Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted
7 minut temu, sebio napisał(a):

Witam . Nie widzę folderu dodatki . czy gdzieś jest schowana ? pozdrawiam

Dzień dobry ! Dziękuję za pytanie.

Katalog z dodatkami znajduje się w dwóch miejscach:

1. Wewnątrz pliku .iso - pod nazwą: `!Dodatki` (można zamontować plik .iso klikając prawym przyciskiem myszki > Zamontuj, następnie w `Mój Komputer` otworzyć nowy napęd, który się pojawi)
  2. Wewnątrz archiwum .zip - pod nazwą `EXTRAS`
Posted

Ponownie odkopuje na chwile watek starych komputerow...

@Kocurek

Cytat

ST mialo 3-kanalowy generator piskow w mono — Yamaha YM2149F.

Moze i mialo tylko 3 kanaly (co istotne - 1 kanal mniej niz A500 czyli pod tym wzgledem nieduza roznica) i do tego w mono, ale do prawdziwych piskow (jak to ktos nazwal), rodem z pc speakera to bylo tej Yamasze daleko. Pamietam, jak kumpel wlaczyl na ST jedna z platformowek w ktorej byla muza w tle. Calkiem niezle to brzmialo mimo, ze mono - nazwalismy to komputerowym metalem :E . Czulo sie duzy skok jakosciowy miedzy ST a malym Atari.

Cytat

ST faktycznie bylo czesto uzywane przez muzykow, bo mialo wbudowane MIDI i niezle softy typu Cubase.

Czyli dobrze pamietalem, ze czyms ST jednak sie wyroznialo w materii mozliwosci dzwiekowych. Soft i zlacze midi. Amiga 500 nie miala midi, mimo ze dysponowala stereo.

Graficznych mozliwosci ST celowo nie zachwalalem i nie twierdze ze pod tym wzgledem brylowalo i bylo lepsze od Amigi 500. Ale.. tu tez odczuwalo sie jakosciowy skok w porownaniu z tym co prezentowalo male atari. Calkiem mozliwe, ze lepsze mozliwosci graficzne Amigi byly powodem wiekszej liczby fajnych gier (i gier ogolnie) wlasnie na nia. I pod tym wzgledem Amiga jak najbardziej gorowala.

Co do plynnosci i blittera nie wiele pamietam, pamietam tyle, ze STE go mialo. Ten brak plynnosci jezeli wogole rzucal sie w oczy to chyba nie byla jakas totalna padaka, bo by sie o tym czesto i glosno mowilo, a tego za bardzo nie kojarze.

Cytat

Jesli już porownywac do Amigi, to wlasnie z STE, bo ST to nie ta polka.

Tak by niby podpowiadala logika patrzac na mozliwosci STE, ale rzeczywistosc byla inna. Z Amiga 500 jak najbardziej konkurowalo ST.

Jako pewne potwiedzenie zamieszczam cytat dotyczacy Amigi 500 ze strony wikipedii ze specyfikacja:

Cytat

It competed directly against models in the Atari ST line.

Atari ST line.. czyli sprzety z linii ST - nie tylko STE (jezeli wogole to okreslenie je uwzglednia), ale rowniez samo ST. Ja tak przynajmniej to widze.

Poza tym zarowno A500 jak i ST mialy identyczny procesor - Motorola 68000 .

Co wiecej, STE bylo praktycznie nie spotykane lub rzadko spotykane w Polsce - mialem kumpli ktorzy mieli ST i Amige 500, ale nie znalem nikogo kto mialby STE. Nawet zazarci fani ST jako kolejny komp kupowali juz PC, a nie STE.

Warto tez spojrzec na dane z wikipedii w rubryce 'wymagania' (w opisach gier na wiki) - jezeli jakas gra wyszla jednoczesnie na Amige 500 i duze Atari to Atari jest wymienione jako ST.

Cytat

.. inna bajka – inne gry, inne mozliwosci.

Nie spotkalem sie z tytulem przygotowanym specjalnie dla STE, ktory by wyroznial jego mozliwosci. Znajdz mi na wikipedii tytul, ktory chodzi na STE wzwyz (TT, Falcon, Jaguar) - nie spotkalem sie. Rynek gier byl zdominowany przez ST.

Cytat

Alone in the Dark moze i sie uruchomi na 286, ale bedzie niegrywalny.

Ktos kto tak twierdzi (nie wiem czy to bezposrednio Twoja opinia czy kogos innego) nigdy nie uruchomil i nie widzial tej gry na 286. Gra jak najbardziej byla grywalna (ba, brykala jak maly koziolek), wiem bo sam ekscytowalem sie nia na moim 286.

Cytat

Wolfenstein 3D – faktycznie dziala, sam gralem w szkole na 286.
Ale wtedy malo kto mial lepsza grafike niz Hercules czy ewentualnie CGA.

Ja siedzialem rok czy poltorej na herculesie - nie dosc ze malo gier to jeszcze zero kolorow. Nie obslugiwalo calej masy (co trzeba podkreslic) fajnych gierek, za to chodzilo pelno malo interesujacych gniotow. Zdarzylo sie tez kilka hitow takich jak 'Prince of Persia I' , 4dbox (3-wymiar) , stunts, populous (symulator boga - swietna gierka). Co warto tu dodac - znalem w tym okresie osobe, ktora miala lepszy sprzet niz H. i CGA - moj wujas mial karte EGA (co prawda do spoly z XT 8086, ale zawsze). Co wiecej, dosc szybko wymienil je na VGA wespol z AT 286.

Wracajac do mnie - po meczarni z Herculesem gwiazdor sie nade mna zlitowal i dostalem pod choinke karte vga i specjalny monitor pod ta karte. A tak na marginesie gierka pokazana na filmiku to nie sam 'Wolf..' tylko 'Spear of Destiny' - druga czesc Wolfa (nowe plansze, nowi bossowie, tez fajna).

Cytat

A Doom na 386DX? Tylko na malym oknie, bo na pelnym to pokaz slajdow ..

No tak, ale mimo wszystko chodzila. Piszac to o tej grze chodzilo mi bardziej o to, ze tak swietna i zaawansowana gierka dala sie wogole odpalic i byla grywalna na 386DX - 386 otwieralo nowe wrota.

Cytat

Co do Rolanda – zwykly syntezator, moze i fajny, ale ja juz wtedy bylem po epoce DOS-a – swojego pierwszego PC mialem dopiero gdzieś w 2003–2004.

Cale dwie epoki Ci uciekly - epoka dosa (ms-dos plus win 3.11) i epoka win9x. Mnie ominela ta druga, bo w 1994 pozbylem sie kompa i kolejny zlozylem dopiero w 2001 (to byl celeron 300Mhz).

Cytat

Szum blaster tez wcale nie byl jakis rewelacyjny, dopiero pozniejsze sound blaster 16 i awe32 byly bardzo dobre.

Teraz to mozna sobie tak gadac. Ale wtedy to bylo cos. Szczegolnie jak ktos jechal caly czas na pc speakerze i przesiadl sie na SB to roznica byla ogromna (przede wszystkim pojawialy sie basy). Slychac zreszta na tym filmiku od 'Wolfa 3D', ze oprawa muzyczna jest nie nagorsza. Dzis jest zupelnie inaczej - roznice miedzy kartami dzwiekowymi, w tym miedzy tymi wbudowanymi w plyty gl. sa slabo albo wogole nie wyczuwalne.

Co do dalszych Sound Blaster'ow - wiadomo, ze pozniejsze byly lepsze - wypuszczone pozniej, bardziej zaawanosowane technlogicznie. Sam mialem awe32 i dzwiek byl rewelacyny, lepszy od aktualnego, ktory mam w laptopie. Niestety awe32 byl na szynie ISA i w pewnym momencie wyladowal w piwnicy.

@Widzior

Cytat

Widze odkopaliscie 286 i 386..

A dalbym sobie reke odciac, ze takie sprzety w pelni sprawne maja dzis wartosc kolekcjonerska, jak widac nie bardzo. Za marne 120pln bym tego nie puscil, tylko poczekalbym jeszcze z conajmniej 5 lat az ktos sie na tym pozna.

Kocurek likes this
Posted

Też się dziwię, a stary sprzęt jak sprawny, to po co porzucać - na taki artykuł dziś trafiłem, gdzis mowa jest, że MS-DOS, a nawet Windows XP / 2000 nadal się trzymają - co dla mnie nie jest zaskakujące:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

@stefan999:

Kolega z uwagą zapoznał się z Twoją odpowiedzią. Na tę chwilę przekazuje Ci film jak wygląda intro Alone in The Dark i prosi o informację czy wg Ciebie na 286 też tak płynnie działało Ci?

Posted

@Kocurek

Obejrzalem filmik. Na moim 286 byla bardzo zblizona plynnosc, ale... mozliwe ze identyczna, mozliwe ze ciut gorsza - bylo to tak dawno, ze nie pamietam szczegolow. Mozna by sie przyczepic, ze ogolnie filmik nawet tutaj na 386 (poderzana wartosc zegara - czyzby SX a nie DX..) nie jest do konca plynny. Ale najprawdopodobniej tak byla zrobiona gra, tyle dalo sie wycisnac z owczesnego sprzetu i jezyka programowania.

Co najwazniejsze gierka byla grywalna i do tego sie glownie odnioslem w poprzednim poscie jako odpowiedzi na argument (Twoj lub Tw. znajomego), ze nie byla. Gdyby bylo jej daleko do grywalnosci granie byloby meczarnia (wiem o czym mowa, bo trafilem na takie tytuly), a to bym na pewno pamietal - niczego takiego nie kojarze. Nawet jak chodzila troche wolniej niz na tym tutaj 386 to dalo sie grac.

Teraz jak sie patrzy na ta grafe VGA (to nawet nie bylo SVGA) troche traci myszka, ale 30 lat temu to byla petarda tym bardziej jak ktos sie wychowal na 'plaskich' grach z Atari XL/XE .

Kocurek likes this
Posted
W dniu 5.03.2025 o 03:57, Kocurek napisał(a):

Włączyłbym Wam pełne prawa admina - bo dotychczas tylko suwak Kontroli konta użytkownika przesunąłem maksymalnie w dół - możecie coś doradzić, bo obawiam się, bo czytałem, że nadanie pełnych praw administratora może popsuć korzystanie z Microsoft Store?

Jest problem z VS Code:
Przy instalacji jest ostrzeżenie:
---------------------------
Setup
This User Installer is not meant to be run as an Administrator. If you would like to install VS Code for all users in this system, download the System Installer instead from [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Are you sure you want to continue?
OK   Anuluj   
image.png.4ba64118e35f9b04e5fa6e2d3fa78ce6.png

Po zainstalowaniu i uruchomieniu VS Code jest błąd:
image.png.6f13797a5895278f2cc61493549b5bb9.png

Kocurek likes this
Posted

@kaspej dziękuję za zgłoszenie.

Pierwszy komunikat:

image.png

oznacza, że należy pobrać dedykowany instalator, co prawdopodobnie zrobiłeś, bo doszedłeś do drugiego komunikatu:

image.png

Drugi komunikat wspomina o braku wsparcia automatycznych aktualizacji.

W przypadku pojawienia się komunikatu informującego o braku wsparcia dla automatycznych aktualizacji, użytkownik ma możliwość skorzystania z przycisku „Don’t Show Again”. Po jego kliknięciu komunikat nie będzie się więcej wyświetlał, a program pozostanie w pełni funkcjonalny.

Warto jednak zaznaczyć, że brak automatycznych aktualizacji oznacza konieczność ręcznego przeprowadzania procesu aktualizacji, co może być mniej wygodne.

W najgorszym przypadku istnieje możliwość wyłączenia podwyższonych uprawnień, jednak należy pamiętać, że może to ograniczyć komfort użytkowania — praca na koncie z obniżonymi uprawnieniami bywa mniej wygodna i wymaga dodatkowych czynności administracyjnych. Każdy użytkownik podejmuje tę decyzję na własną odpowiedzialność.

Groszek1962 likes this
Posted

Witam 

Do Kocurek odnośnie tego co wcześniej pisałem o pierwszy Twoich wersjach Modów, nie mogę ich odnaleźć, ale nie tracę nadziei bo CHYBA NIE USUNĄŁEM. Pozdrawiam dalej pracuje na Twym MODZIE i jest SPOKO. Wszystko Śmiga i oby tak dalej

👍🙂🙂🙂

Kocurek likes this
Posted
20 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

Witam 

Do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] odnośnie tego co wcześniej pisałem o pierwszy Twoich wersjach Modów, nie mogę ich odnaleźć, ale nie tracę nadziei bo CHYBA NIE USUNĄŁEM. Pozdrawiam dalej pracuje na Twym MODZIE i jest SPOKO. Wszystko Śmiga i oby tak dalej

👍🙂🙂🙂

Witam Cię @Groszek1962 - bardzo się cieszę. Jest jeszcze wersja, która sama się aktywuje - "Windows 11 LTSC TC Second Edition", odezwij się do mnie, gdybyś chciał ją wypróbować, o ile masz problem z aktywacją systemu :)

Pierwsze wydanie:

#01. WIN11_X64_LTSC_24H2_PL-THECOMPANY_CRC32_00250228.iso (SHA-256: 0c0b93fe5011c617d536c139813e8769a150d579c404551554d0c23d2ca73041)

Fajnie jakby się odnalazło, ale jak tak się nie stanie trudno. Pozostałe posiadam na dysku 😄

Groszek1962 likes this
Posted

Tyle się ostatnio u mnie dzieje że wygląda na to że się pogubiłem ,ale właśnie ten o którym piszę i na Tym MODZIE pracuje to pobierałem bodajże 6 lub 7 bm. a instalowałem 7 to chodzi bez zarzutu i tak naprawdę pobiera i aktualizuje się bez problemów. Sprawdzę dziś kolejną aktualizacje bo o niej już piszą w sieci Windows 11. Aktualizacja KB5058499 dostępna do pobrania - zaraz sprawdzę czy się zaktualizuje. A na chwilę obecną podciągną się do wer. - fot 1 i jest spoko. Czy tak winno być bo mi aktualizuje - Fot dołączam

Myślę że jest i winno być OK. 

Pozdrawiam

Kocurek likes this
Posted

A teraz po obecnej aktualizacji - załączam fot 4

Dzięki że PC podoba, powiem że jeszcze myślę podbić w górę cały czyli płyta i procek na ale to jeszcze na razie plan a może i marzenie. A co do Twojej pracy to jest NAPRAWDĘ SPOKO i OK i szczerze to obecnie pracuję na TWYCH MODACH i SROMOTNIKA. I nic nie wskazuje na to bym to zmienił. WIELKIE DZIĘKI

Pozdrawiam. 🙂🙂🙂👍

A ta wersja Windows 11 LTSC TC Second Edition o której piszesz to masz inną ?

Kocurek likes this
Posted

@Groszek1962 Pamiętaj, że najwyższy model płyty głównej na której pójdzie Windows 7 to x870e na dzień dzisiejszy, jeśli mowa o gnieździe AM5 - przynajmniej tak wynika z listy obsługiwanych chipsetów, na którą dziś spojrzałem:

AM3, FM1, FM2, X300, A320, B350, X370, X399, B450, X470, TRX40, A520, B550, PRO565, X570, WRX80, A620, B650, X670, B850, X870, TRX50

Chętnie bym się dowiedział jak Windows 7 lata na nim, bo na MSI x670e Godlike mam port LAN 2.5G + 10G.

LAN 2.5G działa poprawnie (są sterowniki).

Za to LAN 10G potrzebuje sterowników, których dla Windows 7 nie ma.

Patrzę na specyfikację płyty głównej MSI x870e Godlike i widzę tam porty LAN 10G + LAN 5G.

Ciekawe czy do LAN 5G tak jak do LAN 2.5G (x670e) idzie dopasować sterowniki, żeby internet działał po kablu (na x670e działa ok), bo WiFi na pewno nie pójdzie, a osobiście nie chciałbym dokładać do PCIe kart LAN/WiFi tylko po to, żeby Windows 7 miał internet. 😁

31 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

A ta wersja Windows 11 LTSC TC Second Edition o której piszesz to masz inną ?

Mam, ale nie mogę jej udostępniać publicznie, bo mógłbym zostać oskarżony o wspieranie piractwa 😇

Najnowsza publiczna wersja to: 10250515 z 2025.05.15.

Wersja niepubliczna LTSC TC z dopiskiem Second Edition dodatkowo zawiera automatyczną aktywację.

Groszek1962 likes this
Posted

Przymierzam się do nowej instalki  na new M2 właśnie pobrałem 505 z 15 05  chyba że ta wersja 504  nie odbiega od tej z 5 05. Ale co tam instalka to instalka.

A co do Win 7 to wcześniej pisałem nie mogę tu zainstalować, ale to nie problem bo mam obok Win 7 na Asus  sabertooth 990fx r2.0 z 43GB RAM i AMD FX 8350 i śmiga. Tylko może by fajnie było sprawdzić Twojego MODA w wer 7 i to o czym piszesz na moim mocniejszym zestawie, tyle tylko że wcześniej kończyło się nie powodzeniem. A płyta w zestawie to Asus ROG CROSSHAIRE X 670 E HERO i ? Chyba że jest jakiś nowszy Win7 ?

Kocurek likes this
Posted
1 minutę temu, Groszek1962 napisał(a):

A płyta w zestawie to Asus ROG CROSSHAIRE X 670 E HERO i ? Chyba że jest jakiś nowszy Win7 ?

Wynika to z tego, że muszę zrobić aktualizację wydania i dodać wsparcie dla płyt głównych ASUS.

Obecne wydanie Windows 7 nie wspiera płyt głównych ASUS.

Groszek1962 likes this
Posted

To CZEKAM i jazda PANIE GZADA jak mówią 🙂

GAZDA sorry

Kocurek Tak się jeszcze zastanawiam jakby to było mieć Widmo na Stanie. Ot ciekawostka ..........🙂

A i jeszcze wersje której też jeszcze używam  to 307 lub 310 ale raczej  7 równolegle z tą z 5 05 i też nie zawodzi a katuję ją do bólu instal, usuń graj i jeszcze to znosi 🙂🙂🙂 👍

Ale tak jak pisałem Wszycho Śmiga aktualizuje i aktywuje MODy są OK. Pozdrawiam 👍👍👍🙂🙂🙂

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, Groszek1962 napisał(a):

A i jeszcze wersje której też jeszcze używam  to 307 lub 310 ale raczej  7 równolegle z tą z 5 05 i też nie zawodzi a katuję ją do bólu instal, usuń graj i jeszcze to znosi 🙂🙂🙂 👍

Ale tak jak pisałem Wszycho Śmiga aktualizuje i aktywuje MODy są OK. Pozdrawiam 👍👍👍🙂🙂🙂

Za FAQ:

Cytat

Pojawiło się nowe wydanie Windows 11 LTSC TC. Czy powinienem pobrać nowy plik .iso i na nowo zainstalować system?
Jeśli Twój system działa prawidłowo, ponowna instalacja nowej wersji obrazu .iso nie jest konieczna.
Większość aktualizacji pobiera się i instaluje automatycznie za pośrednictwem Windows Update.

Nowe wersje są zazwyczaj publikowane w celu ułatwienia instalacji systemu od podstaw, eliminując konieczność pobierania dużych pakietów aktualizacyjnych.
Jeśli jednak zmiany zawarte w dzienniku zmian są dla Ciebie istotne, możesz rozważyć reinstalację.
 W standardowym użytkowaniu systemu nie jest to jednak wymagane.

Więc jak najbardziej, jeżeli jesteś zadowolony - to nie ma sensu ponownie instalować system, bo pobieranie aktualizacji działa bezbłędnie.

Obecna wersja to już 11. wydanie obrazu Windows 11 LTSC TC. Moim zdaniem spisuje się dobrze i póki co nie znalazłem usterek/defektów powodujących konieczność 

zaktualizowania wydania - choć oczywiście .iso jak najbardziej chętnie zaktualizuję o najnowsze poprawki np. poprawka KB5058499 przywraca działanie exeków The Company z grami amigowymi na Windows 11.

Myślę w tej chwili o wydaniu aktualizacji dla Windows 7 AM5, aby użytkownicy płyt głównych ASUS mogli zainstalować ten system oraz o Windows 10, skoro dowiedziałem się tutaj,

że nie ma sensu, żebym stworzył Windows 11 LTSC TC bazujące na wersji 23H2 - wspierające starsze procesory - ubolewam nad tym, ale to Windows 10 21h2 ma dłuższe wsparcie bo aż do 2032 roku... :)

Szkoda, bo znajomy, który ma starszy procesor, który nie wspiera instrukcji SSE4.2 zgłosił mi, że ubolewa nad tym, bo chciałby używać Windows 11, a nie Windows 10.

Windows 11 LTSC TC bazujący na jądrze 23h2 by mu poszedł, ale co z tego, jak za chwilę straci wsparcie.

Padła też propozycja o zrobieniu wersji angielskiej, ale póki co tylko raz pojawiła się taka propozycja.

[Dodano]

Uuu, instalując KB5058499 z wczesnego dostępu zauważyłem defekcik... może tylko u mnie?

Przestał działać przycisk "Pokaż pulpit" w prawym dolnym rogu ekranu, przy zegarze:

DhjdATc.png

@Kosiara mógłby przedstawiać to jako przykład, dlaczego nie powinno się szarżować z instalacją aktualizacji z wczesnego dostępu.

[Dodano]

Aktualizacja StartAllBack do wersji 3.9.9 rozwiązuje problem.

No to już będzie jakiś pretekst do aktualizacji obrazu .iso jak łatka KB5058499 wpadnie na główny kanał dystrybucji. :)

Groszek1962 likes this
Posted
6 godzin temu, Kalafiorek X napisał(a):

będą jakieś kolejne zmiany w obrazie ? 

Dzień dobry, dziękuję za pytanie.

Obecnie planowane zmiany to zaktualizowanie obrazu .iso w połowie albo pod koniec czerwca o najnowsze aktualizacje z Windows Update + zaktualizowanie programu StartAllBack dla stylu `Mystic Jungle`.

Jeśli Ty albo ktoś z Was rzuci sugestią w międzyczasie co można rozważyć poprawić, ulepszyć na pewno się nad tym pochylę.

Opinie krytyczne też są brane pod uwagę (co się nie podoba).

Można też śmiało pisać, co się podoba w innych modyfikacjach - jest wtedy szansa, że i mi się spodoba i u siebie wdrożę.

Pomocne też byłyby stwierdzenia pokroju: na modyfikacji X to i to mi działa, a u Ciebie nie.

Warto też pamiętać, że pomimo, że jestem przeciwny rozbudowywaniu menu kontekstowego o takie rzeczy jak "Wyłącz PC" mogę mimo wszystko pójść na kompromis i do katalogu

"Dodatki" dorzucić odpowiedni plik, który w menu kontekstowym dołoży upragnione opcje. :D

A tak skłaniam się ku rozszerzeniu portfolio o nowe wydania / odświeżenie istniejących:

Windows 11 23H2 LTSC TC (zabawka do testów, pomimo krótkiego wsparcia do 2026 roku, działa na procesorach, które nie obsługują instrukcji SSE 4.2)

Windows 10 LTSC TC (dla starszych komputerów, na których nowszy system nie działa, wsparcie do 2032 roku)
Windows 7 Ultimate AM5 (odświeżenie wydania + dodanie wsparcia dla płyt głównych ASUS, taką płytę główną ma np. @Groszek1962)

Jako bonus nie wykluczam również stworzenia wersji angielskiej, ale jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji - mam wątpliwości czy wersja angielska cieszyłaby się zainteresowaniem na winclub.pl :)

[Dodano]

Tak mi się przypomniało - błahostka.

U mnie aplikacja `Tablica znaków` jest w podfolderze `System Tools` (tak jak w oryginale): 

CiJFVzX.png

Pan Sromotnik jeżeli mnie pamięć nie myli, "wyciągnął" `Tablicę znaków` poza podfolder, co można uznać za nieco bardziej praktyczne.

Ciekawostka: po zainstalowaniu na oryginalnym obrazie Windows 11 LTSC, nazwa podfolderu to nadal `System Tools`, a nie `Narzędzia systemowe`.

Upewniałem się, ponieważ w moim przypadku przypadkowo `Remote Desktop Connection` i `Steps Recorder`błędnie przyjmowały angielskie nazwy w starszych wydaniach LTSC TC.

stens and Groszek1962 like this
Posted
W dniu 31.05.2025 o 17:33, Kalafiorek X napisał(a):

Popieram zrobienie win 10 w twoim wydaniu 

Cieszę się, że jest zainteresowanie.

Z planów obecnie chcę m.in. wypróbować, czy dałoby się Galerię fotografii dograć znaną z Win7 albo Vista - mój dawny znajomy, starszy Pan z niej korzystał i był zachwycony dodatkowymi opcjami graficznymi,

ale jeżeli okaże się, że nie spisuje się dobrze albo Przeglądarka fotografii systemu Windows lepiej działa - to pozostanie dotychczasowa forma :)

Dajcie znać kiedy ostatnia aktualizacja z Windows Update będzie już na kanale domyślnym, bo ja wgrałem ją jako "Poglądową", a wolałbym zrobić .iso jak najbardziej aktualne.

Piszemy o Windows 11 w tym momencie.

Dodatkowo poprawiam tłumaczenie dodatku pozwalającego weryfikować sumy kontrolne - żeby interfejs był przetłumaczony jakby narzędzie pochodziło wprost od Microsoftu, a nie ziomka z kucem.

To był jeden z powodów dlaczego początkowo niechętnie chciałem preinstalować ten dodatek. Tak się jednak składa, że potrafię i lubię tego typu rzeczy korygować - pewnie mało kto na to uwagę zwróci,

ale przynajmniej mojego Ying Yang nie będzie zaburzało.

[Dodano]

PRZED poprawkami:

przed-poprawkami.png.91a0eaeea45c63a6fd17b4ad3629ce11.png

PO poprawkach:

po-poprawkach.png.c160126faf20e45b0d5b7e029c8cba25.png

[Dodano]

Jako ciekawostka Galeria fotografii oraz Movie Maker mogłyby być dołączone w formie pliku do zainstalowania.

Jako preinstalowany zestaw - odpada.

Te aplikacje doceniłyby przede wszystkim osoby, które wcześniej korzystały z tych narzędzi.

Dzisiaj to większość poinstaluje sobie o wiele fajniejsze programy typu ACDSee lub darmowe odpowiedniki :)

Mimo wszystko... działa.

VDDDBB2.png

Groszek1962 likes this
Posted

@Kocurek
Jest problem z uprawnieniami do folderu %systemdrive%/windows/temp
problem objawia się błędem 2503 oraz 2502 podczas instalacji niektórych pakietów msi np: OpenJDK21U-jdk_x64_windows_hotspot_21.0.7_6.msi

Rozwiązaniem wydaję się być nadanie "Pełna Kontrola" dla grupy Użytkownicy.

Kocurek likes this
Posted
6 godzin temu, kaspej napisał(a):

@Kocurek
Jest problem z uprawnieniami do folderu %systemdrive%/windows/temp
problem objawia się błędem 2503 oraz 2502 podczas instalacji niektórych pakietów msi np: OpenJDK21U-jdk_x64_windows_hotspot_21.0.7_6.msi

Rozwiązaniem wydaję się być nadanie "Pełna Kontrola" dla grupy Użytkownicy.

Dziękuję za zgłoszenie.

Obecnie nie udało mi się odtworzyć opisanego problemu – instalacja przebiegła pomyślnie przy wyborze opcji dla wszystkich użytkowników. Chętnie zajmę się tematem, jednak aby móc zweryfikować możliwość wprowadzenia zmian, muszę być w stanie powtórzyć błąd w kontrolowanych warunkach.

Byłbym wdzięczny za dodatkowe informacje, które pozwoliłyby odtworzyć problem na czystym systemie Windows 11 LTSC TC, z użyciem aktualnie dostępnego obrazu .iso. Jeśli masz wskazówki dotyczące konkretnych ustawień lub scenariusza, który prowadzi do błędów 2502 i 2503, proszę o ich przesłanie.

88B0b3Y.png

Co do propozycji dorzucenia przeze mnie Windows Live Essentials 2012 do katalogu `Dodatki` - zastanawia mnie, czy istnieje wersja z samą Galerią fotografii i Movie Maker?:

jYFe1s9.png

OneDrive, Messenger, Poczta, Writer to w tych czasach się nie przydają, prawda? :D

Groszek1962 likes this
Posted

W ramach projektu Windowsów LTSC TC oraz Windows 7 AM5 podjąłem się bonusowego zadania odseparowania dwóch zapomnianych aplikacji Microsoftu – Galerii fotografii oraz Movie Maker – z pakietu Windows Essentials 2012 i przygotowania ich jako samodzielnego, zoptymalizowanego instalatora, który dołączę do katalogu "Dodatki".

Zgodnie z moją aktualną wiedzą, Microsoft nigdy nie udostępnił tych programów jako osobnych instalatorów – zawsze były one częścią większego pakietu. Oryginalny instalator zawiera wiele komponentów uznawanych dziś za zbędne lub przestarzałe. Po przeprowadzonej wstępnej analizie jestem prawie pewny, że będę w stanie stworzyć własny zestaw instalacyjny o rozmiarze ok. 34 MB, zachowując przy tym pełną funkcjonalność wyżej wymienionych aplikacji.

W związku z tym mam dwie kwestie:

1. Poszukuję osób chętnych do przetestowania działania nowego, odchudzonego instalatora Galerii fotografii i Movie Makera. Zależy mi na obiektywnej ocenie, czy aplikacje działają stabilnie i oferują pełen zakres funkcji, jak w przypadku instalacji z oryginalnego pakietu Windows Essentials 2012.

2. Pytanie specjalistyczne: Czy istnieje nowsza wersja instalatora Windows Essentials 2012 PL niż 16.4.3528.0331 z datą podpisu cyfrowego 7 kwietnia 2014, godz. 21:09:10? Dotychczas nie udało mi się znaleźć nowszej wersji, ale być może komuś z Państwa znane są inne kompilacje lub wewnętrzne wydania.

Jeśli ktoś z Państwa jest zainteresowany wsparciem testowym lub posiada wiedzę na temat nowszych wersji instalatora, będę wdzięczny za kontakt.

Z góry dziękuję za zaangażowanie i wszelkie informacje.

dW4Ks68.pngZjEXbPj.png

JanKo66 and Groszek1962 like this
Posted
1 godzinę temu, Kalafiorek X napisał(a):

jak tam prace nad win 10 ruszyły 😜 

Dziękuję za zainteresowanie. Jeszcze nie ruszyły. Zanim do tego przejdę chcę zaktualizować Windows 11 LTSC TC o najnowsze aktualizacje oraz o skorygowany dodatek obliczający sumę kontrolną i mimo braku odzewu - pracuję nad prototypem własnego instalatora Windows Essentials 2012, który chcę docelowo umieścić w katalogu Dodatki - oczywiście Windows 7 oraz Windows 10 również go wtedy otrzymałby:

Instalator-Podstawowe-programy-Windows.png.7d483dd869e7247b1d87c36dd330de8d.png

galeria-fotografii-systemu-Windows.png.a83332cf0a4edd89377fde8561813573.png

Pomimo niewielkiego zainteresowania, mam nadzieję, że znajdzie się choć jedna osoba, która ucieszy się z możliwości korzystania z Galerii fotografii.

Traktuję to jako wyzwanie dla siebie – bardziej jako ciekawostkę niż realną potrzebę. To jedna z tych rzeczy, o które nikt nie prosił i których nikt nie oczekiwał, ale mimo to powstaje.

Bo wiem, że jeśli ja tego nie zrobię, to nikt tego nie zrobi.

Znam niewiele osób, które potrafiłyby się za coś takiego zabrać, a jeśli już – to zwykle tylko prychną i stwierdzą, że nie będą marnować czasu na takie „pierdoły” pro bono.

Zawsze lubiłem przywracać do życia stare oprogramowanie. Żałuję jedynie, że nie mam dość wiedzy i umiejętności, by napisać własne sterowniki dla kart NVIDIA RTX 4090 (i nowszych) pod Windows 7 – bo na pewno bym to zrobił, gdybym tylko potrafił.

Być może w zasięgu możliwości byłoby trafić tutaj na studenta szukającego tematu na pracę magisterską, który wspólnie ze mną stworzyłby kodek WIC dla formatu GIF, przywracający odtwarzanie animowanych plików GIF w Przeglądarce fotografii systemu Windows – funkcji, która działała na Windows XP, a później z jakiegoś powodu została przez Microsoft usunięta (pozostawiając jedynie wyświetlanie pierwszej klatki animacji).

Obecnie istnieje kilka obejść, ale większość z nich jest tak prymitywna i niedopracowana, że nie ma większego sensu ich używać, np.:

Mirror na wypadek, gdyby autor usunął repozytorium:

Tutaj dyskusja o animowanych gifach w języku angielskim:

Groszek1962 likes this
Posted
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję za zainteresowanie. Jeszcze nie ruszyły. Zanim do tego przejdę chcę zaktualizować Windows 11 LTSC TC o najnowsze aktualizacje oraz o skorygowany dodatek obliczający sumę kontrolną i mimo braku odzewu - pracuję nad prototypem własnego instalatora Windows Essentials 2012, który chcę docelowo umieścić w katalogu Dodatki - oczywiście Windows 7 oraz Windows 10 również go wtedy otrzymałby:

Pomimo niewielkiego zainteresowania, mam nadzieję, że znajdzie się choć jedna osoba, która ucieszy się z możliwości korzystania z Galerii fotografii.

Traktuję to jako wyzwanie dla siebie – bardziej jako ciekawostkę niż realną potrzebę. To jedna z tych rzeczy, o które nikt nie prosił i których nikt nie oczekiwał, ale mimo to powstaje.

Bo wiem, że jeśli ja tego nie zrobię, to nikt tego nie zrobi.

Znam niewiele osób, które potrafiłyby się za coś takiego zabrać, a jeśli już – to zwykle tylko prychną i stwierdzą, że nie będą marnować czasu na takie „pierdoły” pro bono.

Zawsze lubiłem przywracać do życia stare oprogramowanie. Żałuję jedynie, że nie mam dość wiedzy i umiejętności, by napisać własne sterowniki dla kart NVIDIA RTX 4090 (i nowszych) pod Windows 7 – bo na pewno bym to zrobił, gdybym tylko potrafił.

Być może w zasięgu możliwości byłoby trafić tutaj na studenta szukającego tematu na pracę magisterską, który wspólnie ze mną stworzyłby kodek WIC dla formatu GIF, przywracający odtwarzanie animowanych plików GIF w Przeglądarce fotografii systemu Windows – funkcji, która działała na Windows XP, a później z jakiegoś powodu została przez Microsoft usunięta (pozostawiając jedynie wyświetlanie pierwszej klatki animacji).

Obecnie istnieje kilka obejść, ale większość z nich jest tak prymitywna i niedopracowana, że nie ma większego sensu ich używać, np.:

Mirror na wypadek, gdyby autor usunął repozytorium:

Tutaj dyskusja o animowanych gifach w języku angielskim:

w sumie to nie słyszałem o tym Windows Essentials 2012 chodzi trochę się interesuje windows itp 

Kocurek likes this