bison616 Posted March 29, 2019 Report Posted March 29, 2019 Nie wiem co dodaje, ale pomimo zaznaczenia tej opcji nadal nie mogłem zbootować winxp i win7 na starej płycie z KT400 i Athlonm XP Opcja ta ma "chyba" że pendrive jest widoczny jako zwykły HDD przez BIOS , ale pewności nie mam. Quote
RemixPL1994 Posted March 29, 2019 Report Posted March 29, 2019 Czy jest ktoś kto może się jeszcze wypowiedzieć na ten temat? Może lepiej i bardziej? Quote
P1O Posted March 29, 2019 Report Posted March 29, 2019 Zauważ, że po wybraniu danego ISO, opcja ta sama się zaznacza, bądź odznacza. Rufus najprawdopodobniej analizuje obraz (i/lub podłączony dysk/pen) i sam określa, czy jest to potrzebne, czy nie. Myślę, ze bardziej chodzi o nośnik, bo równie często używam penów, jak i dysków. Widziałem to wielokrotnie. Mówimy oczywiście o instalkach pod BIOS (MBR). RemixPL1994 likes this Quote
morfeusz Posted February 26 Report Posted February 26 W nowym sprzęcie Beelink SER8 8745 jeżeli SSD jest 1GB i instalacja W11 to jak formatować dysk i bootowalny pendrive: MBR czy GPT? FAT32 czy NTFS? Nie wiem jak ten pendrive ustawić. Quote
Widzior Posted February 26 Report Posted February 26 4 godziny temu, morfeusz napisał(a): jeżeli SSD jest 1GB i instalacja W11 Choćbyś był czarodziejem, to nic tu nie wyczarujesz Quote
bison616 Posted February 26 Report Posted February 26 5 godzin temu, morfeusz napisał(a): W nowym sprzęcie Beelink SER8 8745 jeżeli SSD jest 1GB i instalacja W11 to jak formatować dysk i bootowalny pendrive: MBR czy GPT? FAT32 czy NTFS? Nie wiem jak ten pendrive ustawić. O tak powinn bycć dobrze . PS nie 1 GB tylko 1 TB ma ten sprzet [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] morfeusz likes this Quote
morfeusz Posted February 26 Report Posted February 26 3 godziny temu, Widzior napisał(a): Choćbyś był czarodziejem, to nic tu nie wyczarujesz Z tobą też się uśmiałem. Oczywiście 1 TB. Dzięki bison616. Tylko teraz problem jest taki, że w ogóle nie mogę uruchomić Rufusa 4.5 ani 4.6, portable także. Mam ostatnią wersję W7 od Sromotnika, także W11 chciałbym od niego zainstalować na nowym sprzęcie. Klikam, pojawia się okno uruchom , klikam na uruchom i nic. Antywirusy są wyłączone. To już drugie podejście do tego programu i znowu coś nie tak. Podczas instalacji W11 będzie także możliwość zrobić format SSD jak jest to w W7 i W8.1? Chcę wyszyścić chiński śmietnik W11 i zainstalować sprawdzony system. Quote
Widzior Posted February 26 Report Posted February 26 Rufus już od dawna nie jest wspierany na Win7, musisz użyć starszej wersji dla Win7. Ja używam 3.8p P.S. Nie jestem pewien, czy ten NTFS dla UEFI/GPT przejdzie, kiedyś był wymagany Fat32, ale może to już nieaktualna wiedza. Nie jestem w temacie, bo ja używam wszędzie MBR. morfeusz likes this Quote
bison616 Posted February 26 Report Posted February 26 14 minut temu, morfeusz napisał(a): Z tobą też się uśmiałem. Oczywiście 1 TB. Dzięki bison616. Tylko teraz problem jest taki, że w ogóle nie mogę uruchomić Rufusa 4.5 ani 4.6, portable także. Mam ostatnią wersję W7 od Sromotnika, także W11 chciałbym od niego zainstalować na nowym sprzęcie. Klikam, pojawia się okno uruchom , klikam na uruchom i nic. Antywirusy są wyłączone. To już drugie podejście do tego programu i znowu coś nie tak. Podczas instalacji W11 będzie także możliwość zrobić format SSD jak jest to w W7 i W8.1? Chcę wyszyścić chiński śmietnik W11 i zainstalować sprawdzony system. Jeżeli to chiński śmietnik, to przed formatem zrób kopie wszystkich sterowników, tak na wszelki wypadek, bo róznie może być Quote
morfeusz Posted February 26 Report Posted February 26 Sterowniki przysłała mi ze strony Beelink obsługa, która się zajmuje klientami. Format SSD robić w trakcie instalacji W11, czy coś wcześniej ustawiać w Biosie? W jakim formacie itd? Widzior "P.S. Nie jestem pewien, czy ten NTFS dla UEFI/GPT przejdzie, kiedyś był wymagany Fat32, ale może to już nieaktualna wiedza. Nie jestem w temacie, bo ja używam wszędzie MBR." Z pierwszej strony wynika że chyba MBR. Quote
stens Posted March 13 Report Posted March 13 Rufus w sklepie Windows. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Recommended Posts