Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Włączone mam domyślne usługi. Mimo tego po kliknięciu linku pobierz w ma store wyskakuje okno otwierania w ma windows store I nic się nie dzieje. Jakby ta usługa była wyłączona. Wyłączałem i wlaczelem domyślne usługi i dalej to samo.

Edit

Reinstall windy pomógł, musiało się coś niewgrac wczesniej

Edit edit:

Mimo że aplikacja wtorek jest zainstalowana to ściągnięcie NVIDIA Control panel jest niemożliwe. Wyskakuje błąd..

Manualne instalowanie wersji standardowej też nie dziala, bo nie wczytuje konfiguracji karty i systemu. Dramat. Ktoś zainstalował panel kontrolny nvidii i może pomóc?

Opublikowano

Ja swiezo po formacie tez mialem z tym problem. Zaskoczylo po jakims czasie samo. Zresetowalem jeszcze raz uslugi na domyslne, w ms store pokikalem kilka razy aktualizacje wszystkich aplikacji, zresetowalem kompa od czasu do czasu. Nie ma na to reguły. W końcu zaskoczy. Mam wersje Lite. Ogólnie wielkie dzięki Sromotnik :D na dwóch kompach mam Twojego 8.1 Lite, na laptopie zdyche lite, bo nic innego sie nie da i wszystko śmiga jak złoto. Nigdy żadnych problemów, a zdycha niestety jaka jest taka jest. Cud, że chociaż Tobie sie udało ją doprowadzić do stanu używalności. Tak w ogóle panel nvidia nie u każdego chce sie zainstalować bez dch mimo formata bez neta i użycia DDU. Na moim lenovo legion y530 z i7 i gtx 1060 nie dało rady zainstalować nawet wersji LTSB, a na LTSC za chiny ludowe standardowe sterowniki nie chciały wejść. Próbowałem wszystkiego, mody od różnych ludzi. Mimo wszystko ten mod sie sprawdza i polecam każdemu. Sklep na Lite po jakimś czasie ruszy ;)

Opublikowano

Cześć.

Czy ktoś poradzi jak rozwiązać problem z brakiem widoczności dysku sieciowego w otoczeniu sieciowym. Przećwiczyłem już różne opcje w włączaniem/wyłączaniem SMB1.0/ . Próbowałem włączać SMB2.0 i 3.0 nic nie daje. Jest też kłopot z panelem NVIDIA. Będę wdzięczny za radę.

Opublikowano
34 minuty temu, jaxs71 napisał:

Cześć.

Czy ktoś poradzi jak rozwiązać problem z brakiem widoczności dysku sieciowego w otoczeniu sieciowym. Przećwiczyłem już różne opcje w włączaniem/wyłączaniem SMB1.0/ . Próbowałem włączać SMB2.0 i 3.0 nic nie daje. Jest też kłopot z panelem NVIDIA. Będę wdzięczny za radę.

Od wersji kilku wersji wstecz utrudnione te kiedyś proste czynności. Oprócz SMB trzeba jeszcze coś zdziałać:

Okienko Uruchom: wpisać gpedit.msc

następnie: Konfiguracja komputera/Szablony administracyjne/Sieć/Stacja robocza Lanman

Włącz niezabezpieczone logowania gości

i ma zadziałać

jak nie zadziała, nawet na domyślnych ustawieniach usług, to już nie wiem.

Acha, ten problem dotyczy w równym stopniu niemodyfikowanych W10 ;-) zobacz w necie ile jest na to skarg...

cieszę się, że tego gównianego systemu nie używam, a Wy chcecie się z nim męczyć, to trudno...

Opublikowano

Bardzo Ci dziękuję. Spróbuję . Faktycznie ten problem jest irytujący i do tego losowo występuje lub nie. Ostatnio testowałem moda Win10 od jednego z użytkowników naszego forum i tam było podobnie , ale wystarczyło zaznaczyć SMB1.0 w panelu sterowania i zatrybiło . Tak więc defekt dosyć kapryśny :D

Opublikowano

Zainstalowałem.

Działa super! A jeszcze nawet nie robiłem optymalizacji (zostawiam to na koniec - jak już wszystko poinstaluję).

Mam tylko 2 problemy "kosmetyczne"

• pasek zadań na dole ma przezroczyste tło - jak zrobić, żeby było czarne? Nie reaguje na opcje w personalizacji wyglądu i na wyłączanie przezroczystości.
  • w standardowej instalacji jak nacisnę klawisz WIN i zaczynam pisać, to wyszukuje mi program w menu startowym - tu tego nie ma, można to włączyć?

Pomożecie?

Tak wiem, to są pierdoły - ale coś, co minie osobiście uwiera. :D

Jeżeli sprawę paska załatwi instalacja tematu z deviantart - to jest to też ok rozwiązanie dla mnie.

EDIT:

Znalazłem wcześniej info o pasku, ktoś pytał wcześniej

On 3/13/2020 at 10:44 AM, jorgusek said:

Użyj  StartIsBack jest zainstalowany z Windowsem10.

Ale prawdę mówiąc wolałbym jakiś wpis w rejestrze niż uruchamiać oddzielny program.

Opublikowano

p

52 minuty temu, xrefxref napisał:
  • pasek zadań na dole ma przezroczyste tło - jak zrobić, żeby było czarne? Nie reaguje na opcje w personalizacji wyglądu i na wyłączanie przezroczystości.

Przezroczystość regulujesz w StartIsBack 2 suwakami i to jest dopiero wygoda, tak jak w różnych linuksowych GUI. Po co w rejestrze, bez sensu. SUWAKI - bajka! ;-)

Opublikowano

A się narobiło....wgrywałem do laptopa Acer Aspire One system  Win Jg7 ThinPC i nagle zoooonk! zażyczył sobie wgrać sterowniki i po systemie.nawet czystą  win7 nie chce wgrać ,to samo  a win10 bez problemu się wgrywa. Co robić aby wgrać  win7?? ktoś poradzi  jak ominąć ten problrm??

Opublikowano
18 hours ago, srom-otnik said:

Przezroczystość regulujesz w StartIsBack 2 suwakami i to jest dopiero wygoda, tak jak w różnych linuksowych GUI. Po co w rejestrze, bez sensu. SUWAKI - bajka! ;-)

OK, tak zrobię - dzięki.

A co z tym "jak nacisnę klawisz WIN i zaczynam pisać, to wyszukuje mi program w menu startowym"? Można to jakoś włączyć? Nawet nie wiem jak się ta funkcjonalność nazywa, żeby poszukać w necie (na codzień używam linux albo macOS).

Opublikowano

nie wiem, co schrzaniłem: ten komunikat dostaję po wybraniu z menu podręcznego "narzędzia>czyszczenie"

image.png.f7abb977c2f1401cf0b64221d0cbaed0.png

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 18.05.2020 o 16:56, karolak napisał:

Ktoś zainstalował panel kontrolny nvidii i może pomóc?

Też tak miałem. Najlepsza metoda to użycie dedykowanego programu Display Driver Uninstaller, który faktycznie usuwa do końca stery nVidii:

1. ściągnij nowe stery nVidii

2. ściągnij i zainstaluj DDU  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
3. odpal System Configuration i w zakładce "Rozruch' zaznacz 'Bezpieczny rozruch'

4. zrestartuj windę - będzie w trybie awaryjnym

5. odinstaluj za pomocą DDU posiadane stery grafiki

6. odpal System Configuration i w zakładce "Rozruch' wyłącz 'Bezpieczny rozruch'

7. zrestartuj windę - będzie w trybie normalnym

8. zainstaluj stery nVidii

Opublikowano

@srom-otnik

Mam problem, nie działa mi Aplikacja Dragon Center, czy ktoś ma podobne problemy?

Apropo panelu Nvidi, problem nie leży w Windowsie od Sromotnika a w sterownikach, nVidia coś kopała i nie wgrywa się razem ze sterami, odpalcie sobie na stronie nvidii wyszukiwanie starszych wersji sterowników, i ściągnijcie z tamtej listy te najnowsze niby to są stare ale takie same jak wydane nowe i o dziwo panel działa, mam nadzieję że to jakoś jasno wytłumaczyłem :)

Natomiast bardzo bym prosił autora lub kogokolwiek o informację czy działa komuś program Dragon Center, jest dla mnie niezbędny do regulacji obrotów wentylatorow w kompie, oświetlenia RGB itp... :( poza tym nie ma się do czego przyczepić, najszybszy Windows na tym forum :)

Oczywiście dodam że wszystko robię po domyślnych ustawieniach optymalizatora oraz wersja pro. 

Opublikowano

Panel nvidia w koncu zainstalowany, ale cyrki niesamowite. Po reinstalacji windowsa sklep zaczął działać na domyslnych uslugach, natomiast przy probie instalacji panelu nvidia, wyskakiwal błąd. W końcu po kilku restartach udało się go zainstalować.. System świetny, wszystko dziala, ale instalacja sterów to katorga.

Opublikowano
4 godziny temu, karolak napisał:

Panel nvidia w koncu zainstalowany, ale cyrki niesamowite.

Jakie cyrki? Parę minut roboty. Pobieram ze strony nvidii np, 441.87-desktop-win10-64bit-international-whql.exe i instaluję. Sterownik starszy ale z panelem.

Instaluję i uruchamiam IObit.Driver.Booster.Pro - wszystkie sterowniki jakie są w win aktualizują się do najnowszych, nvidia takoż, a panel sterowania pozostaje nienaruszony.

Proste jak budowa cepa, problem w tym że nie wszyscy wiedzą jak cep wygląda. :)

Warson i vitay007 lubią to
Opublikowano
17 godzin temu, Wieniowaty napisał:

Jakie cyrki? Parę minut roboty. Pobieram ze strony nvidii np, 441.87-desktop-win10-64bit-international-whql.exe i instaluję. Sterownik starszy ale z panelem.

Instaluję i uruchamiam IObit.Driver.Booster.Pro - wszystkie sterowniki jakie są w win aktualizują się do najnowszych, nvidia takoż, a panel sterowania pozostaje nienaruszony.

Proste jak budowa cepa, problem w tym że nie wszyscy wiedzą jak cep wygląda. :)

Problem jest taki, ze przy probie instalacji twojego sterownika nie wykrywalo mi prawidlowego sprzętu. Nie musisz patrzec na mnie z gory : ) 

Opublikowano
6 godzin temu, karolak napisał:

Problem jest taki, ze przy probie instalacji twojego sterownika nie wykrywalo mi prawidlowego sprzętu. Nie musisz patrzec na mnie z gory : ) 

6 godzin temu, karolak napisał:

Wcale nie patrzę z góry. Podałem przypadkowy sterownik, ty możesz pobrać inny, dla twojej karty. Problem instalacji najnowszych sterowników i braku panelu został na tym forum dostatecznie wyjaśniony i nie można tego ciągle wałkować. Jak poczytasz posty od początku to znajdziesz. :)

Opublikowano
9 godzin temu, vitay007 napisał:

2004 się już pojawiło więc teraz tylko czekać na ciężką pracę @srom-otnik.
Osobiście czekam z niecierpliwością.

Każde nowe wydanie to tylko większa ingerencja i śledzenie użytkownika. Od W7 jest tylko gorzej. A XP też działał świetnie - można go było układać jak się chciało.

Pęd do nowości czasem przynosi odwrotne skutki.

Na suwaku logarytmicznym i desce kreślarskiej zrobiono o wiele więcej wspaniałych projektów niż na W10 i najnowszym ACAD.

vitay007 lubi to
Opublikowano
W dniu 30.05.2020 o 07:29, vitay007 napisał:

2004 się już pojawiło więc teraz tylko czekać na ciężką pracę @srom-otnik.
Osobiście czekam z niecierpliwością.

Witam, pobrałem, wstępnie przygotowałem, ale na razie nie mam na to czasu, bo praca zdalna to jakaś masakra - a nie mam jakoś problemu z pracą na kompie.... Chodzę spać codziennie koło 1 w nocy i wstaję przed 6 rano, a w weekendy po prostu rzygam na widok kompa. Jak mi się zluzuje, to będę kontynuował to co zacząłem.

Opublikowano
35 minut temu, UgoFantozzi napisał:

Jak skutecznie wyłączyć skutecznie windows update (aktualizacje)??

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

polecam klikasz disable i protect services settings zeby sie nie właczylo chowasz program nie USUWASZ  i nie ma prawa sie włączyć w przypadku instalowania net frameworki albo windows store przechodzimy do ustawien windows kilkamy wstrzymaj aktualizacje i w programie zanaczamy enable

polecam jeszcze

jezeli korzystasz z windows store core zresztą sam sie wybierz masz opiszane jezeli chcesz uzyc ale polecam odmuli kompa

oczywiscie w ustawieniach windowsa w ustawienia prywatności ma być wszystko powylaczane

innych trybów nie polecam znaczy jak jesteś zawansowany to ok

Tryb CORE - mało blokowane, usunięta telemetria oraz podstawowe szpiegi w systemie. Brak blokowania hosts
Tryb ADV - niezalecany dla posiadaczy legalnej wersji (brak możliwości korzystania z sklepu Windows / kafle / APPS /  Xbox etc. Mocne blokowanie w pliku hosts + Firewall + Route.

UgoFantozzi lubi to