Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.08.2024 o 10:47, stens napisał(a):

Przecież to jest normalne.🙃

Sprawdziłem na czystym Win 11 i masz rację, a na Win 10 nie ma takiego "marginesu" ale zapewne to wina tego domyślnego nowego prawokliku Win 11 - Ciekawe co MS wymyśli z Win 12

Opublikowano
2 godziny temu, krikus napisał(a):

Po instalacji wersji lite nie działa mi mikser z ikony na pasku zadań, czy ktoś wie jak to ogarnąć?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moi Drodzy testerzy, trzeba było o tym mówić 2 miesiące temu, jak powstawała wersja lite.

Bylo co najmniej 2 tysiace pobrań i cisza.

Teraz to musztarda po obiedzie 

Opublikowano
Godzinę temu, srom-otnik napisał(a):

Moi Drodzy testerzy, trzeba było o tym mówić 2 miesiące temu, jak powstawała wersja lite.

Bylo co najmniej 2 tysiace pobrań i cisza.

Teraz to musztarda po obiedzie 

Ja zainstalowałem wczoraj dopiero

W dniu 10.07.2024 o 05:50, Saddam napisał(a):

Siemka Wszystkim

Ktoś miał podobnie?🤔

Możliwe, ze problem jest błahy ale napisałem
Dodam, że wczoraj po instalce wszystko było ok, czyli 3 wyjścia do wyboru, 1.monitor, .2.słuchawki i 3. wyjście S/PDIF

@srom-otnikwidzę, że ktoś zgłaszał taki problem 10 lipca

Opublikowano

Siemka, tak ja, ale pisałem później że ok
Zaraz pogrzebie i postaram się sobie przypomnieć jak rozwiązałem problem :)))

#WindaMade-by-Sromotnik 4ever 👍!!!

Jak możesz wrzuć screen jak to wygląda u Ciebie zaraz po kliknięciu ikony "dźwięk"

Opublikowano
6 godzin temu, krikus napisał(a):

czy ktoś wie jak to ogarnąć?

Tak wiem, ściągnij sobie ze sklepu apkę "EarTrumpet" i tym to ogarniesz. W traju będzie ikonka.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Witam.

U mnie działa wszystko dobrze, ale znowu powrócił problem  brakiem wyłączaniem się ekranu w określonym czasie. To samo dotyczy wygaszacza ekranu. W czasie bezczynności nic się nie dzieje i ekran świeci w nieskończoność. Zgłaszałem wcześnie j ten problem w  wersji JG Lite ,ale nikt nie odpowiedział.

To co powyżej dzieje się po kilkukrotnym użyciu narzędzia czyszczenie  z PPM.

Jest jakiś sposób by to naprawić ?

Laptopy Lenovo B51-80,Dell Vostro 3530

Opublikowano

Wersja Pro Full, błąd przy próbie instalacji czarnych ikon - z niewiadomych przyczyn instalator nie może uzyskać dostępu do folderów systemowych (temp, system32) i instalacja się wywala. Zainstalowane na Cc z Ryzen 7 5700X i 32GB RAM na płycie głównej Asus B550 Prime Plus. Pomogló doinstalowanie skryptu "take ownership" do menu kontekstowego PPM i przejęcie na własność oraz podmiana plików (notabene tego skryptu w menu PPM mi w sumie brakowało - zawsze w modyfikacjach Sromotnika był).

Co ciekawe instalowałem system na swoim PC o podobnej konfiguracji (Ryzen 5700X3D, 32GB RAM, MSI B550 Tomahawk) i tego problemu nie miałem. 

Opublikowano

Siemka ALL

Ja co prawda lapka już dawno nie miałem w rękach ale z tego co wiem problem mogą powodować sterowniki, a raczej ich brak
U mnie na Lenovo G50-45 po instalacji Win JG10 x64 21H1 nie było problemu, ale pamiętam że raz miałem "czysta" windę 10 x64 i trzeba było stery ze strony producenta pobrać (wszystkie jak leci) i instalować
Któryś z nich odpowiadał za "zarządzanie energią"

W dniu 1.09.2024 o 21:28, kama1511 napisał(a):

Witam.

U mnie działa wszystko dobrze, ale znowu powrócił problem  brakiem wyłączaniem się ekranu w określonym czasie. To samo dotyczy wygaszacza ekranu. W czasie bezczynności nic się nie dzieje i ekran świeci w nieskończoność. Zgłaszałem wcześnie j ten problem w  wersji JG Lite ,ale nikt nie odpowiedział.

To co powyżej dzieje się po kilkukrotnym użyciu narzędzia czyszczenie  z PPM.

Jest jakiś sposób by to naprawić ?

Laptopy Lenovo B51-80,Dell Vostro 3530

kama1511 lubi to
Opublikowano

Niestety ,zgłaszałem problem z brakiem wyłączenia się ekranu w określone czasie. Nie znalazło to żadnego zainteresowania.

Jedynie Napromieniowany,wspierał mnie dzielnie.

Problem polega na tym że ,po jakimś czasie po instalacji Windowsów od SROM-otnika(wszystkie  "jedenastki" w wersji lite i extreme), przestają  wyłączać i wygaszać ekran laptopa.Nie pomaga zmiana ustawień zasilania, sterowników itp.

Pomaga jedynie na czas krótkotrwały...chwilowe przejście na zasilanie bateryjne.

Aktualnie testuję Win JG 23H2 Pro v full,(Dell) gdzie w/w problem nie istnieje.

Na PC z"blachy" tez nie stwierdziłem takich problemów.Tylko laptopy.

My config:

MOBILE: Lenovo™ B51-80 (2017)
OS: Windows 11 Pro CPU: I5 6200U™ 2,30 GHz, GPU Intel HD , RAM: 16GB 3 SSD: Crucial CT 256,
MOBILE: DELL Vostro 15 3530
OS: Windows 11 Pro  i5-1335U 15.6"FHD 16GB SSD512 .10/12 Core. 16 GB RAM DDR 4.
SSD  NVME 512 GB. Inter Iris XE; display :15,6” IPS
PC: OS: Windows 11 Pro CPU:  AMD_Phenom II_x6_1100T 3,300 GHz Asus Sabertooth 990fx  r2.0;
 16 GB RAM 4x4 Kingston, AMD Radeon HD 6900 1 GB.
SSD,NVM Express 256 GB  WDC 256 gb;WDC  WD 10 ezex 1gb; HDD Seagate  ST 1000.
SMARTPHONE: Xiaomi Poco f2 Pro Snapdragon865 8 Core 6  GB RAM/128 GB.

Było by dobrze aby Twórca tych modów czyli SROM-otnik,wypowiedzał się w tej sprawie.

Nie wierzę  Drodzy Testerzy by nikt się nie spotkał z w/w problemem.

Opublikowano
Godzinę temu, kama1511 napisał(a):

Niestety ,zgłaszałem problem z brakiem wyłączenia się ekranu w określone czasie. Nie znalazło to żadnego zainteresowania.

Problem polega na tym że ,po jakimś czasie po instalacji Windowsów od SROM-otnika(wszystkie  "jedenastki" w wersji lite i extreme), przestają  wyłączać i wygaszać ekran laptopa.Nie pomaga zmiana ustawień zasilania, sterowników itp.

Pomaga jedynie na czas krótkotrwały...chwilowe przejście na zasilanie bateryjne.

My config:

OS: Windows 11 Pro CPU: I5 6200U™ 2,30 GHz, GPU Intel HD , RAM: 16GB 3 SSD: Crucial CT 256,
PC: OS: Windows 11 Pro CPU:  AMD_Phenom II_x6_1100T 3,300 GHz Asus Sabertooth 990fx  r2.0;

Było by dobrze aby Twórca tych modów czyli SROM-otnik,wypowiedzał się w tej sprawie.

Nie wypowiem się, ponieważ nie mam w tym momencie zainstalowanego na swoich kompach żadnego JG11, pracuję na LTSC i tylko jego testuję. 😝

Opublikowano
9 godzin temu, srom-otnik napisał(a):

Nie wypowiem się, ponieważ nie mam w tym momencie zainstalowanego na swoich kompach żadnego JG11, pracuję na LTSC i tylko jego testuję. 😝

A ja cały czas jadę na Twoim W10 LTSC i zostanę na nim tak długo, jak to będzie możliwe 😁 Dziękuję za Twój czas 🙏

Opublikowano
W dniu 7.09.2024 o 21:00, kama1511 napisał(a):

My config:

Siemka

A próbowałeś z zarządzaniem energią?

Opublikowano
W dniu 9.09.2024 o 18:19, Saddam napisał(a):

Siemka

A próbowałeś z zarządzaniem energią?

Dzięki za zainteresowanie.

Obecnie mam na laptopie Win JG 23H2 Pro v full,w którym nie ma w/w problemów.

Ustawienia zasilania powinny działać domyślnie , bezproblemowo.

Ale wcześniej, na wersjach lite i extreme próbowałem wszystkich opcji zasilania i nic to nie pomagało.

Opublikowano

Posiadam lapka Lenovo c340-api z ryzenem 3500u ( coś jak yoga ), laptop na problemy z zasypianiem, wyłączeniem i po czasie pojawiają się dziwne trzaski w głośnikach na słuchawkach i HDMI ( oprócz Bluetooth), serwis powiedział że po wymianie dysku i zainstalowaniu oryginalnego systemu jest ok, twierdzi że w tym laptopie nagrzewa się kontroler dysku i trzeba wymienić na inny dysk który nie będzie się tak grzał.

Z tego powodu mam pytanie jaki system polecacie na tego lapka i jaki tani dysk SSD 1 tb polecacie,

I drugie jak wyciągnąć klucz office z systemu.

Opublikowano
2 godziny temu, matiuy napisał(a):

Posiadam lapka Lenovo c340-api z ryzenem 3500u ( coś jak yoga ), laptop na problemy z zasypianiem, wyłączeniem i po czasie pojawiają się dziwne trzaski w głośnikach na słuchawkach i HDMI ( oprócz Bluetooth), serwis powiedział że po wymianie dysku i zainstalowaniu oryginalnego systemu jest ok, twierdzi że w tym laptopie nagrzewa się kontroler dysku i trzeba wymienić na inny dysk który nie będzie się tak grzał.

Z tego powodu mam pytanie jaki system polecacie na tego lapka i jaki tani dysk SSD 1 tb polecacie,

I drugie jak wyciągnąć klucz office z systemu.

Siemka

Klucz, temat:

SSD polecam Adata Legend 800, u mnie max 40* C latem (PC, przewiewna), ale można poszukać czegoś co się nie grzeje (jeśli taki istnieje)

Sys?🤔 Win 11 Extreme od Sro.

Choć ja osobiście w lapkach korzystam z Win JG10 21H1 od Sromotnik (wersja extreme)

Opublikowano
On 8/29/2024 at 10:43 AM, krikus said:

Po instalacji wersji lite nie działa mi mikser z ikony na pasku zadań, czy ktoś wie jak to ogarnąć?

Mam to samo. W optymalizatorze usług jak dasz że chcesz mieć defaultowe usługi. To wraca do normy. Pewnie jakaś usługa wyłączona to wywala.

Opublikowano

Mam trochę dziwne pytanie, aczkolwiek ma ktoś z was problemy z działaniem TPM? Bo to, że jest pomijane sprawdzanie to jedno,  ale w systemie mi nie działa. 
Mam 2 takich pacjentów, Asrock B85M i Asrock Z97, i na obu taki sam problem. W biosie wykrywa TPM, ale ochrona nie działa. 
W systemie w zarządzaniu TPM wgl jakby nie było modułu....  (Ps. Tak, moduł TPM mam wpięty w gniazdo na płycie...)  Najgorsze, że na kilku systemach patrzyłem i jest tak samo. 
Po co mi TPM? No Syn się uparł by został W11, z drugiej strony chciałby zagrać w Valoranta, a ten w W11 wymaga TPM'u  😆

Opublikowano
8 godzin temu, MICKER napisał(a):

Mam trochę dziwne pytanie, aczkolwiek ma ktoś z was problemy z działaniem TPM? Bo to, że jest pomijane sprawdzanie to jedno,  ale w systemie mi nie działa. 
Mam 2 takich pacjentów, Asrock B85M i Asrock Z97, i na obu taki sam problem. W biosie wykrywa TPM, ale ochrona nie działa. 
W systemie w zarządzaniu TPM wgl jakby nie było modułu....  (Ps. Tak, moduł TPM mam wpięty w gniazdo na płycie...)  Najgorsze, że na kilku systemach patrzyłem i jest tak samo. 
Po co mi TPM? No Syn się uparł by został W11, z drugiej strony chciałby zagrać w Valoranta, a ten w W11 wymaga TPM'u  😆

Podałeś na tyle stare płyty, że aż muszę spytać. Bios z funkcją TPM 2.0 wgrany? Nie wszyscy producenci się pokwapili do wprowadzenia TPM 2.0 i samo zamontowanie modułu 2.0 nic nie da, jeśli BIOS tego nie wspiera. Korzystałem z czegoś takiego na Gigabyte Z97X Gaming 3, moduł z Aliexpress i BIOS F8e, którego na stronie do pobrania nie ma (jest tylko F8d), a dostałem go od supportu Gigabyte. Valorant działał.
Możesz spróbować napisać o bios do Supportu, może Asrock też gdzieś je tam trzyma w "szufladzie". Na znajomego na MSI Z97 Gaming 6 bodajże się wypięli i wracał na Win10.

Opublikowano
5 godzin temu, z8373767 napisał(a):

Podałeś na tyle stare płyty, że aż muszę spytać. Bios z funkcją TPM 2.0 wgrany? Nie wszyscy producenci się pokwapili do wprowadzenia TPM 2.0 i samo zamontowanie modułu 2.0 nic nie da, jeśli BIOS tego nie wspiera. Korzystałem z czegoś takiego na Gigabyte Z97X Gaming 3, moduł z Aliexpress i BIOS F8e, którego na stronie do pobrania nie ma (jest tylko F8d), a dostałem go od supportu Gigabyte. Valorant działał.
Możesz spróbować napisać o bios do Supportu, może Asrock też gdzieś je tam trzyma w "szufladzie". Na znajomego na MSI Z97 Gaming 6 bodajże się wypięli i wracał na Win10.

O, dzięki! I tu jest pies pogrzebany. Mam najnowsze ogólnodostępne biosy, stąd wykrywa TPM, ale nie jest w stanie go obsłużyć bo to ver. 2.0. Czytałem, że ludzie mają problemy z długim rozruchem na tych nieoficjalnych biosach ;/ . Cóż, jeśli nie uda się ogarnąć biosu to Syn dostanie ultimatum, albo W11, albo Valorant :D Dzięki jeszcze raz :) 

Opublikowano

Potestowalem Jedenastke juz kilka miesięcy, generalnie brak zastrzeżeń, ale wedlug mnie dwie rzeczy mogą być do doszlifowania:

- zapytanie OU o instalacje sterowników przez WU (jest w modzie na dyche, w przyszłych wersjach się przyda, narazie muszę sam to ustawiać w rejestrze)

- testowalem co zmienia mod AtlasOS i ma jedną mega przydatną funkcję, a mianowicie - otwierając nowy panel sterowania wycina on stronę główną ze śmieci i reklam z onedrive na rzecz po prostu listy ustawień, niestety tutaj w modzie dalej one występują, tak samo reklama onedrive w nowym menu start...

Pierdoły, ale warto by było to doszlifowac w nowszych wersjach 🙃

Poza tym wiadomo, nie ma lepszych modów w10 i w11, już się nieraz rozpisywalem.

Pozdrawiam ✌️

Aha, jak przywrócić notatnik? Wole ten z kartami z w11. Dodatkowo jak usunąć Notepad2PL, czesto wpisuje notepad w win r i wyszukuje mi tenże podmieniony program

LAGUNA lubi to