Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

123 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      61
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted
3 minuty temu, santa13 napisał(a):

Najnowszy plik znajduje się na pierwszej stronie w Poletku korporacyjnym?

Tak, wersja #12 oraz #13 są wadliwe.

3 minuty temu, santa13 napisał(a):

Dobrze widzę, że jutro ma wyjść nowa wersja?

Planowana data jest na jutro, do północy, jednak może się wydłużyć z powodu false-positive instalatora Office - jest to obecnie analizowane.

JanKo66 likes this
Posted

Dziala wam Safe Mode w tym wydaniu systemu? Mam problemy i nie wiem czy to cos po mojej stronie, czy system Kocurka jest okrojony z tej funkcji

Probowalem wejsc przez ustawienia -> odzyskiwanie -> uruchamianie zaawansowanie, a nastepnie uruchom teraz.

Pojawia mi sie niebieski ekran z opcjami, ale do wyboru mysz i klawiatura przestaja dzialac.

Tez tak macie czy tak tylko u mnie?

Kocurek likes this
Posted

Cześć, jako jeden z niewielu używam moda Kikiego - w nieco nowszej wersji 25h2 ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]).

Problemu z działaniem myszy/klawiatury nie występuje u mnie, natomiast kojarzę, że starsza wersja 24h2 (z tego tematu) ma defekt trybu awaryjnego i trzeba odczekać około minutę po zobaczeniu pulpitu w trybie awaryjnym, zanim zacznie się używać klawiatury/myszy - inaczej proces explorer.exe się zawiesza. Zostało to niby naprawione po zgłoszeniu @stens w nowszym wydaniu 25h2.

Porada: trzykrotne wymuszenie wyłączenia zasilania podczas procesu uruchamiania jest jednym ze sposobów na przejście do trybu awaryjnego w systemie Windows 11.

Alternatywnie można spróbować wyszukać i uruchomić program `msconfig.exe` i zaznaczyć opcję `Bezpieczny rozruch`:

wiLgPW7.jpeg

Niby można alternatywnie przytrzymać klawisz SHIFT i kliknąć Start > Uruchom ponownie, ale u mnie to nie zadziałało.

LDZ-KID likes this
Posted
10 minut temu, Kocurek napisał(a):

jest jednym ze sposobów na przejście do trybu awaryjnego w systemie Windows 11

Ja po instalacji systemu uruchamiam CMD i komendę "bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy" i mam tryb awaryjny pod F8 przy rozruchu.

Kocurek likes this
Posted
10 minut temu, stens napisał(a):

Ja po instalacji systemu uruchamiam CMD i komendę "bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy" i mam tryb awaryjny pod F8 przy rozruchu.

Zastanawiam się, czy tego nie dać domyślnie, ale niby wydłuża czas rozruchu systemu, a jak Windows ma problemy z rozruchem, to sam po trzeciej nieudanej próbie zaproponuje tryb awaryjny, więc mam wątpliwości czy jest sens tutaj ingerować.

stens likes this
Posted
11 minut temu, balusiek napisał(a):

niektórych płytach głównych, które pod F8 mają możliwość wyboru dysku bootowania?

Ten wpis się tylko raz stosuje i on daje właśnie stare menu boot_owania, to z 7-mki.

Kocurek likes this
Posted
29 minut temu, balusiek napisał(a):

Bo teraz pod F8 mam menu win7, ale brak możliwości wyboru dysku bootowania,

Przecież możesz dopisać. Uruchomić portable "EasyBCD " To jest na tyle wygodne, że jak "nawali" podstawowy system masz możność wejścia na inny system, a przy boot menu Windows 11 jak system "nawali" to nigdzie nie wejdziesz. 🙂 

Kocurek likes this
Posted
6 godzin temu, balusiek napisał(a):

A jaką komendą wyłączyć tę opcję? Bo teraz pod F8 mam menu win7, ale brak możliwości wyboru dysku bootowania, czego się obawiałem (mam kilka systemów na różnych dyskach).

Dziękuję za przedstawienie wyniku eksperymentu, zmiany zachowania F8 nie ruszam. 😇🥰

balusiek likes this