Jump to content

Test poboru pamięci ram przez przeglądarki.

Recommended Posts

Posted

Jako ze niedawno byla dyskusja na temat podany w tytule to zakladam ten temat zebym nie byl sam w tych testach.

Jesli ktos chce zrobic test to mozecie wrzucac ale nastepujaca metoda.
- Statystyki prezentujemy przez Process Explorer poniewaz pokazuje on wszystkie procesy i szczególowe informacje.

- Nie grzebać programami z zewnątrz.
- Wszystkie przegladarki testujemy na tych samych wtyczkach lub bez nich.

Pluginy na których byl robiony test.
- Dark Reader
- Nano Defender
- Nano Adblocker

- Privacy Badger

Test ma charakter poglądowy który prezentuje poziom podobnego użycia ram poszczególnych przeglądarek w ich czystym trybie.

Idle

MGCxlI3.png

Firefox
6eNVc08.png
D7laYsR.png

Opera
9mVUMfe.png
gvKkmm4.png

Vivaldi
qOmfYIL.png
rD0lZaX.png

Posted

Jak już się tak bawicie, to może oprócz zużycia RAMu sprawdźcie od razu obciążenie CPU, bo ja na Operze mam ponad 2x większe, niż na Firefoxie. Zauważyłem to na starym lapku C2D, bo po prostu ma Operze nie dało się oglądać filmów z CDA czy YT w 720p, a na Firefox użycie CPU ~40-50%. Myślałem, że to wina braku jakiś instrukcji w starym C2D (np. AVX), ale na Ryzenie jest ta sama zależność - Opera ssie CPU ponad 2x mocniej (4-6% na Firefox, 10-12% na Operze). Wcześniej na to nie zwróciłem uwagi, bo na Ryzenie to żadna różnica, ale jak mi zajechało lapka na 100% i rozgrzało do czerwoności, to zacząłem badać temat, i jak dla mnie to Opera przestała istnieć.

Posted
Godzinę temu, Bananoffy1337 napisał:

Także jak możesz to ogarnij post, miłego dnia życzę. ;)

Zawsze coś widać, od dawna wiem że u mnie Firefox i Chrome biorą najwięcej.

Wcale mi to nie przeszkadza, miłego dnia życzę. ;)

10 minut temu, TheStraight napisał:

Dodatki muszą być te same w każdej przeglądarce, brak testów IDLE no i brak process explorera.

Wiem, ale mi się nie chce.:D

Posted

@jarexpol No to skoro ci się nie chce to nie wstawiaj takiego "testu" gdzie nawet połowy testu nie jest spełnione a są tam tylko 3 małe warunki.

Posted
12 minut temu, TheStraight napisał:

No to skoro ci się nie chce to nie wstawiaj takiego "testu" gdzie nawet połowy testu nie jest spełnione a są tam tylko 3 małe warunki.

Ja przynajmniej zrobiłem cokolwiek, a inni tylko krytykują.

Przepraszam Ciebie, innych nie.

Posted

@jarexpol Ja nie wymagam przeprosin ja chce tylko zachować czystość tematu i porównań.
Chce żeby to było czyste i przejrzyste.

@Widzior Ciężko jest zrobić taki test bo każdy musiałby nagrać wycinek z process explorera podczas takiej próby bo same screeny nic tu nie dadzą.

Zresztą sprawdzaleś akceleracje przeglądarek?

Posted

Chciałbym tylko zauważyć, że rozszerzenia w poszczególnych przeglądarkach nie zawsze mają swoje odpowiedniki oraz nie można porównywać rozszerzeń do FF z tymi do chromopodobnych czy Edge lub IE.

Zrobiłem test 3 przeglądarek:

najnowszy Firefox 60.5.1esr x64

najnowsza Opera 58.0.3135.65 x64

IE11 Win 8.1 x64, ale jak wiadomo przeglądarka działa w trybie x86

3 testy:

1. Wyświetlanie strony Google:

Przechwytywanie.jpg

2. YouTube - ustawiony i zatrzymany film testowy 8k - ze względu na to, że IE obsługuje tylko max FHD 1080p, to wszędzie ustawiłem taką rozdzielczość filmu:

Przechwytywanie1.jpg

3. Podczas odtwarzania filmu, różne momenty:

Przechwytywanie2.jpg

Przechwytywanie3.jpg

Przechwytywanie4.jpg

Przechwytywanie5.jpg

Wnioski:

1. Najniższe zajęcie pamięci RAM w każdym momencie:

- IE11

- Opera

- Firefox

2. Najmniejsze obciążenie procesora w trybie bezczynności przeglądarki:

- Opera

- IE11

- Firefox

3. Najmniejsze obciążenie procesora podczas odtwarzania filmów:

- IE11

- Firefox

- Opera

Jakość filmu na IE11 jest zauważalnie gorsza od innych przeglądarek, pomimo tych samych parametrów odtwarzania.

Jeszcze uwagi spoza przedstawionych tu testów, których doświadczyłem i mogą skłaniać do różnych refleksji:

1. Firefox 52.9.0esr x64 zajmuje w jednym procesie mniej więcej tyle samo pamięci co Firefox 60.5.1esr x64 rozbity na kilka procesów - czyli sam zabieg rozbicia na procesy nic nie dał.

2. Opera portable ma mniej więcej o połowę mniejsze użycie procesora od wersji zainstalowanej i o ok. 30% mniejsze zajęcie pamięci od wersji zainstalowanej.

3. Chrome przebija wszelkie przeglądarki w sensie negatywnym. Największe pożeranie pamięci, największe obciążenie procesora.

Tyle z mojej strony.

Posted

@wiktorynek

A gdzie screeny z poboru ramu przez cały system ?
Teraz trzeba się przyglądać całym procesom a tak byłoby czytelnie bo takie było założenie tego.

Posted
38 minut temu, TheStraight napisał:

A gdzie screeny z poboru ramu przez cały system ?

Maruda.

1. Opera:

Przechwytywanie2.jpg

2. IE11:

Przechwytywanie3.jpg

3. Firefox:

Przechwytywanie4.jpg

4. System bez przeglądarek:

Przechwytywanie.jpg

Wnioski:

1. Najmniejsze zajęcie RAM:

- IE11

- Opera

- Firefox

2. Najmniej procesów:

- IE11

- Firefox

- Opera

3. Najmniejsze obciążenie procesora:

- Opera

- IE11

- Firefox

P.S. Generalnie wszystko działa tak samo. Różnice bez znaczenia. :)

Posted

Screeny z Process Explorera razem z listą procesów jak ja to zrobiłem w poście pierwszym.
Mam poradnik napisać czy to naprawdę takie trudne ?

A po drugie mówiłeś wcześniej że Opera jest taka lekka a widze że to samo co u mnie 100mb różnicy albo nawet i nie :D

Posted

Pocałuj mnie w żyć. :D Przecież masz w pierwszych screenach całościowe. Odejmij sobie poszczególne przeglądarki z kalkulatorem w ręce. Tylko po co?

6 minut temu, TheStraight napisał:

A po drugie mówiłeś wcześniej że Opera jest taka lekka a widze że to samo co u mnie 100mb różnicy albo nawet i nie

Ale podczas odtwarzania filmów różnica wynosi już 400MB na korzyść Opery. ;)

Posted

No właśnie o to chodzi że nie chce mi się tego liczyć a to miało być proste tak żeby można było wejść i zobaczyć :D

Aż to sprawdzę :E

Posted

Pozwolę się wtrącić. :E Używałem już Chrome, Firefoxa którego uważałem kiedyś za idealną przeglądarkę, ale od długiego czasu na każdym sprzęcie używam Opery, na smartfonie też, bo Chrome w telefonie to największe badziewie i pożeracz baterii. Może i Opera ma sporo procesów, ale nie obciąża tak procesora i RAMU jak Chrome czy Firefox. A że moje sprzęty już trochę lat mają no to ważne żeby ta przeglądarka jakoś funkcjonowała płynnie i komputer się przy niej nie "pocił"

Posted

Z sentymentu sprawdziłem starą Operę x64:

Przechwytywanie0.jpg

Przechwytywanie1.jpg

Przechwytywanie2.jpg

Niestety ta przeglądarka nie odtwarza filmów w HTML5. Zajętość RAM bardzo mała. We filmach wzrasta obciążenie procesora z powodu braku obsługi wsparcia sprzętowego, kodeków, pluginów itp.

A była to najlepsza przeglądarka na świecie jaką kiedykolwiek wymyślono. Ehhh... Wbudowany klient p2p, najlepsza konfigurowalność, zero telemetrii, i pamiętam do dziś, że była najszybsza w speedtestach - kto to oferował kiedykolwiek?

Posted

Sprawdzałem Operę 12 i masz rację jest dużo lepiej tylko co z tego jak tym niewiele rzeczy otworzysz.
Teraz to albo Sh*tFox albo Sromium :L

Posted

No niestety został wybór między:

1. Sromium - Chrome, Opera, Vivaldi, CentBrowser, Slimjet, SRWare Iron, Maxthon, Flock, CoolNovo, Otter Browser i pierdyliardem dziwolągów chromopodobnych oraz wkrótce nowy Edge

2. Sryfox - Firefox, PaleMoon, Waterfox, Mozilla SeaMonkey, CyberFox, Tor Browser, Avant Browser Ultimate, K-Meleon, Light Firefox, CometBird, Wyzo, Comodo IceDragon

3. Safari :L

4. IE11 :huh:

5. Edge i stara Opera zakończony rozwój.

Posted

To i ja dorzucę kilka:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Teksty w praktyce - to ma sens, ale pokazówka na googlach? Trochę dla mnie bez sensu.

Dla mnie liczy się takie zapotrzebowanie na RAM i obciążenie procka i o to chodzi, żeby korzystać z przeglądarek.

Palemoon:

Posted

Jak masz 8 lub16 GB RAM to kto by tam śledził ile przeglądarka bierze...?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Posted
13 minut temu, m4s napisał:

Zgoda, ale WinXP tylu nie obsłuży, każdy kto będzie instalował WinXP to na staruszkach do 1 GB góra 2 GB RAM'u, że o procesorze nie wspomnę i krótki, bo testowałem kilka przeglądarek, by znaleźć parę takich na których działają filmiki na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wykorzystujące [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] oraz przy okazji pokazałem ich pobór RAM'u.

G77 likes this
Posted
15 godzin temu, m4s napisał:

Mi w pracy ósemkę RAMu bez problemu wcina dowolna przeglądarka na chromium/blink :D a przy tym nie scrolluje stron tak płynnie jak np. Firefox.