Jump to content

Windows 11 - ogólna dyskusja

MarcinGX

Recommended Posts

2 godziny temu, m4s napisał:

Kupuje kompa na lat kolejnych 10-15 do szkoły językowej.

Raczej wątpię. Po pierwsze dzisiejszy sprzęt tyle nie wytrzyma, a po drugie co 5 lat będzie nowy system, który będzie wymagał nowego sprzętu. 8 gen już jest mocno przestarzały i ledwo spełnia wymagania Win 11. Postęp (wymuszony) galopuje coraz szybciej.

MarcinGX likes this

Co do buforowania YT nadal lipa. Jedynie 480p bez cięcia. Sprawdzam prędkość łącza i mam 1gbs/300mb i ping 1/2 i o co tu chodzi? Czy to kabel czy wifi jest tak samo, do tego nie ważne jaka przeglądarka YT nie zacina jedynie na 480p... Tragedia jakaś i kombinuję ale nie wiem co jest do cholery przyczyną... 

Nowe rozwiązanie opracowane przez Microsoft będzie działać na zasadzie podobnej do smartfonów z dynamicznie dopasowującym się odświeżaniem. W systemach z Windowsem będzie to nowość. Windows 11 będzie zmieniał w tle odświeżanie w zależności od wykonywanej na komputerze czynności.

Przykładowo gdy będziemy pisali w edytorze tekstu, odświeżanie spadnie do 60 Hz, lecz gdy będziemy pisać cyfrowym długopisem lub przewijać strony internetowe, szybkość odświeżania wzrośnie do 120 Hz.

Jest jednak jeden kluczowy warunek. Laptop musi wspierać technologię Dynamic Refresh Rate, a wraz z tym minimum 120 Hz odświeżanie. Funkcja ta jest obecnie sprawdzana w testowej wersji Windows 11.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6 godzin temu, m4s napisał:

powiedźcie czy to:

spełnia wymagania Win11.

Mi wyszło ze tak 

Wiesz ja nie mówię , że akurat Dell jest złym wyborem , chodzi bardziej o jakość zastosowaną w porównaniu do ceny akurat tutaj pewnie jak w stacjach roboczych zasilacz dell , płyta dell itd. jeżeli nie ma podanego szczegółowego opisu choćby pamięci ram tak jak napisane jest 16 GB oznacza to , że można dostać losowe pamięci ram do tego zestawu i nie ma konkretnej firmy lub po prostu najtańsze jakie są dostępne jak stosują w GAMING PC składane przez użytkowników allegro.
@MarcinGX Wolny rynek mądry znajdzie sposób na obejście TPM a inny kupi

Raczej wątpię. Po pierwsze dzisiejszy sprzęt tyle nie wytrzyma, a po drugie co 5 lat będzie nowy system, który będzie wymagał nowego sprzętu. 8 gen już jest mocno przestarzały i ledwo spełnia wymagania Win 11. Postęp (wymuszony) galopuje coraz szybciej.
Obecny laptop i Dell optiplex prawie tyle wytrzymały

3 minuty temu, m4s napisał:

a Dell w klasie biznes nie odwala lipy

Nie chcę wdawać się w licytacje czy zbędne dyskusje, ale to też było. Jak dla mnie dzisiaj Dell (pseudo) biznesowy to najgorszy shit. Żeby nie było, że dostało się tylko Dellowi, to HP podobnie. HP broni się jeszcze nieco laptopami biznesowymi.

Napromieniowany likes this

37 minut temu, Jurecki napisał:

A czy można zrobić żeby menu start było po staremu po lewej stronie ekranu a nie na środku?

Popatrz.

Szukam podpowiedzi jak zmniejszyć pasek zadań jest dla mnie za gruby.

8 minut temu, Dziadek13 napisał:

Popatrz.

A ja się pytam jakim cudem całe ustawienia systemu mam jak w win10 a wy z nowej 11?

2 godziny temu, razor1995 napisał:

Znowu - aktualizowałeś czy instalowałeś od zera? Jaka konkretnie kompilacja?

Nigdy nie aktualizuje systemu. Pobierałem z linków wyżej przez to skopane cmd. Zainstalowałem sobie oxygena 11 i wygląd jest jaki powinien być. Zapomniałem wypiąć kabel z laptopa i okazało się że filmy buforują normalnie na yt beż instalacji żadnych sterownikow. Więc wina leży po oryginalnym sterowniku od producenta ale nie chce mi się bawić w szukanie go... Jak tak będzie dalej to mój laptop z 2019 roku nie będzie obsługiwał w11 bo wątpię, że producent wyda sterowniki pod 11

LLysyn and lysyn like this

2 godziny temu, wiktorynek napisał:

Znajdziesz na stronach producentów podzespołów. Wydadzą na pewno i we WU też będą zaktualizowane. O sprzęt z 2019 roku nie musisz się martwić.

Ale dziwne jest to że bez sterowników działa elegancko a po ich instalacji już problem z internetem się pojawia. A mi tez się nie chce szukać póki co bo i tak na ten moment sterowników nie będzie więc odpuszczam w11 póki co choć mi się strasznie podoba ten system...

9 godzin temu, Dziadek13 napisał:

Gdzieś widziałem taki wpis do rejestru zmniejszający pasek zadań.

7 godzin temu, szymibtw napisał:

Ale dziwne jest to że bez sterowników działa elegancko a po ich instalacji już problem z internetem się pojawia.

Działa na wbudowanych w system, a producent jeszcze nie wydał zaktualizowanych pod Win 11.

7 godzin temu, szymibtw napisał:

A mi tez się nie chce szukać póki co bo i tak na ten moment sterowników nie będzie więc odpuszczam w11 póki co choć mi się strasznie podoba ten system...

Cierpliwie poczekaj. Będą, tylko wielu producentów czeka na system final. Producenci dostaną z wyprzedzeniem taki system od MS.

@smaug123 - jak zaimplementują WSZYSTKIE ustawienia panelu do ustawień windows. A lbo i nie :L

Ale ich potem szukaj - :L

Już teraz częśc jest - w różnych miejscach ustawień! :L

Już teraz w win 11 - ppm wyswietla tylko część opcji - musisz kliknąć na dole  -show more opcjon  - by mieć stare menu.

50 minut temu, szymibtw napisał:

Jak wywalić z w11 Defendera?

A co zainstalujesz zamiast WD?

Ja jadę na WD i jest OK :)

Do tego jeszcze WiseVector StopX.