Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cze,  używam moda (sprzed roku) i nie aktualizuję z powodu działającej SAMBY. Na innym kompie mam wersję "pełną po aktualizacjach" i tam SAMBA nie chodzi mimo wpisywania zmian w rejestrze (wszystko co w necie wpisałem i nie funguje) . Mam pytanie, czy może ktoś sprawdzić (o ile używa SAMBY), czy ta wersja widzi udostępnione dyski w otoczeniu sieciowym? Z góry dzięki....

Opublikowano
29 minut temu, tymol napisał(a):

@srom-otnik Niestety lutowa aktualizacja nie weszła:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Profil lekki, wykonane czyszczenie -> naprawa WU.
Świeży system, wersja polska z 27.01.26.

oj tam, to się zrobi nowe iso 😗
- ale na razie kompletnie nie mam czasu, od 2 tygodni nie dotknąłem się kompa, poza tym co przygotowuję do pracy zawodowej - raporty, analizy, prognozy, słupki 🤮

Opublikowano
32 minuty temu, srom-otnik napisał(a):

oj tam, to się zrobi nowe iso 😗
- ale na razie kompletnie nie mam czasu, od 2 tygodni nie dotknąłem się kompa, poza tym co przygotowuję do pracy zawodowej - raporty, analizy, prognozy, słupki 🤮

Spokojnie, ja tylko raportuję żebyś wiedział.

@srom-otnikA z innej beczki: mam problem z dodaniem passkey do windows hello, otrzymuję komunikat "Error: NotAllowedError: The operation either timed out or was not allowed", wygląda jakby czegoś brakowało. W ustawieniach -> prywatność i zabezpieczenie -> klucze dostępu widzę, że chrome próbuje uzyskać dostęp, natomiast w "zezwalaj aplikacjom na tworzenie i używanie kluczy dostępu" nie mam żadnej aplikacji. Sprawdzone również na profilu lekkim.

srom-otnik lubi to
Opublikowano

Srom-otnik na Dell E6420 z i5-2520M (nie ma USB 3.0) aktualizacja poszła wcześniej 7705 i teraz 7840 (wersja z defenderem), instalowałem 17.01 to mam iso 25H2 Pro oprócz 27.01 wersję z 08.01 o to ta powinna być na tym dellu:

image.png.e22e56800060f020acdc72f9e0da1df0.png

ale na Ryzen 5700G tydzień temu zainstalowałem tą wersję z 08.01 z defenderem i tu już aktualizacja 7705 i 7840 nie poszła (chciałem sprawdzić czy to coś z iso 27.01 nie tak), nie wiem czemu na tym dell idą te aktualizacje bez problemu ... oczywiście profil lekki tak jak domyślnie (wyłączam tylko hibernację i daję F8 tryb awaryjny). Czy jest ktoś komu aktualizacje poszły czy wszyscy mają problem?

Opublikowano

Może ta rada pomoże wam przy tych nowych aktualizacjach:
Otóż w okienku Windows Update był komunikat, że system już zainstalował aktualizacje i wymaga restartu. Jednak w Menadżerze zadań zobaczyłem, że jakiś proces związany z aktualizacją nadal działa. Pomyślałem sobie, że poczekam. Trwało to dobre pół godziny. Na drugim, starszym komputerze, nawet dłużej. Kiedy ten proces ucichł i komputer odpoczywał dopiero wtedy zrobiłem restart. Efekt - najnowsze aktualizacje na obu komputerach (na ten moment 7840). Oczywiście, nie wiem czy ta porada zadziała u wszystkich. Dajcie znać.

Edit: Moja "porada" nie zadziałała u mnie samego na najnowszej wersji modyfikacji z 27 stycznia 2026. Tu nic nie pomaga.

Jest jeszcze jedna rzecz związana z aktualizacjami. Chodzi mi o Outlooka którego nie lubię i nie używam, lecz ten na siłę się instalował przy aktualizacjach. Zapisałem sobie taką instrukcję. Sprawdziłem i faktycznie mam z nim spokój.

@srom-otnik może warto by było dodać te wpisy do nowej wersji modyfikacji?

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=
Jak trwale usunąć Outlook z Windows?
Microsoft podzielił się metodą na trwałą deinstalację komponentu Outlook z systemów Windows 11 i Windows 10. Skorzystanie z menu dodaj i usuń programy nie jest dostatecznie skuteczne. Trzeba natomiast skorzystać z Windows PowerShell w trybie administratora, gdzie wpisać należy komendę:

Remove-AppxProvisionedPackage -AllUsers -Online -PackageName (Get-AppxPackage Microsoft.OutlookForWindows).PackageFullName

Po tej komendzie Outlook zniknął z Menu Start.

W dalszej kolejności należy dodać do rejestru następującą wartość:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsUpdate\Orchestrator\UScheduler_Oobe\OutlookUpdate

Pozostanie już tylko dodanie ustawienia REG_SZ o nazwie 
BlockedOobeUpdaters
z wartością:
[„MS_Outlook”]
To sprawi, że Outlook nie powróci po usunięciu z kolejnymi aktualizacjami.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=

Opublikowano

witam

dla autora systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

fajnie by było jakby w ISO Pro Lite byłby też Home Lite nie dla mnie ale dla tych co mają Home i licencje by mogli skorzystać z twojego produktu

lemonic i Rex Rexus lubią to
Opublikowano

Zajedziecie "chłopinę", a jego Małżonka nas powiesi za...

nowa wersja będzie, jak będzie, czyli kiedyś tam... cierpliwy zawsze nagrodzony.

System śmiga bardzo dobrze, zero problemów.

Jestem bardzo zadowolony.

Na jednym laptopie mam System @srom-otnik, a na drugim mam system @Kocurek

Oba systemy godne polecenia szybkie stabilne zero problemów.

(Małżonka korzysta z systemu @Kocurek, a ja z systemu @srom-otnik).

Opublikowano

PR74  -  Sprubój  przeszukać forum Winclub, bo o ile pamiętam ktoś opisywał z namiarami na linki ja dodać zmianę w ISO by był Home. Choć nie wiem czy w tym MODzie zadziała

Metoda: Edycja pliku ei.cfg (najskuteczniejsza)
Przygotuj nośnik: Pobrań obraz ISO systemu Windows 11 i nagraj go na pendrive (np. za pomocą programu Rufus).
Otwórz folder z plikami: Otwórz zawartość pendrive'a (lub zamontowany obraz ISO) i przejdź do folderu sources.
Utwórz/Edytuj plik ei.cfg:
Jeśli w folderze sources istnieje plik ei.cfg, otwórz go w notatniku.
Jeśli go nie ma, utwórz nowy plik tekstowy i nazwij go ei.cfg (upewnij się, że rozszerzenie to .cfg, a nie .cfg.txt).
Wpisz odpowiednią treść: Wpisz poniższe linie, aby zmusić instalator do wyświetlenia ekranu wyboru:
ini
[Channel]
_Default
[VL]
0
Zapisz i zainstaluj: Zapisz plik. Podczas uruchamiania instalacji z tego nośnika, instalator powinien poprosić o wybór wersji systemu Windows 11.

Pozdrawiam

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Witam wszystkich.

Już od jakiegoś czasu używam program iTubeGo do pobierania różnych materiałów z YouTube. 

Problem mój jest taki, że wcześniej w poprzedniej wersji Windowsa czyli Win JG11 25H2 Pro Lite z dnia 08.01.26 

mogłem pobierać materiały z automatycznym tłumaczeniem na Polski, których na YT jest coraz więcej.

Niestety w tej aktualnej wersji Windowsa filmik na YT pomimo że jest z tłumaczem, a pobiera się z językiem domyślnym czyli angielskim.

Windowsa zaktualizowałem i dalej to samo. Szkoda by było bo mod rakieta.

Jeżeli ktoś coś podobnego z YT już przerabiał to proszę o pomoc, lub jakieś inne sugestie w tej sprawie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano
25 minut temu, papcio chmiel napisał(a):

Witam wszystkich.

Już od jakiegoś czasu używam program iTubeGo do pobierania różnych materiałów z YouTube. 

Problem mój jest taki, że wcześniej w poprzedniej wersji Windowsa czyli Win JG11 25H2 Pro Lite z dnia 08.01.26 

mogłem pobierać materiały z automatycznym tłumaczeniem na Polski, których na YT jest coraz więcej.

Niestety w tej aktualnej wersji Windowsa filmik na YT pomimo że jest z tłumaczem, a pobiera się z językiem domyślnym czyli angielskim.

Windowsa zaktualizowałem i dalej to samo. Szkoda by było bo mod rakieta.

Jeżeli ktoś coś podobnego z YT już przerabiał to proszę o pomoc, lub jakieś inne sugestie w tej sprawie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam,  iTubeGo z jakiej wersji korzystasz

Opublikowano
14 minut temu, Chopek napisał(a):

Witam,  iTubeGo z jakiej wersji korzystasz

Cały czas z wersji Portable:

- Na początku iTubeGo YouTube Downloader v.10.8.2, i po kolei -  v.10.12.0 i ostatnio - v.10.13.0.

Za każdym razem to samo, przy oglądaniu YT polski jest, po pobraniu tylko angielski.

Opublikowano
3 minuty temu, Chopek napisał(a):

Odpaliłem Win JG11 25H2 Pro Lite z dnia 08.01.26  na wirtualnym dysku i też pobiera iTubeGo YouTube Downloader w języku angielskim

Dziwne. Zachodzę w głowę co może jeszcze instalowałem do systemu że pobierało mi nawet playlisty z polskim jeśli był automat PL.

W tygodniu jak znajdę czas to zainstaluję wcześniejszą wersję (całe szczęście że mam obraz🙃). Jak będzie jakiś sukces to się pochwalę.

Dzięki.

Opublikowano

Witam. Zainstalowałem  dzisiaj około 12.00 w południe system Win JG11 25H2 Pro Lite  i wszystko śmiga, jak ta lala. Jedynie system nie potrafi zainstalować aktualizacji:  Aktualizacja zabezpieczeń (KB5077181) (26200.7840) Za każdym podejściem jest błąd: Brakuje niektórych plików aktualizacji lub wystąpiły z nimi problemy. Spróbujemy później pobrać tę aktualizację ponownie. Kod błędu: (0x80073712)  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Help !!  🥺

Opublikowano
1 minutę temu, leven napisał(a):

Witam. Zainstalowałem  dzisiaj około 12.00 w południe system Win JG11 25H2 Pro Lite  i wszystko śmiga, jak ta lala. Jedynie system nie potrafi zainstalować aktualizacji:  Aktualizacja zabezpieczeń (KB5077181) (26200.7840) Za każdym podejściem jest błąd: Brakuje niektórych plików aktualizacji lub wystąpiły z nimi problemy. Spróbujemy później pobrać tę aktualizację ponownie. Kod błędu: (0x80073712)  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Help !!  🥺

Będzie kiedyś nowe iso

stens lubi to
Opublikowano
W dniu 14.02.2026 o 14:40, PR74 napisał(a):

witam

dla autora systemu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

fajnie by było jakby w ISO Pro Lite byłby też Home Lite nie dla mnie ale dla tych co mają Home i licencje by mogli skorzystać z twojego produktu

I jak udało Ci się zainstalować Home ?

Opublikowano

Witam Wszystkich, Napiszę Krótko Te MODy TO MIÓD i POEZJA DLA NASZYCH KOMPIKÓW PC czy LAPKI 👍👏🤠

Trudno mi czasami zgodzić się z niektórymi wpisami, no cóż to tylko .......... !  Zawsze pisałem Szanowni Państwo To TYKO PECETY !!! Mogą być niemal dwa identyczne, na takich samych podzespołach różnić je będzie tylko data zakupu, nr. serii podzespołów itp, i mamy to co mamy 

czyli dwa zachowania kompa i każde może być inne. Taki urok Komputerów z Windowsami

Mój przykład choćby z pracy JG 25H2 Pro zainstalowany Grudzień ubiegłego roku, i jeszcze dodam że pracuje w wersji ToGo no i  -- HULA I HULA, RZADNYCH ZGRZYTÓW, PEŁNE POBIERANIE AKTUALIZACJI, STABILNA SZYBKA I SPOKOJNA PRACA 👏👏👍 Dla NASZEGO srom-otnik MISTRZA

oby tak dalej. Ja DZIĘKUJE i POZDRAWIAM 👍🤠

Życzę Pomyślności, Pomysłów coraz to Lepszych no i ZDRÓWKA :cheers:

srom-otnik lubi to
Opublikowano
W dniu 21.02.2026 o 00:11, kargulec12 napisał(a):

Ktoś może mi wrzucić ten plik? Antywirus usunął i nie mogę skorzystać z panelu Performance 😕

Czekam na pomoc, z góry dzięki ;)

Opublikowano
W dniu 21.02.2026 o 00:11, kargulec12 napisał(a):

Ktoś może mi wrzucić ten plik? Antywirus usunął i nie mogę skorzystać z panelu Performance 😕

Sam to możesz zrobić:

1. Zamontuj obraz iso z systemem

2. Wejdź do folderu Sources i skopiuj plik install.esd bezpośrednio na dysk C

4. W tym samym miejscu, bezpośrednio na dysku C stwórz folder o nazwie "Install"

3. Uruchom jako admin CMD

4. Wklej: dism /Apply-Image /ImageFile:C:\install.esd /Index:1 /ApplyDir:C:\Install

5. Po wypakowaniu plik masz w C:\Install\Windows\System\Config\PF.vbs

6. Może być potem problem z usunięciem całego folderu Install - możesz to skutecznie zrobić tym: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

FILAGOL i Miodek lubią to
Opublikowano
W dniu 25.11.2025 o 22:04, FILAGOL napisał(a):

Dobry Wieczór @Robak82

Bardzo przydatna skarbnica.

Zwłaszcza dla takich osób jak ja, kolekcjonujcych systemy operacyjne Microsoft.

Pozdrawiam 

Witaj na pokładzie ja też zbieram ISO  różnych windowsów  od 1995r.