Skocz do zawartości

Windows 11 24H2 IoT Enterprise LTSC TC PL – TheCompany

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Groszek1962 napisał(a):

A co do tego AM5 - W 7 to tak jak przypuszczałem nie idzie zainstalować na mego kompa. 2godz czekania podczas instalki i cały czas Logo Win i Napis Starting  Windows 

Pozdrawiam 🙂

Jak instalowałem Windowsa 7 na dysku NVMe (płyta główna Gigabyte) to oprócz sterowników NVMe i USB 3.0 trzeba było zintegrować z obrazem Windowsa 7 jeszcze 2 poprawki: Windows6.1-KB2990941-v3-x64.msu i Windows6.1-KB3087873-v2-x64.msu (dla Win7 x64) - bez tych poprawek instalacja nie pójdzie. Było do tego przeznaczone specjalne narzędzie: Gigabyte Windows USB Installation Tool (poprawki są tam zawarte, to narzędzie odpalisz wyłącznie jak masz Gigabyte). Inne firmy jak Asus, Asrock czy MSI też mają (miały?) do tego odpowiednie narzędzia tylko inaczej nazwane: np.  Asus - EZ Installer. Temat już był na Winclubie:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 hours ago, kikun36 said:

Wybacz mój błąd już naprawiam

Podaj na jakiej specyfikacji instalujesz system:
Procesor, Płyta główna a jeżeli jest to laptop to model laptopa

Kocurek lubi to
Opublikowano
11 godzin temu, Groszek1962 napisał(a):

A co do tego AM5 - W 7 to tak jak przypuszczałem nie idzie zainstalować na mego kompa

a coś w ten deseń? może będzie jakoś pomocne.

Opublikowano
11 godzin temu, ITFun napisał(a):

Podaj na jakiej specyfikacji instalujesz system:
Procesor, Płyta główna a jeżeli jest to laptop to model laptopa

Laptop toOMEN Gaming Laptop 16-wd0660nw (9P5A4EA)

13th Gen Intel® Core™ i5-13420H

Dysk SAMSUNG MZVL21T0HDLU-00BH1 (HPS2NGXK)

Chipsetu niestety nie wiem

Kocurek lubi to
Opublikowano
1 hour ago, kikun36 said:

Laptop toOMEN Gaming Laptop 16-wd0660nw (9P5A4EA)

13th Gen Intel® Core™ i5-13420H

Dysk SAMSUNG MZVL21T0HDLU-00BH1 (HPS2NGXK)

Problemem prawdopodobnie jest to, że Windows nie zawiera sterownika do dysku załaduj z pendrive'a podczas instalacji ten sterownik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (rozpakowujesz, wrzucasz na pendrive, wskazujesz go opcją przeglądaj)

Kocurek lubi to
Opublikowano
7 godzin temu, ITFun napisał(a):

Problemem prawdopodobnie jest to, że Windows nie zawiera sterownika do dysku załaduj z pendrive'a podczas instalacji ten sterownik: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (rozpakowujesz, wrzucasz na pendrive, wskazujesz go opcją przeglądaj)

Nadal nic. Więc może inaczej, dalo by radę zrobić obraz dysku z zainstalowanym windowsem i  wypakować za pomocną jakiegoś EaseUS Partition Master albo inny program 

Kocurek lubi to
Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 20:51, kikun36 napisał(a):

Pobierz sterownik chipsetu stąd (plik sp148512.exe):

Rozpakuj ten plik - to archiwum samorozpakowujące się  - powinien być tam folder Driver, skopiuj ten folder na pendrive i wskaż go podczas instalacji Windowsa - "Załaduj sterownik"

Kocurek lubi to
Opublikowano
Godzinę temu, zen888 napisał(a):

Pobierz sterownik chipsetu stąd (plik sp148512.exe):

Rozpakuj ten plik - to archiwum samorozpakowujące się  - powinien być tam folder Driver, skopiuj ten folder na pendrive i wskaż go podczas instalacji Windowsa - "Załaduj sterownik"

Wszystkie sterowniki z strony HP już były testowane

Kocurek lubi to
Opublikowano
56 minut temu, zen888 napisał(a):

No to pozostało ci już tylko sprawdzenie samego dysku na innym komputerze czy jest sprawny.

Raczej jest, bo zainstalowalem na nim PopOs z musu

Dziekuje tak Wgl za czas by mi pomóc. Wkleje dysk do innego lapka i tyle z pieśni. Dzieki Jeszcze Raz

Kocurek lubi to
Opublikowano
19 minutes ago, kikun36 said:

Raczej jest, bo zainstalowalem na nim PopOs z musu

Dziekuje tak Wgl za czas by mi pomóc. Wkleje dysk do innego lapka i tyle z pieśni. Dzieki Jeszcze Raz

To już wiadomo dlaczego instalator nie widzi dysku -  instalator systemu będzie widział jedynie dyski w formatach: FAT32, NTFS, ReFS. Musisz uruchomić GParted usunąć aktualną tablicę partycji, dodać tablicę w formacie MSDOS lub GPT a najlepiej od razu utwórz w Gparted partycje

zen888 i Kocurek lubią to
Opublikowano
W dniu 6.05.2025 o 01:56, Groszek1962 napisał(a):

A i jeszcze czy sprawdzałeś folder dodatki M..O....ce bo wykonałem 5 instalek wina od wczoraj i ani rusz też ciekawe dopiero teraz spr że działa coś w ten deseń z tej stronki  notebookcheck.pl

@Groszek1962 - w dniu dzisiejszym dokonałem testu. Działa instalator Microsoft Office, ale... jeżeli nie wyłączy się Windows Defender - wykrywa od wynik fałszywie dodatni, że instalator jest niebezpieczny i przenosi część plików do Kwarantanny.

Trzeba albo na czas wypakowania/instalacji wyłączyć Windows Defender na chwilę albo przywrócić pliki (biblioteki), które przeniósł do Kwarantanny.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Witam i Dzięki

No więc jeszcze raz, zgadza się że należy dokonać blok defender i zawsze to robię do czasu zakończenia pełnej instalki systemu i dodatków      🙂 

A z OFFICE to było dokładnie tak, zainstalował się bez problem, a i aktywował też bez problemu ale nie wiedzieć czemu po uruchomieniu pliku worda pokazywał komunikat o wygaśnięciu licki.

I dlatego wykonałem inaczej i hula, ale obiecuje że jak tylko postawię gdzieś new podstawę celem przetestowania pewnych apek i swoich dodatków to jeszcze raz to sprawdzę. A tak do tego momentu testy wer 505 i jak dla mnie  jest zajefajnie, szybko, przejrzyście i naprawdę jest SPOKO -HULA HULA nic dodać nic ująć i oby tak zostało

Dziękuje i POZDRAWIAM

A i jeszcze przeszukuje Swoje zbiory i szukam WIN11_X64_LTSC_24H2_PL-THECOMPANY_CRC32_00250228.iso

Mam tylko nadzieję że nie usunąłem

POZDRAWIAM 🙂🙂🙂 

Kocurek lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, Groszek1962 napisał(a):

I dlatego wykonałem inaczej i hula, ale obiecuje że jak tylko postawię gdzieś new podstawę celem przetestowania pewnych apek i swoich dodatków to jeszcze raz to sprawdzę

To rzeczywiście to co oferuje program jest kiepskie. On tylko powinien służyć do zainstalowania, ale aktywacji nie - aktywacja już wedle uznania.

A tak do tego momentu testy wer 505 i jak dla mnie  jest zajefajnie, szybko, przejrzyście i naprawdę jest SPOKO -HULA HULA nic dodać nic ująć i oby tak zostało

Dziękuje i POZDRAWIAM

Super 🥰 

A i jeszcze przeszukuje Swoje zbiory i szukam WIN11_X64_LTSC_24H2_PL-THECOMPANY_CRC32_00250228.iso

Mam tylko nadzieję że nie usunąłem

POZDRAWIAM 🙂🙂🙂 

Ten iso przedstawia wyłącznie wartość historyczną i kolekcjonerską - fajnie byłoby zainstalować i zobaczyć jak zaczynałem i porównać do obecnej wersji.

Ponoć w internecie nic nie ginie, ale jakoś nie słychać, żeby ktoś miał to wydanie 00250228 - Święty Graal.

Groszek1962 lubi to
Opublikowano

Odkopuje na chwile watek starych komputerow...

Cytat

.. dawniej byly jeszcze wojenki miedzy Atarowcami i Amigowcami ..

A rzeczywiscie, cos bylo.. chyba chodzilo o odwieczny problem - co lepsze?
Amiga 500 (500-tka byla napopularniejsza, 500+ czy 600-tka juz nie zdobyly
takiej popularnosci) czy Atari ST (tzw. 'duze' Atari, 'male' Atari tu raczej
ciezko porownywac) ?

Ciezko tak jednoznacznie stwierdzic - Atari ST mialo lepsze uklady dzwiekowe i przede wszystkim lepsze oprogramowanie, ktore potrafilo te uklady wykorzystac. Atari ST bylo czesto uzywane przez zawodowych muzykow jako sequencer, i tu ciekawostka: Czeslaw Niemen (piosenkarz z czasow PRL) uzywal tego Atari jako sequencer'a. Z drugiej strony na duze Atari wychodzilo mniej fajnych gierek niz na Amige, szczegolnie hitow, takie hity jak dune 2, syndicate, settlers, flashback (specjalnie sprawdzilem) wyszly tylko na Amige i pc. Na ST byly co prawda hity jak cannon fodder, lemingi, simcity, another world, ale jednak czegos brakuje. Z kolei jak sie porownuje pc z Amiga to bylo kilka (kilkanascie) top'owych gierek, o ktorych amig'owcy mogli pomarzyc i chodzily juz na pc at 286 z 1MB ramu (alone in the dark - pelny trojwymiar, wolfenstein 3D - pelny trojwymiar, 4dbox - pelny trojwymiar, troche kanciasty). Jezeli bylo sie w posiadaniu mocniejszego sprzetu pc to mialo sie jeszcze wiekszy wybor (doom 1 i 2). Dziwne bylo to, ze wsrod gierek ktore wyszly zarowno na pc jak i na amige niektore z nich (na przyklad syndicate, settlers) potrzebowaly w przypadku pc megamaszyny jak na tamte czasy - 386DX z 4MB ramu - podczas gdy w przypadku Amigi zadowolily sie slynna 500-tka (z 0.5MB ramu). Mozliwe, ze wersja Amigowa tych gier byla lepiej zoptymalizowana (historia podobna jak dzis z konsolami - xbox, playstation).

Tak czy siak jezeli chodzi o sprzet pod gry Amiga wydawala sie lepszym wyborem, jezeli pod tworzenie, obrobke dzwieku to raczej Atari ST. Jezeli chodzi o rywalizacje miedzy 'malym' Atari a Commodore 64 tu wynik byl bardziej oczywisty - C64. 

Cytat

Byl taki sprzet - syntezator MIDI - 'Roland MT-32'. Mial dawac swietny
dzwiek m.in. gra 'The Settlers' go obslugiwala.

Jezeli chodzi o sprzet Roland MT-32 bylo to raczej cos z pogranicza karty dzwiekowej / modulu brzmieniowego do pc nizli syntezator. Pamietam ja, ale sam nie mialem przyjemnosci sprawdzic jej. Ponoc wszystko ze stajni Roland'a bylo i jest na poziomie. Niestety malo gier ja obslugiwalo (choc poza settlers byly jeszcze inne), krolowal wlasnie tak jak napisales Sound Blaster i (od siebie dodam) Adlib. O Adlib'ie nie wiem czy slyszales. Jak jakas gierka nie obslugiwala SB to obslugiwala przynajmniej tanszego, gorszego dzwiekowo Adlib'a (przynajmniej w wiekszosci gier). Adlib byl rownie popularny jak SB, ale chyba nie w Polsce. A tak na marginesie Sound Blaster w 'Prince of Persia I' to byla magia.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Pozwoliłem sobie skonsultować sprawę z kolegą, który lepiej ode mnie zna wspomiane sprzęty i ma większe rozeznanie.

Udzielił mi następującego komentarza:

1. Atari ST ma lepsze układy dźwiękowe i oprogramowanie, które je wykorzystuje. Polemizowałbym z tym.

ST miało 3-kanałowy generator pisków w mono — Yamaha YM2149F. Dopiero w STE dodali stereo i obsługę sampli.

ST faktycznie było często używane przez muzyków, bo miało wbudowane MIDI i niezłe softy typu Cubase.

Widać je było np. w teledyskach Kombi albo na fotkach Ciechowskiego. Liroy też gdzieś z Falconem pozował, choć nie jestem pewien, czy to nie był fotomontaż.

Ale koniec tych pochwał, bo:

🟥 Dźwięk – bieda.

🟥 Grafika – jeszcze gorzej.

Nie chodzi nawet o same rozdzielczości i ilość kolorów, choć to też była tragedia (320x200 – 16 kolorów, 640x200 4 kolory. Była jeszcze możliwość używania rozdzielczości 640x400 mono - na specjalnym monitorze, który musiał być inny niż do pozostałych dwóch rozdzielczości, ale chociaż obraz nie drgał).

Problem był poważniejszy: ST nie miało blittera. Co za tym idzie – płynne scrolle były praktycznie niemożliwe.

Dla porównania – zobacz Giana Sisters na Amigę i ST. Na Amidze scroll elegancki, miękki, a na ST – postać dochodzi do 3/4 ekranu i... skok.

Dopiero w STE coś ruszyli z Blitterem, ale to już inna bajka – inne gry, inne możliwości.

Jeśli już porównywać do Amigi, to właśnie z STE, bo ST to nie ta półka.

2. Co do systemu – Atari dalej mi nie imponowało

Alone in the Dark może i się uruchomi na 286, ale będzie niegrywalny.

Wolfenstein 3D – faktycznie działa, sam grałem w szkole na 286.

Ale wtedy mało kto miał lepszą grafikę niż Hercules czy ewentualnie CGA.

A Doom na 386DX? Tylko na małym oknie, bo na pełnym to pokaz slajdów — sprawdź sam:

A tak działał Wolfenstein 3D na 286:

Co do Rolanda – zwykły syntezator, może i fajny, ale ja już wtedy byłem po epoce DOS-a – swojego pierwszego PC miałem dopiero gdzieś w 2003–2004.

Szum blaster tez wcale nie byl jakis rewelacyjny, dopiero pozniejsze sound blaster 16 i awe32 byly bardzo dobre.

Opublikowano

Dziękuję za opinię.  Uprzejmie informuję, że planowana jest poprawka, ale kosmetyczna - bez mocnej ingerencji w obraz. Zarazem nastąpi też ponowne ograniczenie StartAllBack w stylu Mystic Jungle, bo udostępnienie pełnej, preaktywowanej wersji bez ograniczeń było przeoczeniem - nie było zamierzone.

Opublikowano

Widzę odkopaliście 286 i 386, to zapytam - pójdzie ten mod na moim skarbie z piwnicy? :22 Tak serio, to wystawiłem to na alledrogo na licytacji od 100zł, licząc na przynajmniej 300zł od jakiegoś zapalonego pasjonata retro, bo płyta sprawna, najmocniejszy 386DX-40, 4MB ram + full cache, a biedaki-cebulaki wylicytowali marne 120zł :unsure:

I6YoiUP.jpeg

Kocurek lubi to
Opublikowano
5 minut temu, Widzior napisał(a):

Widzę odkopaliście 286 i 386, to zapytam - pójdzie ten mod na moim skarbie z piwnicy? :22 Tak serio, to wystawiłem to na alledrogo na licytacji od 100zł, licząc na przynajmniej 300zł od jakiegoś zapalonego pasjonata retro, bo płyta sprawna, 4MB ram + full cache, a biedaki-cebulaki wylicytowali marne 120zł :unsure:

Pójdzie, tylko hacka na SSE 4.1 trzeba zrobić (żartuję).

Może sprzedałbyś drożej jakbyś zaryzykował i kupił promowanie oferty?

Opublikowano
17 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję za opinię.  Uprzejmie informuję, że planowana jest poprawka, ale kosmetyczna - bez mocnej ingerencji w obraz. Zarazem nastąpi też ponowne ograniczenie StartAllBack w stylu Mystic Jungle, bo udostępnienie pełnej, preaktywowanej wersji bez ograniczeń było przeoczeniem - nie było zamierzone.

To polecam wydać już nową wersję z poprawkami na maj, bo wyszły 13 maja.

Kocurek lubi to
Opublikowano

Postanowiłem wrócić  do tej wersji Windows 11 i zainstalowałem na dysku m.2 500GB.Po zainstalowaniu wszedłem w Start/Ustawienia/System /Aktywacja.Aktywacja jest nieaktywna i  mam taki komunikat: System Windows zgłosił zmianę sprzętu urządzenia. Kod błędu: 0xC004F211

Od czasu wymiany dysku SSD  na m.2 na którym mam Windows 11, nic w komputerze nie wymieniałem.Z forum do aktywacji Windows użyłem tego:

Będąc podłączonym do Internetu, uruchom Windows PowerShell jako administrator i wklej następującą komendę:

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

Dzięki temu Windows został aktywowany.

Dlaczego po instalacji musiałem użyć w PowerShell(uruchomiony jako administrator) podanej komendy by aktywować Windows, może miało to coś wspólnego z tym,że wcześniej miałem na dysku m.2 zainstalowany Windows 11 24H2 od @djrys

Kocurek lubi to
Opublikowano
18 godzin temu, lukcio31 napisał(a):

Postanowiłem wrócić  do tej wersji Windows 11 i zainstalowałem na dysku m.2 500GB.Po zainstalowaniu wszedłem w Start/Ustawienia/System /Aktywacja.Aktywacja jest nieaktywna i  mam taki komunikat: System Windows zgłosił zmianę sprzętu urządzenia. Kod błędu: 0xC004F211

Od czasu wymiany dysku SSD  na m.2 na którym mam Windows 11, nic w komputerze nie wymieniałem.Z forum do aktywacji Windows użyłem tego:

Będąc podłączonym do Internetu, uruchom Windows PowerShell jako administrator i wklej następującą komendę:

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

Dzięki temu Windows został aktywowany.

Dlaczego po instalacji musiałem użyć w PowerShell(uruchomiony jako administrator) podanej komendy by aktywować Windows, może miało to coś wspólnego z tym,że wcześniej miałem na dysku m.2 zainstalowany Windows 11 24H2 od @djrys

W dniu 28.02.2025 o 21:28, Kocurek napisał(a):

Uwaga dotycząca formy dostarczanego systemu
System dostarczany jest w formie nieaktywowanej, co jest decyzją świadomą i celową. Ma to na celu uniknięcia jakichkolwiek nieporozumień lub oskarżeń ze strony członków społeczności, którzy wcześniej formułowali zarzuty dotyczące rzekomego wspierania piractwa w związku z udostępnieniem obrazu systemu. W związku z tym system nie będzie dostarczany w formie aktywowanej.
Oznacza to, że po każdej instalacji systemu Windows niezbędne będzie jego ręczne aktywowanie.
W przypadku zastosowania trwałej metody aktywacji (np. poprzez skrypt PowerShell), należy upewnić się, że procedura została poprawnie przeprowadzona po każdej nowej instalacji systemu.

Wersja `Second Edition` wyposażona jest w mechanizm automatycznej aktywacji, jednak jej dystrybucja ograniczona jest wyłącznie do zaufanych partnerów oraz wybranych jednostek organizacyjnych.
Udostępnianie tej wersji odbywa się w ramach zamkniętego i kontrolowanego kanału dystrybucyjnego, z uwzględnieniem odpowiednich zasad bezpieczeństwa oraz odpowiedzialności za jej wykorzystanie.

Dziękuję za pytanie. W skrócie: trzeba ręcznie aktywować. Proszę o zrozumienie powodów - jest wersja LTSC TC Secondary Edition, która nie ma problemów z aktywacją, ale tej nie mogę udostępniać publicznie. 😇