TheStraight Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia W dniu 31.03.2026 o 23:15, Achon napisał(a): Powtarzasz/powielasz fake fakty. Coś w rozdaju, nie znam się, ale wypowiem się. To teraz pokaż mi gdzie się myliłem tylko daj mi twarde dane na temat poprawionej wydajności i dokładnie jakie nowe funkcje oraz usprawienia są dla X86 w tej wersji, tylko naprawdę chce konkrety a nie "bo mnie myszka lepiej chodzi po pulpicie" To czekam PS Copilot i inne gówna AI to nie jest usprawnienie.... Cytuj
Achon Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Niewierny Tomasz, a ja tak nie lubię kopać się z koniem... Nie mam wglądu w kod źródłowy, a microsoft nigdzie nie napisał, co zostało zoptymalizowane. Może scheduler wątków dla nowych procesorów? Może szybsze sterowniki dysku ? No po prostu tego nie wiem. Mogę tylko napisać, że na w miarę nowym procesorze czuję lekką różnicę w szybszym działaniu względem 24h/25h. Z mojej strony koniec jałowej dyskusji o wyższości nowego systemu nad starym. srom-otnik lubi to Cytuj
TheStraight Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia Tylko że lepsze wyniki grafiki i procesora masz na 25H2 a test dysku to za każdym razem wychodzi lekko inny Różnica błędu pomiarowego przy takich liczbach a po drugie to kiedy mi powiesz co tam jest dokładnie zoptymalizowane lepiej? Cytuj
siwydym Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia te lepsze wyniki ssd to zapewne z powodu uaktywnionego natywnego sterownika nvme. zainstaluj sobie w 25hx i bedzie to samo. było wałkowane jakis czas temu Cytuj
Kaizen Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 7 minut temu, siwydym napisał(a): te lepsze wyniki ssd to zapewne z powodu uaktywnionego natywnego sterownika nvme. zainstaluj sobie w 25hx i bedzie to samo. było wałkowane jakis czas temu Nie pokręciłeś czegoś? W 25h2 trzeba grzebać, żeby ten sterownik aktywować. 26h1 tak samo. Dopiero w 26h2 ma być domyślny. Cytuj
szymibtw Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 3 godziny temu, Kaizen napisał(a): Nie pokręciłeś czegoś? W 25h2 trzeba grzebać, żeby ten sterownik aktywować. 26h1 tak samo. Dopiero w 26h2 ma być domyślny. Wystarczą 3 komendy ale podobno potem jest problem z kopią zapasową dysków i trzeba odwracać proces. Cytuj
siwydym Opublikowano 2 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia wystarczy jedna, tzn odpowiedni plik .reg Cytuj
Achon Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 22 godziny temu, Kaizen napisał(a): Nie pokręciłeś czegoś? W 25h2 trzeba grzebać, żeby ten sterownik aktywowa Macie chłopaki rację, Sprawdziłem dokładnie jeszcze raz. Wychodzą w benchmarkach identyczne wyniki na 24h/25h jak i na 26h. Przepraszam Was za zamieszenie i posypuję głowę popiołem.... Najwyraźniej zadziałał u mnie efekt placebo gdy po raz pierwszy odpaliłem 26h1. A może te optymalizacje z przełomu roku zostały wdrożone wraz z aktualizacjami do aktualnych wydań? Na usprawiedliwienie dodam, że inne osoby też zgłaszały poprawę wydajności nowej edycji na ich maszynach. Cytuj
Kosiara Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia @srom-otnik Zainstalowałem na próbę wersję z 12.03.2026 24H2 i muszę pochwalić za szybkość działania, fajnie ogarnięty panel performance i wiele wiele innych dobroci. System elegancko łyknął poprawki marcowe, a nawet taką opcjonalną, która naprawia babola z logowaniem do usług microsoftu. Nadal wszystko chodzi ok. Jednak napotkałem dwa problemy, a właściwie 1 problem, a drugi taki bardziej problem estetyczny. Mianowicie program lupa po odpaleniu się zawiesza. Nie da się w nim nic wyklikać, zmienić powiększenia, wejść w ustawienia, a nawet go zamknąć. Trzeba klikać prawym przyciskiem myszy na pasek i klikać zamknij okno, dzieje się tak niezależnie czy mam profil lekki, czy ekstremalny. Drugi problem, to podczas gdy okno nie jest na pierwszym planie, zamiast ładnego zielonego obramowania robi się brzydki czarny. Nie wiem, jak to wygląda w stockowej 11, ale na 10 LTSC nie robiło się takie brzydkie czarne obramowanie. Nagrałem to wszystko na filmie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
piechomp Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Czy da się ustawić standardowy wygląd Win11 w tym modzie ?? np. prawo klik itp ? Cytuj
xporczasx Opublikowano 3 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia Aktualnie testuje na Asus rog Ally z1e, po zainstalowaniu wszystkiego, zjada tylko 2,7gb ramu , normalnie bez problemu 4 brał, responsywność na duży plus, na dodatek fps w cs2 około 120 na 15w, kosmos srom-otnik i Kosiara lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 3 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 8 godzin temu, Kosiara napisał(a): @srom-otnik Zainstalowałem na próbę wersję z 12.03.2026 24H2 i muszę pochwalić za szybkość działania, fajnie ogarnięty panel performance i wiele wiele innych dobroci. System elegancko łyknął poprawki marcowe, a nawet taką opcjonalną, która naprawia babola z logowaniem do usług microsoftu. Nadal wszystko chodzi ok. Jednak napotkałem dwa problemy, a właściwie 1 problem, a drugi taki bardziej problem estetyczny. Mianowicie program lupa po odpaleniu się zawiesza. Nie da się w nim nic wyklikać, zmienić powiększenia, wejść w ustawienia, a nawet go zamknąć. Trzeba klikać prawym przyciskiem myszy na pasek i klikać zamknij okno, dzieje się tak niezależnie czy mam profil lekki, czy ekstremalny. Drugi problem, to podczas gdy okno nie jest na pierwszym planie, zamiast ładnego zielonego obramowania robi się brzydki czarny. Nie wiem, jak to wygląda w stockowej 11, ale na 10 LTSC nie robiło się takie brzydkie czarne obramowanie. Nagrałem to wszystko na filmie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dziękuję za opinię i zgłoszone niestandardowe zachowania. Sprawdzę - może uda się je zmienić w nadchodzącym wydaniu, a jak nie to w kolejnym. Pozdr! Kosiara i zen888 lubią to Cytuj
stentsk Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia @srom-otnik a jakbyś zintegrował Microsoft.DesktopAppInstaller_2026.306.1850.0 (instalator aplikacji) tak jak to zrobiłeś w 25H2 Pro, gdzie zainstalowane aplikacje same się aktualizują w tle? Wiem, że obraz trochę się powiększy, ale myślę, żeby przejść ze stockowego 25H2 na ten LTSC i nie chciałbym instalować sklepu w ogóle (potem usuwać), tylko co potrzeba to ewentualnie przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobrać (no chyba, że źle rozumuję to mnie poprawcie). Dodatkowo pod rozwagę może obsługa plików heic, do tego potrzebne HEVCVideoExtension + HEIFImageExtension i wtedy faststone viewer otwiera elegancko ? Pozdrawiam i życzę spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych. srom-otnik lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2 godziny temu, stentsk napisał(a): ...Dodatkowo pod rozwagę może obsługa plików heic, do tego potrzebne HEVCVideoExtension + HEIFImageExtension i wtedy faststone viewer otwiera elegancko ? Tutaj macie paczkę najbardziej popularnych rozszerzeń do Windowsa. Instalacja bez posiadania sklepu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Deszczu Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia Który jest szybszy dla sprzętów pokroju 2010-2015 ale wspierających SSEE4.2... ten czy 23h2 tego samego autora? Nie zależy mi na sklepie, aktualizacjach, defenderze i innym syfie. System po dograniu sterowników ma po prostu działać, ma działać przeglądarka, odtwarzacz jakiś, coś do odczytu pdf'ów i w zasadzie to tyle. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Serdecznie DZIĘKUJĘ za wsparcie - w ostatnim kwartale: - systimax - Maciej - Andreas85 Andreas85 lubi to Cytuj
olo320i Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Trochę dziwna rzecz mi się dzieje. Gdy chcę utworzyć "nowy folder" to robi mi 4 od razu. W dodatku gdy chcę otworzyć któryś z tych folderów to wywala mi monit że muszę mieć uprawnienia do otwarcia tego folderu. Szczerze mówiąc nigdy się nie spotkałem z czymś takim wcześniej. A najlepsze jest to że cała rzecz się dzieje tylko na jednym dysku. Mam duży 16gb 3,5 cala dysk hdd na zdjęcia i inne potrzebne rzeczy. I tylko w zakładce zdjęcia mi się to dzieje. Jaki może być tego problem? Cytuj
stens Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 7 minut temu, olo320i napisał(a): I tylko w zakładce zdjęcia mi się to dzieje "Potraktuj" ten folder tym programikiem odblokuje Ci cały folder. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
olo320i Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia To działa, dziękuję. A co jest problemem w takim wypadku? Cytuj
stens Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] olo320i lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia W dniu 3.04.2026 o 21:19, srom-otnik napisał(a): Mianowicie program lupa po odpaleniu się zawiesza Tak, wiem. Totalnie głupie. Mam podobnie z lupą gdy....usunę aplikację "Narrator" -------------------------------------- W dniu 3.04.2026 o 21:19, srom-otnik napisał(a): zamiast ładnego zielonego obramowania robi się brzydki czarny. Prawdopodobnie aplikacja "Startallback" koloruje Ci belkę explorera. Wyłącz i sprawdź. Cytuj
mojo Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia Kurcze tak informacyjnie chyba na modowanych systemach nie zadziała: Hypervisor bypass Niby sie człowiek spodziewał ale łudził. Broń Boże sie nie czepiam ale jako że windy używam tylko do gier to informuję może Sromotnik przetestuje moda względem bypasa. Informacje na tematy bypasa są np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
MadeMaxe Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 40 minut temu, mojo napisał(a): Kurcze tak informacyjnie chyba na modowanych systemach nie zadziała: Hypervisor bypass Niby sie człowiek spodziewał ale łudził. Broń Boże sie nie czepiam ale jako że windy używam tylko do gier to informuję może Sromotnik przetestuje moda względem bypasa. Informacje na tematy bypasa są np. tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jak juz to daj tryb optymalizacji na lekki i dziala mojo lubi to Cytuj
mojo Opublikowano 7 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 1 godzinę temu, MadeMaxe napisał(a): jak juz to daj tryb optymalizacji na lekki i dziala Możesz zarzucić screenem jak to działa? (dokładnie chodzi o moment gdy po restarcie powinieneś wcisnąć F7 celem wyłączenia sygnatur sterownika) Nikomu z moich znajomych nie udało się na JG odpalić gierki z bypasem- może coś źle robimy... Z ciekawości zrobiłem dwie nowe instalki (LTSC 23H2 oraz LTSC IoT 25H2) na moim giercowym kompie i lapku i zawsze po aktywacji bypasa i restarcie mam crasch systemu.... -tryb lekki -wszystko na default -system tylko po instalacji sterowników i update -SVM właczone, X3D mode wyłączone -sprzęt: Gigabyte B850 Aorus Elite , Ryzen 7 7800X3D, Radeon RX7900XT oraz lapek Lenovo E16 z core 255h (wziąłem do porównania żeby nikt nie zwalał na Radeona;P Fajnie było by przetestować i mieć jasność gdzie tkwi problem... Cytuj
srom-otnik Opublikowano 7 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 43 minuty temu, mojo napisał(a): Możesz zarzucić screenem jak to działa? (dokładnie chodzi o moment gdy po restarcie powinieneś wcisnąć F7 celem wyłączenia sygnatur sterownika) Nikomu z moich znajomych nie udało się na JG odpalić gierki z bypasem- może coś źle robimy... Z ciekawości zrobiłem dwie nowe instalki (LTSC 23H2 oraz LTSC IoT 25H2) na moim giercowym kompie i lapku i zawsze po aktywacji bypasa i restarcie mam crasch systemu.... -tryb lekki -wszystko na default -system tylko po instalacji sterowników i update -SVM właczone, X3D mode wyłączone -sprzęt: Gigabyte B850 Aorus Elite , Ryzen 7 7800X3D, Radeon RX7900XT oraz lapek Lenovo E16 z core 255h (wziąłem do porównania żeby nikt nie zwalał na Radeona;P Fajnie było by przetestować i mieć jasność gdzie tkwi problem... Na profilu usługowym Lekkim działa VBS, na Extremalnym już nie - może ta informacja Wam się przyda. MadeMaxe, Dany1337 i ziloth lubią to Cytuj
latycki Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia W dniu 27.01.2026 o 12:48, srom-otnik napisał(a): Win JG11 24/25H2 IoT LTSC Lite Informacja o udostępnieniu i ograniczeniach: Niniejszy obraz ISO jest zmodyfikowaną, nieaktywowaną wersją systemu Microsoft Windows 11, udostępnioną wyłącznie w celach edukacyjnych, testowych i hobbystycznych. Obraz nie zawiera klucza ani mechanizmów aktywacyjnych. Użytkownik jest odpowiedzialny za posiadanie i stosowanie własnej, ważnej licencji Microsoft zgodnie z warunkami licencji producenta. Zabronione jest: komercyjne wykorzystanie obrazu, rozpowszechnianie w celu obejścia aktywacji, dystrybucja z dołączonymi kluczami lub narzędziami do łamania zabezpieczeń. Autor zastrzega sobie prawo do usunięcia plików na żądanie właściciela praw autorskich. I. Zintegrowano z systemem: rozwiązania autorskie, których nie znajdziecie w żadnej innej krajowej lub zagranicznej modyfikacji: - centrum zarządzania wydajnością systemu - panel Performance (potężne narzędzie głęboko ingerujące w system, pomimo swojej czystości => [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] może wywoływać fałszywe alarmy - dodaj go do wyjątków AV); - funkcja głębokiego oczyszczania systemu. Ponadto bardzo przydatne aplikacje: Windows Update Manager, Dism++ oraz WinaeroTweaker, dodatkowo wsparcie dla obcych kompozycji graficznych, szklaną powłokę eksploratora - Aero Glass, HashCheck, Notepad2, StartAllBack (trial 100 dni), uaktywniono DirectPlay oraz starsze FrameWorki. Wprowadziłem również dużo zabezpieczeń antytelemetrycznych. II. Usunięto: - "łatwy transfer"; - przeglądarka PDF; - część telemetrii; - Edge; - Cortana; - ToDo; - język naturalny III. Instalacja i użytkowanie: ISO zawiera 2 obrazy: - 24H2 Lite; - 25H2 Lite. UWAGA! - instalacja TYLKO na dysku "C" - gwarancja, że wszystkie dodane skrypty/narzędzia zadziałają w 100%. - instalacja TYLKO w wersji "na czysto", czyli bez możliwości aktualizacji istniejącego i działającego systemu. - do przygotowania bootowalnego pendriva użyć najlepiej aplikację RUFUS lub Ventoy. Przy formatowaniu pendriva w RUFUSie należy pozostawić ODZNACZONE jak na poniższym obrazku WSZYSTKIE pola. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po pojawieniu się pulpitu NIC NIE KLIKAJ, tylko czekaj na okna z pytaniami: "Czy chcesz usunąć systemowy antywirus Windows Defender?" "Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS?" System po chwili się zrestartuje i ukaże się okno najważniejszego narzędzia tuningowego w tym systemie - panelu Performance. 1. Wybierz Profil Lekki, następnie jeśli chcesz zaktualizować system - przejdź do Windows Update w Ustawieniach i pobierz aktualizacje i ewentualnie sterowniki (panel Performance umożliwia włączenie lub wyłączenie pobierania sterowników). Chcąc mieć większą kontrolę nad procesem aktualizacji, przede wszystkim wybór tego, co ma się zainstalować - przejdź do starego Panelu Sterowania i uruchom aplikację Windows Update Manager. - jeśli łatka zbiorcza nie zainstaluje się, ZRESTARUJ SYSTEM i wykorzystaj skrypt Czyszczenie z Narzędzi dostępnych w menu podręcznym Pulpitu - użyj trybu "Naprawa Windows Update". 2. Gdy wstępna konfiguracja zostanie ukończona, uruchom ponownie panel Performance i wybierz Profil Extremalny. Następnie w panelu ustaw wydajność systemu wg własnych potrzeb. 3. W dalszej kolejności uruchom ponownie Czyszczenie aby dokładnie usunąć zbędne pliki i dane tymczasowe, co bardzo znacząco zmniejsza zajętość miejsca na dysku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeczytaj uważnie plik „INSTRUKCJA” znajdujący się na pulpicie i zastosuj się do zawartych tam zaleceń przed rozpoczęciem pracy z systemem. Po przeprowadzeniu pełnej optymalizacji na moim stacjonarnym PC - czyli wykorzystaniu tego co oferuje panel Performance, użyciu skryptu Czyszczenie, usunięciu Defendera oraz skasowaniu wszystkich zbędnych wpisów rozruchowych w Menedżerze zadań i Autoruns: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wydanie z dnia 12.03.2026 Rozmiar ISO: 3,88 GB SHA-1: e30e82278e96071db00425ee3e0bd5704d407b2a [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Czym sie różnią te dwa obrazy - 24H2 Lite oraz - 25H2 Lite? Czy sa jakies inne funkcje lub wymagania? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 8 Kwietnia Autor Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Godzinę temu, latycki napisał(a): Czym sie różnią te dwa obrazy - 24H2 Lite oraz - 25H2 Lite? Czy sa jakies inne funkcje lub wymagania? .... cyferkami. Kto lubi cyferki to sobie wybierze 25H2, kto rozsadniejszy- 24H2. Wyczerpałem temat. zen888 i Dany1337 lubią to Cytuj
mojo Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 22 godziny temu, srom-otnik napisał(a): Na profilu usługowym Lekkim działa VBS, na Extremalnym już nie - może ta informacja Wam się przyda. Jeszcze bardziej się przyda informacja to żeby uruchomić VBS trzeba mieć defendera i doinstalować cały podsystem wirtualizacji - więc niewiele JG w tym JG zostaje a i tak ciągle cos sypie. Jak pisałem wiem po co są kastraty i nie można w nich oczekiwać że wszystko jednak bedzie... Cytuj
latycki Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia na moim starym laptopie nie moge zainstalować ani 24H2 Lite ani 25H2 Lite. Po pierwszej części instalacji (do 100%) komputer sie ponownie uruchamia i zacina sie na ikonie Windows, która jest po srodku ekranu. Czekałem ponad pol godziny, trzy razy próbowałem. Co to może byc za problem? Natomiast wersje 23H2 udalo mi sie zainstalować bez problemu. Czy w wersji 24H2 i 25H2 Lite zostalo dużo wyciete i czegos brakuje w porównaniu do wersji 23H2 ? Cytuj
stentsk Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 9 godzin temu, latycki napisał(a): na moim starym laptopie nie moge zainstalować ani 24H2 Lite ani 25H2 Lite. Po pierwszej części instalacji (do 100%) komputer sie ponownie uruchamia i zacina sie na ikonie Windows, która jest po srodku ekranu. Czekałem ponad pol godziny, trzy razy próbowałem. Co to może byc za problem? Natomiast wersje 23H2 udalo mi sie zainstalować bez problemu. Czy w wersji 24H2 i 25H2 Lite zostalo dużo wyciete i czegos brakuje w porównaniu do wersji 23H2 ? Wielokrotnie poruszane na forum, żeby najpierw sprawdzić czy procesor obsługuje SSE 4.2, sprawdziłeś np aida64, cpuZ, jaki masz procesor? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi