karolak Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 Włączone mam domyślne usługi. Mimo tego po kliknięciu linku pobierz w ma store wyskakuje okno otwierania w ma windows store I nic się nie dzieje. Jakby ta usługa była wyłączona. Wyłączałem i wlaczelem domyślne usługi i dalej to samo. Edit Reinstall windy pomógł, musiało się coś niewgrac wczesniej Edit edit: Mimo że aplikacja wtorek jest zainstalowana to ściągnięcie NVIDIA Control panel jest niemożliwe. Wyskakuje błąd.. Manualne instalowanie wersji standardowej też nie dziala, bo nie wczytuje konfiguracji karty i systemu. Dramat. Ktoś zainstalował panel kontrolny nvidii i może pomóc? Cytuj
Biko339 Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2020 Ja swiezo po formacie tez mialem z tym problem. Zaskoczylo po jakims czasie samo. Zresetowalem jeszcze raz uslugi na domyslne, w ms store pokikalem kilka razy aktualizacje wszystkich aplikacji, zresetowalem kompa od czasu do czasu. Nie ma na to reguły. W końcu zaskoczy. Mam wersje Lite. Ogólnie wielkie dzięki Sromotnik na dwóch kompach mam Twojego 8.1 Lite, na laptopie zdyche lite, bo nic innego sie nie da i wszystko śmiga jak złoto. Nigdy żadnych problemów, a zdycha niestety jaka jest taka jest. Cud, że chociaż Tobie sie udało ją doprowadzić do stanu używalności. Tak w ogóle panel nvidia nie u każdego chce sie zainstalować bez dch mimo formata bez neta i użycia DDU. Na moim lenovo legion y530 z i7 i gtx 1060 nie dało rady zainstalować nawet wersji LTSB, a na LTSC za chiny ludowe standardowe sterowniki nie chciały wejść. Próbowałem wszystkiego, mody od różnych ludzi. Mimo wszystko ten mod sie sprawdza i polecam każdemu. Sklep na Lite po jakimś czasie ruszy Cytuj
jaxs71 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 Cześć. Czy ktoś poradzi jak rozwiązać problem z brakiem widoczności dysku sieciowego w otoczeniu sieciowym. Przećwiczyłem już różne opcje w włączaniem/wyłączaniem SMB1.0/ . Próbowałem włączać SMB2.0 i 3.0 nic nie daje. Jest też kłopot z panelem NVIDIA. Będę wdzięczny za radę. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 34 minuty temu, jaxs71 napisał: Cześć. Czy ktoś poradzi jak rozwiązać problem z brakiem widoczności dysku sieciowego w otoczeniu sieciowym. Przećwiczyłem już różne opcje w włączaniem/wyłączaniem SMB1.0/ . Próbowałem włączać SMB2.0 i 3.0 nic nie daje. Jest też kłopot z panelem NVIDIA. Będę wdzięczny za radę. Od wersji kilku wersji wstecz utrudnione te kiedyś proste czynności. Oprócz SMB trzeba jeszcze coś zdziałać: Okienko Uruchom: wpisać gpedit.msc następnie: Konfiguracja komputera/Szablony administracyjne/Sieć/Stacja robocza Lanman Włącz niezabezpieczone logowania gości i ma zadziałać jak nie zadziała, nawet na domyślnych ustawieniach usług, to już nie wiem. Acha, ten problem dotyczy w równym stopniu niemodyfikowanych W10 ;-) zobacz w necie ile jest na to skarg... cieszę się, że tego gównianego systemu nie używam, a Wy chcecie się z nim męczyć, to trudno... Cytuj
jaxs71 Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 Bardzo Ci dziękuję. Spróbuję . Faktycznie ten problem jest irytujący i do tego losowo występuje lub nie. Ostatnio testowałem moda Win10 od jednego z użytkowników naszego forum i tam było podobnie , ale wystarczyło zaznaczyć SMB1.0 w panelu sterowania i zatrybiło . Tak więc defekt dosyć kapryśny Cytuj
Warson Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2020 W dniu 15.05.2020 o 00:56, srom-otnik napisał: Masz na priv Niestety nic nie dostałem na priv :/ Chodzi o Folder Tunning i kompozycje windowsa. Cytuj
xrefxref Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 Zainstalowałem. Działa super! A jeszcze nawet nie robiłem optymalizacji (zostawiam to na koniec - jak już wszystko poinstaluję). Mam tylko 2 problemy "kosmetyczne" pasek zadań na dole ma przezroczyste tło - jak zrobić, żeby było czarne? Nie reaguje na opcje w personalizacji wyglądu i na wyłączanie przezroczystości. w standardowej instalacji jak nacisnę klawisz WIN i zaczynam pisać, to wyszukuje mi program w menu startowym - tu tego nie ma, można to włączyć? Pomożecie? Tak wiem, to są pierdoły - ale coś, co minie osobiście uwiera. Jeżeli sprawę paska załatwi instalacja tematu z deviantart - to jest to też ok rozwiązanie dla mnie. EDIT: Znalazłem wcześniej info o pasku, ktoś pytał wcześniej On 3/13/2020 at 10:44 AM, jorgusek said: Użyj StartIsBack jest zainstalowany z Windowsem10. Ale prawdę mówiąc wolałbym jakiś wpis w rejestrze niż uruchamiać oddzielny program. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 20 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 p 52 minuty temu, xrefxref napisał: pasek zadań na dole ma przezroczyste tło - jak zrobić, żeby było czarne? Nie reaguje na opcje w personalizacji wyglądu i na wyłączanie przezroczystości. Przezroczystość regulujesz w StartIsBack 2 suwakami i to jest dopiero wygoda, tak jak w różnych linuksowych GUI. Po co w rejestrze, bez sensu. SUWAKI - bajka! ;-) Cytuj
Kazik56 Opublikowano 20 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2020 A się narobiło....wgrywałem do laptopa Acer Aspire One system Win Jg7 ThinPC i nagle zoooonk! zażyczył sobie wgrać sterowniki i po systemie.nawet czystą win7 nie chce wgrać ,to samo a win10 bez problemu się wgrywa. Co robić aby wgrać win7?? ktoś poradzi jak ominąć ten problrm?? Cytuj
xrefxref Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 18 hours ago, srom-otnik said: Przezroczystość regulujesz w StartIsBack 2 suwakami i to jest dopiero wygoda, tak jak w różnych linuksowych GUI. Po co w rejestrze, bez sensu. SUWAKI - bajka! ;-) OK, tak zrobię - dzięki. A co z tym "jak nacisnę klawisz WIN i zaczynam pisać, to wyszukuje mi program w menu startowym"? Można to jakoś włączyć? Nawet nie wiem jak się ta funkcjonalność nazywa, żeby poszukać w necie (na codzień używam linux albo macOS). Cytuj
komati Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 nie wiem, co schrzaniłem: ten komunikat dostaję po wybraniu z menu podręcznego "narzędzia>czyszczenie" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
piotrk123 Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 @srom-otnik Prośba do Ciebie o zaktualizowanie wersji HashCheck dołączanej do przeróbek. Cytuj
srom-otnik Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 W kolejnych wersjach będzie zaktualizowany HashCheck Cytuj
Vipcioo Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 W dniu 18.05.2020 o 16:56, karolak napisał: Ktoś zainstalował panel kontrolny nvidii i może pomóc? Też tak miałem. Najlepsza metoda to użycie dedykowanego programu Display Driver Uninstaller, który faktycznie usuwa do końca stery nVidii: 1. ściągnij nowe stery nVidii 2. ściągnij i zainstaluj DDU [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. odpal System Configuration i w zakładce "Rozruch' zaznacz 'Bezpieczny rozruch' 4. zrestartuj windę - będzie w trybie awaryjnym 5. odinstaluj za pomocą DDU posiadane stery grafiki 6. odpal System Configuration i w zakładce "Rozruch' wyłącz 'Bezpieczny rozruch' 7. zrestartuj windę - będzie w trybie normalnym 8. zainstaluj stery nVidii Cytuj
OfS Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2020 Czy coś wiadomo o przewidywanej dacie wydania nowej wersji? Cytuj
srom-otnik Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 Zapytaj M$ Na tej podstawie nie wydam już nigdy nic więcej vitay007 lubi to Cytuj
nudzija Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 @OfS 28.05.20 ma być nowa wersja OfS lubi to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 1709 - 100% racji, mogłem to rzezać jak tylko chciałem. Teraz z wersji na wersję tylko gorzej. W końcu zostanie nam tylko lekkie tweakowanie i zero, albo prawie zero cięcia. Cytuj
demonaz Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jakiej obecnie wersji windowsa używasz ? Cytuj
Warson Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2020 @srom-otnik Mam problem, nie działa mi Aplikacja Dragon Center, czy ktoś ma podobne problemy? Apropo panelu Nvidi, problem nie leży w Windowsie od Sromotnika a w sterownikach, nVidia coś kopała i nie wgrywa się razem ze sterami, odpalcie sobie na stronie nvidii wyszukiwanie starszych wersji sterowników, i ściągnijcie z tamtej listy te najnowsze niby to są stare ale takie same jak wydane nowe i o dziwo panel działa, mam nadzieję że to jakoś jasno wytłumaczyłem Natomiast bardzo bym prosił autora lub kogokolwiek o informację czy działa komuś program Dragon Center, jest dla mnie niezbędny do regulacji obrotów wentylatorow w kompie, oświetlenia RGB itp... poza tym nie ma się do czego przyczepić, najszybszy Windows na tym forum Oczywiście dodam że wszystko robię po domyślnych ustawieniach optymalizatora oraz wersja pro. Cytuj
karolak Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2020 Panel nvidia w koncu zainstalowany, ale cyrki niesamowite. Po reinstalacji windowsa sklep zaczął działać na domyslnych uslugach, natomiast przy probie instalacji panelu nvidia, wyskakiwal błąd. W końcu po kilku restartach udało się go zainstalować.. System świetny, wszystko dziala, ale instalacja sterów to katorga. Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2020 4 godziny temu, karolak napisał: Panel nvidia w koncu zainstalowany, ale cyrki niesamowite. Jakie cyrki? Parę minut roboty. Pobieram ze strony nvidii np, 441.87-desktop-win10-64bit-international-whql.exe i instaluję. Sterownik starszy ale z panelem. Instaluję i uruchamiam IObit.Driver.Booster.Pro - wszystkie sterowniki jakie są w win aktualizują się do najnowszych, nvidia takoż, a panel sterowania pozostaje nienaruszony. Proste jak budowa cepa, problem w tym że nie wszyscy wiedzą jak cep wygląda. Warson i vitay007 lubią to Cytuj
karolak Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 17 godzin temu, Wieniowaty napisał: Jakie cyrki? Parę minut roboty. Pobieram ze strony nvidii np, 441.87-desktop-win10-64bit-international-whql.exe i instaluję. Sterownik starszy ale z panelem. Instaluję i uruchamiam IObit.Driver.Booster.Pro - wszystkie sterowniki jakie są w win aktualizują się do najnowszych, nvidia takoż, a panel sterowania pozostaje nienaruszony. Proste jak budowa cepa, problem w tym że nie wszyscy wiedzą jak cep wygląda. Problem jest taki, ze przy probie instalacji twojego sterownika nie wykrywalo mi prawidlowego sprzętu. Nie musisz patrzec na mnie z gory : ) Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2020 6 godzin temu, karolak napisał: Problem jest taki, ze przy probie instalacji twojego sterownika nie wykrywalo mi prawidlowego sprzętu. Nie musisz patrzec na mnie z gory : ) 6 godzin temu, karolak napisał: Wcale nie patrzę z góry. Podałem przypadkowy sterownik, ty możesz pobrać inny, dla twojej karty. Problem instalacji najnowszych sterowników i braku panelu został na tym forum dostatecznie wyjaśniony i nie można tego ciągle wałkować. Jak poczytasz posty od początku to znajdziesz. Cytuj
vitay007 Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2020 2004 się już pojawiło więc teraz tylko czekać na ciężką pracę @srom-otnik. Osobiście czekam z niecierpliwością. Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Wieniowaty Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2020 9 godzin temu, vitay007 napisał: 2004 się już pojawiło więc teraz tylko czekać na ciężką pracę @srom-otnik. Osobiście czekam z niecierpliwością. Każde nowe wydanie to tylko większa ingerencja i śledzenie użytkownika. Od W7 jest tylko gorzej. A XP też działał świetnie - można go było układać jak się chciało. Pęd do nowości czasem przynosi odwrotne skutki. Na suwaku logarytmicznym i desce kreślarskiej zrobiono o wiele więcej wspaniałych projektów niż na W10 i najnowszym ACAD. vitay007 lubi to Cytuj
jesa Opublikowano 30 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2020 witam czy w wersji full została usunięta telemetria bo zastanawiam sie czy przejść z xp specyfikacja lapka i5 3340m intel hd 4000 dysk niestedy hdd 7200rpm Cytuj
srom-otnik Opublikowano 31 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2020 W dniu 30.05.2020 o 07:29, vitay007 napisał: 2004 się już pojawiło więc teraz tylko czekać na ciężką pracę @srom-otnik. Osobiście czekam z niecierpliwością. Witam, pobrałem, wstępnie przygotowałem, ale na razie nie mam na to czasu, bo praca zdalna to jakaś masakra - a nie mam jakoś problemu z pracą na kompie.... Chodzę spać codziennie koło 1 w nocy i wstaję przed 6 rano, a w weekendy po prostu rzygam na widok kompa. Jak mi się zluzuje, to będę kontynuował to co zacząłem. Cytuj
UgoFantozzi Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 Jak skutecznie wyłączyć skutecznie windows update (aktualizacje)?? Cytuj
jesa Opublikowano 2 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2020 35 minut temu, UgoFantozzi napisał: Jak skutecznie wyłączyć skutecznie windows update (aktualizacje)?? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] polecam klikasz disable i protect services settings zeby sie nie właczylo chowasz program nie USUWASZ i nie ma prawa sie włączyć w przypadku instalowania net frameworki albo windows store przechodzimy do ustawien windows kilkamy wstrzymaj aktualizacje i w programie zanaczamy enable polecam jeszcze jezeli korzystasz z windows store core zresztą sam sie wybierz masz opiszane jezeli chcesz uzyc ale polecam odmuli kompa oczywiscie w ustawieniach windowsa w ustawienia prywatności ma być wszystko powylaczane innych trybów nie polecam znaczy jak jesteś zawansowany to ok Tryb CORE - mało blokowane, usunięta telemetria oraz podstawowe szpiegi w systemie. Brak blokowania hosts Tryb ADV - niezalecany dla posiadaczy legalnej wersji (brak możliwości korzystania z sklepu Windows / kafle / APPS / Xbox etc. Mocne blokowanie w pliku hosts + Firewall + Route. UgoFantozzi lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi