boniek Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 19 godzin temu, wislak00 napisał(a): Sam to możesz zrobić: 1. Zamontuj obraz iso z systemem 2. Wejdź do folderu Sources i skopiuj plik install.esd bezpośrednio na dysk C 4. W tym samym miejscu, bezpośrednio na dysku C stwórz folder o nazwie "Install" 3. Uruchom jako admin CMD 4. Wklej: dism /Apply-Image /ImageFile:C:\install.esd /Index:1 /ApplyDir:C:\Install 5. Po wypakowaniu plik masz w C:\Install\Windows\System\Config\PF.vbs 6. Może być potem problem z usunięciem całego folderu Install - możesz to skutecznie zrobić tym: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A czemu aż tak skomplikowanie? 7ZIP, kilka kliknięć i rozpakowane, zarówno ISO jak i potem w środku ESD (WIM chyba też 7ZIP ogarnia) W ogóle to za ten program to powinni dać twórcom nobla wislak00 i Miodek lubią to Cytuj
wislak00 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 30 minut temu, boniek napisał(a): A czemu aż tak skomplikowanie? 7ZIP, kilka kliknięć i rozpakowane, zarówno ISO jak i potem w środku ESD (WIM chyba też 7ZIP ogarnia) W ogóle to za ten program to powinni dać twórcom nobla Z 7zipem przy mocnych kompresjach (jak w modach) różnie bywa, a tu dałem pewniak Cytuj
leven Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Sromotniku ? U Ciebie też system sam zdecydował o "naprawie" ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Informacja o aktualizacji "naprawa": [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zastosowałem się do tej aktualizacji i wszystko śmiga jak trzeba. Wcześniejsze problemy z aktualizacją 181 zniknęły i w zamian system wgrał aktualizację 241 + naprawę Ofkors czyszczenie i jest gitara EDIT: w systemie praktycznie pozostały tylko najważniejsze/podstawowe aplikacje, ale to już powycinałem samemu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Unistaler z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To legalna stronka tak ? LAGUNA i srom-otnik lubią to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 1 godzinę temu, leven napisał(a): To legalna stronka tak ? oczywiście, że nie Legalna strona to: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Pozdrawiam leven lubi to Cytuj
leven Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Ooo, to szkoda, bo mi to fajnie działa (ło) Dzięki za info. Dziwne, bo stronka otwiera się normalnie, bez jakiś witaminek, itp. Tak, czy owak programik jest git. EDIT: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL i LAGUNA lubią to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Dzień Dobry @leven Program jest świetny, to prawda. Korzystam z programu systematycznie. Robi, to do czego został stworzony Polecam każdemu, gdyż jest to bardzo praktyczny program i co najważniejsze skuteczny. Pozdrawiam LAGUNA i leven lubią to Cytuj
kamilpl Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Nie używaj żadnych programów narzędziowych, antyszpiegowskich ani ingerujących w usługi lub rejestr. System posiada już wszystkie niezbędne narzędzia zapewniające stabilne i długotrwałe działanie Jasne jest napisane na samym początku. wislak00, FILAGOL i Groszek1962 lubią to Cytuj
leven Opublikowano 2 Marca Zgłoś Opublikowano 2 Marca Aha, tak napisane jest, żeby nie korzystać z innych oczyszczaczy. Uwierz mi proszę, że; 1. unistaler 2. diskcleaner 3. registrycleaner Nie powodują żadnych problemów. Wszystkie 3 apki od GlaryUtilites LAGUNA i FILAGOL lubią to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca Dzień Dobry Forumowicze Potwierdzam słowa @leven. W dniu 2.03.2026 o 19:56, leven napisał(a): GlaryUtilites Nie robi problemu wspomaga system i jego porządek. TO połączenie stosuje od lat i wszystko jest ok. Oczywiście są programy do oczyszczania, które działają w bardzo agresywny i inwazyjny sposób dla systemu, czyniąc szkody, lecz nie GlaryUtillites. Gdyby tak było, to bym o tym napisał na forum i samego modera systemu. Pozdrawiam Groszek1962, LAGUNA, srom-otnik i 1 inny lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 4 Marca Zgłoś Opublikowano 4 Marca W dniu 2.03.2026 o 19:56, leven napisał(a): 1. unistaler 2. diskcleaner 3. registrycleaner Nie powodują żadnych problemów. Jeszcze na wersji 23h2z 2024r. uzywam w/w i paru innych ,wszystko działa i nie powoduje żadnego konfliktu. Natomiast uwaga na CCleeaner potrafi uśpić aplikację. (może to tylko u mnie)ale tak się działo. Bardzo fajnie się też sprawdza Wise Program Uninstaller jest bezpłatnym oprogramowaniem przeznaczonym do bezpiecznego usuwania programów z systemu Windows. Natomiast czyścik Autora moim zdaniem jest w zupełności wystarczający. srom-otnik, FILAGOL i Groszek1962 lubią to Cytuj
gumish93 Opublikowano 10 Marca Zgłoś Opublikowano 10 Marca Jak podmienić na klasyczny notepad/notepad2 w tym modzie :D. Nie pomaga ręczne podmienienie notatnika np z 7 i wrzucenie Notepad2pl do system32 ... Na 10 z twojej wersji śmiga. Ale tutaj już nie . Próbowałem nie jednego klucza rejestru i nie działa. Cytuj
darko10 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca Na pulpicie, po instalacji systemu masz folder TUNING, w nim folder INSTALKI, a w nim folder Notatnik. Oba skrypty do notatnika działają. Cytuj
stens Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca 13 godzin temu, gumish93 napisał(a): Jak podmienić na klasyczny notepad/notepad2 Ściągnij sobie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i ustaw jako domyślny program do otwierania plików .txt Cytuj
srom-otnik Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca Do pobrania wersja eksperymentalna - środkowy link na pierwszej stronie wątku. Nie oczekujcie cudów - to PRO a nie IOT LTSC, więc zmulenie wpisane w naturę. Wszystkie tweaki, skrypty są 1:1 przeniesione z IoT-ki, co nie gwarantuje takiego samego komfortu użytkowania. Zmiany względem wydania z dnia 27.01.26: - kosmetyczne korekty w skryptach, tweakach (mam nadzieję, że korzystne lub przynajmniej nieszkodliwe - okaże się w testach); - zmieniłem kolejność kluczowych ustawień poinstalacyjnych - najpierw pytanie o kasację Defendera, a później o kompresję. Ten zabieg ma za zadanie zdążyć z jego usunięciem, zanim działający Defender dobierze się do skryptów i je usunie/zablokuje. - wymieniłem WinaeroTweaker na najnowszy, nie blokowany przez Windows Defender; - wymieniłem instalkę 7zipa na najnowszą, - działa w pełni aktualizacja Windows Update, nawet po skasowaniu Defendera. Jak wyłapiecie jakieś bugi, które mam nadzieję usunę - to oczywiście wydam kolejny build. To jak na razie wersja kandydująca do podmiany za tą obecnie dostępną z 27 stycznia. stens, Chopek, starcraft2fan i 3 innych lubią to Cytuj
FILAGOL Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca (edytowane) Dzień Dobry @srom-otnik Ja to siedzę tylko na Twoich modach 11 Pro i modach @Kocurek Jakoś sobie już nie wyobrażam pracy na zwykłej 11. Obaj Wykonujecie GENIALNĄ pracę. M$ powinien Was zatrudnić z pocałowaniem dłoni Panowie. Pozdrawiam Edytowane 14 Marca przez FILAGOL Literówka, nic nowego 😀, autokorekta androida ponoć wie lepiej Kocurek i srom-otnik lubią to Cytuj
iskier Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca 14 minut temu, FILAGOL napisał(a): Dzień Dobry @srom-otnik Ja to siedzę tylko na Twoich modach 11 Pro i modach @Kocurek Jakoś sobie już nie wyobrażam pracy na zwykłej 11. Obaj Wykonujecie GENIALNĄ pracę. M$ powinien Was zatrudnić z pomalowaniem dłoni Panowie. Pozdrawiam A po co im POMALOWANE dłonie? Cytuj
FILAGOL Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca Hej @iskier Kurcze!! Autokorekta. Już poprawiam. Dziękuję za wyłapanie błędu Pozdrawiam Cytuj
stens Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca 4 godziny temu, srom-otnik napisał(a): najpierw pytanie o kasację Defendera, a później o kompresję. Ale nadal defender jest szybszy. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 14 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 14 Marca 27 minut temu, stens napisał(a): Ale nadal defender jest szybszy. I mnie nie jest - jeszcze ani raz mi nie zablokował skryptu, ani na VM, ani na komputerach fizycznych Cytuj
podlos Opublikowano 14 Marca Zgłoś Opublikowano 14 Marca 14.03.2026 na 3 innych hostach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66, srom-otnik i FILAGOL lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca Hejka, ktoś już testował nowe Pro lub IoT LTSC? Interesuje mnie tylko, czy nie jest gorzej niż we wcześniejszym wydaniu, czy są jakieś nowe bugi, spadek responsywności? Cytuj
Chopek Opublikowano 15 Marca Zgłoś Opublikowano 15 Marca 10 godzin temu, srom-otnik napisał(a): Hejka, ktoś już testował nowe Pro lub IoT LTSC? Interesuje mnie tylko, czy nie jest gorzej niż we wcześniejszym wydaniu, czy są jakieś nowe bugi, spadek responsywności? Witam, mam zapytanie dlaczego znika ta funkcja zaznaczona kolorem żółtym to znaczy Organizuj - Układ - Pasek menu po aktualizacji systemu. Zainstalowałem wersję PRO z dnia 14.03.26 według mnie system jest ok. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] FILAGOL lubi to Cytuj
u4r Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca chętrnie przetestuje to na mym truposzu z c2q i dyskami twardymi a dokładnie to c2q q8200 4gb ddr2 1 hdd 7200rpm 320gb a 2 500gb 5400 integra gpu Cytuj
aorz Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca Niestety wersja z 14.03.2026 ma problem z Czyszczeniem punkt 1 nawet gdy wyłączymy Defender zawiesza się bez komunikatu na oknie cmd. Czy coś trzeba zmienić bo nie wiadomo czy działa czy nie ten punkt czyszczenia. W wersji bez Defendera jest moim zdaniem OK. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca Wystarczy kliknąć ENTER ale faktycznie, trzeba to zmienić. Defender robi zamieszanie 9 godzin temu, Chopek napisał(a): Witam, mam zapytanie dlaczego znika ta funkcja zaznaczona kolorem żółtym to znaczy Organizuj - Układ - Pasek menu po aktualizacji systemu. Zainstalowałem wersję PRO z dnia 14.03.26 według mnie system jest ok. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzięki za zgłoszenie- nie widziałem tego buga, sprawdzę Cytuj
aorz Opublikowano 16 Marca Zgłoś Opublikowano 16 Marca Dziękuję za, jak zwykle błyskawiczną i skuteczną poradę, tak wystarczy kliknąć ENTER i Czyszczenie się poprawnie robi. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca Godzinę temu, aorz napisał(a): Dziękuję za, jak zwykle błyskawiczną i skuteczną poradę, tak wystarczy kliknąć ENTER i Czyszczenie się poprawnie robi. No ale tak nie powinno być, Defender trzyma pomimo wylaczeniango skrypt zablokowany. Muszę to ogarnąć JanKo66 lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 16 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 12 godzin temu, Chopek napisał(a): Witam, mam zapytanie dlaczego znika ta funkcja zaznaczona kolorem żółtym to znaczy Organizuj - Układ - Pasek menu po aktualizacji systemu. Zainstalowałem wersję PRO z dnia 14.03.26 według mnie system jest ok. Pozdrawiam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Faktycznie - aktualizacja to spaprała, przed nią było ok. M$ nie lubi moich modów FILAGOL, JanKo66 i swiniarobert69 lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi