janek917 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ja również żałuję, że Srom-otnik porzucił wydanie LTSC, bo zainteresowanych pewnie byłoby więcej.Podziękowania za już wykonaną pracę. Cytuj
jnm Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2020 22 godziny temu, zabujczyyyy napisał: Czyli nie mogę od m4s UUAWU i DWS? Samemu sobie, udzieliłeś odpowiedzi ... Cytuj
R95K Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2020 12 minut temu, zabujczyyyy napisał: Czyli prościej mówiąc to już jest wykonane przy instalacji, tak? Bo Coś tam powyłączane jest w usługach, tylko chciałem się upewnić na 100% bo zawsze robię UUAWU i DWS + jeszcze jeden pliczek od m4s dla świętego spokoju. Mod jest już okrojony dlatego nie zaleca się używać innych programów gdyż nie wszystko może Ci potem działać tak jak powinno. Zresztą napisane jak wół w opisie moda, że telemetria czy Defender jest usunięty, a w wersji Lite nawet WU. Cytuj
jnm Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2020 W dniu 15.02.2019 o 20:53, srom-otnik napisał: Po instalacji zastosuj wskazówki do końcowych ustawień systemu -> wszystko w TUNING na pulpicie. @ - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] > UMIESZ UWAŻNIE CZYTAĆ ?. P.S; Jeśli Ci nadal coś NIE-pasi > Usuń wbudowane aplikacje Windows'a 8.1 za pomocą 'PowerShel' Tylko później NIE-płacz... Cytuj
Crazy36 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2020 Ja używalem na systemach(win8.1 i 10) sromotnika DWS i removespy i jakoś żaden system mi się nigdy nieposypał.Wszystko można zrobić tylko trzeba robić to z głową. Cytuj
Grampian Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 System widows 8.1 lite zainstalowany na Lenowo V110 wszystko ok żadnych problemów Dziękuje za Twoją pracę, od lat korzystam Cytuj
jnm Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 W dniu 6.01.2020 o 19:02, zabujczyyyy napisał: Po co ten bulwers Właśnie wracam do tego moda :> Nie jestem zbulwersowany, po prostu nie bądź "leniwcem". Skoro masz jakieś tam pojęcie, - (w co nie wnikam) - to sam będziesz potrafił znaleźć najlepsze rozwiązanie ... Cytuj
jaimujmail10min Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 Mam pytanie, czy da rade to zainstalowac na biosie czy tylko na uefi? Cytuj
Crazy36 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 Godzinę temu, jaimujmail10min napisał: Mam pytanie, czy da rade to zainstalowac na biosie czy tylko na uefi? Pytasz o to w kolejnym temaci.Dar radę wszystko zalerzy od twojego kompa. Cytuj
jnm Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 W dniu 9.01.2020 o 18:35, jaimujmail10min napisał: Mam pytanie, czy da rade to zainstalowac na biosie czy tylko na uefi? Jaki masz schemat partycjonowania dysku GPT czy MBR ?. To ważne - podczas wypalania systemu na kluczu USB programem 'RUFUS'. Jeżeli nie wiesz, uruchom 'RUFUS-a' jako administrator, 1) ustaw go na [Wybór bootowania > Dysk lub obraz ISO] 2) kliknij "WYBIERZ" i po znalezieniu swojego "ISO', otwórz go, np. 'Win JG8.1 Pro x64' 3) [Schemat partycjonowania > MBR Docelowy system > BIOS (lub UEFI-CSM), - ustawi się sam] jeżeli wiesz że masz dysk GPT, ustaw; [Schemat partycjonowania > GPT Docelowy system > UEFI (bez CSM), - ustawi się sam] Jeśli w "kompie" - Masz BIOS z opcjami,w zależności od dysku ustaw; przy MBR secure bot na legacy, jak Masz GPT na UEFI enjoj ... Nie każdy BIOS ma GPT, - co wskazuje że "komp" może nie dać rady z głęboką kompresją .esd Szczególnie te stare, - (musisz wtedy konwertować plik install.esd na install.wim) Cytuj
jorgusek Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 Jak zmienić kolor ekranu logowania Cytuj
jnm Opublikowano 19 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2020 4 godziny temu, jorgusek napisał: Jak zmienić kolor ekranu logowania Tym programem - możesz nawet ustawić dowolną tapetę lub zdjęcie; BMP, GIF, JPE, JPG, JPEG, PNG, TIF, TIFF. Mirror's; 1 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo6 lubi to Cytuj
skasza Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2020 W dniu 9.01.2020 o 20:39, jnm napisał: Jaki masz schemat partycjonowania dysku GPT czy MBR ?. To ważne - podczas wypalania systemu na kluczu USB programem 'RUFUS'. Jeżeli nie wiesz, uruchom 'RUFUS-a' jako administrator, 1) ustaw go na [Wybór bootowania > Dysk lub obraz ISO] 2) kliknij "WYBIERZ" i po znalezieniu swojego "ISO', otwórz go, np. 'Win JG8.1 Pro x64' 3) [Schemat partycjonowania > MBR Docelowy system > BIOS (lub UEFI-CSM), - ustawi się sam] jeżeli wiesz że masz dysk GPT, ustaw; [Schemat partycjonowania > GPT Docelowy system > UEFI (bez CSM), - ustawi się sam] Jeśli w "kompie" - Masz BIOS z opcjami,w zależności od dysku ustaw; przy MBR secure bot na legacy, jak Masz GPT na UEFI enjoj ... Nie każdy BIOS ma GPT, - co wskazuje że "komp" może nie dać rady z głęboką kompresją .esd Szczególnie te stare, - (musisz wtedy konwertować plik install.esd na install.wim) Jnm, Panowie czy tylko ten plik ( install ) wystarczy skonwertować czy coś jeszcze, bo powiem szczerze przekonwertowałem dism-em i niestety instalka nie rusza, kiedyś gdzieś na forum czytałem by z oryginalnego obrazu coś wziąć dodać itp. lecz nie pamiętam co to było konkretnie i jak. Generalnie chodzi właśnie o instalację na staruszku. Dzięki z góry za pomoc. Problem z instalacją rozszyfrowany ( ale niestety nie rozwiązany i nie do obejścia proc. TK-55 / Gforce 7000m / Nforce 610m ) znaleziony w archiwalnym temacie: Install win8/windows 8.1 On CPU Without NX/PAE/SSE2 Support - możliwa na tym sprzęcie instalacja co najwyżej Win 8. Pozdrawiam Cytuj
sebio Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2020 Pomocy miałem do tej pory winde 10 sromotnika , dziś zrobiłem formata i chcąc dodac dysk sieciowy zamontowany do routera ,komputer wymaga poświadczeń sieciowych i podania hasła ?? to samo w windows 8.1 ( wrocił do łask ) ale jakie to hasło wpisuje dane logowania do routera i nie wchodzi pomożcie Cytuj
-RKI- Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2020 Tak z ciekawości. Instalował ktoś może owy system na Ryzenie 2 lub 3 generacji? Interesuje mnie fakt czy nie ma problemów ze sterownikami np. do chipsetu (B450) i czy wszystko działa stabilnie pod tym procesorem. Cytuj
Mario80 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2020 Jest mozliwosc wlaczenia defendera? Cytuj
Franc Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 9 godzin temu, Mario80 napisał: Jest mozliwosc wlaczenia defendera? Defender został usunięty (brak możliwości włączenia) - przeczytaj uważnie pierwszy post. Poza tym po co instalowałeś ten mod skoro zależy Ci na Defenderze? Czyżbyś był kolejnym użytkownikiem który najpierw instaluje system nie czytając opisu, a później szuka usuniętych komponentów? moszter i vitay007 lubią to Cytuj
srom-otnik Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 10 godzin temu, Mario80 napisał: Jest mozliwosc wlaczenia defendera? Jak najbardziej - uwaga - tylko w wersji pełnej, w Lite jest wycięty. Włączysz go przez klucz rejestru: W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend zmienić wartość na "Start"=dword:00000002 Następnie restart. Po nim defender powinien dać się uruchomić z panelu sterowania nudzija i moszter lubią to Cytuj
Mario80 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 8 godzin temu, srom-otnik napisał: Jak najbardziej - uwaga - tylko w wersji pełnej, w Lite jest wycięty. Włączysz go przez klucz rejestru: W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend zmienić wartość na "Start"=dword:00000002 Następnie restart. Po nim defender powinien dać się uruchomić z panelu sterowania Dzięki. W takim razie robie przesiadke z Twojej nowej 10 na 8.1 W 10 mam problem z mikrofonem w chrome nie moge znalezc paru sterownikow do AIO Lenovo B320. Fabrycznie był z systemem Win7 i 8.1. Cytuj
Mario80 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 9 godzin temu, Franc napisał: Defender został usunięty (brak możliwości włączenia) - przeczytaj uważnie pierwszy post. Poza tym po co instalowałeś ten mod skoro zależy Ci na Defenderze? Czyżbyś był kolejnym użytkownikiem który najpierw instaluje system nie czytając opisu, a później szuka usuniętych komponentów? Defender nie jest usuniety z pelnej wersji tylko wylaczony. Cytuj
Mario80 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 9 godzin temu, srom-otnik napisał: Jak najbardziej - uwaga - tylko w wersji pełnej, w Lite jest wycięty. Włączysz go przez klucz rejestru: W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\WinDefend zmienić wartość na "Start"=dword:00000002 Następnie restart. Po nim defender powinien dać się uruchomić z panelu sterowania Niestety, nie idzie zmienić tej wartości: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] EDIT: Udało się zmienić wartość w trybie awaryjnym. Defender działa. Cytuj
Mario80 Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2020 "Dodatkowo wyłączono moduły (dwa pierwsze z poniższej listy można ponownie włączyć w panelu sterowania): - przeglądarka XPS; - skanowanie i faksowanie;" Jak właczyć skanowanie? Drukarkę zainstalowałem, jest widoczna w pakiecie Office , ale nie widoczna w panelu "Urzadzenia i drukarki". Oprogramowanie skanera tez dziala, moge skanowac, ale urzadzenia nie widze w panelu powyzej. Cytuj
daro_84 Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 jw. Przyłączam się do pytania (wersja lite). Cytuj
Mario80 Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Znalazłem częsciowe rozwiazanie na drukarki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytat "Drukarek nie ma na liście Urządzenia i drukarki, są za to widoczne w programach i drukują bez problemu. Drukarki można znaleźć przez polecenie: Shell:PrintersFolder. Można nimi również zarządzać w menu Urządzenie i drukarki, w grupie Urządzenia klikając prawym klawiszem na Komputer. Przywrócenie listy: W zarządzaniu wyłączamy usługę Bufor wydruku. Przechodzimy do katalogu C:\Windows\System32\spool\drivers\W32X86 Usuwamy całą zawartość albo przenosimy do innego katalogu. Włączamy bufor wydruku i drukarki powinny się pojawić. Trzeba tylko zainstalować sterownik na nowo, wystarczy kliknąć na drukarkę - Właściwości i system sam się upomni o sterownik." U mnie polecenie Shell:PrintersFolder działa poprawnie i drukarke widze. Pozostałe czynności nic nie dają. Cytuj
skasza Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Pytanie - zagwostka Panowie dotychczas korzystałem z tego moda w v.1 - oczywiście bez najmniejszych problemów, ale przyszło nowe i podjąłem próbę odświeżenia, po instalacji v.2 ( świeżej z formatem, MBR ) przywitał mnie taki oto obrazek, przypomnę na v.1 czegoś takiego nie doświadczyłem, i tak dla testu wykonałem instalację LTSB I LTSC od autora i podobny problem nie występuje. Pytanie : czy przypadkiem, któraś ze zintegrowanych poprawek nie powoduje takich akcji, a jeżeli tak czy można by ją jakoś usunąć ( pytanie raczej z ciekawości, oczywiście przeżyję na v.1 ). Dzięki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
-RKI- Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Pozwolę sobie ponowić moje pytanie. W dniu 8.02.2020 o 23:34, -RKI- napisał: Tak z ciekawości. Instalował ktoś może owy system na Ryzenie 2 lub 3 generacji? Interesuje mnie fakt czy nie ma problemów ze sterownikami np. do chipsetu (B450) i czy wszystko działa stabilnie pod tym procesorem. Cytuj
NiedzielnyMacio Opublikowano 14 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2020 Do tego moda można użyć skryptu RemoveSpy czy jest to zbędne? Przy modach win10 ten skrypt jest w folderze, a tutaj go nie widzę, stąd moje zapytanie Cytuj
pal gume Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2020 Bardzo fajny system, na moim gracie (q9300, gt640, 8gb ddr3, ssd 240gb) działa lepiej niż windows 10 Cytuj
G77 Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2020 zainstalowana wersja lite na acer aspire e1 smiga eleganco dobra robota ps.sromo ja stawiam Cytuj
Kolomanolo Opublikowano 15 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2020 Jak uzyskać dostęp do modyfikacji folderów System32 i Wow64 ? Brakuje mi dll i program Resolve Magic nie chce się uruchomić. Poprzednia wersja tego systemu nie miała zabezpieczenia modyfikacji tych folderów, teraz nie mogę nic tam wgrać. Wiecie co zrobić ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi