Skocz do zawartości

Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Groszek1962 napisał(a):

No może nie do końca, gdyż poysł i cała praca patrząc od początku pierwszego Twego Moda Jest TWOJA. I Tobie ja osbiście Bardzo Dziękuje. I Powiem to a raczej napiszę ze jak dla mnie Mod który używam do dziś Nie Zawodzi 👍👍👍. Gry,, peerki Śmigają aż Miło, bez problemowe aktualizacjie i cóż jest Naprawdę Dobrze. Dzięki i Pozdrawiam.🙂🙂🙂

Cieszę się, że jesteś zadowolony i dotychczas nie dałem plamy.

To było trochę jak w kasynie - szczęście nowego.

Zresztą patrząc na "Dziennik zmian" to parę niedoskonałości było - teraz z sentymentem będę patrzył na wydanie nr 1:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pozgrywam sobie na pamiątkę wydania, póki jeszcze nie zniknęły z Pixeldraina - patrząc jak rozwinęło to z uśmiechem mogę spojrzeć na pierwsze, premierowe wydanie. :D

[Dodano]

Ej no... pierwsze wydanie mi skasowało... wszystkie pozostałe są - pewnie nikt z Was nie posiada już wydania 00250228, żeby mi podesłać na pamiątkę? Chętnie bym się pośmiał.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Kocurek napisał(a):

@Groszek1962Zgadza się - i Herkules byłby dupa, gdyby ludzi nie było kupa - bez tych maleńkich cegiełek w postaci cennych wskazówek i opinii nie miałbym z czego składać wydania. Cieszę się, że zdecydowałem się po sugestii @Kosiara przedstawić rozszerzony wykaz zmian, dzięki czemu łatwiej będzie sprawdzić czy czegoś nie przeoczyłem lub doradzić dodatkowe zmiany.

A ja dziękuje, że nie zostałem odebrany jako maruda, tylko wzięto moje sugestię pod uwagę :) Teraz jak ktoś na poważnie się zainteresuję tym wydaniem, to zobaczy że jest to właściwie stock z dodatkami. Wszystkie zmiany ma na tacy.

Kocurek i LAGUNA lubią to
Opublikowano
8 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Z jednej strony fajnie, z drugiej szkoda... bo nie poczekałem do 2025-05-05. Byłaby piękna data wydania, jeszcze 2025-05-25 pozostaje.

To teraz idąc datami czas na Windows 12 najlepiej

2026-06-06.:)

Groszek1962 i Kocurek lubią to
Opublikowano
W dniu 3.05.2025 o 21:02, Kocurek napisał(a):

Oczywiście.

[Dodano]

Bajer niezły przyznaje,  taka ciekawostka po aktywacji win 10 ltsc bez LoT tym sposobem co wrzuciłeś do tego moda to pojawiła się wersja własnie z LoT,  wiec to tylko nazwa się zmieniła ktoś się z tym spotkał ? 

Kocurek lubi to
Opublikowano
7 minut temu, Kalafiorek X napisał(a):

Bajer niezły przyznaje,  taka ciekawostka po aktywacji win 10 ltsc bez LoT tym sposobem co wrzuciłeś do tego moda to pojawiła się wersja własnie z LoT,  wiec to tylko nazwa się zmieniła ktoś się z tym spotkał ? 

Aktywator sprawia, że wersja zwykła LTSC staje się automatycznie IoT LTSC. Aktywator robi Ci "lepszą" wersję :D

LAGUNA lubi to
Opublikowano

a wiesz moze skad wziac obraz lot pl ? 

11 minut temu, Kocurek napisał(a):

Aktywator sprawia, że wersja zwykła LTSC staje się automatycznie IoT LTSC. Aktywator robi Ci "lepszą" wersję :D

magiczne masz te sztuczki 😜 

11 minut temu, Kocurek napisał(a):

skad wziać wersje lot ? ciekawe ze tego nie ma na stronie Ms

Kocurek lubi to
Opublikowano
11 minut temu, Kalafiorek X napisał(a):

a wiesz moze skad wziac obraz lot pl ? 

Na dzień dzisiejszy oficjalnie jest dostępny wyłącznie obraz:

Żebyś łatwiej pojął - powiedzmy, że IoT LTSC jest "zaszyty" w powyższym .iso, a aktywator go wyciąga na wierzch :D

LAGUNA lubi to
Opublikowano
7 minut temu, Kalafiorek X napisał(a):

nie przechodzi mi test na tym ltsc  i Oracle VM VirtualBox tez wywala błędami 

Piszemy o moim wydaniu nr 08250504 czy o innym? Sprawdzę wtedy, bo u mnie VirtualBox działa, natomiast używam starszej wersji wydania - 01250307.

Potwierdź - zainstaluję i sprawdzę.

Ważna rzecz jeszcze - proszę o podanie stylu jaki wybrałeś: Mystic Jungle czy Standard?

Opublikowano
47 minut temu, Kocurek napisał(a):

Piszemy o moim wydaniu nr 08250504 czy o innym? Sprawdzę wtedy, bo u mnie VirtualBox działa, natomiast używam starszej wersji wydania - 01250307.

Potwierdź - zainstaluję i sprawdzę.

Ważna rzecz jeszcze - proszę o podanie stylu jaki wybrałeś: Mystic Jungle czy Standard?

jeśli chodzi o twoje wydanie to rozwiałeś moje wątpliwości, a ten screen to jest akurat z tego win 10 co mi stronke podałas z ciekawosci chciałem sprawdzić i takie oooo, chyba ze ja coś powyłaczłem nie tak 

Kocurek lubi to
Opublikowano
4 minuty temu, Kalafiorek X napisał(a):

jeśli chodzi o twoje wydanie to rozwiałeś moje wątpliwości, a ten screen to jest akurat z tego win 10 co mi stronke podałas z ciekawosci chciałem sprawdzić i takie oooo, chyba ze ja coś powyłaczłem nie tak 

Z mojego doświadczenia wynika, że tzw. "stockowy"  (oryginalny obraz) Windows Enterprise LTSC / Windows Enterprise IoT LTSC nie bardzo się nadaje do gamingu, w tym do benchmarków gamingowych. :)

Dlatego myślałem też o zrobieniu własnej edycji dla Windows 10 - na razie działamy na Windows 11. Jeżeli wszystko będzie OK, to przenieść ustawienia na Windows 10 będzie stosunkowo prosto.

Opublikowano
37 minut temu, Kalafiorek X napisał(a):

mam i3 10 gen więc lepiej nic nie mówić 😜 

Nie mam niestety w tym momencie wiedzy jak wygląda sprawa ze sterownikami dla platformy Intel dla Windows 7 - być może idzie coś dopasować?

Opublikowano
Godzinę temu, Kalafiorek X napisał(a):

najprościej trzeba wymienić części bo gierki już nie chcą chodzić 

Stare gierki przestaną chodzić.

[Dodano]

@Kosiara: dopisałem w cechach, bo wcześniej potrakowałem jako element VC++ :):

Opublikowano

Chciałem spróbować sobie na virtualbox i po rozpoczęciu instalacji i pierwszym resecie dostaje takim czymś na twarz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ktoś wie o co z tym chodzi? Np stock normalnie się wgrywa.

Kocurek lubi to
Opublikowano
25 minut temu, Kosiara napisał(a):

Chciałem spróbować sobie na virtualbox i po rozpoczęciu instalacji i pierwszym resecie dostaje takim czymś na twarz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ktoś wie o co z tym chodzi? Np stock normalnie się wgrywa.

U mnie na VirtualBox w wersji 7.1.6 r167084 (Qt6.5.3) działa obraz - nowszej wersji VirtualBox jeszcze nie instalowałem - widzę, że wyszła 7.1.8 w kwietniu. A Ty jaką masz?

Czy próbowałeś skasować maszynę wirtualną całkowicie i od nowa zainstalować moje wydanie? Akurat na VirtualBox testuję swoje obrazy - wolę go obecnie bardziej niż VMWare, bo VirtualBox wspiera format .VHD,

który z kolei natywnie wspiera Windows. :D

Patrząc na komunikat coś tam VirtualBoxowi z partycją wirtualną prawdopodobnie się nie spodobało.

Z mojej strony - piszę w tym momencie o starszej wersji 7.1.6 - czasami VirtualBox potrafił się przywiesić i trzeba było restart maszyny zrobić, ale to rzadkie przypadki - być może na wersji 7.1.8 już to skorygowali :)

4 godziny temu, LAGUNA napisał(a):

coś tam podobno się komuś udało ,ale jak to dalej biega?

Mam zainstalowany Windows 7 jako drugi system na dysku NVMe, platformie AM5 z Ryzenem - możesz zadawać pytania,

albo obejrzyj sobie poniższy film - u mnie działa tak samo dobrze:

Kosiara lubi to
Opublikowano
44 minuty temu, Kocurek napisał(a):

U mnie na VirtualBox w wersji 7.1.6 r167084 (Qt6.5.3) działa obraz - nowszej wersji VirtualBox jeszcze nie instalowałem - widzę, że wyszła 7.1.8 w kwietniu. A Ty jaką masz?

Czy próbowałeś skasować maszynę wirtualną całkowicie i od nowa zainstalować moje wydanie? Akurat na VirtualBox testuję swoje obrazy - wolę go obecnie bardziej niż VMWare, bo VirtualBox wspiera format .VHD,

który z kolei natywnie wspiera Windows. :D

Patrząc na komunikat coś tam VirtualBoxowi z partycją wirtualną prawdopodobnie się nie spodobało.

Z mojej strony - piszę w tym momencie o starszej wersji 7.1.6 - czasami VirtualBox potrafił się przywiesić i trzeba było restart maszyny zrobić, ale to rzadkie przypadki - być może na wersji 7.1.8 już to skorygowali :)

Mam zainstalowany Windows 7 jako drugi system na dysku NVMe, platformie AM5 z Ryzenem - możesz zadawać pytania,

albo obejrzyj sobie poniższy film - u mnie działa tak samo dobrze:

Mam wersję 6.1.5.0

Kocurek lubi to
Opublikowano
29 minut temu, Kosiara napisał(a):

Mam wersję 6.1.5.0

Spróbuj jeszcze raz.

Ew. wypróbujesz kolejny obraz - wjedzie dzisiaj, bo znalazłem rzecz do poprawy (patrz: TODO), a że ładna data jest... 2025-05-05, to jedziemy... bo następna ładna data 2025-05-25, a potem już MEH.

Po 2025-05-25 nie będzie już takie parcia do walki o premierę konkretnego dnia  :P

LAGUNA lubi to
Opublikowano
7 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

Witam, dziś rano pobrałem obraz i zainstalowałem system, teraz autor napisał że będzie dziś nowy obraz systemu, czym się będzie różnił od tego poprzednika?

@pawelek1980: dziękuję za pytanie. Wydanie planowane jest na dzisiaj do: 2025-05-05 23:59:59, a jeżeli nie uda się dotrzymać terminu to dopiero: 2025-05-25.

Być może nie ma potrzeby, żebyś koniecznie dokonywał ponownej instalacji, ponieważ poprawka obejmie rozszerzenie obsługi formatów graficznych w `Przeglądarce fotografii systemu Windows` o następujące formaty graficzne:
 .arw, .cr2, .dng, .nef, .pef, .raw, .rw2

Bardzo rzadko te formaty graficzne są używane... głównie przez fotografów albo pasjonatów fotografii. Ja zetknąłem się tylko z formatem .RAW.
Możesz spokojnie zignorować aktualizację, jeżeli Cię powyższa zmiana nie interesuje - bo albo nie używasz tych formatów graficznych albo używasz innej przeglądarki grafiki niż systemowa :)

LAGUNA lubi to
Opublikowano
38 minut temu, Kocurek napisał(a):

Spróbuj jeszcze raz.

Ew. wypróbujesz kolejny obraz - wjedzie dzisiaj, bo znalazłem rzecz do poprawy (patrz: TODO), a że ładna data jest... 2025-05-05, to jedziemy... bo następna ładna data 2025-05-25, a potem już MEH.

Po 2025-05-25 nie będzie już takie parcia do walki o premierę konkretnego dnia  :P

Próbowałem kilka razy, zawsze tak samo. Zawsze tworzę nową maszynę i nic. Być może moja wersja czegoś nie obsługuje w stosunku do wersji 7.xxx?

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 minuty temu, Kosiara napisał(a):

Próbowałem kilka razy, zawsze tak samo. Zawsze tworzę nową maszynę i nic. Być może moja wersja czegoś nie obsługuje w stosunku do wersji 7.xxx?

Tylko, że wcześniej Ci działało z tego co kojarzę? Uprzednio zgłosiłeś usterkę wyszukiwania w `Menu Start`, gdy używało się programu `StartAllBack`.

No zobaczymy... poczekaj do dzisiejszego wydania.

Opublikowano
36 minut temu, Kocurek napisał(a):

Tylko, że wcześniej Ci działało z tego co kojarzę? Uprzednio zgłosiłeś usterkę wyszukiwania w `Menu Start`, gdy używało się programu `StartAllBack`.

No zobaczymy... poczekaj do dzisiejszego wydania.

Przedostatnie wydanie instalowałem na żywym sprzęcie, więc nie wiem.

Kocurek lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, Kocurek napisał(a):

@pawelek1980: dziękuję za pytanie. Wydanie planowane jest na dzisiaj do: 2025-05-05 23:59:59, a jeżeli nie uda się dotrzymać terminu to dopiero: 2025-05-25.

Być może nie ma potrzeby, żebyś koniecznie dokonywał ponownej instalacji, ponieważ poprawka obejmie rozszerzenie obsługi formatów graficznych w `Przeglądarce fotografii systemu Windows` o następujące formaty graficzne:
 .arw, .cr2, .dng, .nef, .pef, .raw, .rw2

Bardzo rzadko te formaty graficzne są używane... głównie przez fotografów albo pasjonatów fotografii. Ja zetknąłem się tylko z formatem .RAW.
Możesz spokojnie zignorować aktualizację, jeżeli Cię powyższa zmiana nie interesuje - bo albo nie używasz tych formatów graficznych albo używasz innej przeglądarki grafiki niż systemowa :)

Bardzo dziękuję za odpowiedź, nie będę więc instalował, ten co mam teraz to bardzo dobrze śmiga, jestem bardzo zadowolony, bardzo dziękuję za ten mod. Pozdrawiam

LAGUNA i Kocurek lubią to
Opublikowano
5 minut temu, pawelek1980 napisał(a):

Bardzo dziękuję za odpowiedź, nie będę więc instalował, ten co mam teraz to bardzo dobrze śmiga, jestem bardzo zadowolony, bardzo dziękuję za ten mod. Pozdrawiam

Jak Ciebie znam z wypowiedzi, to pewnie zaraz będzie kusić i jednak zainstalujesz :D

Kocurek lubi to
Opublikowano
8 minut temu, Kosiara napisał(a):

Jak Ciebie znam z wypowiedzi, to pewnie zaraz będzie kusić i jednak zainstalujesz :D

To będzie 08250504 - tylko dodatkowe biblioteki dojdą. Jeżeli ktoś nie jest fotografem, to jak zainstalował wydanie 08250504, to śmiało może zostać na nim :)

Przypominam, że po dziś dzień siedzę na wydaniu: 

Co bardzo się przydało... gdy @Kosiara zgłosił problemy... patrzę... późniejsze wydania miały błąd fabryczny, który na wydaniu 01250307 nie istniał, więc już był punkt zaczepienia.

Przypominam, że nawet poprzednie wydania/unieważnione - same w sobie nie są złe zazwyczaj - i jeżeli ktoś zainstalował starsze wydanie, to tylko jak zmiany w changelogu mu się podobają powinien

rozważyć ponowną instalację. Tylko fanatycy mogą co chwila instalować co nowsze wydanie - zresztą - już nie było źle - cały kwiecień spokój był z aktualizacjami... :D