wiktorynek Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Tym sposobem można wykonać bootowalny pendrive z dowolnym systemem. Warunki które należy spełnić, aby cała operacja sie powiodła: 1. sprawdzony obraz pod kątem sum kontrolnych 2. prawidłowe ustawienia w biosie - jeśli partycje MBR to wyłączone UEFI(włączony tryb Legacy lub CSM), jeśli partycje GPT to włączone UEFI - wyłączone Secure Boot - włączone AHCI - właściwy wybór bootowalnego urządzenia - możliwe są jeszcze inne dodatkowe ustawienia w biosie np predefiniowane dla Windows 8 lub Other Os czyli np starszych systemów typu Win 7 3. prawidłowe tablice partycji na dysku pod kątem co chcemy osiągnąć - MBR lub GPT - zmieniamy je konwertując za pomocą diskpart lub programów typu GParted lub zerując dysk najlepiej MHDD, HDD Low Level Format Tool lub Victoria - zerowanie używanych dysków HDD ma dodatkowe zalety - naprawia błędy logiczne, poprawia wydajność, przy okazji można wyłączyć uszkodzone, nienaprawialne sektory o ile wystarczy pula zapasowa - dla dysków SSD operacja zerowania to Secure Erase lub Sanitize 4. wypalamy na pendrive - w przypadku Rufusa nie ma żadnej logiki - odpalamy program, wkładamy pendrive do portu USB, Rufus automatycznie wykrywa pendrive w ciągu jednej sekundy i ustawia prawidłowo domyślnie wszystkie parametry - pozostaje nam wskazać obraz ISO i nacisnąć start - jedyną zmianę musimy zrobić w przypadku partycji GPT(w przypadku problemów - pendrive czasem wymaga wcześniejszego pełnego sformatowania lub nawet wyzerowania - w szczególnych przypadkach należy użyć innego pendrive'a) 5. uwaga - systemy Win 7 instalujemy z pendrive włożonego do portu USB 2.0, od Win 8 wzwyż można instalować z USB 3.0 jeśli sterownik kontrolera jest zintegrowany w systemie 6. niektóre programy antywirusowe blokują tworzenie autostartu dla pendrive'a dlatego na czas tworzenia bootowalnego pendrive'a trzeba wyłączyć program antywirusowy 7. system plików NTFS jest konieczny dla obrazu powyżej 4GB(konkretnie plik wim nie może mieć więcej jak 4GB) 8. system plików FAT32 jest konieczny do instalacji w trybie UEFI na partycjach GPT (max rozmiar pojedynczego pliku to 4GB - wim lub esd) 9. możliwe problemy - pendrive odmawia współpracy lub nie reaguje na przestawiane opcje - pełen format pendrive lub nawet format niskopoziomowy np. za pomocą HDD Low Level Format Tool Przykład ustawień dla MBR i BIOS + UEFI Przykład ustawień dla GPT i UEFI Znalazłem ładną tabelkę: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
podlos Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Używam zawsze tego programu do wypadania win xp , 7 , 8.1 i nigdy problemów z nagraniem jak i bootowaniem pendrive nie miałem. Moim zdaniem najlepszy program. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazi Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Paroma programami robiłem boot-pena W7x64, wszystkie wywalały jakieś błędy. Z Rufusem poszło za pierwszym razem. Tnx wiktorynka za podpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Icey Posted September 26, 2014 Report Share Posted September 26, 2014 serio az tyle zrobic nie wystarczy odpalic rufusa i nagrac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pp108 Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Którą opcje w drugim polu wyboru mam wybrać do instalacji win 7 na nowym komputerze ? Czy zaznaczać opcję "Użyj MBR Rufusa z ID Biosu" ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted October 17, 2014 Author Report Share Posted October 17, 2014 Sama będzie domyślnie zaznaczona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
postmennt Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 A czy ta metoda zadziała na all in one 8.1? Chodzi o to żeby pakowało system w UEFI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haker1983 Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 sprawdzone od WIn XP po Win 8.1 program bez problemu robi to co ma !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
postmennt Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 No raczej nie do końca, chyba że tzreba to jakoś inaczej poustawiać. Za cholere nie bootuje w uefi.....znaczy bootuje ale nie ma szans zainstalować systemu. Peny z 8 czy 8.1 nie AIO gibają od razu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted November 25, 2014 Author Report Share Posted November 25, 2014 W trybie UEFI Win 8/8.1 przestaw na FAT32 - pod warunkiem że się zmieści plik wim poniżej 4GB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
postmennt Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 Nie rozumiem. Jakoś łopatologicznie by się dało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Jakub.K Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 musisz wyciagnać weresje przez wintoolkit. I zrobić z niej iso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted November 26, 2014 Author Report Share Posted November 26, 2014 @postmennt - czego nie rozumiesz? - jeśli masz zamiar instalować Win 8.1 w trybie UEFI to tak ustaw w biosie a bootowalnego pendrive przygotuj w Rufus wybierając system plików FAT32 a nie NTFS - jeden warunek: plik wim nie może mieć więcej jak 4GB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
provectus Posted November 26, 2014 Report Share Posted November 26, 2014 MBR NTFS sam sie bootuje, ale GPT NTFSjuż nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomKrasch Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Program niesamowity Na wszystkich innych wywalało brak pliku etc. a tutaj wszystko przebiegło bez problemów. + Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joe1993 Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Cóż dodajmy jeszcze to ! Jeśli chodzi o XP to tylko XP 32 bity ... Nie wspiera on XP w wersji 64 bitowej . Być może nie znam wszystkich softów do wypalania Windy czy też Linucha ,ale jest to jeden z najszybszych softów ... Gdzie ultra iso potrafi w 30 minut wypalać na pena Windowsa Program niesamowity Na wszystkich innych wywalało brak pliku etc. a tutaj wszystko przebiegło bez problemów. + zależne to od wersji XP tak na boku bo nie każda da się wypalić na pendrive > Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
godfather Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 witam, ja mam z kolei problem ze zrobieniem bootowalnego pena z Windows Vista Sp2 styczeń 2015 [x86-x64] winclub PLnagrywalem rufusem w roznych konfiguracjach i po 2% instalacja wywala blad komputer z uefi jakies porady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddie22 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 witam, ja mam z kolei problem ze zrobieniem bootowalnego pena z Windows Vista Sp2 styczeń 2015 [x86-x64] winclub PLnagrywalem rufusem w roznych konfiguracjach i po 2% instalacja wywala blad komputer z uefi jakies porady? hmm pamiętam był taki program WinSetupFromUsb może nim spróbuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
haker1983 Posted March 18, 2015 Report Share Posted March 18, 2015 Komu dziś potrzebny WIndows Vista przece to SYF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted March 18, 2015 Author Report Share Posted March 18, 2015 witam, ja mam z kolei problem ze zrobieniem bootowalnego pena z Windows Vista Sp2 styczeń 2015 [x86-x64] winclub PLnagrywalem rufusem w roznych konfiguracjach i po 2% instalacja wywala blad komputer z uefi jakies porady? 1. Nie w różnych konfiguracjach tylko ściśle z instrukcją i wskazaną wersją 2. wyłącz UEFI, wyłącz Secure Boot i przejrzyj inne ustawienia biosu pod kątem bootowania 3. tak na marginesie - kto instaluje Vistę na stosunkowo nowym komputerze bo już posiadającym UEFI - czy ten sprzęt w ogóle wspiera jeszcze Vistę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbdpl Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 Witam ma problem. Po stworzeniu botowalnego pendrive wszystko jest ok komputer sie właćza postepuje według wskazówek instalatora az tu nagle blad ze nie mam sterownikow stacji dysków. Co prawda nie posiadam stacji dysków cd/dvd. Potrzebuje pilnie pomocy w tym kierunku dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest znaffca Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 w biosie przelacz sata na raid, lub instaluj innym sposobem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bbdpl Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 dziekuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest znaffca Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 czyli dziala ci "moj " sposob (herezje dla wiktorynki,provektusa - juz kiedys o tym pisalem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted June 7, 2015 Author Report Share Posted June 7, 2015 wtf? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mr-abc Posted June 18, 2015 Report Share Posted June 18, 2015 Z tego co czytam to Polecane wersje Rufus to 1.4.5 oraz 1.4.7 są z 20 sierpnia 2014r chciałbym zrobić bootowalnego Pena programem Rufus nada się on do zrobienia bootowalnego Pena z Hiren’s BootCD15.2 ?czy lepiej zrobi to programem Grub4Dos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Wersję typu Hiretns bot CD lub DVD wersję bardziej Full zrób sobie programem xboot. Dobrze Ci radzę. Program jest genialny i powala na zrobienie i dodatnie różnych edycji. Można formatować pena do fat32 z linuxowym bootloaderem lub NTFS z grub4dosem na pokładzie. Ja obecnie testuje jeszcze inny sposób instalowania systemu z pliku obrazu ISO i narazie idzie nieźle dla zaciekawionych: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest znaffca Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 naprostsza mtoda: pendrive, easy2boot i grub. i mozesz miec wszystkie edycje windowsow (x64,x86, pro, home, xp itd.), linuxow pena formatujesz jako ntfs i isoki wrzucasz do odpowiedniego folderu Magia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hitman12 Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 Program bardzo dobry i prosty w obsłudze,bez czytania żadnych tutoriali zrobiłem nim bootowalny pendrive z windowsem i zainstalowałem bez żadnych problemów,geniusz czy co Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorynek Posted July 13, 2015 Author Report Share Posted July 13, 2015 Edytowałem pierwszy post - uprościłem jeszcze tekst, dodałem screen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts