Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Saddam punkt II.3 ostatnie wypunktowanie odnośnie winsxs i w punkcie IV.2 pierwsze zdanie, jak wół pogrubioną czcionką napisane: System można i należy aktualizować (tylko wersję Full i Lite)

A wycinek, który zacytowałeś zdaje się, że jest z instrukcji z folderu tuning? Jest ona taka sama dla każdej wersji.

Opublikowano
14 minut temu, boniek napisał(a):

@Saddam punkt II.3 ostatnie wypunktowanie odnośnie winsxs i w punkcie IV.2 pierwsze zdanie, jak wół pogrubioną czcionką napisane: System można i należy aktualizować (tylko wersję Full i Lite)

A wycinek, który zacytowałeś zdaje się, że jest z instrukcji z folderu tuning? Jest ona taka sama dla każdej wersji.

Ok, poradziłem sobie

Tak, masz rację, ale i tak poszło ręcznie :)

I nie nie jest z folderu tuning

Jest jak wół napisane...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dobrej nocy hej 👍😂

boniek lubi to
Opublikowano

Hej @srom-otnik, wielkie dzięki za ciężką pracę! W związku  tym że mam lapa z dotykiem i potrzebny jest mi tryb tabletu, przymierzam się do instalacji wersji lite. Kluczowe jest dla mnie jednak zablokowanie na sztywno aktualizacji (jak w extreme). Pytanie jak to zrobić ręcznie w lite? ostatni punkt modyfikacji extreme brzmi:

Cytat

- wyczyszczono folder WinSxS w stopniu uniemożliwiającym włączanie/wyłączanie funkcji przez panel sterowania oraz instalowanie poprawek przez Windows Update.

Pytanie jak to zrobić w wersji lite? Ewentualnie inny sposób na permanentną blokadę aktualizacji? aktualnie siedzę na Twoim W10 21H1 (swoją drogą system-niesamowita robota) i mam usunięte pliki wuaeng.dll i wuactl.exe i aktualizacje są zablokowane. Jednak kiedyś próbowałem W10 22H2 innego autorstwa i powyższe pliki mimo skasowania potrafiły się przywrócić i zrobić mi niespodziankę w postaci updatu i popsucia wszystkich modyfikacji.

Uprzedzając komentarze użytkowników w stylu "zostaw aktualizacje włączone, one są niezbędna dla bezpieczeństwa itp." - mam win10 tylko na jednym z komputerów, i to jako drugi system. Jego obecność jest wymuszona pewnymi względami , więc nie zależy mi na bezpieczeństwie ani na innych kwestiach przemawiających za aktualizacjami.

Pozdrawiam

Opublikowano

Miałem Home Full       no i włączyłem UW, nie mógł poprawki zainstalować, zresetowałem UW no i wyskoczyło

Nadpisał całego Windowsa.

kwasior500 lubi to
Opublikowano
4 godziny temu, Bartek1608 napisał(a):

Witam czy mial ktos z was taki przypadek ze nie dziala opcja wstecz np jestes  na dysku w jakims folderze i nie mozna sie cofnac do wcześniejszczego folderu ,dysku???

Jeśli chodzi o nawigację za pomocą klikania na pasku adresu, to któryś debloater skutecznie to psuje i do tej pory nie udało mi się ustalić który, ani przywrócić działania... ktoś coś?

Opublikowano
2 godziny temu, kaminskigdynia napisał(a):

Dotacja zrobiona

Dziękuje za tyle lat pracy i modowania Windowsów.

nie moge pracowac na normalnym windowskie , drazni mnie , muli ,

Wiem, dotarła i bardzo Ci DZIĘKUJĘ! 

Cieszę się, że jesteś usatysfakcjonowany.

A ja będę się starał w miarę możliwości robić coraz lepsze mody.

Następne 11stki powinny być pozbawione już obecnych niedociągnięć. 3 lata abstynencji komputerowej chyba usprawiedliwiają moje obecne drobne wpadki.

Pozdrawiam! 

Opublikowano
2 godziny temu, srom-otnik napisał(a):

Wiem, dotarła i bardzo Ci DZIĘKUJĘ! 

Cieszę się, że jesteś usatysfakcjonowany.

A ja będę się starał w miarę możliwości robić coraz lepsze mody.

Następne 11stki powinny być pozbawione już obecnych niedociągnięć. 3 lata abstynencji komputerowej chyba usprawiedliwiają moje obecne drobne wpadki.

Pozdrawiam! 

Ale 10 to masz ogarnięta do perfekcji 😎 

Opublikowano

Mam pytanie bo pierwszy raz na coś takiego natrafiłem. Chcę zainstalować ten system na laptopie gdzie jest W11 pro education ale w instalatorze jest "brak obrazów". Obraz wrzucony rufusem. Jak to ugryźć? Wyczyścić dysk diskpartem i wtedy próbować? A jeżeli dalej będzie ten problem...

Opublikowano

Kawał świetnej roboty, mistrzu Sromotniku. Zaktualizowałem z poziomu pulpitu, do wersji 24H2 I.P. A nawet bez problemu zmieniłem klucz, na zakupiony do wersji Enterprise. Mam dzięki temu wszystkie aplikacje Sromotnika w prawokliku narzędzia. Minimalny rozmiar i ciesząc się najnowszą, "luksusową",  wersją systemu?

Opublikowano
W dniu 2.08.2024 o 08:10, stens napisał(a):

Powiększ lub utwórz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A skąd mam wiedzieć jak mam ją utworzyć i jaki ma mieć rozmiar? 

Partycja teoretycznie jest. Widzi ją system, nie widzi jej program do partycjonowania...

Zobaczymy czy uda się jej nadać to "ID" żeby zaskoczyło...

Opublikowano
2 godziny temu, timothydalton3m napisał(a):

nie widzi jej program do partycjonowania

Jaki program? Utwórz programem AOMEI Partition Assistant  1GB partycję bez nazwy i litery i dalej postępuj w/g podanego linku.

Opublikowano

Mały irytujący chochlik, choć to nic wielkiego to zostawiam wskazówkę ws. poniżej:

> Wyskakujące okno "Otwórz za pomocą" dotyczące odnośnika "ms-gaming-overlay".

Przypuszczam że usunięty pakiet: Microsoft.XboxGamingOverlay

Rozwiązanie:

Wklepać i wykonując Enterem, poniższe komendy w oknie PowerShella: (Win+R > "powershell" > Enter)

Cytat

Pzdr.

kwasior500 lubi to
Opublikowano

Akurat modernizuję swój PC więc system na dniach wejdzie. Jeśli chodzi o wszelkiej maści malkontentów : korzystam z systemów Sromotnika już.. no będzie kilkanaście lat chyba, zaczynałem od XP a potem Visty jeszcze na forum Windows MX (zacne były mody Malcolma), później przeprowadziłem się na własne forum Sromotnika(po drodze było jeszcze inne forum), a potem podążyłem za jego modami na Winclub. Od lat korzystam z jego systemów i nie miałem większych problemów, jedną z ich zalet jest to, że nie trzeba się obawiać żadnego malware, spyware i innego syfu. Osobiście będę korzystał z modyfikowanych przez Sromotnika systemów tak długo jak będzie je publikował.

A jak ktoś mimo wszystko ma jakieś obawy to zawsze może ściągnąć czysty obraz, zmodyfikować instalację przy pomocy  pliku autounattend.xml który można sobie skonfigurować i wygenerować na tej stronie 

Ewentualnie można pobrać gotowy plik lub dodać do generatora własne skrypty, np. z tej strony 

Polecam też ten video-poradnik

Chociaż osobiście wolę gotowy mod Sromotnika, gdyż wkłada w swoje modyfikacje sporo pracy, integrując dodatkowe skrypty i narzędzia.

A na koniec pytanie do sromotnika : czy w tej modyfikacji Win 11 automatyczne szyfrowanie dysku bitlockerem jest wyłączone, czy też muszę je wyłączyć przy tworzeniu bootowalnego pendrive w Rufusie?

Opublikowano
6 godzin temu, Zriel napisał(a):

A na koniec pytanie do sromotnika : czy w tej modyfikacji Win 11 automatyczne szyfrowanie dysku bitlockerem jest wyłączone, czy też muszę je wyłączyć przy tworzeniu bootowalnego pendrive w Rufusie?

Hejka, nie dotykam się bitlockera w swoich wypocinach, wiec powinno to ustrojstwo działać jak M$ ustawił

Opublikowano
16 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Hejka, nie dotykam się bitlockera w swoich wypocinach, wiec powinno to ustrojstwo działać jak M$ ustawił

Chcę wyłączyć bitlocker, czy mogę to zrobić  wybierając opcję przy tworzeniu bootowalnego pendrive rufusem? Bo w opisie umieściłeś informację że wszystkie opcje przy tworzeniu instalki w rufusie muszą być odznaczone..

Edit: nvm - znalazłem jak z konsoli to wyłączyć w trakcie instalacji.

Opublikowano

Hej

Zainstalowałem na lapku pierwszy raz tą wersję i nigdzie nie widzę Narzędzi o których wszędzie mowa. Na pulpicie tylko folder TUNING 😕

Gdzie one są ?

EDIT:

juz widzę, pod prawoklikiem. Bosz.