m4s Posted October 7, 2019 Report Share Posted October 7, 2019 Krótko, rzeczowo i na temat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 and Depsones like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AS00 Posted October 7, 2019 Report Share Posted October 7, 2019 Warto zastosować się do tego także na Windowsie 10? Dziesiątka nie miała już lepiej współpracować z SSD niż W7? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4s Posted October 7, 2019 Author Report Share Posted October 7, 2019 1 minutę temu, AS00 napisał: Warto zastosować się do tego także na Windowsie 10? Dziesiątka nie miała już lepiej współpracować z SSD niż W7? Sprawdź co z tego masz bo ja za Ciebie nie sprawdzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted October 7, 2019 Report Share Posted October 7, 2019 "Przeniesienie pliku wymiany na dysk twardy" Buahahaha totalny debilizm. "Wyłączenie przywracania systemu" Kolejna bzdura, to już kwestia danego użytkownika. pawel5428 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4s Posted October 7, 2019 Author Report Share Posted October 7, 2019 12 minut temu, M4T napisał: "Przeniesienie pliku wymiany na dysk twardy" Buahahaha totalny debilizm. "Wyłączenie przywracania systemu" Kolejna bzdura, to już kwestia danego użytkownika. nie wszystkie punkty są dobre - te wskazane przez Ciebie - fakt, nietrafione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted October 7, 2019 Report Share Posted October 7, 2019 Wg mnie tu jest 100x bardziej rzeczowo i dokładnie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4s Posted October 7, 2019 Author Report Share Posted October 7, 2019 1 minutę temu, Widzior napisał: Wg mnie tu jest 100x bardziej rzeczowo i dokładnie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tu jest jeszcze bardziej niepotrzebnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 7, 2019 Report Share Posted October 7, 2019 I znowu ile " parafii " tyle religii " są cztery podstawowe ustawienia i to powinno być już wyuczone jak pacierz reszta według potrzeb i uznania , " grzebania " na tym dysku - systemie . Dysk ma " zpierd........ jak rakieta " , ceny już nie są takie kosmiczne jak kiedyś więc tyrać nimi i się nie przejmować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VACek Posted October 7, 2019 Report Share Posted October 7, 2019 Godzinę temu, woj_ani217 napisał: ceny już nie są takie kosmiczne jak kiedyś więc tyrać nimi i się nie przejmować. Otóż to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted October 9, 2019 Report Share Posted October 9, 2019 Oba linki co daliście to takie kocopoły że szkoda gadać. 8 lat temu przerzucanie cache i plików wymiany to był kretynizm jak dla mnie. Dane użytkownika wtedy owszem bo potrafią ludzie robić masakrę z gigabajtami zdjęć i filmów na pulpicie, a wtedy dyski były małe. Dzis korzystam ze skryptu na forum bardziej by się upewnić że o czymś nie zapomniałem. No i najważniejsze, w dobie laptopów i szukającej powodu do wykolejenia 10. HIBERNACJA ON i plany zasilania sterujące na nią, a nie usypianie które często przy rozładowaniu baterii robi jazdy z podniesieniem się. Tak samo polecam raczej już dyski 500GB, a dla grających nawet pójście w 1T. Niż śmieszne zabawy w 250+1T_HDD. Młody mój zawalił w chwilę 512GB grami, a myślałem że na rok, dwa lata mu styknie. Teraz myślę o dokupieniu mu terówki. Córkom zostanie 1TB_HDD z bajkami i wszyscy będą zadowoleni. pawel5428 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jou300 Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 Optymalizacja dysku SSD jest śmiesznym tematem. Te dyski są na tyle szybkie, że nie ma co kombinować. pawel5428 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
renatan Posted January 23, 2020 Report Share Posted January 23, 2020 no widzisz.. dlatego temat nieruszany od pół roku a Ty go odgrzebałeś jarexpol likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel5428 Posted April 18, 2020 Report Share Posted April 18, 2020 Czytałem gdzieś że totalna optymalizacja SSD nie do końca ma sens. Pewne rzeczy np. prefetch czy plik wymiany nie powinny być wyłączane. Nie przyśpieszy to systemu a może wręcz spowolnić noo... nie końca wiem teori jest wiele. Na pewno system będzie stabilniejszy a niektóre gry czy programy nadal odwołują się do pliku wymiany. Win 10 chyba sam automatycznie wyłącza to co zbędne kiedy wykryje SSD . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodarek1 Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 Ja mam laptopa kupionego 1 miesiąc temu z win 10 20H2 na pokładzie . Po przeczytaniu tego wątku sprawdziłem i widzę że ; plik stronicowania jest domyślnie tworzony w rozmiarze ok 2,6 GB , choć laptop ma 16 GB RAM-u i indeksowanie plików we właściwościach dysku C - - również jest włączone . Zainstalowałem program SSD FRESH , ale zauważyłem , że pomimo zaznaczenia w tym programie że ma nie być pliku stronicowania a pliki na dysku C mają nie być indeksowanie - sytuacja nie ulega zmianie . Plik stronicowania nadal istnieje a pliki na partycji C - nadal są indeksowane . Czyżby to oznaczało , że najnowsza wersja win 10 nie jest zoptymalizowana pod kątem dysków SSD a program SSD FRESH to jakaś lipa , bo pomimo wprowadzenia w nim zmian w ustawieniach - te zmiany nie są wprowadzane przez system ?! Po tym co przeczytałem w poradach z linku w pierwszym poście - to jużź nawet nie wiem czy funkcja TRIM powinna być dla mojego dysku SSD włączona czy nie , skoro jest on wykorzystany w .... 9.5 % ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Widzior Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 3 godziny temu, wlodarek1 napisał: Zainstalowałem program SSD FRESH , ale zauważyłem , że pomimo zaznaczenia w tym programie że ma nie być pliku stronicowania a pliki na dysku C mają nie być indeksowanie - sytuacja nie ulega zmianie Bo takie rzeczy to się samemu robi kilkoma kliknięciami (albo używa gotowego skryptu .reg albo .cmd), a nie używa jakiegoś badziewnego programiku. Napromieniowany likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodarek1 Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 A skąd mam wziąć taki gotowy skrypt .reg ? Możesz Widzior dać jakiś link do takiego pliku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bunio1 Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 Ja używam tego od Prezesa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LaptopIpc likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodarek1 Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 Bunio 1 - i odczuwasz jakąś różnicę w działaniu win 10 po użyciu tego skryptu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 5 minut temu, bunio1 napisał: Ja używam tego od Prezesa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] A co wprowadza i zmienia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzisiek24 Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 Dorzucę i ja ... wybór należy do ciebie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LaptopIpc and JanKo6 like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bunio1 Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 @wlodarek1 tu nie chodzi o przyśpieszenie dysku a raczej o jego dłuższa żywotność, ja mam dwa dyski ssd połączone w raid0 więc ciężko oczekiwać już czegoś więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 Obydwa skrypty mają podobne wpisy rejestru, ale te najważniejsze to: - wyłączenie Prefetch/Superfetch - wyłączenie pliku hibernacji - wyłączenie wyszukiwania/indeksowania (nie jest obecnie wymagane) - ustalenie stałego rozmiaru pamięci wirtualnej (bardziej z tytułu nie zajmowania miejsca na dysku w przypadku małych dysków) To w zasadzie wystarczy, dla ambitnych zostaje jeszcze wyłączenie przywracania systemu (nie jest konieczne) oraz profilaktycznie wyłączenie automatycznej defragmentacji (Win 7 tego nie wyłącza z automatu po wykryciu SSD, a Win 10 miał ostatnio błąd z tym - już naprawiony, ale nie można wykluczyć, że kiedyś się powtórzy). Nie robić absolutnie nic więcej. Wszystkie inne porady są szkodliwe lub mają skutek odwrotny dla wydajności. G77 likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2021 Report Share Posted January 8, 2021 wlodarek1 , bunio1 to o co chodzi ? jak nie o szybkość i płynność działania ssd !? tym bardziej jak masz w rajdzie , szkłem czterech liter się nie wytrze , dyski już nie są aż tak drogie więc tyrać nimi i nie stękać wziąć sobie to co piszą Widzior i wiktorynek i nie mieszać jak w " ruskim czołgu " . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartAcid Posted January 9, 2021 Report Share Posted January 9, 2021 Co wy chcecie od tej hibernacji biednej. Jak dla mnie to ona jest bezpieczniejsza niż usypianie. A płacz o kilka giga w dzisiejszych czasach to już zakrawa o modlitwy. m4s likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodarek1 Posted January 15, 2021 Report Share Posted January 15, 2021 Po zastosowaniu dwóch polecanych skryptów - przestało działać u mnie autologowanie , choć jest ono skonfigurowane poprzez polecenie '' netplwiz'' . Może wiecie jak co zrobić bym znów miał automatyczne logowanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted January 15, 2021 Report Share Posted January 15, 2021 Masz karę za to, że nie czytasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wlodarek1 Posted January 15, 2021 Report Share Posted January 15, 2021 To proszę Wiktorynek Daj mi link do tekstu który Przeoczyłem [emoji846]Wysłane z Huawei T5 Lte przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nieobecny Posted January 15, 2021 Report Share Posted January 15, 2021 Żeby nie stosować żadnych skryptów jak się na nich nie znasz i nie potrafisz sobie edytować tylko to co naprawdę potrzebne. Kilka kliknięć i co trzeba ustawisz ręcznie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 16, 2021 Report Share Posted January 16, 2021 W optymalizacja SSD jest ścieżka - REG ADD "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WMI\Autologger\ReadyBoot" /V Start /T REG_DWORD /D 0 /F Jak ktoś chce autologowanie - to usunąć, jak ktoś już użył i chce przywrócić - REG ADD "HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\WMI\Autologger\ReadyBoot" /V Start /T REG_DWORD /D 4 /F - zmienić D 0 na D 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frankopan Posted January 18, 2021 Report Share Posted January 18, 2021 Mój dysk Viper VPN100 wolno zapisujeN100 512Gb wolno zapisuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts