darkowal Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Zorin jest dystrybucją zbudowaną na Ubuntu i skierowaną do początkujących użytkowników Linuksa. Interfejs graficzny zbliżony jest wyglądem do MS Windows. Zorin OS Core oferuje pulpit XP, 7 lub GNOME 2 (do wyboru). Zorin OS Ultimate dodatkowo wyposażony jest w pulpity Mac OS X, Unity oraz Windows 2000. System posiada preinstalowane kodeki, wtyczki i programy o zamkniętym kodzie źródłowym, które mogą ułatwić przesiadkę z innego systemu na Linuksa.Zorin OS 10 bazuje na Ubuntu 15.04 i dostarcza aktualizacje pakietów, w tym jądro Linux 3.19 + systemd.Nowe wydanie dostarcza m.in. ulepszony domyślny motyw pulpitu, nowe czcionki systemowe FreeSans, nowy zestaw ikon bazujący na motywie ikon elementary i elementary-add.Zorin Theme Changer został usprawniony o możliwość zmiany koloru motywu z domyślnego niebieskiego na zielony, pomarańczowy i czerwony.Zostały również dodane nowe aplikacje: Media Player, Geary klient poczty, Calendar oraz Activity Journal.Jak zawsze, Zorin OS 8 używa pulpitu Zorin Desktop wraz z Zorin Menu oraz Zorin Look Changer.Edycja Ultimate posiada dodatkowo rozszerzoną wersję Zorin Look Changer, Zorin Splash Screen Manager oraz Zorin Background Plus. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] marcin23imk likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
srom-otnik Posted March 20, 2018 Report Share Posted March 20, 2018 Bardzo mi przypadł do gustu, instalowałem go już ze dwa lata temu i od tej pory każdą nową wersję. Obok Deepin'a to mój ulubiony system Linuxowy. PZDR! Poll300, Ryzenek and G77 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k3vin Posted April 7, 2019 Report Share Posted April 7, 2019 Zorin OS 12.4 Ultimate x64 i x86 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Waga: 2,95GB i 2,96GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k3vin Posted August 17, 2019 Report Share Posted August 17, 2019 Zorin OS 15 Ultimate x64 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Waga: 4,21GB [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nowe checksumy się pojawiły, czyli nowy obraz, ale bez jakiegokolwiek info o zmianach. System waży trochę więcej niż starsza wersja. Nie instalowałem jeszcze nowszej wersji, więc na razie mogłem tylko porównać spis komponentów i ich sumy kontrolne, które rzeczy zostały jakoś zmienione. jnm and slawek1219 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sadam Posted November 23, 2019 Report Share Posted November 23, 2019 dostępna nowa wersja[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k3vin Posted November 30, 2019 Report Share Posted November 30, 2019 Zorin OS 15 Ultimate Lite 32/64bit [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k3vin Posted December 14, 2019 Report Share Posted December 14, 2019 Zorin OS 15.1 Ultimate [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Czy Zorin OS 15.1 Ultimate będzie pobierał aktualizacje tak jak zwykły Zorin OS 15.1? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxf Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 4 godziny temu, J3RZY napisał: Czy Zorin OS 15.1 Ultimate będzie pobierał aktualizacje tak jak zwykły Zorin OS 15.1? Ultimate różni się jedynie że ma więcej softu Out of Box i dodatkowe opcje wyglądu i tyle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Teraz, kamiloxf napisał: softu Out of Box Co to znacz Out of Box? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxf Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 3 minuty temu, J3RZY napisał: Co to znacz Out of Box? Bezpośrednio po instalacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2020 Report Share Posted January 8, 2020 Tak właśnie zrobiłem, zainstalowałem wersję lite Zorin OS. Jest inna w ustawieniach, lepsze ma ustawienia i łatwiejszą konfiguracje. I cuś mi się wydaje że przesiądę się na Zorin OS lite Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k3vin Posted March 7, 2020 Report Share Posted March 7, 2020 Zorin OS 15.2 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] marcin23imk likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
k3vin Posted September 10, 2020 Report Share Posted September 10, 2020 Zorin OS 15.3 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sadam, EmsiFS, roberto1 and 3 others like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted September 10, 2020 Report Share Posted September 10, 2020 czym sie rozni core od lite i ultimate? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 10, 2020 Report Share Posted September 10, 2020 @G77 podobno że Ultimate różni się jedynie że ma więcej softu Out of Box i dodatkowe opcje wyglądu i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted September 10, 2020 Report Share Posted September 10, 2020 core to gnome bo wlasnie testowalem teraz zdejme lite i zobacze co to za srodowisko xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cmd Posted March 8, 2021 Report Share Posted March 8, 2021 Słyszałem, że Zorin OS posiada wbudowanego wine, czy tak jest? Bo bym się chętnie przeniósł na to distro, lecz ja jestem windowsowym chłopem od zawsze i nie znam się zbytnio na linuxie. Dobry system na przesiadke z Windowsa ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
berthold61 Posted March 8, 2021 Report Share Posted March 8, 2021 Wine jest do zainstalowania w każdej dystrybucji , dwa kliknięcia i gotowe . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super3511 Posted May 10, 2021 Report Share Posted May 10, 2021 ma ktoś reupload wersji ultimate x64? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted May 10, 2021 Report Share Posted May 10, 2021 44 minuty temu, Super3511 napisał: ma ktoś reupload wersji ultimate x64? a po co ReUp ? przeca jest w necie , ino sobie poszukaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miastowy Posted May 10, 2021 Report Share Posted May 10, 2021 1 godzinę temu, Super3511 napisał: ma ktoś reupload wersji ultimate x64? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzaczek666 Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 moze warto sprobowac ale prosze wrzucic aktualna wersje systemu z info jak zainstalowac (nigdy nie mialem doczynienia z linuxem). prostw info dla zielonych :))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 6 godzin temu, zwierzaczek666 napisał: moze warto sprobowac ale prosze wrzucic aktualna wersje systemu z info jak zainstalowac (nigdy nie mialem doczynienia z linuxem). prostw info dla zielonych :))) zorin ok , a dla poczatkujacych ja polecam linux mint dodam od siebie ze zawsze instalujemy w kolejnosci 1.windows 2.linux 6 godzin temu, zwierzaczek666 napisał: moze warto sprobowac ale prosze wrzucic aktualna wersje systemu z info jak zainstalowac (nigdy nie mialem doczynienia z linuxem). prostw info dla zielonych :))) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu najnowsza wersja 16 beta , i inne linuxy do wyboru i koloru xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 @Miastowy - sprawdzałeś link ? - not found - na 3 przeglądarkach. Widocznie nikt nie sprawdzał - bo by już pisali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwierzaczek666 Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 jeszcze nie zaczalem wgrywac poprzez rufusa a juz sie wyleczyłem Zostaje jednak z winda. dzieki za podpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 11 minut temu, zwierzaczek666 napisał: jeszcze nie zaczalem wgrywac poprzez rufusa a juz sie wyleczyłem Zostaje jednak z winda. dzieki za podpowiedzi widze przerazenie w twoich oczach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 Zainstaluj na wirtualu, na innym dysku - nawet małym - jak się nie znasz - NIE INSTALUJ OBOK WINDOWSA - niektóre dystrybucje potrafią uwalić boot. A najlepiej - innstaluj na rufus - lub na MULTIBOTACH - możesz je po kolei próbować - WIĘKSZOŚĆ JEST W WERSJI - LIVE - I TO JEST NAJLEPSZA OPCJA - zobaczysz jak to wygląda. Warto - chociaż po to by wiedzieć o co chodzi. Linux nie jest taki grożny - zawsze warto spróbować - według opcji które napisałem. I nie wiem dlaczego takiego postu nikt nie napisał - przecież są tu tacy co używają linuxa. Na rufusie też będą w wersji - live - możesz próbowac bez instalacji. A jeśli chodzi o wersję ZorinOS Ultimate - z oficjalnej strony trzeba płacić - i to dosyć dużo. Głupota przy linuxach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
G77 Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 ale tu nie ma co pisac poradnikow i tutukow bo wszystko masz w GOOGLE co i jak zrobic , tylko trzeba odpowiednio pytania zadawac wujowi wiem ze zorin jest $ dlatego mu polecilem linux mint ewentulanie linux lite sa obydwa jako Live system i tu masz racje zibi59 niech chop sobie posmiga na live wersji , sam tak sie uczylem xD vegeta80 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 11, 2021 Report Share Posted May 11, 2021 6 godzin temu, zwierzaczek666 napisał: jeszcze nie zaczalem wgrywac poprzez rufusa a juz sie wyleczyłem Zostaje jednak z winda. dzieki za podpowiedzi Szybko robisz " Hände hoch " nie rób wstydu . Zainstaluj sobie dla testów [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu nic nie musisz " grzebać " to jest tak proste jak WIN i skoro moja żona jedzie z tą wer. Linux jak z dzikiem to Ty też sobie poradzisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts