Skocz do zawartości

Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, malezlo22 napisał(a):

Witam 

Czy jest możliwość wydania osobnej wersji bez defendera  lub jeśli to kłopot to może dodać jakiś skrypt usuwający całkowicie defendera ? Obecnie użyłem skryptu od sromotnika ale mam wrażenie że jednak nie do końca działa poprawnie :)

Działa jak trzeba, a jeśli powycinasz więcej pozostałości Defendera, to system nie przyjmie aktualizacji. Sprawdzone wielokrotnie przez wielu moderów, mnie również.

Defender jest bardzo mocno zintegrowany z systemem, a że udało się stworzyć aplikację dostępną na GitHubie - DefenderRemover (wrzucam ją w moich modach do TUNINGU na pulpicie), to wielki uklon dla autora. Umozliwia ona właśnie pelny update przy względnie konkretnym wycięciu trgo antywira. Mój miniskrypcik tylko delikatnie odkurza po wspomnuanej kastracji. Jeśli chcesz więcej skasować - zapomnij o pełnej aktualizacji. 

Opublikowano

@malezlo22 Ja bym zostawił jak jest bo po co mieszać,a wiesz jak bywa z mieszankami.:)

Natomiast jak byś bardzo chciał skosztować tylko zrób sobie wcześniej kopie systemu w razie czego.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek lubi to
Opublikowano

Jako uzupełnienie o dyskusji nad Defenderem prześlę link do podstrony, gdzie wątek o jego usuwaniu był również poruszany - bo były zastrzeżenia.

Z pewnością mógłbym rozważyć dorzucenie do katalogu "Dodatki" opcjonalną procedurę na usunięcie Defendera. Na pewno nie nastąpi to przy obecnej aktualizacji, bo najpierw musiałbym osobiście wypróbować opisywane tutaj metody na usunięcie Defendera, zwłaszcza, że skargi są, że nie zawsze to działa poprawnie, czyli trzeba zrozumieć co użytkownik przeocza, następnie doprecyzować dla niego instrukcję. Z dotychczasowych wypowiedzi wynika, że problem z usunięciem może powodować Defender wciąż pracujący w tle .

Obecnie odinstalowanie Defendera przypomina mi sytuację jak na poniższym filmie:

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 1.05.2025 o 12:36, LAGUNA napisał(a):

@malezlo22 Ja bym zostawił jak jest bo po co mieszać,a wiesz jak bywa z mieszankami.:)

Natomiast jak byś bardzo chciał skosztować tylko zrób sobie wcześniej kopie systemu w razie czego.

jesli się nie myle to właśnie tym skryptem udało mi sie dopiero wywalić go całkowicie :)

próbowałem paru sposobów ale menda jedna cały czas blokowała mi dll ogólnie nic do niego nie mam działa i spełnia swoje funkcje mam nadzieje :)

co do modu Sromotnika tak owszem jak go miałem to po prostu wersje bez defendera dlatego nie borykalem sie z problemem 

Kocurek i LAGUNA lubią to
Opublikowano
W dniu 24.04.2025 o 20:02, Kosiara napisał(a):

Witaj @Kocurek. Ostatnio postawiłem na VM twojego moda i zastanawia mnie co się stało z aplikacjami narzędzie wycinania, kalkulator, notatnik. Tych dwóch pierwszych w ogóle nie ma, a notatnik w menu start wynajduje jako notepad, zamiast po polsku po prostu notatnik.

Chciałbym wrócić do tematu. Jesteś pewny, że chodziło o styl `Standard`, a nie `Mystic Jungle`?

Na etapie finałowym dzisiaj odkryłem, że to na `Mystic Jungle` jest problem z wyszukiwaniem aplikacji jak "Notatnik" czy "Kalkulator".

Powyższych fraz nie znajduje - trzeba szukać: "Notepad" albo "Calculator".

Nie wiem co się mogło stać... mój główny system wg polecenia CMD.exe: `systeminfo` został zainstalowany 2025-03-08, więc prawdopodobnie bazuje na wydaniu: 

Na tej wersji, którą wciąż używam - bez problemu działa wyszukiwanie w `Menu Start` po polskich nazwach:

test-wyszukiwanie-menu-start-StartAllBack.png.2b67f2184eb0b7e8e9c7b51b25400575.png

Na wydaniu 07250331 wyskakuje angielska nazwa Notatnika.

Na stylu `Standard` problemu nie ma.

Z chwilą jednak, jak instaluję `StartAllBack` - aktualną, oryginalną wersję na świeżo postawionym systemie - nie działa wyszukiwanie po polskich nazwach

w nowym `Menu Start`.

Wygląda mi to na błąd w programie `StartAllBack:(

Pomimo powyższej, łamiącej wiadomości - skoro wydanie 07250331 i tak zawiera już wadę, to nie zablokuję premiery nowszego wydania.

Publikacja obrazu powinna się odbyć bez kolejnych opóźnień - do końca dzisiejszego dnia.

Do katalogu `Dodatki` zdecydowałem się dołączyć opcjonalny usuwator Windows Defender, skoro go chwalicie - spojrzę jeszcze na poradę @stens,

co sugerował zrobić po użyciu tego programu.

Wydanie jest kolejną ewolucją .iso, nie przynosi spektakularnych zmian. Tak naprawdę nie ma powodu do reinstalacji, jeżeli zdecydowaliście się na starsze wydanie.

Wszystkie poprawki jakie będzie zawierać nowsze wydanie to głównie kosmetyka.

Nowsze wydanie zainteresować może głównie osoby, które używają "Przeglądarki fotografii systemu Windows" do przeglądania plików graficznych,

ale poprawki nie są na tyle istotne, żeby ponownie instalować system. :)

LAGUNA i Groszek1962 lubią to
Opublikowano

@Kocurek Tak to była wersja Standard, ale ja instalowałem od razu właśnie startallback. Narzędzia wycinania w ogóle nie miałem, kalkulatora też, a notatnik był jako notepad. Nie byłbym taki pewny czy to wina startallback, bo mam W11 IoT Enterprise 2024 w stocku, iso z massgrave. Jedynie mam  pełne prawa administratora, startallback w wersji 3.9.8 sklepu nie mam. Używam tego narzędzia zamiast niego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tutaj ten błąd z brakami aplikacji lub nazwami po angielsku nie występuje. System jest w pełni zaktualizowany do najnowszych oficjalnych poprawek. Mój build to: 26100.3775

Kocurek lubi to
Opublikowano

@Kosiara - dziękuję Ci. Zweryfikuję sprawę, jak okaże się, że da się coś zrobić (a powinno, bo na najstarszych wydaniach działało dobrze), żeby `StartAllBack` nie miał problemów z wyszukiwaniem, to premiera zostanie kolejny raz przesunięta, bo nie chcę publikować wadliwego wydania. 

Kosiara lubi to
Opublikowano

@Kocurek podeślesz link do wersji z  31 marca 2025? W pierwszym poście nie mogę znaleźć linka, a zależy mi na stabilności, więc na razie nie jestem zainteresowany zapowiadaną wersją z 3 maja, nie chce być beta testerem ;- )

Opublikowano
23 minuty temu, LDZ-KID napisał(a):

@Kocurek podeślesz link do wersji z  31 marca 2025? W pierwszym poście nie mogę znaleźć linka, a zależy mi na stabilności, więc na razie nie jestem zainteresowany zapowiadaną wersją z 3 maja, nie chce być beta testerem ;- )

@LDZ-KID: Oczywiście, proszę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

LDZ-KID lubi to
Opublikowano
31 minut temu, Kocurek napisał(a):

@Kosiara - dziękuję Ci. Zweryfikuję sprawę, jak okaże się, że da się coś zrobić (a powinno, bo na najstarszych wydaniach działało dobrze), żeby `StartAllBack` nie miał problemów z wyszukiwaniem, to premiera zostanie kolejny raz przesunięta, bo nie chcę publikować wadliwego wydania. 

Ja ten błąd właśnie miałem na ostatniej wersji. Wcześniejszych aż tak dobrze nie sprawdzałem. A teraz oswajam się ze stockiem. 

Kocurek lubi to
Opublikowano
3 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Ja ten błąd właśnie miałem na ostatniej wersji. Wcześniejszych aż tak dobrze nie sprawdzałem. A teraz oswajam się ze stockiem. 

Już działam i analizuję przyczynę.

Opublikowano
57 minut temu, Kocurek napisał(a):

Już działam i analizuję przyczynę.

Jeśli chodzi o StartAllBack to może całkowicie usunąć to problematyczne narzędzie. Ja osobiście wolę OpenShell - darmowy i bezproblemowy. M$ również zapowiedział utrudnienia w działaniu programów mieszających w wyglądzie pulpitu.

Kocurek lubi to
Opublikowano
9 minut temu, zen888 napisał(a):

Jeśli chodzi o StartAllBack to może całkowicie usunąć to problematyczne narzędzie. Ja osobiście wolę OpenShell - darmowy i bezproblemowy.

Jeszcze nie miałem sposobności sprawdzić jak działa OpenShell. StartAllBack odkryłem, gdy po raz pierwszy zainstalowałem system Windows 10 LTSC A-Team - autorstwa @Mr.T i tak się utarło, że przynajmniej na razie - trzymam się go. Na stylu `Standard` użytkownik sam decyduje jaki styl preferuje - nie jest w ogóle ruszany wygląd systemu, nie jest również preinstalowany StartAllBack.

9 minut temu, zen888 napisał(a):

M$ również zapowiedział utrudnienia w działaniu programów mieszających w wyglądzie pulpitu.

Tragedia - gdzie o tym czytałeś, pamiętasz - masz link?

Opublikowano
14 minut temu, Kocurek napisał(a):

Tragedia - gdzie o tym czytałeś, pamiętasz - masz link?

Z płatnych testowałem jeszcze Stardock Start11 (50 zł 1PC):

Kocurek lubi to
Opublikowano

Ja osobiście nigdy nie doświadczyłem problemów z startallback. Też sceptycznie podchodziłem do tego typu aplikacji, ale jak raz spróbowałem, to nie wyobrażam sobie W11 bez tego. Jest tak dużo durnych rozwiązań w tym systemie, że bez tego człowiek się czuje jak za przeproszeniem głupek. A microsoft jest sam sobie winien, że ludzie po takie rozwiązania sięgają, bo gdyby tylu rzeczy nie zrąbali nawet bym nie spojrzał w stronę takiego softu.

Kocurek i LAGUNA lubią to
Opublikowano
10 minut temu, Kosiara napisał(a):

Jest tak dużo durnych rozwiązań w tym systemie, że bez tego człowiek się czuje jak za przeproszeniem głupek.

Jak za przeproszeniem, to proponuję bardziej dosadne określenie: "człowiek czuje się jak KRETYN".

juanlaugh.gif

10 minut temu, Kosiara napisał(a):

A microsoft jest sam sobie winien, że ludzie po takie rozwiązania sięgają, bo gdyby tylu rzeczy nie zrąbali nawet bym nie spojrzał w stronę takiego softu.

Pełna zgoda. Zresztą za czasów Windows XP dopiero była bajka... bajecznie można było zmieniać wygląd systemu począwszy od ekranu bootowania, ekranu logowania, kończąc na okienkach systemowych. Pamiętacie jeszcze `Windows Blinds`? :D

31 minut temu, zen888 napisał(a):

Z płatnych testowałem jeszcze Stardock Start11 (50 zł 1PC):

Dzięki Ci. Z uwagą przeczytałem artykuł. Publikacja pochodzi z kwietnia zeszłego roku, zabezpieczenia Microsoftu były prymitywne - Microsoft prawdopodobnie ostatecznie się z nich wycofał pod naporem użytkowników albo eksperymentował jak ludzie zareagują - pomimo tego warto trzymać rękę na pulsie.

Kosiara lubi to
Opublikowano
7 godzin temu, Kosiara napisał(a):

@Kocurek Tak to była wersja Standard, ale ja instalowałem od razu właśnie startallback. Narzędzia wycinania w ogóle nie miałem, kalkulatora też, a notatnik był jako notepad. Nie byłbym taki pewny czy to wina startallback, bo mam W11 IoT Enterprise 2024 w stocku, iso z massgrave. Jedynie mam  pełne prawa administratora, startallback w wersji 3.9.8 sklepu nie mam. Używam tego narzędzia zamiast niego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I tutaj ten błąd z brakami aplikacji lub nazwami po angielsku nie występuje. System jest w pełni zaktualizowany do najnowszych oficjalnych poprawek. Mój build to: 26100.3775

Dziękuję za przekazane informacje oraz doprecyzowanie zgłoszenia. Uprzejmie informuję, że zidentyfikowano przyczynę problemu – błąd wynikał z mojej strony. Dokonano stosownej korekty, w związku z czym najnowsze wydanie nie będzie już zawierać wspomnianej usterki.

Jednak ETA (przewidywany czas publikacji obrazu) zostaje wydłużony do jutra, bo obawiam się, że w 4 godziny nie dam rady przygotować wydania - przed publikacją również przeprowadzam wstępne testy - które obejmują obecnie 20 punktów na tzw. "checkliście".

Przykładowo: 

✅ Czy pliki i foldery systemowe są domyślnie ukryte?

✅ Czy po instalacji systemu nie ma Microsoft Edge?

Czy też nowa pozycja:

✅ Czy po zainstalowaniu `StartAllBack`, używając funkcji wyszukaj można odnaleźć programy wpisując polskie nazwy: `Notatnik`, `Kalkulator`?

Opublikowano
53 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję za przekazane informacje oraz doprecyzowanie zgłoszenia. Uprzejmie informuję, że zidentyfikowano przyczynę problemu – błąd wynikał z mojej strony. Dokonano stosownej korekty, w związku z czym najnowsze wydanie nie będzie już zawierać wspomnianej usterki.

Jednak ETA (przewidywany czas publikacji obrazu) zostaje wydłużony do jutra, bo obawiam się, że w 4 godziny nie dam rady przygotować wydania - przed publikacją również przeprowadzam wstępne testy - które obejmują obecnie 20 punktów na tzw. "checkliście".

Przykładowo: 

✅ Czy pliki i foldery systemowe są domyślnie ukryte?

✅ Czy po instalacji systemu nie ma Microsoft Edge?

Czy też nowa pozycja:

✅ Czy po zainstalowaniu `StartAllBack`, używając funkcji wyszukaj można odnaleźć programy wpisując polskie nazwy: `Notatnik`, `Kalkulator`?

Sprawdź jeszcze czy narzędzie wycinanie będzie.

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, stens napisał(a):

Widzę że "lekcje odrobione" jak na razie  bez problemów. 🙂

Z jednej strony fajnie, z drugiej szkoda... bo nie poczekałem do 2025-05-05. Byłaby piękna data wydania, jeszcze 2025-05-25 pozostaje.

LAGUNA i stens lubią to
Opublikowano

@Groszek1962 - doprecyzuję tylko, że jeżeli użytkownik zainstalował dotychczasowe wydanie, to nowsze wydanie 08250504 jest sens ponownie instalować tylko w dwóch przypadkach:

✅Użytkownik korzysta z oprogramowania `StartAllBack` i przeszkadza mu, że w `Menu Start` wyszukiwanie nazw programów odbywa się po angielsku (np. frazy Notatnik nie znajdzie, ale Notepad już tak)

✅Użytkownik do przeglądania plików graficznych wykorzystuje `Przeglądarkę fotografii systemu Windows` i chce minimalnie poprawić jej działanie

Reszta zmian to kosmetyka, które użytkownik zazwyczaj sam wyłączył już dawno świadomie albo przy okazji - np. funkcję `Klawisze trwałe` jak jest graczem.

4 godziny temu, Kosiara napisał(a):

Panie, ale masz Pan CPU. Piękna sprawa. Ja mam R7 5700x3d i do moich potrzeb starcza aż nadto.

Dziękuję za komplement - R7 5700x3D to też kawał stwora.
Wciągasz nosem mój dotychczasowy, 15 letni komputer z Intel i7 920 - mógłbym tylko wąchać spaliny w tyle za taką maszyną ^^

Powiedz mi - czym chłodzisz swój procesor? Klasycznie powietrzem, czy jakiś AiO?

O R9 9950x3D marzyłem od grudnia, ale nie była mi znana konkretna data premiery i cena, a po premierze takie artykuły chłodziły chęć posiadania:

Ostatecznie @ITFun mnie podjudził do ryzyka - bo nie mam płyty głównej ASRock. :P

Opublikowano

Dziękuje za info, jestem cały czas na bierząco co do Twoich prac, przeglądam forum, czytam i też weryfikuje wypowiedzi Wszystkich którzy pracują z Twoim Modem, a są to już krótko mówiąc SPECE czyli ich wiedza jest napewno na wysokim poziomie. Pragnę jeszcze raz Podziękować Tobie za Twą pracę i Wszystkim Którzy Dokładają Swoją Maleńką Cegiełkę, i przyczyniają się do tego że Sam składasz wszystko i dajesz Nam tak Fantastyczne MODY Windy. Dziękuje i pozdrawiam 👍👍👍🙂🙂🙂

Kosiara i Kocurek lubią to
Opublikowano
10 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Dziękuje za info, jestem cały czas na bierząco co do Twoich prac, przeglądam forum, czytam i też weryfikuje wypowiedzi Wszystkich którzy pracują z Twoim Modem, a są to już krótko mówiąc SPECE czyli ich wiedza jest napewno na wysokim poziomie. Pragnę jeszcze raz Podziękować Tobie za Twą pracę i Wszystkim Którzy Dokładają Swoją Maleńką Cegiełkę, i przyczyniają się do tego że Sam składasz wszystko i dajesz Nam tak Fantastyczne MODY Windy. Dziękuje i pozdrawiam 👍👍👍🙂🙂🙂

@Groszek1962Zgadza się - i Herkules byłby dupa, gdyby ludzi nie było kupa - bez tych maleńkich cegiełek w postaci cennych wskazówek i opinii nie miałbym z czego składać wydania. Cieszę się, że zdecydowałem się po sugestii @Kosiara przedstawić rozszerzony wykaz zmian, dzięki czemu łatwiej będzie sprawdzić czy czegoś nie przeoczyłem lub doradzić dodatkowe zmiany.

Groszek1962 i Kosiara lubią to
Opublikowano

No może nie do końca, gdyż poysł i cała praca patrząc od początku pierwszego Twego Moda Jest TWOJA. I Tobie ja osbiście Bardzo Dziękuje. I Powiem to a raczej napiszę ze jak dla mnie Mod który używam do dziś Nie Zawodzi 👍👍👍. Gry,, peerki Śmigają aż Miło, bez problemowe aktualizacjie i cóż jest Naprawdę Dobrze. Dzięki i Pozdrawiam.🙂🙂🙂

Kocurek i Kosiara lubią to