Skocz do zawartości

Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Kosiara napisał(a):

Taki już jestem, że zwracam uwagę na takie du*erele i wolę o tym wspomnieć, żeby się później ktoś nie zastanawiał, czy to błąd, czy może zamierzone działanie.

Jest git, podoba mi się sugestia - jest przejrzyściej dzięki Tobie - inni też sądzę docenią :D

Widzę, że polecasz program O&O Shutup 10. Ja osobiście stronie od takiego softu, bo jest on zamknięty i nie wiadomo co tak na prawdę czyni w kwestii wyłączania pewnych funkcji dotyczących telemetrii. Preferuje skrypty, które można podejrzeć co dokładnie robią i można im wtedy bardziej zaufać. Myślę, że dobrym narzędziem jest: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Znalazłem również swego czasu w prosty sposób opisane, jak bez ingerencji zewnętrznego softu wyłączyć w jakimś stopniu telemetrie w systemie LTSC. Tutaj link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dziękuję Ci - zapiszę sobie link i poczytam - a oprócz tego zapytam, czy z Twojego doświadczenia - po wyłączeniu telemetrii w opisywany przez Ciebie sposób - ma to jakikolwiek wpływ na funkcje użytkownika? Przykładowo - może wyłączyć funkcję śledzenia pisania, ale wtedy użytkownik nie otrzymuje słownika z podpowiedziami jakie słowo wprowadzić. Ja nie mam problemu domyślnie powyłączać czegoś, ale przyznaję, że nie zagłębiałem się w temat i jestem całkowicie zielony - obawiałbym się coś wyłączać i eksperymentować na żywym organizmie, dlatego polecam produkt 0&0. Polecił mi go zaufany znajomy z IT, a dodatkowo widzę, że NiKKA w swoich dodatkach - również dorzuca 0&0. Jeżeli NiKKA dorzuca, to dla mnie to doskonałe referencje, co absolutnie nie wyklucza Twoich propozycji - bo jak podejrzę co można bezpiecznie wyłączyć - jak najbardziej mogę to wdrożyć - możesz zresztą sam proponować konkretną zmianę. Warunkiem, żebym ją wdrożył jest dbałość, aby zmiana nie zabierała komfortowej funkcji użytkownikowi i nie był traktowany jako "produkt do reklam".

Co do izolacji rdzenia, to ja i tak to zawsze świeżo po instalacji wyłączam, jednak może ktoś woli mieć tak jak fabryka, czyli włączone :) Ja nie widzę sensu w ten funkcji, bo spowalnia komputer. Widać, to w grach.

Zmartwiłeś mnie, ponieważ już miałem prawie gotowy obraz do publikacji i bym się wywiązał do północy. Jednak w ostatniej chwili odkryłem, że nadal rdzeń domyślnie się nie aktywował i odrzuciłem obraz - i kilka godzin spędziłem na rozwiązywaniu problemu. Wygląda na to, że niepotrzebnie. Skoro przypadkowo popełniłem ten błąd produkcyjny, to nie będę tego korygował, przekonałeś mnie tymi spadkami wydajności - nie jesteś pierwszym, który nie jest zadowolony z Izolacji rdzenia. :D

W związku z korektą - przewidywany czas na realizację nowej wersji obrazu wydłużę do 30.04.2025 (ETA). Postaram się jednak szybciej wywiązać z misji.

Jednak chyba zapomniałeś dopisać o zmianie po jakim czasie ma się wyłączać dysk twardy. Fabrycznie jest bodażje 20 minut, a u ciebie było 0

Dobrze, że o tym piszesz.

Z Windowsem jest taka dziwna sprawa, że mogę ustawić "Nigdy", ale po ponownym wejściu zamiast wyrażenia "Nigdy" pokazuje "0 minut".

Poprawiłem i doprecyzowałem:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Gdzie nabywasz licencję na eset?

Sklep nie zapłacił mi za reklamę, więc nie będę go reklamował w publicznym miejscu - odezwę się na PW w tej sprawie :P

Licencję ESET zacząłem nabywać tylko ze względu na chęć docenienia wsparcia dla systemu Windows 7.

Z chwilą jak zakończą wsparcie - prawdopodobnie nie będę nabywał już rocznych licencji - chyba, że cena będzie atrakcyjna.

W dniu 27.04.2025 o 15:33, belefi2135 napisał(a):

- nie jest mi potrzebne aby kazda aplikacja która się uruchamia mała odrazu status 'elevated'

- niektore aplikacje wysietlaja monit, ze 'Uruchomianie w trybie admnistroatora ..." np UniGetUI

- jest to obniżenie bezpierczenstwa systemu,  mimo wygody i zalet wolę domyslne ustawienia systemu

Spróbuj tego:

1. Start > Wyszukaj > Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika (lub wpisz: UAC)
  2. Ustaw suwak w górę do domyślnej wartości:
    30R4VLg.png

Jeżeli to zadziała u Ciebie - proszę o informację - dopiszę dla wszystkich, żeby stosowali ten sposób w pierwszej wiadomości.

[Dodano]

To jest też doskonały moment, żeby przypominać, podpowiadać co jeszcze mógłbym poprawić w wydaniu - bo po opublikowaniu nowego wydania znowu może upłynąć dłuższy czas do publikacji następnego wydania i sugestia będzie się kisiła w TODO (rzeczy do zrobienia).

[Dodano]

Cytat

Eee, to mogę od razu wdrożyć - wygląda prosto. Zobaczę.

Kosiara i Groszek1962 lubią to
Opublikowano
4 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Co do izolacji rdzenia, to ja i tak to zawsze świeżo po instalacji wyłączam

Rób to co Tobie odpowiada, bo ja tutaj widzę, że niektórzy chcą gotowca z wszystkimi pierdołami poinstalowanymi .  🙂

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 minuty temu, stens napisał(a):

Rób to co Tobie odpowiada, bo ja tutaj widzę, że niektórzy chcą gotowca z wszystkimi pierdołami poinstalowanymi .  🙂

@Kosiara ma rację. Mam rozterki, bo ta opcja jest kontrowersyjna. Z jednej strony poprawia bezpieczeństwo, ale z drugiej mocno wpływa na wydajność. Zdecydowałem, że pozostawię ją wyłączoną, chociaż to wyszło... przypadkowo.

Jestem bardziej niż pewny, że gdybym ją włączył, to ludzie zaczęliby się skarżyć, że popsułem wydanie. :D

Opublikowano
34 minuty temu, fredek5 napisał(a):

Panie @Kocurek, widzę że nowa wersja się gotuje. Czy jest możliwość udostępnienia dotychczasowej wersji do przetestowania na WM.

@fredek5: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Dodano]

@Kosiara: dziękuję Ci, zapoznałem się z sugestią - myślałem, że to bardziej skomplikowane.
Naniosę następujące zmiany:

Cytat

Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Zbieranie danych i kompilacje w wersji Preview >
> Zezwalaj na dane diagnostyczne (WŁĄCZONO, wybrano: Dane diagnostyczne są wyłączone (niezalecane)

Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Raportowanie błędów systemu >
> Wyłącz raportowanie błędów systemu Windows (WŁĄCZONO)

Kosiara lubi to
Opublikowano
48 minut temu, Kocurek napisał(a):

@fredek5: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Dodano]

@Kosiara: dziękuję Ci, zapoznałem się z sugestią - myślałem, że to bardziej skomplikowane.
Naniosę następujące zmiany:

Tak jak widzisz, tu nie ma co się popsuć. Bo to są wbudowane w system przełączniki. Nie wiem na ile, to rzeczywiście ogranicza telemetrie, ale ponoć w LTSC właśnie można tak ją znacznie przyciąć bez użycia zewnętrznego softu.  Co do izolacji rdzenia, zostaw ją wyłączoną i spokój. To niby poprawia bezpieczeństwo, jednak obciąża bardziej sprzęt. Poza tym win 10 też, to ma. Ale wyłączone fabrycznie i jakoś miliony komputerów ma się dobrze na świecie... :)

stens i Kocurek lubią to
Opublikowano

@stens, @Kosiara 

1.  Wiecie kiedy wyjdzie następna oficjalna paczka aktualizacyjna na zwykłym kanale Windows Update? Wczoraj skumulowany zestaw łatek 2025-04 był tylko na kanale Fast?
  2. Chciałbym też dodać, że podobają mi się dotychczasowe rady i jeżeli nie każdego jestem w stanie zadowolić, to proszę o wyrozumiałość  - zawsze staram się iść na kompromis.

💡Porada: Łatwiej przekonasz Kocura, żeby dorzucił coś do systemu, jeśli pochodzi z Microsoftu i/lub było dołączane do wcześniejszych wersji systemu Windows.

Wszystko związane z poprzednimi wersjami Windows ma spore szanse na przywrócenie. Natomiast oprogramowanie firm trzecich prędzej ma szansę znaleźć się w katalogu 'Dodatki'.

Na pewno instalator OpenOffice'a nie dojdzie, Microsoft Office również nie będzie preinstalowany, choć ten ostatni ma opcjonalny instalator we wspomnianym wyżej katalogu. Wordpad za to jak najbardziej wrócił z powrotem. :D

Kosiara lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, Kocurek napisał(a):

1.  Wiecie kiedy wyjdzie następna oficjalna paczka aktualizacyjna na zwykłym kanale Windows Update? Wczoraj skumulowany zestaw łatek 2025-04 był tylko na kanale Fast?

Z tego co wiem oficjalne aktualizacje co miesięczne zawsze się pojawiają w Windows update co każdy drugi wtorek nowego miesiąca. Czyli jeżeli dobrze myślę, to powinny wskoczyć 13 maja. Ale nie wiem czy właśnie nie możesz użyć tego pakietu co Stens podesłał, bo to jest tak zwana wersja rozpoznawcza i to chyba powinno być to samo co puszcza 13 maja na oficjalnym kanale. Jednak tak jak ci ostatnio pisałem, instalowanie za wszelką cenę wszystkich aktualizacji które tylko puszczą, może odbić się czkawką. Bo wiadomo jakiej jakości Microsoft robi ogólnie aktualizacje, a to są przedwczesne. Więc może na razie sklej jakieś testowe ISO i sprawdzimy te wszystkie zmiany, jak to chodzi itp?

Kocurek lubi to
Opublikowano
7 godzin temu, Kocurek napisał(a):

@stens, @Kosiara 

2. Chciałbym też dodać, że podobają mi się dotychczasowe rady i jeżeli nie każdego jestem w stanie zadowolić, to proszę o wyrozumiałość  - zawsze staram się iść na kompromis.

💡Porada: Łatwiej przekonasz Kocura, żeby dorzucił coś do systemu, jeśli pochodzi z Microsoftu i/lub było dołączane do wcześniejszych wersji systemu Windows.

Wszystko związane z poprzednimi wersjami Windows ma spore szanse na przywrócenie. Natomiast oprogramowanie firm trzecich prędzej ma szansę znaleźć się w katalogu 'Dodatki'.

Na pewno instalator OpenOffice'a nie dojdzie, Microsoft Office również nie będzie preinstalowany, choć ten ostatni ma opcjonalny instalator we wspomnianym wyżej katalogu. Wordpad za to jak najbardziej wrócił z powrotem. :D

hejooo, pytanie co to takiego  u cb tego akurat nie ma u innych to jest np u sromotnika ? 

SHA-1: ---------------------------------------- SHA-256:

Kocurek lubi to
Opublikowano
14 minut temu, Kalafiorek X napisał(a):

hejooo, pytanie co to takiego  u cb tego akurat nie ma u innych to jest np u sromotnika ? 

SHA-1: ---------------------------------------- SHA-256:

@Kalafiorek X - dziękuję za pytanie.  To sumy kontrolne pliku.

Jeżeli wydanie jest opublikowane, pojawiają się numerki:

Dzięki wgraniu wtyczki dla systemu Windows o nazwie: `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` możesz łatwo sprawdzić, czy plik pobrał się bez błędów klikając prawym klawiszem myszki na plik .iso, następnie przechodząc do Właściwości

5ZhrwkG.png

Jeżeli źle by się pobrał plik (np. pobrało się tylko 99%) albo ktoś manipulował w pliku - numerki przestają się zgadzać.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Wyedytowałem poprzednią wiadomość - już powinno być jasne.

Kuczę... kusi mnie dodać jako standard preinstalowany `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - szkoda, że program nie należy do Microsoftu.

Dobra, chyba go preinstaluję, chociaż jeszcze muszę kilka razy się zastanowić czy nie zgwałcę wydania :D

Groszek1962 i Makaron lubią to
Opublikowano
7 minut temu, Kocurek napisał(a):

Wyedytowałem poprzednią wiadomość - już powinno być jasne.

Kuczę... kusi mnie dodać jako standard preinstalowany `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - szkoda, że program nie należy do Microsoftu.

Dobra, chyba go preinstaluję, chociaż jeszcze muszę kilka razy się zastanowić czy nie zgwałcę wydania :D

czyli jak nie ma numerkow tzn ze ktos przy tym grzebał 

Kocurek lubi to
Opublikowano
44 minuty temu, Kalafiorek X napisał(a):

czyli jak nie ma numerkow tzn ze ktos przy tym grzebał 

Dokładnie tak. Jeżeli numerki się zgadzają, to znaczy że plik jest 1:1 IDENTYCZNY.

Dla zobrazowania, posłużmy się przykładem z ostatniego wydania. W pierwotnej wiadomości dostępne były następujące informacje (przed ich usunięciem):

Tak powinno wyglądać:

5ZhrwkG.png

Tak NIE POWINNO wyglądać:

W przypadku zauważenia rozbieżności, jak w poniższym przykładzie, oznacza to, że zawartość pliku nie jest identyczna z oczekiwaną. Może to wynikać m.in. z nieprawidłowego pobrania pliku, uszkodzenia nośnika danych lub działania złośliwego oprogramowania.

Najbardziej niezawodną metodą weryfikacji integralności pliku jest porównanie sumy kontrolnej SHA-256. W praktyce wystarczy upewnić się, że początkowe i końcowe znaki zgadzają się z referencyjną wartością.

wyWNmWk.png

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Witam i Pozdrawiam

Czytam i już cieszę na kolejną Modową Wstawkę. Brawo Brawo Kocurek

Coraz dalej i coraz lepiej, 🙂🙂🙂 

Choć nie omieszkam dokonać takiego wpisu, u mnie Twój MOD ŚMIGA, CHULA PIĘKNIE i BEZ PROBLEMOWO tak do dziś.  A testuje od pierwszego dnia wstawki - - TEGO SUPCIO MODA. BRAWO.  I Ja ze swej strony DZIĘKUJE i SZACUN z FAJNĄ ROBOTĘ

Pozdrawiam i  --   Jak by to powiedzieć   -- Jadem dalej -. 👏👍 🙂

DOBRA ROBOTA 🙂 🙂 🙂 

Pozdrawiam

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 28.04.2025 o 16:15, Kocurek napisał(a):

Spróbuj tego:

1. Start > Wyszukaj > Zmień ustawienia kontroli konta użytkownika (lub wpisz: UAC)
  2. Ustaw suwak w górę do domyślnej wartości:

Jeżeli to zadziała u Ciebie - proszę o informację - dopiszę dla wszystkich, żeby stosowali ten sposób w pierwszej wiadomości.

To jest zwykłe wyłączenie UAC, nie zadziałało.  Podaj po prostu to co jest wykonywane (cmd/reg) dla tej opcji abym można to odwrócić.

Kocurek lubi to
Opublikowano
13 minut temu, belefi2135 napisał(a):

To jest zwykłe wyłączenie UAC, nie zadziałało.  Podaj po prostu to co jest wykonywane (cmd/reg) dla tej opcji abym można to odwrócić.

Dziękuję za przesłaną wiadomość. Poniżej przedstawiam pełny opis zmiany.

Pragnę ponownie zaznaczyć, że nie zalecam wycofywania tej zmiany, ponieważ identyczne rozwiązanie funkcjonowało w systemie Windows 7, a użytkownicy nie napotykali żadnych problemów.

W dniu 17.03.2025 o 00:38, Kocurek napisał(a):
W dniu 16.03.2025 o 23:59, Kosiara napisał(a):

W ogóle w jaki sposób uzyskałeś pełne prawa administratora?

1. `Kontrola konta użytkownika` --> suwak UAC maksymalnie w dół
  2. Skrypt z poniższego tematu --> prawy klik --> uruchom jako administrator: 
  3. Aktywacja wbudowanego konta administratora poleceniem w CMD.exe - uruchom jako administrator i wpisz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
9 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Dokładnie tak. Jeżeli numerki się zgadzają, to znaczy że plik jest 1:1 IDENTYCZNY.

Dla zobrazowania, posłużmy się przykładem z ostatniego wydania. W pierwotnej wiadomości dostępne były następujące informacje (przed ich usunięciem):

Tak powinno wyglądać:

Tak NIE POWINNO wyglądać:

W przypadku zauważenia rozbieżności, jak w poniższym przykładzie, oznacza to, że zawartość pliku nie jest identyczna z oczekiwaną. Może to wynikać m.in. z nieprawidłowego pobrania pliku, uszkodzenia nośnika danych lub działania złośliwego oprogramowania.

Najbardziej niezawodną metodą weryfikacji integralności pliku jest porównanie sumy kontrolnej SHA-256. W praktyce wystarczy upewnić się, że początkowe i końcowe znaki zgadzają się z referencyjną wartością.

Dzięki więlkie za wyjaśnienie żetelnie i konretnie 🙂, nie znałem wcześniej tego programiku są jeszce jakieś tego typu, dla sprwdzania itp ? 

Kocurek lubi to
Opublikowano
11 minut temu, henryt napisał(a):

Jaką rasę kota reprezentujesz, bo widzę chyba lisa

To rzadko spotykana rasa: Koto-lis domowy. Zwinność kota, spryt lisa – idealny miks dla forumowej egzystencji! 😏

Opublikowano

Witam 

Czy jest możliwość wydania osobnej wersji bez defendera  lub jeśli to kłopot to może dodać jakiś skrypt usuwający całkowicie defendera ? Obecnie użyłem skryptu od sromotnika ale mam wrażenie że jednak nie do końca działa poprawnie :)

Kocurek lubi to
Opublikowano
55 minut temu, malezlo22 napisał(a):

ale mam wrażenie że jednak nie do końca działa poprawnie

No bo to najpierw trzeba w Ustawieniach jego powyłączać. 🙂 i defender nie będzie działać. A dla spokoju usunąć foldery defendera w ProgramData, program Files  i Pliki programów 86

LAGUNA i Kocurek lubią to