Jump to content

Recommended Posts

Posted

Oto jak powstają mity: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W linkowanym tekście zgadza się prawie wszystko. Jednak, jak to zwykle bywa i tu "prawie" czyni różnicę

i to znaczącą.

Dostępna od wersji 1703, a to oznacza, że zapewne większość użytkowników już może z niej korzystać,

możliwość konwersji z MBR do GPT jest nie tylko wbudowana w system,

ale i - co w tym wypadku oczywiste - darmowa (pomijam ew. cenę  licencji  Windows jako takiej).

Co prawda, rzeczywiście w wypadku dysku systemowego ze skutecznym użyciem polecenie mbr2gpt może być - 

i najczęściej jest - problem. Jednak ta niedogodność dotyczy wyłącznie sytuacji, w której konwersji próbuje się 

dokonać z poziomu działającego systemu. W wypadku skorzystania z nośnika instalacyjnego i opcji naprawy

- tu: skorzystanie z wiersza polecenia - zmiana "formatu dysku" jest operacją banalną. Jedyną trudnością w zestawach

wielodyskowych może być zapamiętanie - Bilobil dobry na wszystko -  jak w diskpart jest dysk systemowy oznaczony. Oczywiście , jak zawsze,

coś może pójść źle, ale przecież od tego jest kopia zapasowa, by się Prawami Murphy'ego nie przejmować.

Rekapitulując:

Autor linkowanego materiału (własnego) raczej miał za zadanie promować AOMEI

niż   rzeczywiście opisać jak - dla mnie mocno wydumany - problem(?) rozwiązać. 

Na co, kierowany "rewolucyjną czujnością" uwagę zwracam.

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Facet w tym artykule  pier.........    jak potłuczony  ( chyba tylko po to żeby mu artykuł zaliczyli )   dla laika psu na budę to bazgranie  dla  obytego w temacie też bo nikt  nie robi konwersji na działającym systemie !.

"  Windows 11 wymaga GPT zamiast MBR  " bzdet  kompletny to co to tego " cudownego systemu " nie da rady zainstalować na  NTSF ! ? :22  a ja mówię że idzie.

Konwersję  robi się z " niskiego poziomu "  wiersz poleceń , linuks , odpowiednie oprogramowanie do tego  celu.

Posted
1 godzinę temu, woj_ani217 napisał:

Windows 11 wymaga GPT zamiast MBR  " bzdet  kompletny to co to tego " cudownego systemu " nie da rady zainstalować na  NTSF ! ?

Bez obrazy ale po jakiemu jest to zdanie i co ma do rzeczy NTFS?

Posted
45 minut temu, kp1971 napisał:

Bez obrazy ale po jakiemu jest to zdanie i co ma do rzeczy NTFS?

Czego nie rozumiesz ? pomyśl to będziesz wiedział  nie będę tu  wypisywał  rozpraw doktorskich.

Posted

@woj_ani217

1444324110_Screenshot2021-07-08at19-05-08GPTvsMBRKtryformatdyskutwardegowybra.png.ad49218d1a0895bdaf7c33ef5e0a9c2b.png

Tak jest. Oryginalny Windows 11 wymaga partycji w formacie GTP.

A na uboczu, NTFS to jest system plików systemu Windows.

Posted

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co Ty chcesz uczyć  " księdza pacierza  " !?  na MBR też instaluje  Win 11  nie musi być GPT - koniec dyskusji  nie będę udowadniał że garbaty ma garba .

15 minut temu, razor1995 napisał:

Select language for Cumulative Update for Windows 11 (10.0.22000.65) amd64 - UUP dump

Coś na razie nie działa  - piszą żeby czekać ?

Posted
14 minut temu, woj_ani217 napisał:

Co Ty chcesz uczyć  " księdza pacierza  " !?  na MBR też instaluje  Win 11  nie musi być GPT - koniec dyskusji  nie będę udowadniał że garbaty ma garba .

Coś na razie nie działa  - piszą żeby czekać ?

błąd‎

‎Wystąpił błąd podczas próby przetworzenia żądania. ‎
‎ W wybranym zestawie UUP brakuje plików.‎ Za to pojawiło się w Update

zch4mz0.png

Posted
3 minuty temu, MarcinGX napisał:

błąd‎

‎Wystąpił błąd podczas próby przetworzenia żądania. ‎
‎ W wybranym zestawie UUP brakuje plików.‎

"  If the download fails because of this, please wait a while for the pack to become available. "

Idzie już przez  WU

Posted

Szukajka w menu start:

Nowe ustawienia są już w pełni przetłumaczone.

image.png

Linki:

SSU:

Update CAB:

Update PSF: ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników])

Posted

U mnie na testowym laptopie  aktualizacja  przez WU   zepsuła system  nie mogę otworzyć ustawień  otwiera okno na sekundę i znika  no ale był trochę pocięty  włącznie z wywaleniem defendera ?

Posted

@MarcinGX powtarzam, oryginalnego Windows 11 zainstaluje tylko na GTP, na forum są mody Windows 11 co zainstaluje go na partycji MBR.

Posted
2 minuty temu, woj_ani217 napisał:

U mnie na testowym laptopie  aktualizacja  przez WU   zepsuła system  nie mogę otworzyć ustawień  otwiera okno na sekundę i znika  no ale był trochę pocięty  włącznie z wywaleniem defendera ?

Dlatego nie ma po co aktualizować ciętych systemów. Jeszcze z wyciętym Defendere, który tu się wbija niemal w jądro systemu.

U mnie bez zbędnych kombinacji, aktualizacja przeszła bez problemu.

Posted

Panowie, a jest jakaś możliwość zainstalowania jako update na systemie z MBR, np. z Insidera ewentualnie jakiegoś ISO ale pod systemem, tak by nie tracić danych? TMP 2.0 nie problem, bo płyta obsługuje, ale MBR i Secure Boot na tym systemie nie obejdę. To jest stary system na zwykłym SSD. Próbowałem konwertować MBR do GPT, ale niestety mam drugą partycję na tym dysku i coś nie idzie ta konwersja ani z opcji naprawy ani programami firm trzecich. Na obecnym systemie nie chcę w Windows 11 się bawić, póki nie wyjdzie już RTM i tak jeszcze + 6 miechów aż będę pewien, że warto. Tu akurat mam już dysk NVMe i GPT. Jak mam coś psuć to wolę ten stary system.

Posted
4 minuty temu, razor1995 napisał:

Dlatego nie ma po co aktualizować ciętych systemów. Jeszcze z wyciętym Defendere, który tu się wbija niemal w jądro systemu.

No właśnie widzę na tym moim kastracie też wszystko niby działa ale bez możliwości  wejścia w ustawienia  - na razie testuje te cudo  więc płaczu nie ma  byłem przyszykowany na takie kwiatki.

Posted
2 minuty temu, topiq napisał:

Panowie, a jest jakaś możliwość zainstalowania jako update na systemie z MBR, np. z Insidera ewentualnie jakiegoś ISO ale pod systemem, tak by nie tracić danych?

Aktualizacja z tego ISO: 

topiq likes this
Posted

Zmiany:‎
‎Start ma teraz pole wyszukiwania, aby ułatwić wyszukiwanie.‎
‎Pasek zadań jest teraz wyświetlany na wielu monitorach, które można włączyć za pomocą ustawień > personalizacji > pasku zadań.‎
‎Zaktualizowaliśmy kilka okien dialogowych alertów systemowych, takich.B jak ostrzeżenie, gdy bateria laptopa się wyczerpie lub gdy zmienisz ustawienia wyświetlania, za pomocą nowego projektu wizualnego systemu Windows 11.‎
‎Ustawienia "Tryb zasilania" są teraz dostępne na stronie "Zasilanie i bateria" w ustawieniach.‎
‎Kliknięcie prawym przyciskiem myszy na pulpicie ma teraz opcję aktualizacji bez konieczności klikania "Pokaż więcej opcji".‎
‎Kliknięcie prawym przyciskiem myszy pliku .ps1 w Eksploratorze plików zapewnia teraz bezpośrednio opcję "Uruchom z programem PowerShell" bez konieczności klikania "Pokaż więcej opcji".‎
‎Dostępne układy przyciągania podczas korzystania z mniejszych komputerów pionowych zostały zoptymalizowane pod kątem tej postawy. Teraz możesz wybrać, aby złapać trzy aplikacje jeden na drugim zamiast czterech kwadrantów.‎
‎Na podstawie współpracy z najpopularniejszym dostawcą GIF w Chinach, weshineapp.com, wybór GIF dla niejawnych testerów systemu Windows w Chinach jest teraz dostępny za pośrednictwem panelu emoji (WIN +.). Jeśli lokalizacja jest ustawiona na Chiny, wyświetlane są dane GIF z weshineapp.com.‎
‎Kliknięcie prawym przyciskiem myszy ikony głośności na pasku zadań zawiera teraz opcję rozwiązywania problemów z dźwiękiem.‎

Posted
9 godzin temu, maximus600 napisał:

Koledzy. Zainstalowałem czystą instalację od nowa i mam kilka problemów:

- jak zrobić aby na pasku zadań wyświetlane były wszystkie ikony? W Windows 10 w ustawieniach była opcja: wyświetl wszystkie ikony na pasku zadań a tutaj brak?

- jak włączyć ciemny motyw w ustawieniach? Gdy go aktuwuję to wszędzie ten motyw działa ale w ustawieniach dalej wszystkie okna sa jasne. To samo w Chrome.

W Windows 10 jak włączyłem ciemny motyw to działał także w chrome w ustawieniach i w ogóle w całym systemie a w Windows 11 już nie?

- slider głośności. Jak kliknę w głośniczek na pasku zadań to niezależnie od tego jak przesuwam slider głośność się nie zmienia. Dźwięk jest normalnie słyszalny

ale suwak po prostu nie reaguje na jego zmianę. Muszę wejść w ustawienia dźwięku i dopiero tam suwak działa?

Bardzo proszę o pomoc bo tracę już cierliwość do tych drobnych? upierdliwości.

pozdrawiam

Dzisiejsza aktualizacja przyniosła odpowiedzi na większość moich problemów :)

- wszystkie ikony na pasu zadań są a jakże - rety ale się cieszę,

- dodatkowe opcje dla trybu ciemnego zostały wprowadzone osobno dla aplikacji jak i systemu - tak jak w Windows 10,

no i coś co mnie najbardziej wkurzało:

- slider od dźwięku działa !!! Wreszcie jak przesuwam suwak to dźwięk się ścisza. Rewolucyjne prawda?

pozdrawiam

razor1995 likes this
Posted
33 minuty temu, Adiwin&& napisał:

Ale nadal nie naprawili jednego, ustawiam plan zasilania na wysoką wydajnosc to po resecie mam inny i troche to denerwuje

NUjICUj.png

U mnie póki co jest stabilnie cały czas bez zmian

Posted
2 godziny temu, razor1995 napisał:

Naprawiłem  problem ale musiałem aktualizować  (  zainstalować  z zachowaniem danych )   z  ISO   (  22000.65.210703-0754.CO_RELEASE_SVC_IM_CLIENTPRO_OEMRET_X64FRE_PL-PL.ISO  )

i wszystko gra  włącznie  z moją kastracją  ,doinstalował defendera i edge  powyłączałem  i na razie nie sieje błędami.

Zobaczymy w praniu .

Posted
6 godzin temu, Tgold napisał:

U mnie takie kwiatki przy aktualizacji [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

U mnie o tyle "ciekawiej", że drugi wiersz był po angielsku.

Posted
9 minut temu, pjoter80 napisał:

jest jakaś wersja bez modyfikacji windows 11 PL  ??

Masz na forum a jedyne modyfikacje, które są w obrazach to wygaszenie wymogu tpm.

Na moim sprzęcie  po aktualizacji pojawił się problem z brakiem aktywności PPM w eksploratorze plików na pulpicie działa ok, a już w miejscu, gdzie mam dane to mogę zapomnieć.

Posted
1 godzinę temu, pjoter80 napisał:

jest jakaś wersja bez modyfikacji windows 11 PL  ??

Sam sobie  pobierz  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

34 minuty temu, stens napisał:

Po aktualizacji ppm na pulpicie "stare" nie działa, tak samo nie działa stare "Menu start"

Też  tak miałem  a i jeszcze gorzej  ale zaktualizowałem jak napisałem  wyżej  i wszystko gra ( jak na razie )  bez problemu  - stare menu  ,wywalony edge ,defender , cała telemetria , poczyszczona zapora , zmieniony hosts  itd..   na razie działa   zobaczymy jak długo ?.

Posted

Też czekałem z "utęsknieniem" na Aktualizację ale niestety nie poprawiła (przynajmniej i mnie) problemów z "PPM" ,

bywa że usuwanie plików czy otwieranie Katalogów trwa dłużej (lekko się "zawiesza" ) . 

Posted

Aktualizacja z ISO z podanego linku działa bezproblemowo. Też doświadczyłem tego dziwnego komunikatu Jesteś 20tam % ale to akurat mały zgrzyt.

Co zauważyłem, to ikony mi się zresetowały i wszystkie wylądowały po lewej. Kilka z nich podmieniło się na nowe systemowe. Czasem na pulpicie miałem dziwny błąd, polegający na tym, iż przeniosłem folder w inne miejsce na pulpicie, ale przy przenoszeniu innej ikony w miejsce po folderze, system jakby myślał, że ten folder nadal tam jest i chciał ikony do tego folderu przenosić. A folder oczywiście był całkiem sporo dalej od poprzedniego położenia. Pod prawym przyciskiem myszy nie ma już opcji Odśwież. M$ chyba za bardzo wierzy w to, że system sam odświeża wystarczająco dobrze pulpit. Ale to wersja dev więc idzie wybaczyć.

Również jak koledzy wyżej doświadczyłem lagów zaraz po zainstalowaniu systemu. Okna wolno się otwierały, programy wyłączone w autostarcie przywróciły się do statusu włączone.

Teraz kwestia przyzwyczaić się co jest gdzie. Jedyne sterowniki jakie sobie pobrał w tle to Intelowskie do chipsetu H470. Jak na instalację na SSD pod SATA, dość długo się instalował system. Spodziewałem się nieco krótszego czasu niż ponad 30 minut.

Teraz przyjdzie czas na porównanie w benchmarkach i grach. Mam zapisane jeszcze z Win 10 wyniki, ale myślę że róznice będą w granicach błędu pomiarowego. Dzięki jeszcze raz za pomoc, szczególnie @razor1995 Pozdrawiam.