Jump to content

Tworzenie bootowalnego pendrive za pomocą Rufus (3)

Recommended Posts

Posted

No a po kij, skoro ci wszystko działa? Sadomasochista czy co? :D  CSM to odpowiednik Legacy, u mnie na MSI jest tylko opcja UEFI with CSM, żadnego Legacy nie mam i podejrzewam, że ty też nie masz, skoro masz CSM.

Posted

Pisałem o tym bo chciałem przesiąść się z XP na W7. Uefi wspiera w7, 8 i 10.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Jeśli masz stary komputer lepiej najpierw upewnij się, że twoja grafika pracuje pod UEFI.

Dwa tygodnie czekałem na odpowiedź z Gigabajta - no i zrezygnowałem z UEFI.

Posted

Dwa tygodnie czekałem na odpowiedź z Gigabajta - no i zrezygnowałem z UEFI.

W Gigabyte można często sflashować nowy BIOS z obsługą UEFI GOP, sprawdź sobie czy takiego przypadkiem nie ma na stronie. 

Posted

Grafika gtx 1050 więc na pewno wspiera uefi, płyta główna też

Grafika gtx 1050 więc na pewno wspiera uefi, płyta główna też

Posted

Tak, coś dziwnego? Miałem inny komputer, podmieniłem płytę i grafe i odpaliłem na XP. Aby zbutować z pena trzeba go gdzieś wcześniej stworzyć- oczywiście instalke, dlatego odpaliłem XP.

Posted

Mam ISO np. Office. Można go "wypalić" na pendrive w Rufusie? Ostatnio potrzebowałem to zrobić to po wczytaniu ISO pojawiał się jakiś komunikat o brakujących bajtach w obrazie i musiałem szukać Ultra ISO. W UltraISO wszystko poszło bez problemu. Rufus jest tylko do tworzenia bootowalnych pendrive-ów?

Posted

Najlepiej to sobie rozpakuj to ISO i całą zawartość skopiuj na pendrive lub/i gdziekolwiek. Instalujesz odpalając plik setup.exe ;) Jeśli to Office 2007 lub nowszy, to możesz przed instalacją zaktualizować ten pakiet wrzucając wszystkie poprawki w formacie msp do katalogu Updates. :)

Posted

witam, ściągnąłem dzisiaj najnowszy obraz win 10 i chciałem nagrać go na pendrive za pomocą rufusa. Z uwagi ze mam UEFI chciałem go nagrać  w trybie GPT ale niestety rufus krzyczy ze jeden z plików w obrazie ma wiecej niż 4GB :( czy da sie to ominać, chciałbym jednak mieć instalatora ktory stworzy dysk w GPT i zainstaluje na nim win 10

Posted
9 godzin temu, wiktorynek napisał:

Przekonwertuj install.wim na install.esd lub podziel install.wim

czym to najlepiej przekonwertować - najprościej ? rozumiem ze np utraiso wydobywam owy plik .wim , konwertuje go i wgrywam z powrotem do obrazu i zapisuje obraz ?

Posted

MCT czy oryginalny obraz ISO zawsze są ostatnią edycją oficjalną czyli 1803. Resztę załatwia aktualizacja zbiorcza, Service Stack i aktualizacja flash - można zintegrować, najlepiej od razu z NET 3.5 - potrzebne pliki w katalogu sources.

Posted

Chciałbym zainstalować Windowsa 7 lub 8.1 na oddzielnym dysku HDD, którego podłączałbym do PCta przy użyciu kieszeni lub stacji dokującej. Czy nie będzie z tym jakiegoś wielkiego problemu?

ASRock Z370 Pro4  + Intel i7-8700

Posted

Tak dla ciekawskich:

Wersje rufusa:

- 3.5.1473 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- 3.5.1488 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Krócej mówiąc wersja BETA i BETA2 umożliwiają pobieranie obrazów Windows 8.1 i 10 :)

Nowsze jak i starsze wersje rufusa tego nie potrafią.

Posted

Witam, co oznacza to "dodaj łatkę dla starych BIOSów ( dodatkowa partycja, itp ) ?? Ostatnio nagrywałem z 18 sztuk pendrive z Windows Vista, Windows 7, Windows 10 osobno w wersjach x32 i ix64 i nie zaznaczałem tego:

image.png.9e7195969e97b0e8797b5b67b2a295c5.png

Co daję zaznaczenie tej opcji tak naprawdę? Jakieś korzyści dla starych laptopów i PC?

I teraz najważniejsze pytanie, czy jeśli podczas nagrywania pendrive wszędzie zaznaczył bym by dodawało tą łatkę dla starych BIOSów to czy dzięki temu mogłoby pojawiać się problemy z instalacją systemów na nowszych laptopach i PC z nowszymi BIOSAMI? Czy nie było by żadnych problemów bo nowsze biosy ignorowały by tą dodatkową łatkę?

Zastanawiam się nad sensem istnienia tej opcji i dlaczego nie jest ona zaznaczona jako WŁĄCZONA jako automatycznie tylko odwrotnie właśnie. Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam ;)