casio Posted April 2, 2021 Report Share Posted April 2, 2021 Czym więc jest podyktowane, że 2 wersje wystawiasz? Czy ta większa ilość ładowanych sterowników daje ryzyko, że instalka się wysypie na niektórych konfiguracjach sprzętowych? Nowsza z instalatorem win10 może powodować jakieś konflikty na starszych płytach bez złącz NVMe, USB3.0? I wtedy dla starszych sprzętów wybiera się wersję z instalatorem tradycyjny win7 by w ogóle instalacja przeszła bez zgrzytów? Czy jeszcze jakieś inne względy to wymuszają? Czy "starsza" wersja z instalatorem win7 ma jakieś zalety względem "nowszego" instalatora od win10? W jakich przypadkach? Czy tylko jest kołem ratunkowym jak nowsza wersja się wypnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adiwin&& Posted April 2, 2021 Report Share Posted April 2, 2021 10 hours ago, casio said: Czym więc jest podyktowane, że 2 wersje wystawiasz? Czy ta większa ilość ładowanych sterowników daje ryzyko, że instalka się wysypie na niektórych konfiguracjach sprzętowych? Nowsza z instalatorem win10 może powodować jakieś konflikty na starszych płytach bez złącz NVMe, USB3.0? I wtedy dla starszych sprzętów wybiera się wersję z instalatorem tradycyjny win7 by w ogóle instalacja przeszła bez zgrzytów? Czy jeszcze jakieś inne względy to wymuszają? Czy "starsza" wersja z instalatorem win7 ma jakieś zalety względem "nowszego" instalatora od win10? W jakich przypadkach? Czy tylko jest kołem ratunkowym jak nowsza wersja się wypnie? instalator z win10 nieraz jest potrzebny aby sprobować postawić system na nvme co sterowników dedykowanych 7 nie ma, choć nie oznacza to ze bedzie on bez zarzutu chodzić a jeszcze pewno pare innych zalet by sie znalazlo bez roznicy jaka wezmiesz dla starszych pc, obie ruszą normalnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Witam Mam problem z otwieraniem się Menu Kontekstowy. Naciskam prawy klawisz myszy i niestety muszę chwilę czekać aż cokolwiek się otworzy. Nie ma znaczenia jaki dysk, czy na pulpicie czy na dysku. Problem widoczny na filmie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkaw Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Witam. Może ktoś z Panów poradzi mi w jaki sposób zainstalować siódemkę lub XP na Kiano Elegance 13.3 360 procesor Intel Celeron N3350 (2 rdzenie, generacja Apollo Lake); grafika Intel HD Graphics; 4 GB pamięci RAM DDR3 800 MHz. Za cholerę nie można. Na instalatorze z 10 dojdzie do resetu i logo siódemki stoi jak drut, ani drgnie. XP w ogóle nawet tyle nie może. Zastanawia mnie też dlaczego nie można zainstalować 10 ani 8.1 x86. Też nie idzie. Czy jest jakiś sposób? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 32 minuty temu, fidob napisał: Witam Mam problem z otwieraniem się Menu Kontekstowy A nie widziałeś, że jest już nowsza wersja 2021 tego systemu? I pytanie zasadnicze - jaki masz dysk? NVMe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 O nowszej wersji nie wiedziałem. Czy mogę ją zaktualizować, czy muszę wgrywać od nowa ? i skąd ją pobrać ? Dysk mam SSD Cruciala MX500. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 6 minut temu, fidob napisał: Czy mogę ją zaktualizować, czy muszę wgrywać od nowa ? Nowa instalacja, wiki usunął pliki do nakładki spod systemu. A dysk masz porządny SATA, więc nie powinno być żadnego problemu w Win7, bardzo dziwna sytuacja. Nie wiem jaki masz sprzęt, ale jak Ryzena, to nie instaluj sterów AHCI od AMD, tylko używaj tych MS z 2006 roku (msahci). Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Sprzęt to Laptop Dell Precision M4600 procesor i7. Skąd pobrać najnowszą instalkę tego systemu ? Czy ta na pierwszej stronie jest najnowsza ? Bo mam instalkę z 16.08.2020 i ta wersja jest wgrana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Toć podałem ci wyżej linka. Najnowsza jest z kwietnia 2021. Ja bym na twoim miejscu pobrał wersję podstawową, zainstalował z USB 2.0 i potem w systemie doinstalował co trzeba. A ten kursor u ciebie to coś mi się wydaje, że będzie związany z grafiką Quadro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Coś nie doczytało linku. Zobaczę czy będzie mi się chciało wgrywać wszystko od nowa ;-) może na początek popracuję nad sterownikami od grafiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 27, 2021 Author Report Share Posted April 27, 2021 2 godziny temu, fidob napisał: Czy mogę ją zaktualizować, czy muszę wgrywać od nowa ? Zainstaluj Bypass v11 i zaktualizuj. Po co instalować od nowa skoro system sprawny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Jeśli mam oryginalny klucz wgrany do tego windowsa to muszę wgrywać Bypas11 ? Jeśli tak to czy to rozwiąże problem ? bo wgranie innych sterowników od grafy nic nie zmieniło. Jest gdzieś instrukcja jak korzystać z Bypas11 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted April 27, 2021 Author Report Share Posted April 27, 2021 Bypass służy do dalszej aktualizacji Win 7. Nie ma nic wspólnego ze sterownikami. Instrukcja? - bez przesady - stosowne opcje wyświetlą się w oknie po uruchomieniu. Wpisujesz cyfrę wybranej opcji i masz dostępne aktualizacje z WU lub ręcznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 Sterowniki chciałem przetestować żeby wykluczyć kartę graficzną. Bypass sprawdzę jutro bo na daną chwilę nie mam dostępu do kompa. Bypass jest gdzieś na forum do pobrania czy szukać w necie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
razor1995 Posted April 27, 2021 Report Share Posted April 27, 2021 17 minut temu, fidob napisał: Bypass jest gdzieś na forum do pobrania czy szukać w necie ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DOWNLOAD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkaw Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 16 godzin temu, jkaw napisał: Witam. Może ktoś z Panów poradzi mi w jaki sposób zainstalować siódemkę lub XP na Kiano Elegance 13.3 360 procesor Intel Celeron N3350 (2 rdzenie, generacja Apollo Lake); grafika Intel HD Graphics; 4 GB pamięci RAM DDR3 800 MHz. Za cholerę nie można. Na instalatorze z 10 dojdzie do resetu i logo siódemki stoi jak drut, ani drgnie. XP w ogóle nawet tyle nie może. Zastanawia mnie też dlaczego nie można zainstalować 10 ani 8.1 x86. Też nie idzie. Czy jest jakiś sposób? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Witam. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bunio1 Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 @jkaw na stronie producenta tylko sterowniki x64 win 10 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zalecam system którego sam używam na gorszym badziewiu i działa znośnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 16 godzin temu, razor1995 napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] DOWNLOAD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mam pytanie który plik uruchomić ? Jak jest różnica między nimi ? 1. LiveOS-Setup.cmd 2. Wim-Integration.cmd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 14 minut temu, fidob napisał: 1. LiveOS-Setup.cmd Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 Niby coś poszło zrobiłem wyszukiwanie aktualizacji zobaczymy czy coś pobierze lub znajdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
fidob Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 Wszystko zainstalowanie, aktualizacje pobranie i zainstalowane i niestety problem z Menu Kontekstowym pozostał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted April 28, 2021 Report Share Posted April 28, 2021 No a czego się spodziewałeś? Szansa, że aktualizacja naprawi ten problem była praktycznie zerowa. Musisz szukać przyczyny gdzieś indziej, pewnie w sterownikach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert125 Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 Wersja standardowa Dochodzi do instalatora i koniec instalacji bo przestaje działać mysz (przewodowa Microsoft 4500 Comfort) i klawiatura (Microsoft Wired Keyboard 600). Wersja na instalatorze Windows10 Instaluje się. Koniec instalacji w punkcie kiedy trzeba wpisać nazwę użytkownika i nazwę komputera-przestaje działać mysz (przewodowa Microsoft 4500 Comfort) i klawiatura (Microsoft Wired Keyboard 600). Płyta główna Gigabyte Aorus X570 Elite, Procesor AMD Ryzen 7 3700X, dysk Samsung 950Pro M.2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 JPD! - kto instaluje Win 7 na płycie X570 i Ryzen 3xxx??? - cuda się nie zdarzają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 padłem ze śmiechu, bo ile razy można to tu wałkować. Na dodatek zero pojęcia, dosłownie zero, i bierze się za instalację Win7 na x570 i to jeszcze na podstawowym modzie wikiego bez sterów dla nowych sprzętów 6 minut temu, robert125 napisał: Jakieś podpowiedzi? Winzgroza 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 23, 2021 Author Report Share Posted May 23, 2021 Nie czyta: Czyli po ludzku, trzeba mysz i klawiaturę podłączyć pod porty USB do których są sterowniki zintegrowane z Win 7 np AsMedia USB 3.1 + sterowniki NVMe (te 2 rzeczy znajdziesz w moim modzie). Potem zainstalować modyfikowane w tematu powyżej o ile będą działać. A na koniec poszukać wszelkich innych sterowników do płyty X570. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert125 Posted May 23, 2021 Report Share Posted May 23, 2021 47 minut temu, Widzior napisał: padłem ze śmiechu, bo ile razy można to tu wałkować. Na dodatek zero pojęcia, dosłownie zero, i bierze się za instalację Win7 na x570 i to jeszcze na podstawowym modzie wikiego bez sterów dla nowych sprzętów Winzgroza 10 System zainstalowany. Część sterowników wyciągnięta z sytemu Windows10 a część zmodyfikowana znaleziona na forum, powyciągane z folderów programu Gigabyte Windows Image Tool dla wersji płyt X470/B450 i wersji dla wszystkich innych plus sterowniki myszy i klawiatury Microsoft dodane przez NTLite do obrazu NiKKA z zanaczeniem opcji "niekontrolowana instalacja". Brak sterowników do kilku portów USB 3.1 nie dotyczy wszystkich serii procesorów Ryzen7 seria 3. Nie mam innej pyty i czasu żeby to sprawdzić ale podejrzewam, że jest to też kwestia płyty w jakiej jest procesor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Loloss Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 Hej. Jestem tu nowy, więc będę wdzięczny za wyrozumiałość, jeśli moje pytania wydadzą się komuś zbędnym wałkowaniem tego tematu Ale, niestety nie mogę sobie poradzić z instalacją Windows 7 na nowym sprzęcie Wcześniej zmodyfikowałem ISO, przy pomocy ASUS EZ Installer (pomijając wcześniejsze dodawanie aktualizacji) dodając obsługę USB 3.0 i NVMe i wszystko działało bez problemu na płytach z chipsetem B450 i X470 z Ryzen 5 2600. Po zmianie mobo i CPU - B 550 i R 7 3800XT - i po dwóch dniach (i nocach) szukania wszelkich informacji i kombinowaniu , zero pozytywnych rezultatów Efekt jest taki, że gdy tylko instalator Win 7 przejmuje kontrolę (pierwsze menu z wyborem daty, układu klawiatury) natychmiast myszka i klawiatura się rozłączają. Nie pomaga również podpięcie pod USB 2.0 , które płyta posiada. Zintegrowałem z obrazem sterownik "usbxhci" (w moim przypadku sterownik 3.1 jest od Microsoftu), pobrałem zmodyfikowane obrazy z początku tego wątku i... Nadal to samo. W przypadku instalatora z Win 10 wszystko działa do momentu, gdy pojawi się menu z Win 7, w którym podaje się nazwę użytkownika i hasło, po czym znów urządzenia wskazujące się rozłączają Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć, czego jeszcze brakuje w instalatorze Win7, w porównaniu choćby do Win8, że to nie działa? Na poprzedniej platformie bez problemu działał w trybie UEFI (na partycjach GPT) i dyskiem NVMe. Czy, gdybym miał kontroler USB 2.0 wpięty w PCIe, to mógłbym liczyć, że będzie OK - na czas instalacji oczywiście. Reszta sterowników już pod okienkami. P.S., Jeśli to już przegięcie w tym temacie, to usunę wpis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted May 24, 2021 Author Report Share Posted May 24, 2021 5 minut temu, Loloss napisał: Po zmianie mobo i CPU - B 550 i R 7 3800XT - i po dwóch dniach (i nocach) szukania wszelkich informacji i kombinowaniu , zero pozytywnych rezultatów Efekt jest taki, że gdy tylko instalator Win 7 przejmuje kontrolę (pierwsze menu z wyborem daty, układu klawiatury) natychmiast myszka i klawiatura się rozłączają. 2 posty wyżej: W dniu 23.05.2021 o 17:56, wiktorynek napisał: trzeba mysz i klawiaturę podłączyć pod porty USB do których są sterowniki zintegrowane z Win 7 np AsMedia USB 3.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted May 24, 2021 Report Share Posted May 24, 2021 Godzinę temu, Loloss napisał: B 550 i R 7 3800XT Do płyt AMD z serii 500 i procesorów 3000/5000 nie ma oficjalnych sterowników USB, są tylko modowane. A to że masz czarne USB 2.0 nic nie zmienia, bo to tylko "atrapa" 2.0, która działa i tak pod kontrolerem 3.0/3.1, więc stery tak czy siak potrzebujesz. Czasy EHCI dawno minęły, teraz już tylko xHCI. W moim temacie, który wiki wrzucił 3 posty wyżej, masz wszystko opisane. Nie wiem czy te modowane sterowniki można dodać do ISO, czy mają podpis cyfrowy, ale chińczyk sobie jakoś poradził (gość zaufany, nie ma obaw) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ProTip - ja zawsze mam w rezerwie klawę na PS/2, wiele razy mi dupsko uratowała. Oczywiście trzeba kupić płytę, która ma choć jedno takie gniazdo (super hiper elite ultra pro master Gigashity już nie mają), no i posiadać podstawowe umiejętności operowania samą klawą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts