Skocz do zawartości

Zorin OS Ultimate (Ubuntu)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

IOFJwnX.png

Zorin jest dystrybucją zbudowaną na Ubuntu i skierowaną do początkujących użytkowników Linuksa. Interfejs graficzny zbliżony jest wyglądem do MS Windows. Zorin OS Core oferuje pulpit XP, 7 lub GNOME 2 (do wyboru). Zorin OS Ultimate dodatkowo wyposażony jest w pulpity Mac OS X, Unity oraz Windows 2000. System posiada preinstalowane kodeki, wtyczki i programy o zamkniętym kodzie źródłowym, które mogą ułatwić przesiadkę z innego systemu na Linuksa.

Zorin OS 10 bazuje na Ubuntu 15.04 i dostarcza aktualizacje pakietów, w tym jądro Linux 3.19 + systemd.

Nowe wydanie dostarcza m.in. ulepszony domyślny motyw pulpitu, nowe czcionki systemowe FreeSans, nowy zestaw ikon bazujący na motywie ikon elementary i elementary-add.

Zorin Theme Changer został usprawniony o możliwość zmiany koloru motywu z domyślnego niebieskiego na zielony, pomarańczowy i czerwony.

Zostały również dodane nowe aplikacje: Media Player, Geary klient poczty, Calendar oraz Activity Journal.

Jak zawsze, Zorin OS 8 używa pulpitu Zorin Desktop wraz z Zorin Menu oraz Zorin Look Changer.
Edycja Ultimate posiada dodatkowo rozszerzoną wersję Zorin Look Changer, Zorin Splash Screen Manager oraz Zorin Ba
ckground Plus.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
marcin23imk lubi to
Opublikowano

Zorin OS 12.4 Ultimate x64 i x86

Waga: 2,95GB i 2,96GB

Opublikowano

Zorin OS 15 Ultimate x64

Waga: 4,21GB

Nowe checksumy się pojawiły, czyli nowy obraz, ale bez jakiegokolwiek info o zmianach.

System waży trochę więcej niż starsza wersja.

Nie instalowałem jeszcze nowszej wersji, więc na razie mogłem tylko porównać spis komponentów i ich sumy kontrolne, które rzeczy zostały jakoś zmienione.

slawek1219 i jnm lubią to
Opublikowano

Zorin OS 15 Ultimate Lite 32/64bit

Opublikowano

Zorin OS 15.1 Ultimate

Opublikowano

Tak właśnie zrobiłem, zainstalowałem wersję lite Zorin OS. Jest inna w ustawieniach, lepsze ma ustawienia i łatwiejszą konfiguracje. I cuś mi się wydaje że przesiądę się na Zorin OS lite :):P

Opublikowano

Zorin OS 15.2

marcin23imk lubi to
Opublikowano

Zorin OS 15.3

Opublikowano

Słyszałem, że Zorin OS posiada wbudowanego wine, czy tak jest? Bo bym się chętnie przeniósł na to distro, lecz ja jestem windowsowym chłopem od zawsze i nie znam się zbytnio na linuxie. Dobry system na przesiadke z Windowsa ?

Opublikowano
6 godzin temu, zwierzaczek666 napisał:

moze warto sprobowac ale prosze wrzucic aktualna wersje systemu z info jak zainstalowac (nigdy nie mialem doczynienia z linuxem). prostw info dla zielonych :)))

zorin ok , a dla poczatkujacych ja polecam  linux mint :good3:

dodam od siebie ze zawsze instalujemy w kolejnosci

1.windows

2.linux 

moze warto sprobowac ale prosze wrzucic aktualna wersje systemu z info jak zainstalowac (nigdy nie mialem doczynienia z linuxem). prostw info dla zielonych :)))

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]      tu najnowsza wersja 16 beta , i inne linuxy do wyboru i koloru xD

Opublikowano

@Miastowy - sprawdzałeś link ? - not found - na 3 przeglądarkach.

Widocznie nikt nie sprawdzał - bo by już pisali.

Opublikowano
11 minut temu, zwierzaczek666 napisał:

jeszcze nie zaczalem wgrywac poprzez rufusa a juz sie wyleczyłem Zostaje jednak z winda. dzieki za podpowiedzi

widze przerazenie w twoich oczach:L

Opublikowano

Zainstaluj na wirtualu, na innym dysku - nawet małym - jak się nie znasz - NIE INSTALUJ OBOK WINDOWSA - niektóre dystrybucje potrafią uwalić boot.

A najlepiej - innstaluj na rufus - lub na MULTIBOTACH - możesz je po kolei próbować - WIĘKSZOŚĆ JEST W WERSJI - LIVE - I TO JEST NAJLEPSZA OPCJA - zobaczysz jak to wygląda.

Warto - chociaż po to by wiedzieć o co chodzi.

Linux nie jest taki grożny - zawsze warto spróbować - według opcji które napisałem.

I nie wiem dlaczego takiego postu nikt  nie napisał - przecież są tu tacy co używają linuxa.

Na rufusie też będą w wersji  - live - możesz próbowac bez instalacji.

A jeśli chodzi o wersję ZorinOS Ultimate - z oficjalnej strony trzeba płacić - i to dosyć dużo.

Głupota przy linuxach.

Opublikowano

ale tu nie ma co pisac poradnikow i tutukow bo  wszystko masz w GOOGLE  co i jak zrobic , tylko trzeba odpowiednio pytania zadawac wujowi  :E

wiem ze zorin jest $   dlatego mu polecilem linux mint ewentulanie  linux lite    sa obydwa jako Live system i tu masz racje zibi59 niech chop sobie posmiga na live wersji , sam tak sie uczylem xD

vegeta80 lubi to
Opublikowano

jeszcze nie zaczalem wgrywac poprzez rufusa a juz sie wyleczyłem Zostaje jednak z winda. dzieki za podpowiedzi

Szybko robisz  " Hände hoch  "   nie rób wstydu .

Zainstaluj sobie  dla testów   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]     tu nic nie musisz " grzebać "  to jest tak proste jak WIN i skoro  moja żona jedzie z tą  wer. Linux  jak z dzikiem  to Ty też sobie poradzisz.