Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na lapku Windowsa 8.1 by FAFAŁ który jest świetnym systemem i nie chcialbym go zmieniać. Sęk w tym że jest w nim wycięty Defender, a Avira skanując w tle powodowała 100% użycia dysku (wolny 500GB 5400obr). Jest jakaś lekka alternatywa bądź sposób na odpalenie defendera?

Używam tylko internetu i mam zainstalowane kilka gier.

Gość testowy1test
Opublikowano

Przeciez defender nie chroni przed niczym, Juz lepiej zobacz eseta lub uzywaj tylko firewalla i testuj kraki do gier/oprogramowania w sandboxi.

Opublikowano
testowy1test, dnia 04 Gru 2016 - 3:39 PM, napisał:

Przeciez defender nie chroni przed niczym,

dawno nie widziałem takiej indolencji doradczej :)

a może zanim coś palniesz to poczytaj ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Exodiss

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Przeciez defender nie chroni przed niczym, Juz lepiej zobacz eseta lub uzywaj tylko firewalla i testuj kraki do gier/oprogramowania w sandboxi.

Używam Defendera w Windows 10 i nie muszę zamulać systemu dodatkowymi antywirami.Jeśli myślisz że Eset lub inny płatny antywirus zapewni Ci pełną ochronę to jesteś w dużym błędzie.Miałem raz świństwo które pościągało mi pełno syfu i pozamieniało strony startowe w przeglądarkach i nie poradził sobie z tym Eset,Avira ani Norton a bezpłatny program ADW Cleaner usunął cały ten syf bez problemu.

Opublikowano

Wyłączyć można skryptem m4s, ale chyba tylko w trybie extreme, nie pamiętam dokładnie :) Zamienić Avirą polecaną przez wikorynka ;) Sam mam taką konfigurację i jest ok.

//

@Hitman12

Wiesz przed czym nie chroni antywirus? Przed głupotą użytkownika. Przecież jak się dawniej instalowało z dobrych programów coś ze zintegrowanym instalatorem to klikając dalej i nie czytając można było sobie poinstalować dodatki, strony startowe, jakieś pseudo antywirusy. Wystarczy kapkę rozumu, odrobinę wysiłku żeby przeczytać co się instaluje, w co się klika. Antywirus za Ciebie tego nie zrobi, bo dla niego strona startowa nie jest wirusem (tak przynajmniej jest w mojej opinii).

Gość testowy1test
Opublikowano

hitman12

tak sie sklada, ze nie uzywam zadnych antywirusow, poprostu nie sciagma pirackich programow ostatnio :P (mam trial resety, a nie kraki - nawet do win7)

To jest zbedne. Na ogol starczy mi firewall (ten lepszy, a nie zamieniki zapory systemowej).

Defender to zuo :trollface: .

Opublikowano

O włączenie Defendera pytaj autora SO. Zamienniki, tak z doskoku. (pewnie wiele, innych rodzynków tam jest, warto czytać forum)

Opublikowano

Chciałem sam to zrobić no ale trudno, wrzucę jakąś Pande, aczkolwiek nie chciałbym żeby mi w tle cały dysk skanowało jak miało to miejsce właśnie na Avirze co cholernie muliło dysk.

Opublikowano

Defender w Windows 10 ma wcale nie najgorszą skuteczność.

U mnie się sprawdza. Wykrył i zablokował złośliwe dodatki, na które nie reagowały inne aplikacje antywirusowe. Stosuję więc tylko systemowy firewall i defender i jak do tej pory nie mam problemów.

Opublikowano

W pierwszym poście jes napisane, że Defender jest wycięty, to po co o nim pisać. Z antywirusami to tak jak z systemami, jak zaczniesz to końca nie widać.

Gość Devhost97
Opublikowano

Jeśli myślisz że Eset lub inny płatny antywirus zapewni Ci pełną ochronę to jesteś w dużym błędzie.Miałem raz świństwo które pościągało mi pełno syfu i pozamieniało strony startowe w przeglądarkach i nie poradził sobie z tym Eset,Avira ani Norton a bezpłatny program ADW Cleaner usunął cały ten syf bez problemu.

Takiego kretynizmu to dawno nie widziałem. Czy ty wiesz o tym ze antywirusy nie mają na celu usuwanie ADWARE? ADWCleaner usuwa tylko ADWARE nie usuwa wirusów. A to wystarczy że użytkownik umie czytać i wie co instaluje.

Defender w Windows 10 ma wcale nie najgorszą skuteczność.

Do najlepszej też mu daleka droga.

------------------------------------

Osobiście poleciłym ESETa lub darmowego Comodo Internet Security.

Opublikowano

Osobiście siedziałem na 7 przez bite 3-4 lata bez antywirusa. Nic złego się nie stało. Fakt, są wirusy których nie odczujemy, ale nikt nigdy nie przechwycił mojego googla, mojego fb, internet nie zwalniał nigdy więc nie byłem też nigdy użytkownikiem komputera zombie uzytkowanego do ddosów. Nie, nie korzystam z komputera przeglądając onetu i wp. Gram, pobieram. Wystarczy kapkę rozumu, ogarnięty email bez spamu, pewne strony do pobierania programów, gier i to tyle. Teraz kupiłem mocnego kompa więc pozwoliłem sobie na Avirę. Nie dzieje się nic, totalnie nic mimo normalnego użytkowania. Raz wywalił mi wirusa przy małym programiku do kluczy, nie pamiętam do czego to było, ale proste, że fake. Cracki i inne rzeczy tego typu zazwyczaj wywalają false virusa.

Z drugiej strony kiedyś pomagałem gościowi który nie miał internetu tylko W CouterStriku. Z ciekawości poprosiłem go o ss programów. Nigdy nie widziałem takiego syfu pomijając trzy antywirusy i pewnie defendera  :doh:

Opublikowano

W robocie mam zestaw - Symantec Endpoint + Defender - przepuszcza wszystko, komp mam czysty tylko dlatego, ze regularnie skanuje go Eset'em online.

W domu mam Eset Smart Security i wyłączony Defender - zero wirusów, skanowałem różnymi antywirami online, Malwarebytes i komp jest czyściutki :)

Także Eseta polecam :) Defendera możesz przywrócić jedynie instalując niekrojony system. 

Opublikowano

Witam, mam na lapku Windowsa 8.1 by FAFAŁ który jest świetnym systemem i nie chcialbym go zmieniać. Sęk w tym że jest w nim wycięty Defender, a Avira skanując w tle powodowała 100% użycia dysku (wolny 500GB 5400obr). Jest jakaś lekka alternatywa bądź sposób na odpalenie defendera?

Używam tylko internetu i mam zainstalowane kilka gier.

polecam secureAplus 

Opublikowano

To tylko zamulacze systemu. Tak naprawdę lepiej zapobiegać przed wirusami, przed włażeniem byle gdzie i pobierania byle gdzie. Jeśli chodzi o ochronę przed niespodziankami na pendrive zablokować autostart.