Jump to content

Win JG7 ThinPC

Recommended Posts

Win JG7 ThinPC x86

Przedstawiam udoskonaloną i zoptymalizowaną wersję ciekawej odmiany Windows 7 - ThinPC. Więcej na ten temat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jest to NAJLEPSZY wybór na starszy sprzęt, na którym ten system będzie sprawował się lepiej niż każdy inny. Zajmuje bardzo mało miejsca i WSZYSTKO w nim działa - a to ciężko ze sobą pogodzić...  

System zajmuje na dysku 4,34 GB.

Na moim PC z 8GB Ram sprawuje się lepiej niż jakakolwiek wersja Win 7, a zużywa 430 MB Ramu. Na sprzęt z procesorami 32-bitowymi oraz 64-bitowymi z małą ilością pamięci - jest bezkonkurencyjny.

I. Dodano:

- oryginalnie brakujące moduły systemowe: wyszukiwarkę plikówprzeglądarkę zdjęć, pełen pakiet microsoftowych kodeków oraz NetFramework (3.0 SP2, 3.5 SP1, 4.8), IE11;

- poprawki z Windows Update wydane do dnia 21.05.2020;

- Notepad2;

- HashChek;

- 2 kompozycje graficzne;

- Optymalizator Usług;

- Czyszczenie;

- tryb pracy na dyskach SSD;

- tryb dla gier.

II. Usunięto:

- telemetria;

- przykładowa muzyka, wideo i obrazy, wygaszacze ekranu, dźwięki systemowe;
- "łatwy transfer";

- język naturalny;

- języki (pozostał en-US).

III. Instalacja:

Nagraj ten bootowalny obraz na DVD z minimalną prędkością lub użyj dowolnego programu (proponuję RUFUS) do tworzenia bootowalnego obrazu z pendriva.

Pendriv - USB 2.0

UWAGA!!! NALEŻY ODPIĄĆ WSZYSTKIE TWARDE DYSKI OPRÓCZ TEGO, NA KTÓRYM BĘDZIE INSTALOWANY SYSTEM

Instalator mając do dyspozycji dwa dyski fizyczne (lub więcej) wrzuca pliki rozruchowe na jeden z nich, a na drugi cały system. To jeszcze nie taki problem, ale dysk z plikami rozruchowymi po zainstalowaniu systemu staje się niewidoczny z poziomu eksploratora plików i go po prostu nie widać. Odpinając dyski unika się tego bałaganu. Po zainstalowaniu systemu należy podpiąć wszystkie potrzebne dyski i każdy zostanie prawidłowo wykryty i dodany oraz widoczny w eksploratorze.

Na samym końcu instalator zapyta Cię:
 "Czy system został zainstalowany na dysku SSD?"
- przy poprawnej odpowiedzi zostanie wprowadzony cały pakiet stosownych ustawień. 
Następnie zastosuj wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w TUNING na pulpicie.

IV. Użytkowanie:

1. Jeśli instalacja programu lub sprzętu sprawia problem, wtedy włączcie w Optymalizatorze Usług na czas instalacji - konfigurację domyślną usług, a po udanej instalacji należy ustawić usługi wg własnych minimalnych potrzeb.

2. Polecam używać funkcji "Czyszczenie" z menu prawokliku, zawsze po instalacji nowych łatek Windows Update, sterowników, programów i wtyczek do przeglądarek - wygasza on dodatkowe obciążające wpisy rozruchowe oraz głęboko oczyszcza system ze śmieci, redukując rozmiar zajmowanego miejsca na dysku.

3. Nie używać ŻADNYCH dodatkowych optymalizatorów - programów/kombajnów ingerujących w usługi i rejestr, bo później będzie sporo Waszych pytań, ale bez żadnej mojej odpowiedzi. Wszystko co potrzebne do długotrwałego korzystania z systemu jest już w niego wbudowane. Jedyny możliwy do zaakceptowania soft dodatkowo czyszczący to CCleaner ustawiony domyślnie. Nie polecam również żadnych skryptów antyszpiegowskich, gdyż podobnie jak wspomniane programy - zmieniają dostarczone przeze mnie ustawienia.

4. System jest nieaktywowany.

Rozmiar ISO: 1,48 GB

MD5: dd2c3d34ab863f18c2ef4a722a7b4343

LINK z [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie, nie będzie. Jeszcze dwa dni temu tak planowałem. Niestety poprawki z WU nie instalują się, jeśli wykroję więcej z systemu niż wyszczególniłem w opisie. Ultra Lite miał mieć moduł WU, ale wyleci ze względu na to co wspomniałem. Skoro nie będzie WU i WinSxS, to i wersji Ultra Lite.

Natomiast Core - jak najbardziej, właśnie się robi :D

Taki styl przyjmę do wszystkich przyszłych moich domniemanych wydań jakichkolwiek systemów -> Lite lekko przycięty i totalnie okrojony Core.

PZDR!

Cielebonk, manikcs and klarion like this

23 minuty temu, rasoir0591 napisał:

Może głupie pytanie, ale nie znalazłem info na wiki i po angielsku w googlach. Czy system jest 32 bit'owy?

Tak, to system 32-bitowy, ale oczywiście można instalować na maszynach z prockami 64-bitowymi i pamięcią do 4 GB. Obsługuje 3,5 GB ram, niestety nie działa RAM-Patch umożliwiający "widzenie" przez system pełnych 4 GB pamięci.

Mając 4 GB Ramu i więcej, można zainstalować sobie RAM-disk, który korzysta z "niewidocznego" dla systemu zakresu pamięci i założyć tam np. super-szybki plik wymiany. Umożliwia to program VSuite. Utworzony ramdysk nie będzie pobierał systemowej pamięci tylko tą niewykorzystaną. Genialne rozwiązanie. 

p.s. Ktoś już instalował?

Godzinę temu, am8 napisał:

Czy dałoby się skrócić czas bootloadera z 30 sekund na 3? Mam problem z przezroczystością, ale to chyba wina SIS. Oprócz tego bardzo fajnie działa.

Nie za bardzo. U mnie na różnych PCetach/laptopach Seveny 32-bitowe zawsze dłużej startowały od 64-bitowych wersji. Mnie ten czas też irytuje. SSD załatwia sprawę radykalnie...

System zainstalowany. Chipset Z68, dysk SSD. Aktualizacje 3 ważne i jedna opcjonalna - bez kłopotu zainstalowane. Drobne kłopoty z dostosowaniem pod siebie za sprawą TrustedInstaller ( usługa systemowa i do większości składników systemu tylko ona ma uprawnienia), aby ingerować w rejestr lub pliki trzeba przejmować na własność i zmieniać uprawnienia. Jedynie co zauważyłem to w menu start na języku polskim przycisk zamykania i jego opcje na koncie domyślnym są po angielsku, natomiast na nowym koncie administracyjnym napisy są polskie. Pozdrawiam.

polski_angielski2w1.jpg

8 minut temu, Franc napisał:

@bardrab - przeczytaj wcześniejsze posty autora, wyjaśnił tą kwestię. Ze swojej strony mogę tylko dodać, że pod programy CAD wybierz system 64 bitowy - większość producentów nie wydaje już programów w wersji x86

Przepraszam, moje niedopatrzenie. :)

Guest asd123

Nie idzie jej aktywować.

Błąd: 0xC004F035 Usługa licencjonowania oprogramowania zgłosiła, że nie można aktywować komputera przy użyciu klucza produktu licencji zbiorczej. Systemy korzystające z licencji zbiorczej wymagają uaktualnienia z odpowiedniego systemu operacyjnego. Skontaktuj się z administratorem systemu lub użyj klucza innego typu

Godzinę temu, asd123 napisał:

Nie idzie jej aktywować.

Błąd: 0xC004F035 Usługa licencjonowania oprogramowania zgłosiła, że nie można aktywować komputera przy użyciu klucza produktu licencji zbiorczej. Systemy korzystające z licencji zbiorczej wymagają uaktualnienia z odpowiedniego systemu operacyjnego. Skontaktuj się z administratorem systemu lub użyj klucza innego typu

Może coś więcej info...

Jaki system zainstalowany, jakim aktywatorem próbujesz aktywować?

2 godziny temu, asd123 napisał:

Nie idzie jej aktywować.

MTKV263 aktywacja pomyślna. Pobrany z tego forum.

5 minut temu, klarion napisał:

Aero w tym systemiku jest ? Bo nie widzę żadnych screenów :)

W folderze tuning są standardowo 3 opcje Aero Glass.

Nie zrobiłem jeszcze wszystkiego do końca ale 50 procesów i raptem 600MB RAM użyte.

JMP12345 and klarion like this

50 procesów, ło rany! Ja na stacjonarnym mam z antywirusem (2 procesy - Kaspersky Free) tylko 27 procesów, a zainstalowane mam ponad 5 GB programów i wszystkie sterowniki. W laptopie - rozumiem, jeszcze dochodzi 3 procesy z Wi-Fi, ale to wszystko. Ogarnij to, bo sporo za dużo

8 godzin temu, srom-otnik napisał:

50 procesów, ło rany! Ja na stacjonarnym mam z antywirusem (2 procesy - Kaspersky Free) tylko 27 procesów, a zainstalowane mam ponad 5 GB programów i wszystkie sterowniki. W laptopie - rozumiem, jeszcze dochodzi 3 procesy z Wi-Fi, ale to wszystko. Ogarnij to, bo sporo za dużo

Tylko, że ja dopiero go postawiłem. Stery, podstawowe programy, instalacja bibliotek, a na optymalizację zabrakło czasu :D Teraz spać po pracy może po południu zrobię.

1 minutę temu, Franc napisał:

Przecież jest w innym temacie - użyj opcji "Szukaj"

Użyj opcji sprawdź dokładnie, jest wersja Ultra Lite. Core brak

Co do systemu 32 bit JG7 ThinPC jak zwykle klasa sama w sobie i jak dla mnie lepszy od Lubuntu(co testerzy potwierdzili śmiało)