Jump to content

Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?  

124 members have voted

1. 1. Który wygląd systemu został przez Ciebie wybrany?

• Mystic Jungle
      62
    • Standard
      62

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, Kalafiorek X napisał(a):

w sumie to nie słyszałem o tym Windows Essentials 2012 chodzi trochę się interesuje windows itp 

Ja też nie - zestaw odkryłem przypadkowo, jak znajomy - starszy Pan, który mógłby uchodzić za mojego dziadka - gdy mu w drodze wyjątku złożyłem komputer i wgrałem Windows 8 ówcześnie - upomniał się i pokazał mi, że na Windows 7 miał "taki fajny zestaw narzędzi do poprawiania grafiki", a na tym nowym systemie nie było - i tak odkryłem, że miał to wgrane - fajnie się tym pobawić chociaż dla samej frajdy, że w 2025 działa :)

Groszek1962 likes this
Posted
44 minuty temu, Groszek1962 napisał(a):

.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Popieram Twój pomysł i jak zawsze kibicuje. Az swej strony dodam że stare a może być piękne, czyż to nie prawda ?A zwrucę się do Kalfiorek X może warto spróbować i Samemu ocenić. Może warto. 👍🙂🙂🙂

no pewnie że się sprawdzi 😜 

Kocurek and Groszek1962 like this
Posted
10 godzin temu, Mr.T napisał(a):

A czy ta Galeria to nie to samo co aplikacja Zdjęcia w Win 10 i 11?

Galeria jest oparta na klasycznym interfejsie, do którego mam sentyment. Zdjęcia Microsoft to już Metro UI.

12 godzin temu, Kalafiorek X napisał(a):

co robi ten zestaw o zdjęć to jakaś przeglądarka fotografii 

edycji ? 

Określiłbym to jako starszą wersję Przeglądarki fotografii Windows, która dodatkowo pozwala edytować w ograniczonym zakresie zdjęcia i je porządkować.

Ja tę zabawę traktuję jako okazję do nauki - być może w przyszłości coś jeszcze zmodyfikuję albo kogoś zainspiruję tymi drobnostkami do zainteresowania się inżynierią wsteczną (reverse engineering ang.).

A może i jakiś entuzjasta dołączy się, który coś w tym kierunku potrafi i swoim doświadczeniem dołoży cegiełkę :)

Można bez czekania na mnie wypróbować oficjalny instalator od Microsoft tego zestawu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bawię się, bo dodawać 134 MB śmieci nie bardzo mi pasuje do katalogu "Dodatki".

Pisząc śmieci mam na myśli pradawną wersję aplikacji OneDrive czy Messengers.

Writera nie testowałem 😜

[Dodano]

Ok zainstalowałem z ciekawości... myślałem, że to jakaś odmiana WordPada - jednak śmieć:

4ZGZWJP.pngAxr3Tfl.png

10 godzin temu, Groszek1962 napisał(a):

Coś koło tego ale nie do końca to samo

🙂🙂🙂

Otototototo.

Wrzucam wersję, jaką planuję dołączyć do katalogu Dodatki.

Plik instalacyjny został przygotowany z myślą o wydaniach LTSC TC, które mają preinstalowane niezbędne składniki systemowe, takie jak biblioteki Visual C++. Na innych systemach może pojawić się komunikat o błędzie:

Bo6zvkA.png

Takie błędy na "obcych" systemach nie powinny być zaskoczeniem i nie zamierzam ich korygować - od tego jest pełny, oficjalny instalator.

Rozmiar trochę większy niż zakładałem: 37,5MB.

Po instalacji powinna pojawić się w systemie Galeria fotografii oraz Movie Maker:

9PSEACo.png

W Dodaj/Usuń Programy pozycja nazywa się: Podstawowe programy Windows 2012.

G2mtNBd.png

Co bardziej ambitny może porównać jak działa Galeria fotografii po instalacji z oryginalnego instalatora, a jak po mojej.

Groszek1962 and stens like this
Posted
17 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję za zainteresowanie. Jeszcze nie ruszyły. Zanim do tego przejdę chcę zaktualizować Windows 11 LTSC TC o najnowsze aktualizacje oraz o skorygowany dodatek obliczający sumę kontrolną i mimo braku odzewu - pracuję nad prototypem własnego instalatora Windows Essentials 2012, który chcę docelowo umieścić w katalogu Dodatki - oczywiście Windows 7 oraz Windows 10 również go wtedy otrzymałby:

Pomimo niewielkiego zainteresowania, mam nadzieję, że znajdzie się choć jedna osoba, która ucieszy się z możliwości korzystania z Galerii fotografii.

Traktuję to jako wyzwanie dla siebie – bardziej jako ciekawostkę niż realną potrzebę. To jedna z tych rzeczy, o które nikt nie prosił i których nikt nie oczekiwał, ale mimo to powstaje.

Bo wiem, że jeśli ja tego nie zrobię, to nikt tego nie zrobi.

Znam niewiele osób, które potrafiłyby się za coś takiego zabrać, a jeśli już – to zwykle tylko prychną i stwierdzą, że nie będą marnować czasu na takie „pierdoły” pro bono.

Zawsze lubiłem przywracać do życia stare oprogramowanie. Żałuję jedynie, że nie mam dość wiedzy i umiejętności, by napisać własne sterowniki dla kart NVIDIA RTX 4090 (i nowszych) pod Windows 7 – bo na pewno bym to zrobił, gdybym tylko potrafił.

Być może w zasięgu możliwości byłoby trafić tutaj na studenta szukającego tematu na pracę magisterską, który wspólnie ze mną stworzyłby kodek WIC dla formatu GIF, przywracający odtwarzanie animowanych plików GIF w Przeglądarce fotografii systemu Windows – funkcji, która działała na Windows XP, a później z jakiegoś powodu została przez Microsoft usunięta (pozostawiając jedynie wyświetlanie pierwszej klatki animacji).

Obecnie istnieje kilka obejść, ale większość z nich jest tak prymitywna i niedopracowana, że nie ma większego sensu ich używać, np.:

Mirror na wypadek, gdyby autor usunął repozytorium:

Tutaj dyskusja o animowanych gifach w języku angielskim:

Mogę potestowac, ale obecnie siedzę na W10 Enterprise IoT LTSC 2021, to chyba nie kłopot?

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, Kosiara napisał(a):

Mogę potestowac, ale obecnie siedzę na W10 Enterprise IoT LTSC 2021, to chyba nie kłopot?

Daj znać jak wyniki testu 😊

Posted

Jest jeden plik do weryfikacji:

Zainstalować, zobaczyć czy działa.

Tutaj oryginalny instalator od Microsoftu ze śmieciami:

Test polega na zainstalowaniu i sprawdzeniu czy się uruchamia i poużywania.

Ot pobawić się, pośmiać się, usunąć i zainstalować coś lepszego :)

Groszek1962 likes this
Posted

Witam. Kocurek No więc tak aplikacja jako plik do weryfikacji - Windows-Essentials-2012-Setup.exe: to po pierwsze przy pobraniu problem z weryfikacją bezpieczeństwa następujący komunikat - 

To jest plik wykonywalny, który może uszkodzić komputer.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (38M)

Po drugie po pobraniu, próba instalacji i załączam fotkę:

A komunikat mniej więcej brzmi tak :po przetłumaczeniu na Nasze : Aplikacja nie była w stanie załadować wymaganego komponentu maszyny wirtualnej. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z wydawcą tej aplikacji. No i nic....

Ale apka w oryginale czyli 

Instaluje się bez problemu, i powiem więcej od dnia kiedy ten temat się ukazał mam zainstalowane obie apki i jest spoko _ działają bez zarzutu. Fajnie przypomnieć Sobie dawne czasy windy. 👍🙂🙂🙂

Pozdrawiam, też myślę i czekam na kolejnego MODa już z nowinkami. Bo dotychczasowe są SUPCIO, HULAJĄ aż MIŁO patrzeć i pracować

POZDRAWIAM 👍🙂🙂🙂

Kocurek likes this
Posted
Godzinę temu, Groszek1962 napisał(a):

Witam. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No więc tak aplikacja jako plik do weryfikacji - Windows-Essentials-2012-Setup.exe: to po pierwsze przy pobraniu problem z weryfikacją bezpieczeństwa następujący komunikat

Dziękuję za wiadomość ! ^^

Komunikat:

k1381DE.png

Oznacza, że usługa Google Drive na którą został wrzucony plik nie skanuje plików większych niż 25 MB pod kątem wirusów - więc nie może potwierdzić ani zaprzeczyć, że plik jest bezpieczny.

Moje pliki są opatrzone podpisem cyfrowym, który można zweryfikować w zakładce Właściwości -> Podpisy cyfrowe:

mQkDdhO.png

Jeżeli pojawia się komunikat:
„Podpis cyfrowy jest w porządku”,

oznacza to, że plik pochodzi ode mnie i nie został zmodyfikowany przez osoby trzecie.

Wspominam o tym, ponieważ złożenie cyfrowego podpisu umożliwia samodzielne sprawdzenie, czy zawartość pliku nie została w jakikolwiek sposób zmieniona przez osoby trzecie, programy albo uszkodzony dysk.

Pozostałe kwestie opierają się na zaufaniu – ja podpisuję się pod swoimi pracami imieniem i nazwiskiem.

Działam aktywnie w sieci od około 2008 roku i do tej pory nie zdarzyła się sytuacja, w której plik podpisany przeze mnie zawierałby wirusy.

Niemniej jednak zawsze zachęcam do kontrolowania moich prac, ponieważ nawet najlepsi zaliczali potknięcia.

Godzinę temu, Groszek1962 napisał(a):

A komunikat mniej więcej brzmi tak :po przetłumaczeniu na Nasze : Aplikacja nie była w stanie załadować wymaganego komponentu maszyny wirtualnej. Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z wydawcą tej aplikacji. No i nic....

W przyszłości pojawi się zaktualizowana wersja, w której naprawię ten błąd, na ten czas sugeruję instalację najnowszej, czerwcowej aktualizacji z Windows Update: KB5058499 oraz upewnieniu się, że wyłączona jest opcja Izolacja rdzenia -> Integralność pamięci.

Ew. cóż... zainstalowanie aplikacji z oficjalnego instalatora Microsoft :)

Groszek1962 likes this
Posted

A więc sorry nie chodziło mi że googl tak odpowiada !!! tylko moja wina, miałem dopisać  że ciekawostka dość długo myśli i nim pobierze zajmuje to około 3 min nim pobiorę, ale pobiera jest OK - czyż nie dziwne ?, i nie chodzi mi że pliki od Ciebie - be - 🙂 nawet bym nie śmiał tak sądzić jest wszystko SPOKO CZYŚCIUTKO itd itp..........👍👍👍🙂🙂🙂

No i fakt po dograniu  aktualizacji Windows Update: KB5058499 instalka bez problemów. Sorry moje przeoczenie gdyż mam Twego moda na dwóch dyskach niezależnych i na tym nie zwróciłem uwagi że system był o jedną aktualizację w tył. Przepraszam 🙂 dograłem i spoko.

I na pewno nie zrezygnuje z Twoich MODów, a przynajmniej na dziś nic nie wskazuje by było inaczej 👍👍👍🙂. No i jeszcze plik w dodatki jak najbardziej za, a ma 37mb a nie 124mb a tu już coś. Dodam jeszcze że pewnie znajdą się osoby które z większości plików w tym folderze wykorzysta je, jak choćby z sentymentu i przyzwyczajeń. A niezłą sztuką, wytrwaniem i wiedzą jest zrobić coś by tak grało i pasowało. BRAWO I DZIĘKI.

Pozdrawiam i polecam bo warto Systemy  HULAJĄ aż MIŁO 🙂🙂🙂

Kocurek likes this
Posted
30 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

A więc sorry nie chodziło mi że googl tak odpowiada !!! tylko moja wina, miałem dopisać  że ciekawostka dość długo myśli i nim pobierze zajmuje to około 3 min nim pobiorę, ale pobiera jest OK - czyż nie dziwne ?, i nie chodzi mi że pliki od Ciebie - be - 🙂 nawet bym nie śmiał tak sądzić jest wszystko SPOKO CZYŚCIUTKO itd itp..........👍👍👍🙂🙂🙂

Dobrze, że o tym napisałeś, bo miałem okazję przedstawić wyjaśnienia co oznacza ten komunikat - sporo osób wystraszyłby ten komunikat i ja to rozumiem i nie mam żalu - ja też miałbym obawy korzystać z rzeczy nieznanej osoby, najczęściej anonimowej.

Sprawia mi frajdę rozwijanie własnych wydań systemów - piszę w liczbie mnogiej, bo przypomnę, że w planach aktualizacja Windows 7 oraz pierwsze wydanie Windows 10, więc się nie zrażam i wrzucam swoje prace licząc, że z czasem zostanę obdarzony większym zaufaniem i rozpoznawalnością.

Fajnie jest poznać miłych i doświadczonych ludzi, z którymi można wspólnie coś fajnego zrobić dla wszystkich i zaoferować alternatywę do istniejących modów jako uzupełnienie - byłem bardzo przygnębiony, gdy zawisło nade mną widmo opuszczenia Windows 7, nie potrafiąc się przekonać do standardowego wyglądu Windows 10, 11 :)

30 minut temu, Groszek1962 napisał(a):

No i fakt po dograniu  aktualizacji Windows Update: KB5058499 instalka bez problemów. Sorry moje przeoczenie gdyż mam Twego moda na dwóch dyskach niezależnych i na tym nie zwróciłem uwagi że system był o jedną aktualizację w tył. Przepraszam 🙂 dograłem i spoko.

Cieszę się z tej informacji, bo już się zacząłem martwić, że pomimo wgrania aktualizacji KB5058499 nadal jest problem.

Kolejne wydanie obrazu .iso będzie zawierało w standardzie tę aktualizację.

Groszek1962 likes this
Posted
W dniu 7.06.2025 o 15:04, Kocurek napisał(a):

Jest jeden plik do weryfikacji:

Zainstalować, zobaczyć czy działa.

Test polega na zainstalowaniu i sprawdzeniu czy się uruchamia i poużywania.

Ot pobawić się, pośmiać się, usunąć i zainstalować coś lepszego :)

Sprawdziłem, instaluję się i działa prawidłowo.

stens and Kocurek like this
Posted
32 minuty temu, Samir90 napisał(a):

Witam mam wersje second w której nie trzeba robić aktywacji niestety dzisiaj dostałem informacje aktywuj system windows czy jest ktoś to może mi pomóc ??

Dziękuję za tę zgłoszenie.

Pokaż zrzut ekranu, chcę zobaczyć jak wygląda to powiadomienie od Microsoftu - ułatwi mi to skorygowanie przyszłego wydania.

Rozwiązaniem jest:

1. Start > Uruchom > PowerShell

2. Wpisz i zatwierdź komendę:

Cytat

irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex

Posted
9 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję za tę zgłoszenie.

Pokaż zrzut ekranu, chcę zobaczyć jak wygląda to powiadomienie od Microsoftu - ułatwi mi to skorygowanie przyszłego wydania.

Rozwiązaniem jest:

1. Start > Uruchom > PowerShell

2. Wpisz i zatwierdź komendę:

wszystko mam razem wpisać w jednym wierszu czy każdy oddzielnie??

tzn.

irm "enter"

| iex "Enter" 

jezeli tak jak tutaj napisałem to tak właśnie próbowałem i nic to nie zmieniło niestety

teraz akurat nie ma ale oczywiście na ekranie głównym Aktywuj System Windows 

Kocurek likes this
Posted
44 minuty temu, Samir90 napisał(a):

wszystko mam razem wpisać w jednym wierszu czy każdy oddzielnie??

Masz to skopiować w całości  irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex     i wkleić w okno PowerShell_a i enter . Następnie klikasz w/g poleceń 

Kocurek likes this
Posted
6 godzin temu, stens napisał(a):

Masz to skopiować w całości  irm [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] | iex     i wkleić w okno PowerShell_a i enter . Następnie klikasz w/g poleceń 

Dziękuje wszystko działa 

stens and Kocurek like this
Posted

Cześć,

Zawiadamiam, że w ciągu najbliższych dni planowane jest opublikowanie aktualizacji obrazu .iso o najnowsze aktualizacje z Windows Update i to co odnotowano w TODO.

Jak dobrze pójdzie to nawet jutro będzie nowe .iso :)

Jak wszystko będzie działało OK, to już robiłem przymiarki do Windows 10.

Windows 7 zostawię prawdopodobnie na koniec - jeszcze ostatecznej decyzji nie podjąłem, choć mam wrażenie, że większość bardziej czeka za Win10 niż za Win7 edycji The Company.

Posted
23 minuty temu, Kalafiorek X napisał(a):

popieram twórcę trzeba iść za kolejnością :) 11, 10, 8,1 ,7 itp itd az do win 95 ;pppp

Dziękuję, skomentuję jak to na dzień dzisiejszy wygląda:

• Windows 11 -> jak najbardziej
  • Windows 10 -> jak najbardziej
  • Windows 7 -> jak najbardziej

Do dyskusji - bo chciałbym poznać argumenty:

• Windows 8.1 -> w moich oczach 8.1 vs 10 to taka Vista vs 7 --> co ma Windows 8.1 czego nie mają inne systemy?
  • Vista -> uboższa wersja Windows 7 (czyt. instaluje się tylko, żeby na YouTube się pochwalić i powspominać)
  • Windows XP -> nie wiem co mógłbym zaoferować do wydaje się prawie (bo zawsze coś można poprawić) idealnego: Windows.XP.SP3.PL.9w1.IE8.WMP11.DX.NET.FINAL.FULL.Kwiecien.2014-NiKKA
  • Windows Me, 2000, 98 SE, 95, 3.1, 1.0 -> śmiech creepy Ronaldo 00:49:

Te ostatnie zostawiłbym na wyłączność najbardziej doświadczonym modderom :D

Groszek1962 likes this
Posted

@Kocurek

Cytat

Windows 8.1 -> w moich oczach 8.1 vs 10 to taka Vista vs 7 --> co ma Windows 8.1 czego nie maja inne systemy?

Ma sporo nowinek z win10, ktorych nie zawiera win7 i przy tym nie szpieguje jak win10 - cala telemetrie da sie wyciac za pomoca programu UAWUU kolegi 'm4s' (jak w win7). W przypadku win10 nie da sie tego zrobic bez powaznej ingerencji w system (jezeli wogole). Do tego win8.1 x64 bedzie mial wsparcie (nieoficjalne, ale zawsze) az do stycznia 2029 (o cale 3 lata dluzej niz win7). Przedostatnia cecha win8.1 powoduje, ze w pewnym sensie goruje on nad win10 (biorac pod uwage to, ze praktycznie oba systemy utracily juz oficjalne podstawowe wsparcie ms i pod tym wzgledem zrownaja sie w pazdzierniku - do pazdziernika pozostalo bardzo niewiele czasu) - masz system bez telemetrii i do tego nadal wspierany (nieoficjalnie). Problemem jest to, ze duza czesc swiata IT (poza ms) nie wspiera juz tego systemu - w przeciwienstwie do win10. Inna sprawa, ze zaczyna to juz tez coraz bardziej dotykac win7 (czesto gesto jak win 8.1 traci wsparcie to win7 tez).

Cytat

Windows XP -> nie wiem co mógłbym zaoferować do wydaje się prawie (bo zawsze coś można poprawić) idealnego: Windows.XP.SP3.PL.9w1.IE8.WMP11.DX.NET.FINAL.FULL.Kwiecien.2014-NiKKA

Zdaje sie, ze jest juz duzo nowsza wersja od tej 2014 NiKKA. Pojawila sie nawet tu na forum, z 2024 roku - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (wersja NiKKA nie uwzglednia nowych poprawek, wychodzily nieoficjalnie do 2019 roku).

Kocurek likes this
Posted
5 godzin temu, Kocurek napisał(a):

Dziękuję, skomentuję jak to na dzień dzisiejszy wygląda:

• Windows 11 -> jak najbardziej
  • Windows 10 -> jak najbardziej
  • Windows 7 -> jak najbardziej

Do dyskusji - bo chciałbym poznać argumenty:

• Windows 8.1 -> w moich oczach 8.1 vs 10 to taka Vista vs 7 --> co ma Windows 8.1 czego nie mają inne systemy?
  • Vista -> uboższa wersja Windows 7 (czyt. instaluje się tylko, żeby na YouTube się pochwalić i powspominać)
  • Windows XP -> nie wiem co mógłbym zaoferować do wydaje się prawie (bo zawsze coś można poprawić) idealnego: Windows.XP.SP3.PL.9w1.IE8.WMP11.DX.NET.FINAL.FULL.Kwiecien.2014-NiKKA
  • Windows Me, 2000, 98 SE, 95, 3.1, 1.0 -> śmiech creepy Ronaldo 00:49:

Te ostatnie zostawiłbym na wyłączność najbardziej doświadczonym modderom :D

krótko i na temat potrzeba powiewu świerzości z tymi obrazami, chodz po jednym egzemplarzu,  i będzie the complet saga the company ;pp

Kocurek likes this