Crazy36 Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2019 5 godzin temu, ojciec123 napisał: Instalacja wersji win10 LTSB - podejście do laptopa z wpisanym kluczem w BIOSie UEFI. Będę wdzięczny za podpowiedzi, sprzęt jest nowy na gwarancji i chciałbym pozostawić w nim na razie dysk - talerzowy hdd z uwagi na gwarancję. A do jakiej wersji win10 masz klucz w biosie?Z Win10 to ltsb jest chyba najleprzym wyborem do HDD. Cytuj
Gość Opublikowano 25 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2019 W dniu 10.10.2019 o 23:04, Crazy36 napisał: A do jakiej wersji win10 masz klucz w biosie?Z Win10 to ltsb jest chyba najleprzym wyborem do HDD. Win 10 LTSB (1607) to najszybszy win 10, ale wersja od sromotnika jest jedna z najszybszych. Testowane na moim celeron g1610t + gt630 +hdd. Cytuj
PannaAnna Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2019 @srom-otnik jak postępy z systemem? Jakieś info nowe? wena wróciła? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 26 Października 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2019 Wróci w lutym, jak skończy się wsparcie dla Win7 - mam zamiar wydać po kolei całą serię swoich zaktualizowanych modyfikacji. Już mam pomysł na uproszczony Optymalizator Usług i wzmocnioną funkcję Czyszczenie - na moim win 8.1 Lite działa jak zaplanowałem. Zobaczymy co czas pokaże i mam nadzieję, że nic nie "wyskoczy" żeby pokrzyżować plany. Najbardziej nie chce mi się podchodzić do tematu W10 - bo z tego g...a nie korzystam i prędko nie będę miał zamiaru. To wieczna beta, w której "na dzień dobry" coś zrąbane. Ale spróbuję. Na pewno będzie to wersja pełna, tylko lekko zoptymalizowana i EWENTUALNIE leciuteńka Lite np bez Defedera. W dzisiejszych czasach, przy obecnych możliwościach sprzętu - cięcie systemu raczej mija się z celem. Więcej się ryzykuje niż zyskuje. To nie czasy XP, Visty i Win7, gdzie faktycznie odchudzanie systemu dawało mierzalne korzyści. Pozdrawiam Wszystkich! BGT, witek666, klarion i 4 innych lubią to Cytuj
Franc Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2019 Liczyłem po cichu na prezent pod choinkę w postaci nowego moda ale jak widać niezbyt grzeczny byłem (pewnie jak i inni na forum ), ale cóż cierpliwie poczekamy Cytuj
BodziuRat Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 W dniu 26.10.2019 o 09:51, srom-otnik napisał: Wróci w lutym, jak skończy się wsparcie dla Win7 - mam zamiar wydać po kolei całą serię swoich zaktualizowanych modyfikacji. Już mam pomysł na uproszczony Optymalizator Usług i wzmocnioną funkcję Czyszczenie - na moim win 8.1 Lite działa jak zaplanowałem. Zobaczymy co czas pokaże i mam nadzieję, że nic nie "wyskoczy" żeby pokrzyżować plany. Najbardziej nie chce mi się podchodzić do tematu W10 - bo z tego g...a nie korzystam i prędko nie będę miał zamiaru. To wieczna beta, w której "na dzień dobry" coś zrąbane. Ale spróbuję. Na pewno będzie to wersja pełna, tylko lekko zoptymalizowana i EWENTUALNIE leciuteńka Lite np bez Defedera. W dzisiejszych czasach, przy obecnych możliwościach sprzętu - cięcie systemu raczej mija się z celem. Więcej się ryzykuje niż zyskuje. To nie czasy XP, Visty i Win7, gdzie faktycznie odchudzanie systemu dawało mierzalne korzyści. Pozdrawiam Wszystkich! I tu panie cię zaskoczę. Miałem win 7, 8.1 i 10 w wersji 1809 jak i teraz 1607, obecny system sprawuje się o niebo lepiej niż inne windy. Przede wszystkim używam do grania, gdzie mój leciwy komp [patrz opis] dostał skrzydeł na win10. Oczywiście sam go oczyściłem ze wszystkich sklepów, xbox [nie używam tej opcji], defendera itp. Aktualizacje tylko przeprowadzam przez wsus offline. Cytuj
blazenxd1 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 Sugerujesz SROM-OTNIK że Windows 8.1 jest lepszy od win 10? możesz uzasadnić? w sumie gdyby mi forza horizon 4 działała na win 8.1 to nie musiałbym siedzieć na win 10... bo Win 8.1 przecudowany przez Ciebie to rakieta konkret no ale nowe gry już mają spier****** wymagania windowsa 10 i sklepu... no ale cóż Cytuj
Franc Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2019 Człowiek docenił Win 8.1 jak popracował trochę na zwykłym Win10 (w pracy i w domu). Win8.1 po wywaleniu kafli i ustawieniach/optymalizacji jest niezłym systemem, używałem go dłuższy czas, niestety niektórzy producenci programów CAD/CAM przestali wspierać ten system (nowe wersje programów już się nie dadzą zainstalować) i zmuszony byłem wrócić najpierw na Win7, a obecnie chwilowo używam moda LTSC. Gdyby nie te "niedogodności" siedziałbym sobie na modzie 8.1, a tak przyjdzie używać dwóch systemów lub jednego (mniej lubianego) Cytuj
werwaok Opublikowano 30 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2019 Jak przygotowujesz zaaktualizowany instalator LTSC/LTSB? W dniu 26.10.2019 o 09:51, srom-otnik napisał: Wróci w lutym, jak skończy się wsparcie dla Win7 - mam zamiar wydać po kolei całą serię swoich zaktualizowanych modyfikacji. Już mam pomysł na uproszczony Optymalizator Usług i wzmocnioną funkcję Czyszczenie - na moim win 8.1 Lite działa jak zaplanowałem. Zobaczymy co czas pokaże i mam nadzieję, że nic nie "wyskoczy" żeby pokrzyżować plany. Najbardziej nie chce mi się podchodzić do tematu W10 - bo z tego g...a nie korzystam i prędko nie będę miał zamiaru. To wieczna beta, w której "na dzień dobry" coś zrąbane. Ale spróbuję. Na pewno będzie to wersja pełna, tylko lekko zoptymalizowana i EWENTUALNIE leciuteńka Lite np bez Defedera. W dzisiejszych czasach, przy obecnych możliwościach sprzętu - cięcie systemu raczej mija się z celem. Więcej się ryzykuje niż zyskuje. To nie czasy XP, Visty i Win7, gdzie faktycznie odchudzanie systemu dawało mierzalne korzyści. Pozdrawiam Wszystkich! Cytuj
winclub1337 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2019 Hej, Czy na wersji core x64 jest możliwość ręcznego zainstalowania jednej konkretnej aktualizacji? Chodzi o KB4522355? Cytuj
pirotaro Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Słuchajcie, po zainstalowaniu tej windy mam założone w trakcie instalacji konto >weronika< jest to konto admin i jest bez hasła. Jak zrobić aby pewne programy np. gry odpalane mogły być tylko po podaniu hasła? Może założyć nowe konto lokalne np >alexander< odpalane z hasłem i tak zrobić aby tylko na nim można było odpalać fifę, jurasic word bądź innego steama? Na koncie głównym weronika można by normalnie odbierać maile czy otwierać worda. Jak to widzicie, czy się da? Cytuj
niger12 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2019 witam serdecznie, czy na tym modzie działa directplay? lepiej jg10 pro czy LTSB do gierek? Cytuj
gutosie Opublikowano 18 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2019 Witam proszę o podpowiedz jak przywrócić telnet w Core ? widzę ze został ten protokół wykasowany polecenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] nie załatwia sprawy pozdrawiam gutosie Cytuj
House Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 Potrzebuję pomocy, czy to przez fakt modyfikowanego windowsa mam problem z pakietem office? Dokładnie w Excelu wyskakuje mi problem z uruchomieniem konsoli Visual Basic -> komunikat -> VBE6EXT.OLB could not be loaded. Out of memory Umie ktoś to rozwiązać, jakoś zaradzić? Cytuj
niger12 Opublikowano 19 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2019 witam serdecznie system śmiga jak rakieta tylko nie moge wylaczac/wlaczac funkcji w systemie windows wyskakuje taki oto błąd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] próbowałem włączać domyslna konfiguracje uslug, dalej bez zmian Cytuj
Gothan Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2019 Witam System zainstalowany na wiosnę, działał do tej pory bez najmniejszych problemów. Ostatnio chciałem zainstlować aplikację Garmin Express, w trakcie instalacji były pobierane różne elementy min netfx472. Przy próbie uruchomienia wyskoczył komunikat program wymaga netframework 4.72. Zainstalowałem net framework i po restarcie kłopoty, najpierw wyskoczył komunikat "Program AMD Catalyst Control Center przestał działać" potem próbowałem uruchomić zainstalowany Garmin Express ale albo nic się dnie dzieje, albo wyskakuje okno z logo programu i komunikat "program przestał działać z powodu problemów". Zauważyłem, że zarówno Catalyst jak i Garmin w menadżerze zadań są widoczne jako programy działające w tle. Z poziomu panelu sterowania z net framework nie mogę nic zrobić - komunikat "program nie został zainstalowany na tym komputerze" Nie mam już pomysłu co z tym zrobić. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2019 Nowe iso, na razie tylko w wersji full, testowe. Jak wypali - zrobię Lite. Pobierać i testować! Udanego Sylwestra i jeszcze bardziej udanego Nowego Roku! PZDR! moszter, eidur, klarion i 3 innych lubią to Cytuj
fk4mil Opublikowano 31 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2019 System aktualnie oceniam bardzo dobrze, tylko jedna rzecz czy to normalne ze po zainstalowaniu systemu wchodzac do panelu sterowania jest ikonka Nvidia Control Panel? Gdy nie mam karty Nvidia? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 31 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2019 Wiem o tym, będzie skasowane w następnym wydaniu. Nie miałem czasu już tego dziś robić, a chciałem Wam wysłać w miarę wcześnie iso. Nowe iso z dzisiejszego poranka, dodatkowo oczyszczone, bez wspomnianego zabłąkanego nieaktywnego apletu w panelu sterowania. PZDR! fk4mil i klarion lubią to Cytuj
martinii Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 To jest nadal mod na bazie LTSB 1607? Jeżeli tak to czy przewidujesz zrobić coś podobnego na nowszej bazie? Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Cytuj
srom-otnik Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 20 minut temu, martinii napisał: To jest nadal mod na bazie LTSB 1607? Jeżeli tak to czy przewidujesz zrobić coś podobnego na nowszej bazie? Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Tak, to jest nowa wersja zbudowana od zera, pozbawiona wszystkich wcześniejszych bugów - chyba najsensowniejszego wydania W10 (w mojej skromnej ocenie). Jest teraz zintegrowane 2,6 GB aktualizacji do dnia dzisiejszego + wszystko co udało mi się przez kilka opracować i udoskonalić w zakresie tuningowanie systemów. Dla mnie to jedyna alternatywa dla W7 i W8.1 Dziś pracuję nad wersją Lite. Za niedługo wydam LTSC w wersji pełnej i Lite. adonx i balusiek lubią to Cytuj
Franc Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Poczekamy, z drobnostek to w Autoruns w zakładce AppInit kilka pozycji było zaznaczonych na żółto (DWMGlass), a tak poza tym reszta ok Cytuj
srom-otnik Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 4 minuty temu, Franc napisał: Poczekamy, z drobnostek to w Autoruns w zakładce AppInit kilka pozycji było zaznaczonych na żółto (DWMGlass), a tak poza tym reszta ok Tak ma być, bo to specjalnie okrojona wersja AeroGlass, która nie psuje ramek okien jak wersja full Cytuj
martinii Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 To świetne wieści. Również uważam że to najsensowniejsza wersja W10. Skoro masz ją jeszcze ulepszyć to czekam z niecierpliwością Dobrego Nowego Roku! Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka Cytuj
DivRoK Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Witam @srom-otnik to jest finalna wersja Win 10 LTSB? Czy planujesz poprawiać coś w obrazie? Bo zastanawiam się czy pobierać czy będziesz coś jeszcze zmieniał w ISO Pozdrawiam Cytuj
srom-otnik Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 6 minut temu, DivRoK napisał: Witam @srom-otnik to jest finalna wersja Win 10 LTSB? Czy planujesz poprawiać coś w obrazie? Bo zastanawiam się czy pobierać czy będziesz coś jeszcze zmieniał w ISO Pozdrawiam Jak nic nie znajdziecie, co można uznać za moj błąd - to jest wersja finalna. Ja nic tam nie znalazłem i dla mnie jest perfekt. Lite będzie mocno wycięte i dedykowane dla miłośników lekkości. Nie uniknie się kompromisów lekkość-funkcjonalność, ale to chyba logiczne... Cytuj
DivRoK Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 2 minuty temu, srom-otnik napisał: Jak nic nie znajdziecie, co można uznać za moj błąd - to jest wersja finalna. Ja nic tam nie znalazłem i dla mnie jest perfekt. Lite będzie mocno wycięte i dedykowane dla miłośników lekkości. Nie uniknie się kompromisów lekkość-funkcjonalność, ale to chyba logiczne... Rozumiem dziękuje za odpowiedz :) Cytuj
janek917 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 Pobieram nową wersję.Instalacja i testy,choć przyznam że czekam na wersję bardziej okrojoną .Za włożoną pracę dziękuję. Cytuj
telemach Opublikowano 1 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 działa HyperV ? bo w poprzedniej miało być a nie działało Cytuj
srom-otnik Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2020 37 minut temu, telemach napisał: działa HyperV ? bo w poprzedniej miało być a nie działało Działa, właśnie odpaliłem wszystkie moduły i utworzyłem w pełni funkcjonalną maszynę wirtualną. Tę funkcję uśpiłem i samo przywrócenie usług domyślnych nie wystarczy. Chcąc coś takiego uruchomić, należy wcześniej w panelu sterowania uaktywnić funkcję Hyper-V, po restarcie włączyć wszystkie wygaszone usługi odpowiedzialne za Hyper-V na tryb ręczny + usługi domyślne w Optymalizatorze Usług i wszystko działa jak M$ zaprojektowało. Powtarzam, działa na 100% Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi