Jump to content

Tworzenie bootowalnego pendrive za pomocą Rufus (3)

Recommended Posts

Posted

Nie wiem co dodaje, ale pomimo zaznaczenia tej opcji nadal nie mogłem zbootować winxp i win7 na starej płycie z KT400 i Athlonm XP

Opcja ta ma "chyba" że pendrive jest widoczny jako zwykły HDD przez BIOS , ale pewności nie mam.

Posted

Zauważ, że po wybraniu danego ISO, opcja ta sama się zaznacza, bądź odznacza. Rufus najprawdopodobniej analizuje obraz (i/lub podłączony dysk/pen) i sam określa, czy jest to potrzebne, czy nie. Myślę, ze bardziej chodzi o nośnik, bo równie często używam penów, jak i dysków. Widziałem to wielokrotnie. Mówimy oczywiście o instalkach pod BIOS (MBR).

RemixPL1994 likes this
Posted

W nowym sprzęcie Beelink SER8 8745 jeżeli SSD  jest 1GB  i instalacja W11  to jak formatować dysk i bootowalny pendrive: MBR  czy  GPT?  FAT32 czy NTFS? Nie wiem jak  ten pendrive ustawić. 

Posted
4 godziny temu, morfeusz napisał(a):

jeżeli SSD  jest 1GB  i instalacja W11

Choćbyś był czarodziejem, to nic tu nie wyczarujesz :22

Posted
5 godzin temu, morfeusz napisał(a):

W nowym sprzęcie Beelink SER8 8745 jeżeli SSD  jest 1GB  i instalacja W11  to jak formatować dysk i bootowalny pendrive: MBR  czy  GPT?  FAT32 czy NTFS? Nie wiem jak  ten pendrive ustawić. 

O tak powinn bycć dobrze . PS nie 1 GB tylko 1 TB ma ten sprzet

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

morfeusz likes this
Posted
3 godziny temu, Widzior napisał(a):

Choćbyś był czarodziejem, to nic tu nie wyczarujesz

Z tobą też się uśmiałem. 🤣 Oczywiście 1 TB. 

Dzięki bison616. 

Tylko teraz  problem jest taki, że w ogóle nie mogę uruchomić Rufusa 4.5 ani 4.6,  portable także.  Mam ostatnią wersję  W7 od Sromotnika, także W11 chciałbym od niego  zainstalować na nowym sprzęcie.  Klikam, pojawia się okno uruchom , klikam na uruchom i nic. Antywirusy są wyłączone.  To już drugie podejście do tego programu  i znowu coś nie tak.

Podczas instalacji W11 będzie także możliwość zrobić format  SSD jak jest to w W7 i  W8.1?  Chcę wyszyścić   chiński  śmietnik W11  i  zainstalować sprawdzony system. 

Posted

Rufus już od dawna nie jest wspierany na Win7, musisz użyć starszej wersji dla Win7. Ja używam 3.8p

P.S. Nie jestem pewien, czy ten NTFS dla UEFI/GPT przejdzie, kiedyś był wymagany Fat32, ale może to już nieaktualna wiedza. Nie jestem w temacie, bo ja używam wszędzie MBR.

morfeusz likes this
Posted
14 minut temu, morfeusz napisał(a):

Z tobą też się uśmiałem. 🤣 Oczywiście 1 TB. 

Dzięki bison616. 

Tylko teraz  problem jest taki, że w ogóle nie mogę uruchomić Rufusa 4.5 ani 4.6,  portable także.  Mam ostatnią wersję  W7 od Sromotnika, także W11 chciałbym od niego  zainstalować na nowym sprzęcie.  Klikam, pojawia się okno uruchom , klikam na uruchom i nic. Antywirusy są wyłączone.  To już drugie podejście do tego programu  i znowu coś nie tak.

Podczas instalacji W11 będzie także możliwość zrobić format  SSD jak jest to w W7 i  W8.1?  Chcę wyszyścić   chiński  śmietnik W11  i  zainstalować sprawdzony system. 

Jeżeli to chiński śmietnik, to przed formatem zrób kopie wszystkich sterowników, tak na wszelki wypadek, bo róznie może być

Posted

Sterowniki przysłała  mi  ze strony Beelink obsługa, która się zajmuje klientami. 

Format  SSD robić w trakcie instalacji W11, czy coś  wcześniej ustawiać w Biosie?  W jakim formacie itd? 

Widzior

"P.S. Nie jestem pewien, czy ten NTFS dla UEFI/GPT przejdzie, kiedyś był wymagany Fat32, ale może to już nieaktualna wiedza. Nie jestem w temacie, bo ja używam wszędzie MBR."

Z pierwszej strony wynika że chyba MBR.