Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

123 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      61
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Cytat

POLETKO KORPORACYJNE

Archiwalny spis wydań (unieważnione/nieaktualne wydania)

Cytat

Dziennik zmian

Cytat

TODO / plan prac (do zrobienia)

Zrzuty ekranu

Win11-TC-Edition-2.webpWin11-TC-Edition-3.webp

Win11-TC-Edition-4.webpWin11-TC-Edition-5.webp

Wybor-systemow-operacyjnych.pngwin11-klasyczny-wyglad-do-wyboru.webp

ℹ️ FAQ (najczęściej zadawanie pytania)

• Czy podczas instalacji Windows 11 LTSC TC mogę mieć podłączony internet?
    ✅ Tak

• Czy Windows 11 LTSC TC jest w pełni kompatybilny z Windows Update?
    ✅ Tak

• Czy Windows 11 LTSC TC nadaje się do gier/codziennych zadań/pracy biurowej/przeglądania internetu?
    ✅ Tak

• Do kogo kierowany jest Windows 11 LTSC TC?
    Jest przeznaczony dla użytkowników domowych, graczy oraz osób darzących sentymentem system Windows 7

• Pojawiło się nowe wydanie Windows 11 LTSC TC. Czy powinienem pobrać nowy plik .iso i na nowo zainstalować system?

Jeśli Twój system działa prawidłowo, ponowna instalacja nowej wersji obrazu .iso nie jest konieczna.
    Większość aktualizacji pobiera się i instaluje automatycznie za pośrednictwem Windows Update.

Nowe wersje są zazwyczaj publikowane w celu ułatwienia instalacji systemu od podstaw, eliminując konieczność pobierania dużych pakietów aktualizacyjnych.
    Jeśli jednak zmiany zawarte w dzienniku zmian są dla Ciebie istotne, możesz rozważyć reinstalację.
     W standardowym użytkowaniu systemu nie jest to jednak wymagane.

• Mam problem z instalacją lub działaniem aplikacji Netflix z Microsoft Store - co mogę zrobić?
    ✅ Zainstaluj Microsoft Edge z katalogu "Dodatki". Więcej informacji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].

💡Porady

• Chociaż zgody telemetryczne nie są domyślnie udzielone, zaleca się, aby po zakończeniu instalacji skorzystać z programu `0&0 ShutUp` (dostępnego w katalogu `!Dodatki`)
    w celu całkowitego wyłączenia mechanizmów śledzących. W tym celu należy w programie przejść do zakładki 'Actions' i wybrać opcję 'Apply only recommended settings'.

• Zmniejszenie rozmiaru pliku pamięci wirtualnej (pagefile.sys) może przyczynić się do wydłużenia żywotności dysków SSD/NVMe, ograniczając liczbę operacji zapisu.
    → Należy unikać całkowitego wyłączania pamięci wirtualnej, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na stabilność i wydajność systemu operacyjnego.
    → Jeżeli posiadasz 32 GB pamięci RAM lub więcej, spróbuj ustawić rozmiar: 16 MB.
    W celu dokonania zmiany należy przejść do:
    Zaawansowane ustawienia systemu > Zaawansowane > Wydajność > Ustawienia > Zaawansowane > Pamięć wirtualna

• Do stworzenia instalacyjnego pendrive (bootowalnego) rekomendowane jest oprogramowanie `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` albo `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]`.
    Film instruktażowy Rufus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
    Film instruktażowy Ventoy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• Instrukcja przygotowania `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - hybrydy dysku SSD i pendrive jako bootowalnego nośnika instalacyjnego autorstwa @ITFun:

Ostrzeżenie

Czy muszę zaznaczać dodatkowe opcje w programie `Rufus` (np. usuwanie wymagań TPM, RAM, konta Microsoft)
podczas nagrywania obrazu ISO na pendrive z instalatorem systemu Windows 11 LTSC TC?

Nie. W przypadku obrazu Windows 11 LTSC TC należy odznaczyć wszystkie dodatkowe opcje `Windows User Experience` oferowane przez program `Rufus` (od wersji 4.6 wzwyż), takie jak:
dezaktywacja wymagań TPM, RAM i Secure Boot, usunięcie wymogu konta Microsoft, tworzenie konta lokalnego, ustawienia lokalizacji i prywatności,
wyłączenie BitLockera.
Wszystkie te modyfikacje są już zawarte w pliku ISO wydania Windows 11 LTSC TC, dlatego dodatkowe ingerencje za pomocą programu `Rufus` są zbędne.
W przeciwnym razie instalator może działać nieprawidłowo, ponieważ nie testowano wpływu podwójnych zmian.
Zalecenie:
Po załadowaniu obrazu Windows 11 LTSC TC w aplikacji `Rufus` — odznacz wszystkie pola w sekcji „Windows User Experience”:

Używając programu `Rufus` do przygotowania pendrive należy ODZNACZYĆ powyższe opcje.

Uwaga dotycząca formy dostarczanego systemu

System operacyjny dostarczany jest w wersji nieaktywowanej. Jest to świadoma i zamierzona decyzja, mająca na celu uniknięcie jakichkolwiek wątpliwości lub zarzutów dotyczących naruszenia zasad licencjonowania oprogramowania.

Po każdej instalacji systemu Windows konieczne będzie jego ręczne aktywowanie przez użytkownika.

W przypadku zastosowania trwałej metody aktywacji (np. przy użyciu skryptu PowerShell) należy upewnić się, że proces aktywacji został prawidłowo przeprowadzony po każdej ponownej instalacji systemu.

📈Statystyki pobrań*
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

*Statystyki pobrań odnoszą się wyłącznie do aktualnej wersji pliku .iso i nie uwzględniają pobrań wcześniejszych wersji.

Posted
22 godziny temu, Kocurek napisał(a):

Tak. Tak.

Pozostawienie aplikacji szpiegujących, to jest ta elastyczność?

Jeszcze taki kwiatek wyskakuje przy skanowaniu antywirusem:

Zrzutekranu2025-03-01193257.jpg.bb87f1f7024d0b4eeb047e5b5e16730a.jpg

Kocurek likes this
Posted

Dziękuję za opinię.

Na zrzucie ekranu widać w treści:

"JEŚLI użytkownik wyraził zgodę (...)"

Czy sprawdzałeś stan domyślny wyrażenia zgód jaki jest świeżo po instalacji systemu?

Powinny być ustawione na odmowę.

Nie jest w planach zajmować się całkowitą wycinką telemetrii, ponieważ są osoby, które z różnych powodów nie chcą jej wyłączać - decyzja należy do użytkownika, który może opcjonalnie użyć aplikacji wyłączających telemetrię np.:

Przy ew. aktualizacji mogę dołożyć tę aplikację jako opcję i zalecić użycie.

Posted
1 godzinę temu, Achon napisał(a):

Czy to "antywirus" Avast? 🙂

57 minut temu, Nieobecny napisał(a):

To nie było chyba przemyślane. NET 6 ma sens tylko w przypadku Win 7. Dla Win 10 i 11 proponuję raczej NET 9, który jest dalej rozwijany i aktualizowany.

Dziękuję - zostanie to skorygowane w przyszłej wersji o ile nie przepadnie wśród innych propozycji i znajdą się osoby, którym obraz przypadł do gustu.

Posted
52 minuty temu, Kocurek napisał(a):

Czy to "antywirus" Avast? 🙂

Dziękuję - zostanie to skorygowane w przyszłej wersji o ile nie przepadnie wśród innych propozycji i znajdą się osoby, którym obraz przypadł do gustu.

Myśle, że Avast. Pobrałem plik iso, przeskanowałem eset smart security i czysto.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 1.03.2025 o 21:49, Kosiara napisał(a):

Pobrałem plik iso, przeskanowałem eset smart security i czysto.

Też używam ESET'a. Jakby co obraz jest cały czas testowany na prawdziwym komputerze - bo to teraz jest mój drugi system.

Z problemów jakie zauważyłem - ale to już nie wina tego konkretnego obrazu - instalator Windows 11 nie pozwalał zainstalować się

na partycji, gdzie były obok zaszyfrowane inne partycje Bitlockerem / Ubuntu.

Takiego problemu nie stwierdziłem na instalatorze Windows 10.

Nie wiem czemu - błąd ogólny, że nie da się i już. Instalacja poszła jak wskazałem inny dysk.

Dodam, że wynik Avasta jest niepoważny, bo plik `pagefile.sys` jest dynamicznym plikiem stronicowania.

Gdyby rzeczywiście w obrazie był wirus, to musiałby zostać wskazany inny plik - w którym faktycznie byłby ten rzekomy wirus.

Mimo wszystko doceniam czujność.

W dniu 1.03.2025 o 19:29, Achon napisał(a):

Zachęcam do poeksperymentowania programem Avast również z innymi obrazami - oficjalnymi, modyfikowanymi - dopiero kwiatki wyskoczą - i jak tak się stanie - warto byłoby rozważyć zmianę programu Avast na wiarygodniejszy odpowiednik.

Mimo wszystko - dziękuję za czujność, bo wpadki zdarzają się najlepszym - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. :) 

A tutaj taka ciekawostka związana z Avastem w tej sprawie:

Cytat

Podmienioną wersję CCleanera jako pierwszy (i przez zupełny przypadek) zauważył zespół bezpieczeństwa Cisco i 13 września poinformował o tym firmę Avast, która po niedawnym zakupie firmy Piriform stała się właścicielem CCleanera.

To właśnie ten przypadek, który pokazuje, że najciemniej bywa pod latarnią. fjedzia.gif

Posted

Nie Avast.

Przetestowałem setki obrazów i nie zdarzył mi się alert w pagefile.sys.

To mogą być jakieś śmieci od Windows Defender.

Cytat

The detections in memory are frequently other security applications loading unencrypted virus signatures into memory.

Przeskanowałem Iso instalacyjne i tu nie znajduje infekcji.

Kocurek likes this
Posted

Fiu fiu, koledzy z poletka Amigi zabrali się za kodowanie windowsa. Właściwie dawna nie odwiedzałem strony i forum (ładnie się po latach pożegnałem). Kto wie, może do Was wpadnę. 

Kocurek likes this
Posted

W dniu 28.02.2025 o 21:28, Kocurek napisał(a):

To są wymagania dla normalnej wersji i LTSC, wersja IoT ma znacznie niższe wymagania. Tu masz ze strony M$:

TPM dla wersji IoT jest opcjonalny - trzeba go po prostu włączyć.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 2.03.2025 o 06:55, magg napisał(a):

Fiu fiu, koledzy z poletka Amigi zabrali się za kodowanie windowsa. Właściwie dawna nie odwiedzałem strony i forum (ładnie się po latach pożegnałem). Kto wie, może do Was wpadnę. 

Cześć, miło spotkać.

Tworzenie własnych wydań systemu Windows to nowość , która zresztą nie miałaby miejsca, gdyby nie winclub.pl i dodatkowe przeszkolenie i pomoc wymienionych osób na liście podziękowań w poście #1.

Zaczęło się od próby zintegrowania sterowników dla platformy AM5 do obrazu @Nieobecny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], następnie robieniu paczki aktualizacyjnej, a skończyło się na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]- bo Wiktorynek nie był zainteresowany braniem tej edycji na stół, a bardzo ją chciałem, ze względu na pełną obsługę Bitlockera.

Bitlocker jest tak fajnie transparentny  dla użytkownika, że żal nie skorzystać - co prawda nie wierzę w brak backdoora, ale instytucje rządowe mnie raczej nie inwigilują :D

I tak miałem siedzieć dalej na Windows 7, bo wygląd Windowsa 10 mnie odrzucał - czułem się źle na nim - przyszedł @Widzior i pokazał mi wydanie Windows 10 LTSC od A-Team, która inspirowana jest wyglądem Windows 7 - subtelne zmiany sprawiły, że wygląd jest już super, ale brak sklepu jest odczuwalny. i się zaczęło.

Początkowo w planach była obróbka Windows 10, ale od początku następnego roku Windows 10 ma być wygaszany i nie wiadomo czy plany Microsoft ulegną zmianie.

Wolę nie czekać na decyzję, bo coraz więcej osób z mojego otoczenia zaczyna korzystać z Windows 11 i zaczęły się skargi, że wiejskie produkty przestały działać na Win11 po aktualizacji z 23H2 na 24H2:

2025-03-0111_48_40-.webp.096892697e4e5edd1165562c51d2e985.webp

I aby działały trzeba doraźnie wyłączać opcję:

j7YwaAo.jpeg

A trudno opracować łatkę na systemie Windows 7, 10 na którym wszystko działa - nie ma czego debugować.

W dniu 1.03.2025 o 20:07, Nieobecny napisał(a):

To nie było chyba przemyślane. NET 6 ma sens tylko w przypadku Win 7. Dla Win 10 i 11 proponuję raczej NET 9, który jest dalej rozwijany i aktualizowany.

@Nieobecny - .NET 9 jest w pełni kompatybilny wstecz z .NET 6?

W dniu 2.03.2025 o 10:01, zen888 napisał(a):

To są wymagania dla normalnej wersji i LTSC, wersja IoT ma znacznie niższe wymagania. Tu masz ze strony M$:

Dziękuję za spostrzeżenie - skoryguję zatem za chwilę opis.

W dniu 1.03.2025 o 22:34, Kocurek napisał(a):

A tutaj taka ciekawostka związana z Avastem w tej sprawie:

To właśnie ten przypadek, który pokazuje, że najciemniej bywa pod latarnią. fjedzia.gif

@Achon - przypomniałes mi o CCleaner i już w systemie czyści rejestr 😄

Posted

NET 5, 6, 7, 8, 9 teoretycznie są kompatybilne, ale ich instalacja jest uzależniona od systemu. Żeby  było ciekawiej, to kolejne edycje są wspierane krótko lub długo - NET 6 był dłużej wspierany niż NET 7. Taka polityka MS.

12 godzin temu, zen888 napisał(a):

To są wymagania dla normalnej wersji i LTSC, wersja IoT ma znacznie niższe wymagania.

Przy obydwu systemach można ominąć wymagania instalacyjne stosując instalator z Win 10. 😄

Kocurek likes this
Posted
W dniu 2.03.2025 o 23:38, oskarlenovog70 napisał(a):

wszystko pięknie  możesz dodać  NET Framework 4.5.2  bo potrzebuje do gier nie działają mi gry bez tej wersji  

Dziękuję za opinię!

Z jakimi grami masz problem, co się dzieje - jaki komunikat otrzymujesz - jesteś w stanie zrobić i wrzucić tutaj zrzut ekranu?

W dniu 2.03.2025 o 22:36, Nieobecny napisał(a):

NET 5, 6, 7, 8, 9 teoretycznie są kompatybilne, ale ich instalacja jest uzależniona od systemu. Żeby  było ciekawiej, to kolejne edycje są wspierane krótko lub długo - NET 6 był dłużej wspierany niż NET 7. Taka polityka MS.

Przy obydwu systemach można ominąć wymagania instalacyjne stosując instalator z Win 10. 😄

Cenna informacja.

W dniu 2.03.2025 o 22:36, Nieobecny napisał(a):

Tak chyba zrobię... ten Twój / A-Team zadziała bez problemu? Sprawdzę zresztą.

W dniu 1.03.2025 o 20:07, Nieobecny napisał(a):

Myślę, że w kolejnym wydaniu .NET 6 zatem zniknie - jeżeli takie kontrowersje tu się pojawiają, to najlepiej będzie wrzucić zgłoszone wersje do katalogu `!Dodatki`, który będzie w obrazie .iso - będą pliki pod ręką i użytkownik sam zdecyduje co potrzebuje wedle uznania :) 

Tak samo mogę dołożyć plik: . NET Framework 4.5.2 , jeżeli zajdzie taka potrzeba - doinstalowanie tego trwa chwilę.

Wtedy będzie wilk syty i owca cała.

Użytkownik ma wtedy kontrolę co faktycznie potrzebuje - uważam to za najlepszy kompromis na dzień dzisiejszy.

Posted
10 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

NET 5, 6, 7, 8, 9 teoretycznie są kompatybilne, ...

Ja zrozumiałem "kompatybilne" w sensie "zastępuje starszą wersję". Otóż nie, nie zastępuje. 

Można to bardzo łatwo sprawdzić: Używam programiku EventLook (z Githuba) wymagającego .NET6. Jeśli na kompie będzie tylko najnowszy .NET9 to dostaniesz taki komunikat:

image.jpeg.f80af4ac51038838cf4fc2ad3ca9187a.jpeg

Musisz mieć dokładnie wymaganą wersję (z numeru głównego czyli tutaj: 6.x.xx). Jest to podobna sytuacja jak z M$ VC++ Redistributable - masz wersje 2005, 2008, 2010,2012 i ostatnia wspólna 2015-2022. 

Posted
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

czyli na Windows z tego tematu zadziała, bo jest .NET 6?

Oczywiście. Co więcej te Frameworki będą aktualizowane do najnowszej wersji (numeru głównego) razem z systemem w każdy drugi wtorek miesiąca.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 3.03.2025 o 14:43, starcraft2fan napisał(a):

ja instaluję wszystkie frameworki - wiele apek wymaga różnych wersji, a te starsze na logikę - tych starszych, bo są napisane X lat temu. usuwanie tego z systemu jest bez sensu, chyba że zależy na wycinaniu funkcji i tworzeniu kastrata.

Nie, nie chcę tworzyć kastrata ani wycinać funkcji - .NET 6.0.36 nie jest standardowo dostępny w systemie - to ja go dorzuciłem, bo podpatrzyłem @Nieobecny, że dorzucił go do Windowsa 7.

Chodziło o to, że z aplikacjami .NET mam niewiele do czynienia - więc polegam na doświadczeniu mądrzejszych.

W dniu 3.03.2025 o 07:00, zen888 napisał(a):

Ja zrozumiałem "kompatybilne" w sensie "zastępuje starszą wersję". Otóż nie, nie zastępuje. 

Można to bardzo łatwo sprawdzić: Używam programiku EventLook (z Githuba) wymagającego .NET6.

Zgadza się - sprawdziłem.  `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]`:

q81acXv.png

Po odinstalowaniu .NET 6.0.36 - kolejna próba uruchomienia:

yWf6IiW.png

Czyli taka lista byłaby właściwa dodatkowych .NET?

Cytat

1.1
3.1.32
5.0.17
6.0.36 (już jest)
7.0.20
8.0.13
9.0.2 

A co z .NET 4.5.2? 

@oskarlenovog70 - z jaką grą masz problem, która potrzebuje do działania .NET 4.5.2?

Posted
1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

A co z .NET 4.5.2? 

Chyba tutaj zaszło małe nieporozumienie: .NET Framework to nie jest .NET Core. 

.NET Framework instalujemy z panelu "Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows" (można też ręcznie ze strony M$)

Tutaj .NET Framework 3.5 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

image.jpeg.b7be95d7f4e2751254071e5dff2a585b.jpeg

Natomiast .NET Core 3 (i inne następne) wyłącznie ręcznie:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]    itd...

Windows ma wbudowany .NET Framework 4.8, który zastępuje wszystkie 4.xx. w tym 4.5.2.

Nie ma .NET Core 4 (początkowo był?) - pewnie aby nie mylić użytkowników został wbudowany w .NET Core 5.

M$ tutaj nieźle namieszał. Ja też z początku się w tym gubiłem. A może się mylę?

Kocurek likes this
Posted

@zen888 - te składniki są zainstalowane w edycji TC:

QePPO24.png

+ został doinstalowany .NET Framework 6.0.36.

W dniu 3.03.2025 o 20:56, zen888 napisał(a):

Windows ma wbudowany .NET Framework 4.8, który zastępuje wszystkie 4.xx. w tym 4.5.2.

Głos oddaję @oskarlenovog70 - proszę o informację - z jaką konkretnie grą masz problem, lub jeśli nie masz - o zdementowanie tej informacji.

Chcę osobiście zobaczyć tę grę, z którą masz problem - i nawet całą listą. Wtedy sprawdzę i jak potwierdzę występowanie błędu - jak najbardziej

brakujące .NET Frameworki dojdą. @zen888 taki dowód przedstawił pokazując aplikację: `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` - swoją drogą nawet ciekawa! Potestuję :D 

W dniu 3.03.2025 o 20:56, zen888 napisał(a):

Ja też z początku się w tym gubiłem. A może się mylę?

Na pewno nie mylisz się w kwestii, że musiałby być zainstalowany co najmniej .NET 6.0.36, ale chwileczkę - jeszcze jeden test zrobię z zainstalowaniem .NET 9, ale skoro sam to już sprawdziłeś -również ujrzę błąd.

Idę sprawdzić.

Wszystko się zgadza @zen888.

Stan na stronie Microsoft na dzień: 2025-03-03:

1hUcfXA.png

Posted
14 godzin temu, zen888 napisał(a):

Musisz mieć dokładnie wymaganą wersję

Nieprawda. Podany program jest wyjątkiem (zdarzają się niestety takie). Microsoft zapewnia kompatybilnosć wsteczną (oficjalna informacja ze strony MS - każdy może sprawdzić sam, Google nie boli).

A co z .NET 4.5.2? 

NET 4.5.x został zastąpiony przez NET 4.6.x, 4.7.x, 4.8.x - oczywiście dany program może być wyjątkiem, ale nie jest to błąd czy wina MS tylko raczej programistów danego programu.

56 minut temu, zen888 napisał(a):

Chyba tutaj zaszło małe nieporozumienie: .NET Framework to nie jest .NET Core. 

Dokładnie, nie mylić tych pojęć. Nie mają ze sobą nic wspólnego poza fragmentem nazwy.

3 minuty temu, Kocurek napisał(a):

został doinstalowany .NET Framework 6.0.36.

Nie ma sensu instalować starego i niewspieranego już NET 6.x na Win 10 czy 11. Dla tych systemów przewidziany jest obecnie NET 9 lub ewentualnie NET 8 który jest wersją LTSC podobnie jak wcześniej był NET 6.

Jak kogoś spotka wyjątek w postaci koniecznie wymaganego starszego NET, to sobie doinstaluje.

Kocurek likes this
Posted
9 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Na pewno nie mylisz się w kwestii, że musiałby być zainstalowany co najmniej .NET 6.0.36, ale chwileczkę - jeszcze jeden test zrobię z zainstalowaniem .NET 9, ale skoro sam to już sprawdziłeś -również ujrzę błąd.

Idę sprawdzić.

Wszystko się zgadza @zen888.

Skoro M$ zapewnia o wstecznej kompatybilności bibliotek .NET Core to może EventLook nie sprawdza obecności nowszych wersji tylko "upiera się" konkretnie o wersję 6.x.xx i jest wyjątkiem

Kocurek likes this
Posted

Planuję aktualizację obrazu:

1. Wymiana instalatora wg sugestii @Nieobecny na ten z Win10. Ten z Win11 nie jest taki fajny.

2. Drobna kosmetyka ustawień/kompozycji

3. Usunięcie .NET Framework 6.0.36, którego sam dołożyłem uprzednio - również sugestia @Nieobecny - w związku z tym obraz zrobię na nowo, żeby nie było jakichkolwiek resztek po .NET 6.0.36.

Powiedzcie mi, gdyby znany był Wam patent, że jak się zmienia nazwę pliku na pulpicie - żeby położenie pliku nie ulegało zmianie. Opcja włączenia wyrównania do siatki chciałbym, aby pozostała.

JanKo66 likes this
Posted
1 godzinę temu, Kocurek napisał(a):

jak się zmienia nazwę pliku na pulpicie - żeby położenie pliku nie ulegało zmianie

Miałem tak samo, ale zainstalowałem DesktopOK iteraz ikony się uspokoiły.

Kocurek likes this
Posted
W dniu 4.03.2025 o 18:19, stens napisał(a):

Miałem tak samo, ale zainstalowałem DesktopOK iteraz ikony się uspokoiły.

@stens  - dziękuję za sugestię - nad każdą się pochylam. Zaproponowana aplikacja na pierwszy rzut oka wygląda bardzo skomplikowanie - to kombajn - jego nie dołożę domyślnie, ale inni z pewnością się zainteresują :D

W pierwszej kolejności staram się szukać rozwiązań "natywnych" - jeżeli już miałbym wykorzystać programy firm trzecich, to chciałbym, aby były jak najmniej widoczne/skomplikowane. 

Znalazłem rozwiązanie problemu wkurzającego przesuwania ikon do lewej, gdy się zmienia ich nazwę - o dziwo rozwiązanie... działa. Podzielę się - w życiu bym nie zgadł:

Rozwiązanie:

Kliknij prawym przyciskiem myszki na pulpicie, wybierz:

Personalizuj -> Start -> Odznacz: Pokaż zalecane pliki w obszarze Start, ostatnio używane pliki w Eksploratorze plików oraz elementy na listach szybkiego dostępu...

oGg9NWT.png

Z innych rzeczy jakie planuję dodać do kolejnej wersji - to głównie drobnostki, ale wpływające na komfort użytkowania:

• Usunięcie ikony kłódki przy plikach zaszyfrowanych, zablokowanych  - nie wiem jak Was, ale mnie ona drażni. Moim zdaniem w zupełności wystarczy, jak użytkownik włączy sobie kolorowanie w opcjach folderów - pliki zaszyfrowane mają wtedy zielony napis, a kompresowane - niebieski:
     rfDOKYp.png
  • Domyślne wyłączenie pokazywania `Widok główny`, `Galeria`: 

Tak wygląda obecnie:
    uFf85Xj.png

Tak będzie w wersji kolejnej, którą opracowuję:
    y9sUqQo.png

Dodatkowo - pojawi się możliwość przywrócenia z powrotem Galerii / Widoku głównego - pozostawię wybór użytkownikowi, ale obawiam się, że jeżeli nie będzie czytał tego tematu, to raczej nie połapie się - nowe opcje:
    7Rkygdb.png

Co najważniejsze - dotychczasowe zmiany jakie wprowadzam nie spowodowały, że dodane zostały kolejne aplikacje firm trzecich.

Obecnie testuję rozwiązania, aby upewnić się, że są stabilne - i sam ponownie zainstaluje system, bo przypadkowo skasowałem w `Zarządzaniu dyskami` partycję z Windows 11, jak byłem na `Windows 7`... stwierdziłem, że nie będę już próbował odzyskiwać, tylko na nowo system postawię :)

Włączyłbym Wam pełne prawa admina - bo dotychczas tylko suwak Kontroli konta użytkownika przesunąłem maksymalnie w dół - możecie coś doradzić, bo obawiam się, bo czytałem, że nadanie pełnych praw administratora może popsuć korzystanie z Microsoft Store?

Jak znacie inne przyjemne rzeczy, które przypadły Wam do gustu, to jak chcecie - podrzucajcie - jak wpadnie mi coś w oko / uznam za rzeczywiście fajne, to dodam w standardzie.

Idea jaka mi przyświeca to skonfigurowanie systemu, żeby "doświadczenie użytkownika" było jak najbardziej przyjemne i intuicyjne - bo niektóre domyślne opcje to nieporozumienie, nieprzemyślane albo po prostu brzydkie.

Na końcu doinstalowanie niezbędnych rzeczy za użytkownika - takich jak DirectX 9.0c, komplet bibliotek Visual C++, ustawienie kompozycji nawiązującej do Windows 7 - zachowując w granicach rozsądku,

bo Windows 11 ma swój urok i da się czerpać z jednego i drugiego, aby w efekcie zrobić coś bliższego ideałowi.

Oczywiście nie zapominam o Microsoft Store, żeby był, ale też bez przesadzania - np. nie ma w standardzie aplikacji do przeglądania zdjęć ze sklepu Microsoft Store, tylko zamiast tego jest do wyboru stara dobra

Przeglądarka fotografii - znana z Windows 7, a która nadal na szczęście jest w Windows 10 / 11 - ukryta :) 

cL91Q4u.png

Na dzień dzisiejszy najbardziej doskwiera mi brak lepszego ustawienia uprawnień administratora -- potrzebowałbym podpowiedzi - co jeszcze zrobić oprócz przesunięcia suwaka UAC maksymalnie w dół i czy ew. zmiany nie spowoduję, że będzie kłopot z korzystaniem z Microsoft Store - bo wtedy odpada zmiana - Microsoft Store musi działać poprawnie :) 

Sklep w ogóle nie tak prosto zrobić dobrze działający - ale tu już moja rola, żeby było jak najlepiej i żeby użytkownika nie spotkała taka przygoda:

Takie pytanie kontrolne: 

czy warto stawiać na kompresowanie .ESD? Zawsze instalacja przez to dłużej trwa na słabszych sprzętach - nie każdy ma mocny komputer.

stens likes this
Posted
5 godzin temu, Kocurek napisał(a):

czy warto stawiać na kompresowanie .ESD? Zawsze instalacja przez to dłużej trwa na słabszych sprzętach - nie każdy ma mocny komputer.

Nie ma żadnych przeciwskazań. Spowolnienie z tego tytułu możesz zaobserwować jedynie na HDD, na SSD nawet nie zauważysz (ze stoperem liczone w sekundach).

Kocurek likes this
Posted

BmN7mus.png

Chciałem Wam i w tym miejscu wyprowadzić opcje:

`Pokaż Galerię`

`Pokaż Widok Główny`

, ale na razie nie wiem jak to zrobić - przy próbach jakie robiłem niestety nowe opcje się nie pokazywały.

Można się poczuć jak w tej scenie tworząc swoją idealną edycję:

Posted

`Pokaż Galerię`

Cytat

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\CLSID\{e88865ea-0e1c-4e20-9aa6-edcd0212c87c}]
"System.IsPinnedToNameSpaceTree"=dword:00000000

skopiuj i scal, reset explorer i galeria zginie.

Kocurek likes this