Jump to content

Tworzenie bootowalnego pendrive za pomocą Rufus (3)

Recommended Posts

Posted

W trybie UEFI Win 8/8.1 przestaw na FAT32 - pod warunkiem że się zmieści plik wim poniżej 4GB.

A jak on podczas instalacji stworzy na przykład plik hiberfil.sys co waży więcej niż 4 GB?

Posted

A jak on podczas instalacji stworzy na przykład plik hiberfil.sys co waży więcej niż 4 GB?

co ma wypalanie pendriva do pliku hibernacji ??

Posted

No bo nie mogą być pliki większe od 4 GB więc jak Windows zrobi te pliki większe jak to będzie FAT32 a nie NTFS? Nie wiem może głupie pytanie ale jakoś tak mi przyszło na myśl.

Posted

No bo nie mogą być pliki większe od 4 GB więc jak Windows zrobi te pliki większe jak to będzie FAT32 a nie NTFS? Nie wiem może głupie pytanie ale jakoś tak mi przyszło na myśl.

facepalm to jest tytlko pendrive, system normalnie sie instaluje w ntfs :)

P.S boli mnie czoło i zaplułem ekran w laptopie

Posted

u mnie Rufus 2.17 zarówno ten do instalacji jak i portable na jednym komputerze zwraca komunikat nie znaleziono IEFRAME.dll...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

po zingnorowaniu okienko pokazuje się i nagrywa. olać czy da się coś z tym zrobić ?

Posted

@wiktorynek

Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego w UEFI system musi być instalowany z pendrive'a pod FAT32 (który ograniczenie pojedynczego pliku ma do 4GB), dlaczego wprowadzono takie ograniczenie?
We wszystkich artykułach każdy się zachwyca jakie to UEFI postępowe w porównaniu do zwykłego BIOS'a, a nie potrafi obsłużyć NTFS (które BIOS daje radę).

Posted

Mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego w UEFI system musi być instalowany z pendrive'a pod FAT32 (który ograniczenie pojedynczego pliku ma do 4GB), dlaczego wprowadzono takie ograniczenie?
We wszystkich artykułach każdy się zachwyca jakie to UEFI postępowe w porównaniu do zwykłego BIOS'a, a nie potrafi obsłużyć NTFS (które BIOS daje radę).

Nie do mnie to pytanie. Tu tylko nadmienię, że instalator Win 10 daje sobie radę we wszelkich konfiguracjach ustawień biosu i sposobu wykonania bootowalnego pendrive.

Posted

A tak przy okazji- jaka jest różnica między rufusem normalnym, a portable. Wszystkie rufusy , które mam od wielu lat, są bez napisu portable , a instalują się jako portable.

Nie spotkałem jeszcze rufusa, który wymagał by instalacji na dysku.

Więc nie rozumiem dlaczego niektórzy na tym forum polecają rufusa portable. A może się mylę?

Posted

To nie pomaga. Muszę poprzez konsolę formatowac pen i w trybie awaryjnym także nie mogę nagrać ani przez Rufusa ani przez Wintboitic

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Posted

To nie pomaga. Muszę poprzez konsolę formatowac pen i w trybie awaryjnym także nie mogę nagrać ani przez Rufusa ani przez Wintboitic

Sformatuj pendrive przez active kill disk, Znajdziesz go u mnie linkując odpowiednio w linki w sygnaturze.

Posted

Hmm..

Mam płytę Asus P8H61-M LX rev. 3 i obecnie używam XP - będę chciał instalować Win 8.1 - wersja zmodowana by Mr. T

Instaluję na razie na zwykłym HDD Barracuda, płyta ma BIOS EFI - UEFI i SATA 3 Gbps

Chciałbym, żeby 8.1 był pod UEFi jako, że szybszy i pod AHCI - z tych samych powodów.

Sapport polecił mi przed instalacją zmienić w BIOSIE ustawienie na AHCI i zapewnia, że win tak zainstaluje dysk.

Kiedy restartuję kompa i odpalam BIOS, to pod klawiszem F8 mam wybór bootowania i wygląda to tak:

- CD ...

- HDD ...

- SanDics ...

- UEFI SanDisc ...

Czyli pendrive jest widziany jako ...zwykły i jako UEFI - (widziany, albo inaczej - są takie dwie opcje jego uruchomienia).

Kiedy odpalałem Minta LiveCD z 4 opcji to UEFI nie chciał odpalić, co jest myślę zrozumiałe, bo system jest zainstalowany na zwykłym BIOSie, odpalał z 3 opcji jako zwykły pendrive.

Czytałem gdzie jakieś stare forum i tam ktoś opisywał przypadek, że nie można w Biosie przełączyć na UEFI - i podobnie jest u mnie - ale Bios wykrył dysk w postaci UEFI i go przetwarzał - czyli tak jak u mnie - widzi pendrajwa jako UEFI i tak chyba go będzie mielił...

Wrzucam obraz ISO do Rufusa i wygląda to tak:

[/url]">http://[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czyli nie mogę założyć schematu partycjonowania w GPT - dlaczego Rufus nie daje takiej opcji???

Na zdjęciach pokazałem komentarze generowane przez program, z których wynika, że mogę zainstalować system w trybie EFI (czyli UEFI) - czy to znaczy, że dysk będzie GPT pomimo tego, że Rufus nie pokazuje takiej opcji?

I jeszcze jedno:

Mam poprzez USB podłączony dysk zewnętrzny 2TB, który służy mi za archiwum - i on jest MBR.

Czy po instalacji HHD w trybie GPT system będzie widział ten 2TB? Będzie normalnie dostępny?

Pozdrawiam.

PS. Jeszcze ogarniam wrzucanie fotek, chwilę to potrwa, tymczasem link...

Posted

Chciałbym, żeby 8.1 był pod UEFi jako, że szybszy

A gdzie się tego naczytałeś?

pod AHCI - z tych samych powodów.

Sapport polecił mi przed instalacją zmienić w BIOSIE ustawienie na AHCI i zapewnia, że win tak zainstaluje dysk.

Tak, dobrze.

Czyli nie mogę założyć schematu partycjonowania w GPT - dlaczego Rufus nie daje takiej opcji???

Jak nie ma opcji?

Włożyłem pendrive, załadowałem Win 8.1 x64 i mam opcje pod MBR i pod GPT:

Przechwytywanie.jpg

Przechwytywanie1.jpg

Mam poprzez USB podłączony dysk zewnętrzny 2TB, który służy mi za archiwum - i on jest MBR.

Czy po instalacji HHD w trybie GPT system będzie widział ten 2TB? Będzie normalnie dostępny?

Będzie normalnie dostępny.

Posted

A gdzie się tego naczytałeś?

W paru miejscach:

"Jak nie ma opcji?

Włożyłem pendrive, załadowałem Win 8.1 x64 i mam opcje pod MBR i pod GPT:"

No, właśnie nie ma, dlatego pokazuję prsc.

U mnie nie ma.

Dlatego pytam, czy dysk po instalacji będzie GPT czy MBR?

EDIT:

Na stronie Rufusa znalazłem taką informację:

"Od wersji 1.3.2 Rufus wspiera UEFI jak i GPT dla nośników instalacyjnych, co oznacza że możesz zainstalować Windows 7, Windows 8 lub Linuxa w pełnym trybie EFI.

Jednak Windows Vista lub późniejsze są wymagane dla pełnego wsparcia UEFI/GPT.

Z powodu ograniczeń systemu operacyjnego, Windows XP ogranicza tworzenie bootowalnych dysków UEFI do trybu MBR."

Z tego by wynikało, że nie mogę mieć UEFI?? :wacko:

Albo musiałbym wykonać instalację w MBR, a potem drugą - już w pełnym UEFI....

:mellow:

Posted

Nie rozumiem. Czytać nie umiesz? Każdy system x64 od Visty wzwyż możesz instalować w trybie UEFI + GPT. Oczywiście tak musi być skompilowany obraz(jest), tak musi być ustawiony bios, tak musi być wykonany bootowalny pendrive.

Albo musiałbym wykonać instalację w MBR, a potem drugą - już w pełnym UEFI....

Takiego pomysłu jeszcze nie widziałem.

P.S. Swoją drogą, a po co tak upierasz się przy UEFI i GPT?

Posted

Nie rozumiem. Czytać nie umiesz? Każdy system x64 od Visty wzwyż możesz instalować w trybie UEFI + GPT. Oczywiście tak musi być skompilowany obraz(jest), tak musi być ustawiony bios, tak musi być wykonany bootowalny pendrive.

Takiego pomysłu jeszcze nie widziałem.

No tak.

Przecież wystarczy przygotować pendrajwa na innym kompie.

:D

Podobno jest minimalnie szybszy, nowsza technologia wypiera starszą....

Będę chciał dołożyć 2 lub 3 partycje linuxa, razem będzie 5 albo 6, wiem, że można to zrobić w partycji rozszerzonej, ale...może osobno będzie bezpieczniej.

Posted

Podobno jest minimalnie szybszy, nowsza technologia wypiera starszą....

Podobno widzieli Yeti.

6 partycji - a dysk jakiej pojemności?

Na MBR masz 4 podstawowe, czyli wystarczy na system + partycja na pliki + 2 wolne partycje - na Linux i ...

Nieważne - nie widzę żadnego problemu z instalacją na GPT - wykonaj pendrive i naprzód.

Posted

Zrobiłem sobie w rufusie win 8.1 na gpt. Dysk pod system już też na gpt i teraz pytanie... Przy tworzeniu partycji powstaje kilka innych Odzyskiwanie, System oraz MSR i jak je kasuje i robię jedna to nie idzie zainstalować systemu. A jeśli je zostawię instalację rusza... Czy tak ma być?

Posted

No ci powiem ameryki nie odkryłeś... A ktoś ogólnie wpadł na pomysł instalacji Windows'a XP pod UEFI ? :L

Posted

Kurde, zainstalowałem W10 na ustawieniach rufusa " s.c MBR dla BIOS lub UEFI" i system plików "NTFS" i ustawieniu w bios "boot mode select [uEFI with CSM] a wg poradnika i powinno być na legacy, robić wszystko od nowa na trybie legacy?