Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, boniek napisał(a):

Ten HEROIC wiarygodny jest? 

tak, to aplikacja open source

używam zamiast launcherów epica, goga i amazona na windowsie i linuxie

Opublikowano

Czy ktoś z testujących może mi powiedzieć, czy jak przekłada się zaznaczenie/odznaczenie pierwszego checkboxa w panelu Performance na wyniki w grach w najnowszym wydaniu? To już nie jest GameBooster - wszystkie wcześniejsze rozwiązania z tego trybu dla gier przeniosłem do normalnego użytkowania. Pod tym checkboxem jest TYLKO CPU-booster (zmierzony u mnie przyrost wydajności 2-3%) i jego zaznaczenie może mieć zerowy, ujemny lub raczej minimalnie dodatni wypływ na np FPS-y.

Opublikowano

mistrzu bez obrazy ,ale odpuscilem ,ostatni konkretny mod to 25h2 ,ewentualnie dlugo ciaglemna 21h2 lot ltsc,pisalem wtedy ze fps 150-170 w dirt rally 2,potem 24h2 ,bieda 80-100, obecnie canon x-lite 26h1 i zero problemow ,system bez antywir ,dolozony bitdefender  zero aktualizacji ,smiga jak wariat ,moze obcykajcie ten mod ,szanuje prace kazdego modera ale mam prawo do glosu i stwierdzam ze idzie to w zla strone ,21h2 ltsc lot ,to powinna byc baza systemu 

srom-otnik lubi to
Opublikowano
6 minut temu, keri38 napisał(a):

mistrzu bez obrazy ,ale odpuscilem ,ostatni konkretny mod to 25h2 ,ewentualnie dlugo ciaglemna 21h2 lot ltsc,pisalem wtedy ze fps 150-170 w dirt rally 2,potem 24h2 ,bieda 80-100, obecnie canon x-lite 26h1 i zero problemow ,system bez antywir ,dolozony bitdefender  zero aktualizacji ,smiga jak wariat ,moze obcykajcie ten mod ,szanuje prace kazdego modera ale mam prawo do glosu i stwierdzam ze idzie to w zla strone ,21h2 ltsc lot ,to powinna byc baza systemu 

Dziękuję za konkret!

Opublikowano
2 minuty temu, plusik napisał(a):

Witam u mnie  panel Performance antywirus wywalił w kosmos 😪 Nie pomogło nawet dodanie do wyjątków 

Ja mam Bitdefendera , w ustawieniach zaawansowanych ustawiłem przenieś do kwarantanny i później przywróciłem .

Opublikowano

Witam u mnie  panel Performance antywirus wywalił w kosmos 😪 Nie pomogło nawet dodanie do wyjątków  . Na pewno żarty mnie się nie trzymają zrobiłem tak samo jak i ty bo też mam Bitdefendera ale nie przywróciło mi tego programu . Dodam że system wgrywałem dwa razy bo po pierwszym wywaleniu myślałem że to mój błąd

Opublikowano
1 godzinę temu, plusik napisał(a):

Witam u mnie  panel Performance antywirus wywalił w kosmos 😪 Nie pomogło nawet dodanie do wyjątków 

Ja mam eseta internet security, nic nie wywala. Nawet uznał że wszystko ok.

Defender wywalony. Windows update wyłączony w trybie optymalizacji mistrza. 
Nad wszystkim czuwa eset wraz ze swoją zapora. 
LTSC nie dostaje nowych funkcji tylko poprawki bezpieczeństwa nad którymi lepszej jakości antywirusy czuwają i są o wiele lepsze niż spóźniona aktualizacja Microsoft.

Ale trzeba pamiętać że ma być to bardzo dobrej jakości antywirus.

Opublikowano

Kolejny dzień testów -- System ŚMIGA i i HULA AŻ MIŁO

Dziś kolejne zamknięcie aktualizacji -- I tu się też zgadzam że MOD przygotowany do pracy najlepiej zachowuje się bez kolejnych aktualizacji, no ale nie wydaje się Nam że niektóre choć w malutkim stopniu są by poprawić bezpieczeństwo

pracy systemu, luki dziury i takie tam, a przynajmniej takie są czasem  opisy- CZYŻ nie ? Przecież Hakerzy nie śpią ! ! ! A może się mylę ? ? ? ( Od ponad roku używam 10kę bez podpięcia do sieci bo jest tylko by grać, czasem dogram pewne biblioteki i takie tam potrzeby dla gry - no i co ? System Śmiga i nie do Zagięcia )

A co do szybkości i tych najróżniejszych wykonywanych prze Nas testów, zgadzam się chcielibyśmy żeby ............A nie wydaje się Nam że Microslop :) :) :) każdy kolejny system Windy nie jest po to by się uwsteczniać, tylko tworzą molochy by Nas zmuszać do kupowania to  co raz  MOCNIEJSZYCH MASZYN ! ? A że każdy z Naszych PC czy Lapków ma prawo i czasem zachowują się nie  przewidywalnie, i tu większość z Nas się zgodzi ? !!!Potwierdzam to co wcześniej pisałem o drobnych kilku niedogodnościach TO WIERZĘ

że  NASZ MISTRZ srom-otnik w SWEJ KLASIE NAPEWNO TO POPRAWI JAK ZAWSZE...POZDRAWIAM - BRAWKI 👍👏🙂

A i jeszcze przecież wcześniej była mowa, opisy że PRO to nie to SAMO co LTSC - CZYŻ NIE. Pro Zawsze wypadał gorzej w testach, ale dzięki że PRO JEST. SZACUN I DZIĘKUJE

Opublikowano

Niestety pro idzie w stronę sztucznej inteligencji co będzie dodawać procesów system będzie pulchność. Na dłuższą metę nie widzę przyszłościowo tego systemu w modach. LTSC będzie taki w 2030 r. Taki jak dziś a pro… aż strach pomyśleć jak będzie zawalony syfem.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 14.01.2026 o 20:37, plusik napisał(a):

Miałem to samo 

Opublikowano
3 godziny temu, Syriusz76 napisał(a):

I zamiast wyłączac robi restart / trzeba długo przyciskiem wyłączyć

Też mi się tak zrobiło ze 2 miesiące temu, na zwykłym (niemodyfikowanym) Win11 Pro, więc tu ewidentnie M$ coś namieszał.

Do tego są cyrki z usypianiem przy dłuższej nieaktywności - zamiast uspać, to wyłącza kompa, tak jakby  pozamieniali te funkcje.

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 14.01.2026 o 20:37, plusik napisał(a):

Na jakim av? Bo jak używasz avasta lub tworu podobnego pokroju, to pozdro 🤦‍♂️ Jak masz czegoś takiego używać, to lepiej nie instaluj wcale av. A jeśli to windowsowy defender, to też nie ma się co dziwić, skoro grzybkowy mod robi się coraz bardziej popularny.

Ok. Już widzę że to Bitdefender. Szczerze? Dziwne, że ten av 'krzyczy' 🤷‍♂️

Opublikowano
49 minut temu, boniek napisał(a):

Na jakim av? Bo jak używasz avasta lub tworu podobnego pokroju, to pozdro 🤦‍♂️ Jak masz czegoś takiego używać, to lepiej nie instaluj wcale av. A jeśli to windowsowy defender, to też nie ma się co dziwić, skoro grzybkowy mod robi się coraz bardziej popularny.

Defender systemowy zero reakcji, obecnie innych nie używam 

Opublikowano
56 minut temu, boniek napisał(a):

W Eset masz coś takiego jak wykrywanie czułość od 1-4 ja daje 3 i nic nie krzyczy a dalej bardzo dobrze chroni jak coś zobaczy poinformuje mnie a nie usuwa odrazu na chama , to ty decydujesz czy chcesz usunąć. No i lekkie obciążenie bo działa w chmurze.

Jest jedno chcesz musisz zapłacić. Ale w tych czasach to grosze.

boniek lubi to
Opublikowano

Podczas aktualizacji KB5074109 wystąpił błąd. Zrobiłem zgodnie z instrukcją: jeśli łatka zbiorcza nie zainstaluje się, ZRESTARUJ SYSTEM i wykorzystaj skrypt Czyszczenie z Narzędzi dostępnych w menu podręcznym Pulpitu - użyj opcji nr 2 - Naprawa Windows Update.

Czekam już 40min, proces stanął na 62.3% i nic się nie dzieje. Jakieś porady? 

Przestraszył się postu, ledwo dodałem i 100%😅 Zostawiam dla potomnych. 

Opublikowano

Witam. Po ostatniej aktualizacji zabezpieczeń styczyczniowych laptop po włączeniu każe skasować w poszukiwaniu problemów po czym daje dźwiękiem,że nie ma takowych i tak kilka razy włączyłem go,ale za każdym razem to samo i nie mozna go pominać ani też system dalej nie startuje tylko sie wyłącza ktoś ma pomysł jak to naprawić.

Opublikowano

Uruchom cmd jako admin,i wpisz komendę 
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth  
   To polecenie skanuje podstawowe pliki systemu operacyjnego, aby sprawdzić, czy nie działają nieprawidłowo i spróbować je naprawić.
Następnie uruchom narzędzie sprawdzania plików systemowych  
sfc /scannow 
  to polecenie skanuje wszystkie pliki systemowe w systemie Windows, w tym pliki chronione. A jeśli znajdzie uszkodzone pliki systemowe
 w systemie Windows, zastąpi te uszkodzone pliki za pomocą kopii z pamięci podręcznej.

Opublikowano

Hej, świeżo po instalacji i kilka tematów:

1. Instalka Windowsa nie wykrywała Intel VMD i miałem problem ze znalezieniem dysku, nawet pobierając sterowniki ze strony producenta laptopa nie działało. dopiero wyłączenie VMD pomogło

2. Windows Update zaciął się na łatkach bezpieczeństwa (tak jak inni użytkownicy wskazali wcześniej), ale restart + czyszczenie (opcja 2) pomogło. Dodam, że również zacięło mi się na 62.3% na kilka dobrych godzin, ale kliknąłem ENTER w konsoli i odetkało się

3. StartAllBack ma na starcie wygasłą licencję (chyba brak triala) i smutnymi buźkami mi tu strzela

4. Nie wiem czy to wina Windowsa, ale nie działa mi ściemnianie i rozjaśnianie ekranu - ani z panelu ustawień ani z przycisków na klawiaturze.

Testuję teraz gierki i checkbox z panelu Performance, wrócę z wynikami.

Opublikowano

Pamiętajcie że dobrze działający mod jest tylko po pierwszej aktualizacji. Potem Microsoft już miesza w rejestrach itd. I są skutki.

Dlatego moja, chcesz moda ? Usuwasz defendera, wyłączasz windows uptdate i instalujesz porządnego antywirusa z zaporą. 
A tak … w każdej chwili od odpalenia systemu nie jesteś pewien czy będzie wszystko ok.

Moda sobie nowego możesz zainstalować raz na rok już z nowymi poprawkami.

Opublikowano

Pardon za byc moze glupie pytanie. Ale czy ta kompilacja nada sie dzieciakowi (11) na lapka na zasadzie "byle by stabilnie działało, najlżej jak sie da i zainstaluj i zapomnij" , plus..  czy nie bedzie problemow z MS Safety i szeroko pojętą kontrolą rodzicielską

Opublikowano

Witam Wszystkich, jeśli mogę w swoim imieniu i wypowiedzi napiszę krótko. MODy  srom-otnik Nigdy mnie nie zawiodły. A nawet jeśli wprowadza coś nowego, to po testach i wypowiedziach forumowiczów to ZAWSZE POPRAWIA i JEST TYLKO LEPIEJ a NAPEWNO DOBRZE 👏👍🤠. Zawsze piszę że to tylko PECETY czy LAPKI może być podobna konfiguracja, ale nigdy nie można przewidzieć tego jak się zachowa Nasz Komp z Windowsem. Ja osobiście od pierwszych wstawek Windowsów XP z nich korzystam i jak napisałem NIGDY MNIE NIE ZAWIODŁY

A teraz mam pytanko do NASZEGO srom-otnik czy nie będzie z mej strony, nie powiem nadużyciem ! ? ale czy jeśli innym sposobem podmieniam ikonki na takie jakie mi odpowiadają, i po aktualizacji win je zmienia, to czy mój sposób jest BEZPIECZNY ? co o tym sądzisz i jeśli pozwolisz to opiszę:

Wybieram sobie ikonki jakie chcę mieć z rozszerzeniem  --  imageres.dll.mun  -- które znajdują się w Folderze C:\Windws\SystemResources

Następnie uszykowane pliki podmieniam w systemie Win w folderze jak wyżej, po restarcie wykorzystuje TWÓJ SKRYPT  -- Przeładuj Ikony  ---   następuje restart i mam takie jakie bym widział i chciał( Czyli krótko mówiąc-pisząc robię to ciut  inaczej niż w  Twej Instrukcji )

Info  jak to robię by podmienić je w systemie- uruchamiam system z  : -- Większość z Nas posiada tzw. Windy do uruchomień w razie --  katastrofy delikatnie pisząc i mówiąc -- Czyli na płytach  lub USB - Win To Go. Ja już od jakiegoś czasu korzystam z  na którym jest Win Sergei Strelec English, zresztą w sieci są  różnej maści takie starty dla Windows. Jeśli możesz to odpowiedz czy sposób jest dobry, praktyczny, prosty a w szczególności  bezpieczny. Z góry dziękuje  POZDRAWIAM 🙂  i polecam MODy  -- JG -- 

LAGUNA lubi to