie - tylko zainstalowałem Windows 7. O dalszych postępach poinformuję, gdy znajdę "chwilkę", żeby się tym zająć Sterowniki USB zdają się działać bez problemów Zainstalowałem też większość sterów chipsetu - tym razem już tych oficjalnych Oczywiście nie dało się uruchomić instalatora pod Windows 7 - trzeba było wyodrębnić z pakietu instalacyjnego, a niektóre pliki manualnie "podłożyć" z poziomu menedżera urządzeń. Edited June 7, 2021 by Loloss Aktualizacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted June 6, 2021 Author Report Share Posted June 6, 2021 W tym poście zebrałem Wam wszystkie sterowniki NVMe i USB 3.x jakie istnieją dla Win 7: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorzki993 Posted June 18, 2021 Report Share Posted June 18, 2021 Witam, mój pierwszy post na forum. Aktualnie walczę z instalacją Windowsa 7 Pro na nowym komputerze. Po wielu porażkach pobrałem spreparowaną instalkę z pierwszej strony, jednakże ona też nie rozwiązuje problemu braku obsługi klawiatury i mychy. Niestety strzeliłem sobie w stopę kupując płytę główną. Na tylnym panelu nie ma portów USB 2.0 ani 3.0 obsługiwanych z chipsetu. Oto moja specyfikacja: AMD Ryzen 3 3300X Asus PRIME B550M-A GoodRam IRDM PRO 2x8GB 3600MHz CL17 SSD Crucial BX500 2.5' 240GB Jestem w trakcie załatwiania sobie śledzia USB 2.0, jednakże chciałbym żeby porty na tylnym panelu działały. Liczę na jakieś podpowiedzi, choć już kawał internetu zwiedziłem w tym celu. Czy po rozwiązaniu tego problemu mam się też spodziewać następnych, związanych z brakiem sterowników do chipsetu czy coś podobnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nudzija Posted June 18, 2021 Report Share Posted June 18, 2021 @Gorzki993 na b550/x570 nie ma oficjalnych sterowników pod win 7 więc możesz mieć problem ze znalezieniem, bezproblemowo zainstalujesz tylko win 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted June 18, 2021 Report Share Posted June 18, 2021 4 godziny temu, Gorzki993 napisał: Jestem w trakcie załatwiania sobie śledzia USB 2.0, jednakże chciałbym żeby porty na tylnym panelu działały. Hej. Sterowniki znajdziesz w linku zamieszczonym w pierwszym poście na tej stronie Też mam chipset B 550 i u mnie działają Ciężko znaleźć kontroler USB 2.0 na PCIe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorzki993 Posted June 20, 2021 Report Share Posted June 20, 2021 To świetnie, że napisałeś, że u Ciebie działają. To bardzo pomocne. Śledź pożyczony od ziomka nie dał rady. Dalej klawiatura nie działa. Ryję to forum od kilkunastu godzin i stwierdzam, że znam się na modyfikowanych systemach równie dobrze jak świnie na lotach kosmicznych. Pierwszy post to taka biblia, że się pogubiłem. Nie jestem power userem. Nie jestem informatykiem. Wasz forumowy żargon i skróty myślowe też nie pomagają. Czy moglibyście napisać czego dokładnie użyliście i w jaki sposób? Byłbym wdzięczny. Umiem zrobić bootowalnego pena z windowsem i linuxem. Używam do tego Windows 7 USB DVD Download Tool oraz LinuxLive USB Creator. Testowane wielokrotnie - działa. Dowiedziałem się, że do zmodyfikowania obrazu ISO będę potrzebował programu WinToolkit. Pobrałem, zainstalowałem i zabieram się do czytania tematu o tworzeniu własnego obrazu. Na razie to dla mnie nowość i czarna magia. Z forum WinRaid ściągnąłem zestaw zmodowanych sterowników dla X399/A520/B550/X570. Plik nazywa się: Cytat AMD_AM4_X399_TRX40_Drivers_B6_Win7_8.1_SHA256 Jest w nim kilka podfolderów ze sterownikami do chipsetu, karty sieciowej, USB i NVMe. Na razie nie wiem co z tym fantem zrobić. Dowiedziałem się także, że bez portów USB 2.0 na froncie (których nie mam, bo moja obudowa to samoróbka zrobiona z maski od Forda ) zostaje mi zdobyć starą klawiaturę na PS2. Na razie jednak wezmę w łapę lutownicę i ze sterty kabli spróbuję sklecić działający port USB 2.0 który wepnę w płytę główną. Akurat z elektroniką nie mam problemu. Coś tak czuję, że zanim uda mi się zainstalować siódemkę minie jeszcze kilka dni więc na razie na blaszaka wleci Linux Mint. Współlokator już mnie powoli wygania od siebie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 20, 2021 Report Share Posted June 20, 2021 1. Do integracji sterowników wolę używać NTLite, ale WinToolkit też można 2. Porty USB 2.0 na froncie czy z tyłu i tak by ci nic nie dały, bo to jest zwykła atrapa. One są i tak obsługiwane przez kontroler chipsetu USB 3.0/3.1, więc bez sterowników i tak by nie działały 3. Śledź ci nie działał, bo nie miałeś dodanych sterowników do niego w obrazie 4. Płyta ma gniazdo PS/2, więc samą klawą PS/2 powinieneś dać radę zainstalować Win7 (sam tam robiłem na mojej MSI), a potem pod systemem modowane stery USB 3.0 5. Niech ci kolega @Loloss wyjaśni, w jaki sposób użył modowanych sterów USB, że nie potrzebował ani klawy PS/2, ani dodatkowego śledzia USB, skoro takich modowanych sterów bez certyfikatu nie można dodać do obrazu, i (chyba, bo nie jestem pewien) nie można załadować podczas pracy instalatora Windowsa, bo idzie to zrobić dopiero pod systemem, anulując ostrzeżenie o braku podpisu cyfrowego. Bo do teraz nie otrzymałem pełnej odpowiedzi na moje pytanie: W dniu 1.06.2021 o 02:53, Widzior napisał: jakich to sterowników nieoficjalnych użyłeś (to już wiem) i jak ich użyłeś (tego nie wiem) W dniu 18.06.2021 o 16:50, Loloss napisał: Ciężko znaleźć kontroler USB 2.0 na PCIe Nikt nie każe kupować 2.0, bo można kupić 3.0, aby tylko miał sterowniki do Win7. Proste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorzki993 Posted June 20, 2021 Report Share Posted June 20, 2021 Dzięki Windzior. Pięknie mi to wyłożyłeś, prosto jak tabliczkę mnożenia. Kolega Lossos chyba lubi być taki enigmatyczny. To teraz pozostaje dorwać klawiaturę na PS2, zainstalować siódemkę (instalator odpala mi się poprawnie) i dopiero na zainstalowanym systemie zacząć wgrywać stery od B450/X470. Następnie przerwać instalację, zmienić ten DEV_145C na DEV_149C w pliku który pojawi się na dysku i następnie dokończyć instalację sterowników B450/X470, które powinny się poprawnie zainstalować. Wtedy porty USB z tyłu płyty będą już działać. Chyba dobrze to zrozumiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted June 20, 2021 Report Share Posted June 20, 2021 5 godzin temu, Gorzki993 napisał: Kolega Lossos chyba lubi być taki enigmatyczny Ale ja napisałem, które sterowniki USB zintegrowałem z obrazem ISO Windows 7 i, że działają bez problemu Klawiatura na PS2 nie będzie Ci potrzebna - sterowniki ładują się podczas działania instalatora. Trzeba je tylko zintegrować zarówno z obrazem "install.wim", jak i "boot.wim". Do integracji używam głównie NTLite. Jeśli masz oryginalny obraz Winsows 7, to będzie jeszcze potrzebna aktualizacja wprowadzająca obsługę SSD NVMe (KB2990941). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted June 20, 2021 Report Share Posted June 20, 2021 1 godzinę temu, Loloss napisał: Ale ja napisałem, które sterowniki USB zintegrowałem z obrazem ISO Windows 7 Czyli te chińskie modowane stery canonkonga mają certyfikat? Bo skoro dały się zintegrować z obrazem, to muszą mieć, czyli zarąbiście. Ja póki co siedzę na 1500x, więc temat ogarniam tylko teoretycznie, i nie mam jak ich sprawdzić. @Gorzki993, nic nie zmieniasz w pliku .inf sterownika (tak się robiło dawno temu, na samym początku), tylko używasz modowanych sterów, które już mają dodany DEV_149C. I mocno polecam ci nie używać instalatora AMD Chipset Driver, tylko dodać te drivery płyty głównej ręcznie z pliku .inf, a najlepiej dodać je do obrazu. Ja tak robię, jest ich kilka, 2x mniej niż do Win10. Masz je też w tej paczce z modowanymi USB 3.0 od tego chińczyka. Fajnie, że gość o tym pomyślał, więc oryginalnego AMD Chipset Drivers nawet nie musisz tykać. Aha, polecam ci użyć najnowszego moda Win7 wiktorynka, wersja podstawowa bez dodanych sterów, i samemu dodać sobie tylko te, które potrzebujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qrww7 Posted August 30, 2021 Report Share Posted August 30, 2021 Windows @razor1995: przy 94% się wysypuje nie idzie instalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted August 30, 2021 Author Report Share Posted August 30, 2021 A może tak informacja na jakim sprzęcie instalowałeś ten system, jaka konfiguracja biosu, jak wykonany pendrive, czy sumy kontrolne poprawne??? A tu nic! Skoro się wysypał, to trzeba wziąć łyżkę, zgarnąć i wsypać ponownie. jarexpol likes this Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted August 30, 2021 Report Share Posted August 30, 2021 Godzinę temu, qrww7 napisał: Windows @razor1995: przy 94% się wysypuje nie idzie instalka Jaki mój Windows? Nie przypominam sobie, bym wydawał Windows 7 Do tego - info o sprzęcie. jarexpol likes this Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorgusek Posted August 31, 2021 Report Share Posted August 31, 2021 @razor1995 wydałeś dwa razy Windowsa 7, oba super razor1995 and jarexpol like this Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted August 31, 2021 Report Share Posted August 31, 2021 Fakt, wersje tak archiwalne, że o nich zapomniałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
jorgusek Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 W dniu 30.08.2021 o 20:33, qrww7 napisał: Windows @razor1995: przy 94% się wysypuje nie idzie instalka Instalowałem, super System. Nagraj poprawnie programem Rufus na pendrive, i po kłopocie. jarexpol likes this Link to comment Share on other sites More sharing options...
twister86 Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 Jest szansa żeby wrzucić to np. w torrenty? Bo pobieranie z mega to jest troche ... wieczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bractwostali Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 ja mógłbym wrzucić ale z moim uploadem to byś pobierał ze 3 dni albo i wiecej Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted September 1, 2021 Report Share Posted September 1, 2021 @twister86 ... na instalatorze 10-ki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts