Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Srom-otnik pierwsze spostrzeżenia do wersji 13.04.26 (nie wiem czy pechowa :) ), instalacja jak i WU + sterowniki bez problemu do 26200.8117, aktywował się automatycznie sam.

- zgodnie z zamierzeniem jest tylko 100MB ukryta partycja systemowa EFI, brak opcji przywracania z punktu po uruchomieniu w trybie naprawy (Restart to Advanced Startup Options (WinRE)

- dobrze, że został App Instaler zintegrowany (chyba też dorzuciłeś rozszerzenie HEVC i HEIFI?)

- sklep zrobiony przez instalację .msix , a na początku myślałem, że go nie dorzuciłeś, bo brak katalogu, ale może dać tą instalkę do katalogu jak było + instrukcja deinstalacji?

- brakuje mi starego "Narzędzie Wycinanie", używam codziennie, ale mam pod ręką SnippingTool.exe i SnippingTool.exe.mui (skopiowałem nowszą wersje 10.0.26100.7309 z Twojego LTSC) - 3MB chyba niewiele zmieni w iso?

-  zainstalowałem notatnik wersja 11.2510.14.0, żeby sprawdzić czy się sam zaktualizuje do 11.2512.26.0, ale nie zrobił tego (parę razy restartowałem, zaznaczyłem też "otrzymuj aktualizacje innych produktów MS"),

winaero pokazuje, że opcja auto-aktualizacji nie jest wyłączona - raczej na wersji 14.03.26 szły aktualizacje aplikacji, nawet chyba w którymś poście wspominałem o tym (chyba Twoje zintegrowane notatnik i narzędzie wycinanie się zaktualizowały wtedy),

po zainstalowaniu sklepu jest w opcjach zaznaczona opcja auto-aktualizacji, po usunięciu notatnika i sklepu, restarcie, zainstalowaniu notatnika 11.2510.14.0, restarcie, na chwilę obecną dalej notatnik nie updatował się

- brak powiązania "przeglądarki fotografii windows" z podstawowymi rozszerzeniami, "instukcja.jpg" otwierana jest przez "drukowanie obrazów", do rozszerzeń webp i heic polecam FastStone viewer oraz niektórych jpg co nie otworzy stara przeglądarka ( ja tak mam często, że jak pobiorę plik na kompa przez Signal desktop to przeglądarka fotografii wtedy nie otwiera).

To tak na szybko co mogę napisać, pewnie inne osoby dłużej potestują, nie wiem na ile moje uwagi będą przydatne.

srom-otnik, CloudX i kac222 lubią to
Opublikowano
27 minut temu, stentsk napisał(a):

Srom-otnik pierwsze spostrzeżenia do wersji 13.04.26 (nie wiem czy pechowa :) ), instalacja jak i WU + sterowniki bez problemu do 26200.8117, aktywował się automatycznie sam.

- zgodnie z zamierzeniem jest tylko 100MB ukryta partycja systemowa EFI, brak opcji przywracania z punktu po uruchomieniu w trybie naprawy (Restart to Advanced Startup Options (WinRE)

- dobrze, że został App Instaler zintegrowany (chyba też dorzuciłeś rozszerzenie HEVC i HEIFI?)

- sklep zrobiony przez instalację .msix , a na początku myślałem, że go nie dorzuciłeś, bo brak katalogu, ale może dać tą instalkę do katalogu jak było + instrukcja deinstalacji?

- brakuje mi starego "Narzędzie Wycinanie", używam codziennie, ale mam pod ręką SnippingTool.exe i SnippingTool.exe.mui (skopiowałem nowszą wersje 10.0.26100.7309 z Twojego LTSC) - 3MB chyba niewiele zmieni w iso?

-  zainstalowałem notatnik wersja 11.2510.14.0, żeby sprawdzić czy się sam zaktualizuje do 11.2512.26.0, ale nie zrobił tego (parę razy restartowałem, zaznaczyłem też "otrzymuj aktualizacje innych produktów MS"),

winaero pokazuje, że opcja auto-aktualizacji nie jest wyłączona - raczej na wersji 14.03.26 szły aktualizacje aplikacji, nawet chyba w którymś poście wspominałem o tym (chyba Twoje zintegrowane notatnik i narzędzie wycinanie się zaktualizowały wtedy),

po zainstalowaniu sklepu jest w opcjach zaznaczona opcja auto-aktualizacji, po usunięciu notatnika i sklepu, restarcie, zainstalowaniu notatnika 11.2510.14.0, restarcie, na chwilę obecną dalej notatnik nie updatował się

- brak powiązania "przeglądarki fotografii windows" z podstawowymi rozszerzeniami, "instukcja.jpg" otwierana jest przez "drukowanie obrazów", do rozszerzeń webp i heic polecam FastStone viewer oraz niektórych jpg co nie otworzy stara przeglądarka ( ja tak mam często, że jak pobiorę plik na kompa przez Signal desktop to przeglądarka fotografii wtedy nie otwiera).

To tak na szybko co mogę napisać, pewnie inne osoby dłużej potestują, nie wiem na ile moje uwagi będą przydatne.

Dzięki za uwagi - w systemie pozostał stary notatnik i on nie aktualizuje się.

Jeśli chcecie to pozostawię nowego Painta, bo jest na prawdę dobry - obsługuje przede wszystkim warstwy.

Podobnie ScrenScetch - jeżeli ma powrócić, to tak będzie.

Groszek1962 i kac222 lubią to
Opublikowano
32 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

Dzięki za uwagi - w systemie pozostał stary notatnik i on nie aktualizuje się.

Jeśli chcecie to pozostawię nowego Painta, bo jest na prawdę dobry - obsługuje przede wszystkim warstwy.

Podobnie ScrenScetch - jeżeli ma powrócić, to tak będzie.

Stary notatnik to tak, ale doinstalowałem nowy apk 11.2510.14.0. Teraz zainstalowałem ScreenSketch_2022.2511.47.0 (bez zainstalowanego sklepu), najnowsza wersja to 11.2601.12.0, zobaczę później po jakimś czasie czy się zaktualizuje. Jak będzie czas to może zainstaluję wersję 14.03.26 na innym dysku i sprawdzę. Fajnie by było jakby bez sklepu zainstalować co się potrzebuje przez .msix i samo by się aktualizowało.

Co do Narzędzie Wycinanie to dla mnie koniecznie stara wersja i nowa też jak najbardziej (czasem mam jedną otwartą i coś "wycięte" i drugą też używam chwilowo, bo nie potrzebuję zapisywać).

Paint - korzystam czasem, ale to przydatne narzędzie to jak najbardziej jestem za - nawet dzieci czasem mają zajęcie :)

srom-otnik i CloudX lubią to
Opublikowano
18 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka!
Dziś nowe iso, w którym wdrożyłem główny cel - liposukcję iso!
- usunąłem WinRE
- wycofałem aktywację starych NETFrameworków 2-3
- skasowałem "sklepową" wersję Notatnika, Painta, narzędzia do wycinania/tworzenia zrzutów ekranu.
W systemie jest klasyczny notatnik, można go wymienić jednym klikiem na Notepad2 - dostępny w INSTALKI/TUNINIG. Paint jest wykasowany totalnie i User może sobie opcjonalnie pobrać ze Sklepu lub zainstalować Paint Classic - również znajdującego się w INSTALKI/TUNINIG. Nic ponadto, co wyżej wymienione nie zostało zmienione. 

super pomysł ,wywalić to, jak ktoś potrzebuje  to właśnie może sobie zainstalować samemu. lvl up 10 do systemu 

Opublikowano

Od siebie dopisze (chociaż jeszcze nie testowałem) - paint oraz narzedzie wycinanie jestem za tym żeby zostało. Dla mnie to są podstawowe narzędzia z których często korzystam ;)

Przy okazji - poproszę o info czy mogę zasysać tą wersję do testów czy lada dzień pojawi się jakaś poprawka. PZDR

srom-otnik lubi to
Opublikowano
3 minuty temu, CloudX napisał(a):

Od siebie dopisze (chociaż jeszcze nie testowałem) - paint oraz narzedzie wycinanie jestem za tym żeby zostało. Dla mnie to są podstawowe narzędzia z których często korzystam ;)

Przy okazji - poproszę o info czy mogę zasysać tą wersję do testów czy lada dzień pojawi się jakaś poprawka. PZDR

Poprawiać nie ma co, ale chcecie painta i wycinanie to wróci. Notatnik będzie w takiej postaci jak jest

CloudX lubi to
Opublikowano
18 godzin temu, stens napisał(a):

I tak jak poprzednio 😞 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nigdy u mnie na to nie wystąpiło - a dziesiątki razy instalowałem system na VB i fizycznych kompach.

No nic, będę musiał to przerobić, skoro u Ciebie się powtarza.

stens i plusik lubią to
Opublikowano
22 godziny temu, kac222 napisał(a):

Czytałeś jakie zmiany były wprowadzone? Przecież nic się nie zmieniło poza wycięciem pewnych rzeczy.

Poza tym nikt nie karze ci instalować tego "bubla". Możesz sam coś od siebie dać i wymyśleć swoją modyfikację.

Ja korzystam z modów Sromotnika od Windowsa XP i jestem zadowolony z jego pracy.

Widać żeś nowicjusz w temacie. Zobacz co piszą o tym systemie w sieci:

ciekawości sprawdziłem co też tam "wyprodukował mistrz nad mistrzami Sromotnik " bo reszta modyfikująca system Windows może teczkę mu nosić i jakie "szydło wyszło z worka" ???.
Już sam instalator powinien być poprawiony ale nie będę tego opisywał bo może zapomniał ? i nie jest to aż tak duży błąd czy
wada żeby tym zawracać sobie "cztery litery".
Instalacja systemu to już porażka 🤕, 15 minut do w miarę gotowego systemu do użytku - u "konkurencji" 5 - 6 minut !.
Pierwsze ukazanie się pulpitu i pytanie ( po co !? ) czy usunąć Defendera tym bardziej że nie usuwa go tylko wyłącza i powoduje
nie potrzebne MB na dysku oraz problemy w razie stosowania innych tego typu programów.
Albo ma być albo totalnie go "wyciąć" ?.

Zrzut-ekranu-(1).png

Następne pytanie "Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS" i wymienione wady !? i zalety !?, brak wiedzy ?, robi mody a pisze głupoty !?. 🤕

Zrzut-ekranu-(2).png
Zrzut-ekranu-(3).png

i szok postarał się !!!

Zrzut-ekranu-(16).png

po kompresji prawie 8 GB ! a u "konkurencji" 65 - 120 MB to są cuda co ?. 🤕

Następne pytanie "bajer" nie potrzebny ale ustawiłem na optymalny

Zrzut-ekranu-(4).png

i co !? "czterech liter " nie urwało !.Po co to ?, żeby ładniej wyglądało ?,czy żeby powiedzieli ale to "mądry" człowiek
takie coś "stworzył" !?. 🤕
Takie ustawienia mają być zrobione przez tego co robi tego moda a nie dawać i pytać się użytkownika co ma być bo użytkownik może tak
namieszać w systemie że będzie jak w "ruskim czołgu" ! i do tego tracić czas instalacji !.

W systemie są zainstalowane 4, słownie cztery aplikacje a zajętość dysku!!!

Zrzut-ekranu-(7).png
Zrzut-ekranu-(5).png

mistrzostwo świata !?.

Następna sprawa to Telemetria ,Zasady grup Lokalnych itd..

Zrzut-ekranu-(9).png
Zrzut-ekranu-(10).png
Zrzut-ekranu-(11).png

co tu komentować, każdy sam widzi !, zero ingerencji!?
Tak samo jest z zasilaniem, z zaporą i dużo innymi ustawieniami

Zrzut-ekranu-(15).png

Podsumowując bo dalej nie ma co szukać "mistrz" nie popisał się ze swoją "twórczością" 
a zdanie o tej "twórczości" każdy będzie miał swoje.
Tylu co użytkowników to będą ZA a nawet i Przeciw ?.

Opublikowano
2 godziny temu, Fred3 napisał(a):

ciekawości sprawdziłem co też tam "wyprodukował mistrz nad mistrzami Sromotnik " bo reszta modyfikująca system Windows może teczkę mu nosić i jakie "szydło wyszło z worka" ???.
Już sam instalator powinien być poprawiony ale nie będę tego opisywał bo może zapomniał ? i nie jest to aż tak duży błąd czy
wada żeby tym zawracać sobie "cztery litery".
Instalacja systemu to już porażka [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], 15 minut do w miarę gotowego systemu do użytku - u "konkurencji" 5 - 6 minut !.
Pierwsze ukazanie się pulpitu i pytanie ( po co !? ) czy usunąć Defendera tym bardziej że nie usuwa go tylko wyłącza i powoduje
nie potrzebne MB na dysku oraz problemy w razie stosowania innych tego typu programów.
Albo ma być albo totalnie go "wyciąć" ?.

Następne pytanie "Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS" i wymienione wady !? i zalety !?, brak wiedzy ?, robi mody a pisze głupoty !?. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i szok postarał się !!!

po kompresji prawie 8 GB ! a u "konkurencji" 65 - 120 MB to są cuda co ?. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i co !? "czterech liter " nie urwało !.Po co to ?, żeby ładniej wyglądało ?,czy żeby powiedzieli ale to "mądry" człowiek
takie coś "stworzył" !?. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Takie ustawienia mają być zrobione przez tego co robi tego moda a nie dawać i pytać się użytkownika co ma być bo użytkownik może tak
namieszać w systemie że będzie jak w "ruskim czołgu" ! i do tego tracić czas instalacji !.

mistrzostwo świata !?.

Podsumowując bo dalej nie ma co szukać "mistrz" nie popisał się ze swoją "twórczością" 
a zdanie o tej "twórczości" każdy będzie miał swoje.
Tylu co użytkowników to będą ZA a nawet i Przeciw ?.

Mogles to wszystko powiedzieć kulturalnie i chętnie bym ci wszystko wyjaśnił, ale musiał wyjść z ciebie koprofag  - więc wracaj do swoich równie inteligentnych badaczy systemów z windozy.pl - tam jest właściwy poziom dla twojego intelektu i kultury. 

Skończyłem z tobą konwersację.

P.S. zastanawiam się skąd u ludzi  tyle jadu? Czy ja komuś uwłaczam, oceniam czyjąś pracę - czytaj mody  krajowe lub zagraniczne?

Nie przypominam sobie...

Każdy z powyższych argumentów rozumiem, ale to, że w moich systemach jest tak, a nie inaczej ma głębokie uzasadnienie i za tym stoi konkretna wiedza informatyczna, o której nie koniecznie mają pojęcie jadowici badacze systemów z niszowego 💩 forum banitow - windozy.pl (pozdro zdzichu/cerber 🤣).

Szkoda, że nie mamy przyjemności spotkać się w realu - szybko bym nauczył ogłady w języku takich typków.... 

kac222, LAGUNA, stens i 3 innych lubią to
Opublikowano
1 godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

No nic, będę musiał to przerobić,

"Ćwiczenie czyni mistrza" Zaraz po ukazaniu pulpitu wyłączyłem kompa i włączyłem w trybie awaryjnym. Częściowo usunąłem defendera. Włączyłem normalnie kompa, no i defender nie odzywał się.  Nie wiem czemu w  IoT LTSC idzie normalnie.

Opublikowano
6 minut temu, stens napisał(a):

"Ćwiczenie czyni mistrza" Zaraz po ukazaniu pulpitu wyłączyłem kompa i włączyłem w trybie awaryjnym. Częściowo usunąłem defendera. Włączyłem normalnie kompa, no i defender nie odzywał się.  Nie wiem czemu w  IoT LTSC idzie normalnie.

Niby te same systemy, ale jednak w wielu aspektach zdecydowania różne.

Musimy obmysleć, kiedy dobrać się do Defendera. Mam pomysł, żeby spróbować na etapie instalacji systemu, w okolicach tworzenia nazwy użytkownika. 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, stens napisał(a):

I tak jak poprzednio 😞 

Najprościej i najszybciej będzie pozbyć się tego pytania i związanej z nim akcji skryptowej, bo jak widać na Twoim przykładzie Defender po pokazaniu się pulpitu jest zwarty i gotowy bronić swojego domostwa. Sprawdziłem na etapie instalacji systemu nie da się wywołać okna dialogowego z pytaniem, bo działa wtedy konto SYSTEM, które nie może w sesji 0 tworzyć GUI. Są to różne pokrętne metody, aby próbować zmusić system do interakcji z użytkownikiem na tym etapie np. za pomocą narzędzia SYSINTERNALS PsExec, ale gwarancji, że zawsze to zadziała nie ma...
Zatem chyba trzeba będzie wrócić do umieszczenia w TUNING narzędzia DefenderRemover.exe, które i tak może być skasowane przez Defendera, ale przynajmniej nie będzie bugu, że zjada mi jeden z głównych plików obsługujących fazę finalizacji instalacji systemu już na koncie Usera. Pozostawię tylko pytanie o kompresję i tyle... Co myślicie?

Edytowane przez srom-otnik
Opublikowano

Olbrzymia ilość plików aż 120.000 tys i 30.000 tys. folderów..... gdzie w 11 23H2 jest 34 tys/....to mnie tak odpycha. Żle się to tnie i zmniejsza procesy.

Czekam na prawdziwe EXTREME z 25 procesami.... - ale to dużo pracy a system lichy i zależne piki od siebie.

Pytanie do Mistrza: czy planujesz 10 LTSC pociętą jak król LTSB - marzenie wielu z tego forum .

Opublikowano
2 minuty temu, profilm34 napisał(a):

Olbrzymia ilość plików aż 120.000 tys i 30.000 tys. folderów..... gdzie w 11 23H2 jest 34 tys/....to mnie tak odpycha. Żle się to tnie i zmniejsza procesy.

Czekam na prawdziwe EXTREME z 25 procesami.... - ale to dużo pracy a system lichy i zależne piki od siebie.

Pytanie do Mistrza: czy planujesz 10 LTSC pociętą jak król LTSB - marzenie wielu z tego forum .

Tak, ale jak skończę epopeję z w11

CloudX lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, Fred3 napisał(a):

Być może nie jestem takim mentorem w temacie jak ty,ale nie sztuką jest kogoś oczerniać.

Pokaż co sam stworzyłeś?

Myślę,że nie pewnie nic. Jesteś jak starym eMule typem pijawki i sprawia ci przyjemność szydzenie z innych.

Jeśli masz jakieś problemy ze sobą to są od tego odpowiedni specjaliści.

Nie pozdrawiam.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

@srom-otnik A mógłbyś wyjaśnić dokładniej o co chodzi temu cymbałowi Fred3? 

Najbardziej interesuje mnie "Następna sprawa to Telemetria ,Zasady grup Lokalnych itd.."

Konfiguruję system zawsze -> od Ustawienia, po Panel Sterowania, ułożenie każdego folderu i aplikacji aby ją wycentrować (polecam Window Centering Helper) i tak, telemetrię też przy pomocy O&O ShutUp10++. Ale tak, to dość ciekawe dla mnie 🤔

Jeśli miałbyś ochotę odpowiedzieć na jego "zarzuty" to chętnie poczytam. 🤔

Opublikowano

-  tego chyba nie muszę komentować

Następne pytanie "Czy chcesz skompresować magazyn WinSxS" i wymienione wady !? i zalety !?, brak wiedzy ?, robi mody a pisze głupoty !?. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i szok postarał się !!!

po kompresji prawie 8 GB ! a u "konkurencji" 65 - 120 MB to są cuda co ?. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

-  co mnie konkurencja obchodzi? Jeśli ktoś kompresuje całą partycję systemową to taki rozmiar uzyska, ja też 1:1. Ale tu pojawia się brak wiedzy u przytaczanych autorów modyfikacji i ich funboyów. Kompresja folderu system32 to idiotyzm, a tak robią. Przecież tam znajdują się sterowniki i wszystkie pliki krytyczne dla uruchamiania systemu, w tym np ntoskrnl.exe! Ich kompresja wymaga późniejszej dekompresji w locie co jest zbędnym narzutem wydajnościowym, albo podobnie explorer.exe - dziwić się, że system nie jest tak responsywny jak się tego oczekuje. WinSxS to inna historia, ten mega katalog jest "martwy" podczas ładowania systemu i jego kompresja jest bezpieczna i nie przekłada się na spadek responsywności. Rozmiar systemu po kompresji u mnie większy niż u innych - TAK, ale nie kosztem responsywności. To trzeba wiedzieć a nie pier...lić i jarać się małym rozmiarem na C....

takie coś "stworzył" !?. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- niech się inni pochwalą takim narzędziem, które daje tyle możliwości konfiguracyjnych i wydajności - testy robiliście i widzieliście jaki boost to daje. No ale cóż, jak ktoś jest półmózgiem, to nim już zostanie...

mistrzostwo świata !?.

- tłumaczyłem w wątku o kompresji winsxs vs cały system lub braku kompresji

- stosowałem wyłączenie wszystkich suwaków i efekt był taki, że co jakiś czas otrzymywałem zarzuty, że coś komuś nie działa, np logowanie helo, czy inne du*erele. Telemetrii całej w w10-11 wyłączyć nie da się, chcąc zachować w miarę funkcjonalny system. A jak się ją wyłączy to efekt jest opłakany. To tez trzeba wiedzieć. Ja to już przerabiałem. Kto chce sobie poustawiać wszystkie suwaki na off, to powodzenia, tylko niech później nie płacze, że mu coś nie działa...

- Zapory systemowej nie dotykam bo to bardzo wartościowy element systemu i nikt do tego mnie nie namówi. U mnie zawsze będzie default, choć miałbym stracić na objętości i responsywności. 

- podobnie z planami zasilania, grzebałem już przy nich i to tworząc całkiem udane konfiguracje, ale tez znaleźli się malkontenci krytykujący, że coś jest nie tak jak normalnym systemie. 

Chyba wyczerpałem temat.

Opublikowano

euru80 to tez klon wojani. Zdobył się na ogrom wysiłku, żeby w kulturalny sposób zadać pytanie.

Dla mnie system moze instalowac sie pół godziny i zajmować nawet 30Gb na dysku. Najważniejsze żeby pracował tak jak powinien.

Są ludzie co instalują te systemy wielokrotnie na dzień a jak wiadomo czas to pieniądz, ale dla mnie wydajność, stabilność i brak mikroszitowych wodotrysków są ważniejsze.

Pozdrowienia dla Pana Grzyba i podziękowania za dotychczasowy czas i wkład

srom-otnik lubi to
Opublikowano
6 minut temu, siwydym napisał(a):

euru80 to tez klon wojani. Zdobył się na ogrom wysiłku, żeby w kulturalny sposób zadać pytanie.

Dla mnie system moze instalowac sie pół godziny i zajmować nawet 30Gb na dysku. Najważniejsze żeby pracował tak jak powinien.

Są ludzie co instalują te systemy wielokrotnie na dzień a jak wiadomo czas to pieniądz, ale dla mnie wydajność, stabilność i brak mikroszitowych wodotrysków są ważniejsze.

Pozdrowienia dla Pana Grzyba i podziękowania za dotychczasowy czas i wkład

Też tak poczułem, że to replikant tego buca 🤣

Ale jeśli  nie to pozdro dla @EURU84

Opublikowano
W dniu 14.04.2026 o 11:09, stentsk napisał(a):

polecam FastStone viewer oraz niektórych jpg co nie otworzy stara przeglądarka ( ja tak mam często, że jak pobiorę plik na kompa przez Signal desktop to przeglądarka fotografii wtedy nie otwiera).

Ja polecam IrfanView, otwiera wszystkie obrazki. 🙂